Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Przeróbka Oryginalnego Tłumika (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6397)

Dzieju 09.08.2010 10:44

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 127224)
Nie rozumiem natomiast kilku spraw i mam nadzieje, że ktoś mi to logicznie wyjaśni.
To, że wydech jest przelot powoduje, że jest lepsza wentylacja cylindrów, bo nie ma takiego ciśnienia i spalinom łatwiej jest wydostać się z cylindrów. Ale jaki to ma wpływ na moc silnika i dlaczego ujemny a nie dodatni? Lepsza wentylacja cylindrów to więcej mieszanki czyli moc powinna wzrosnąć. A ubożenie mieszanki też nie jest dla mnie zrozumiałe. Skoro gaźniki regulują ilość powietrza w stosunku do paliwa to jeżeli cylinder napełnia się większą ilością mieszanki, bo jest lepsza wentylacja to mieszanka ma taki sam skład i wszystko powinno być ok.

Druga sprawa: jakim cudem wzrasta zużycie oleju? Przecież uszczelniaczy zaworowych, ani pierścieni wydech nie dotyka.

Może to pytania laika i kiedyś zostałem wprowadzony w błąd przez co moje myślenie jest niepoprawne. Wszak forum jest od dyskusji i uczenia się :)
To jak to w końcu jest panowie?

Wydech jest tak obliczony aby było w nim utrzymywane odpowiednie ciśnienie oraz prędkość przelotu spalin.
Zmiany nie podparte próbami na hamowni (to jak bieganie po lesie z zamknietymi oczami) prawie zawsze powodują straty.
W najlepszym razie przesunięcie przebiegu momentu obr. co też można zaliczyć do strat chyba że ktoś lubi kręcenie na obroty zamiast miłego ciągu z dołu.
Wydechy są dobierane pod silnik , ilość cylindrów i ich pojemność.
Przykładowo tłumik 4 cylindrówki nie ma szans poprawnie działać w 2 cylindrach o tej samej pojemności.
Powodem jest ilość jednorazowej dawki spalin opuszczającej cylinder.

Lepsza wentylacja cylindrów powinna mieć początek w dolocie a potem w wydechu ( oczywiście nie na oko tylko specjalnie obliczona) nie zapominając o zwiększeniu ilości paliwa.
Zakładanie wynalazków typu K&N daje więcej powietrza ( piasku, kurzu i innych drobnoustrojów też ) ale przy braku zwiększenia paliwa zuboży mieszankę i efektem może być np podpalenie zaworów.
Rozluźnienie wydechu zwłaszcza na oko również zakłóca jego relacje z dolotem.
Dawno temu pobawiłem się w kombinacje wydechowe w samochodzie ........ w efekcie zrobiłem najlepszą rzecz po tych próbach...... wróciłem do seryjnego układu minus katalizator i samochodek zaczoął znowu jechać.
Kombinacje powodują korki ciśnieniowe lub przeciągi które pogarszają parametry.

Co do wentylacji cylindrów , gaźnik jest obliczony na oryginalny papierowy filtr i na oryginalny wydech , zwiększanie dostępu powietrza nie musi wpłynąć dodatnio na ilość faktycznej mieszanki.
Jeśli dysza główna nie puści więcej paliwa to więcej powietrza tylko zuboży mieszankę. Trzeba zastosować większe dysze.

Podsumowując , domowe kombinacje raczej nie poprawią , często popsują a czasem nie pogorszą........ pytanie czemu mają w takim razie służyć ?
Pomijam profecjonalne przeróbki np w pakietach sprawdzone i obliczone na hamowaniach..... tylko czy aby na pewno o to chodzi w Afrykach ?

Cibor klv 09.08.2010 10:51

Zjawisko falowe w wydechu powoduje tzw ciśnienie zwrotne, które to ciśnienie tak jakby przytrzymuje w pewnym momencie ładunek mieszanki paliwowo powietrznej w cylindrze zapobiegając wydostaniu się tego ładunku przed całkowitym spaleniem. Ciśnienie zwrotne występuje w przewodzie wylotowym cylindra w momencie otwierania się zaworu wydechowego. Od wartości ciśnienia zwrotnego zależy intensywność przepływu spalin z cylindra do układu wydechowego. Gdy ciśnienie to jest zbyt niskie, (często powodują to przelotowe układy wydechowe) spaliny opuszczają cylinder za szybko, porywając ze sobą część świeżego powietrza lub mieszanki paliwowo-powietrznej, dopływających w tym czasie przez otwarty zawór dolotowy. W efekcie cylinder zostaje gorzej napełniony, więc spada moc silnika i rośnie jednostkowe zużycie paliwa, powodując z większoną emisję CO2.

Jaro-Ino 09.08.2010 11:37

No, teraz mi to przynajmniej ktoś rozjaśnił :) Czy w takim razie założenie basowego tłumika jest jednoznaczne z tym co napisaliście powyżej? Podoba mi się dźwięk, ale charakterystyki silnika nie bardzo chce zmieniać. A wrzucać K&N i Dyno po to, żeby wrócić do orginału i palić ze 2 lirty więcej jakoś mi się nie kalkuluje :D Tym bardziej, że za te elementy trzeba dodatkowo zapłacić :lol:

Dzieju 09.08.2010 11:43

Dobrym posunięciem jest Leon podchodzący do Afryki.
Działa ładnie nie za głośno, nie psuje przebiegu momentu , nie bierze oleju i daje kopa niemal z wolnych obrotów.
Spalanie 07a przy ok 100-110 4.2 , średnie 5 z hakiem , a w sprincie do 160km/h objechała Ramboszczakową ( 62KM).

Cibor klv 09.08.2010 12:09

Najlepiej założyć jakąs sportową puchę i zobaczyć co sie będzie działo. Ja w swoim Trampku rok 98 założyłem, polatałem kilka dni i z powrotem zmieniłem na oryginał (silnik wyraźnie stracił dół obrotów i czkał przy gwałtownym odkręceniu manetki) , ale niektórzy latają Afrikami z tych lat na sportowych puszkach bez żadnej ingerencji w układ zasilania i nie narzekają, często jest tak, że czynnik psychologiczny bierze górę nad faktami i faktycznie ten motocykl lata gorzej niż na oryginale ale sam basowy dźwięk powoduje pozornie wrażenie większej mocy :) ale jak już pisałem wcześniej maja RD 03 lata na przelocie aż miło, w sprincie z RD 07 z roku 2000 szła łeb w łeb. Zatem trza spróbować żeby się przekonać, w razie jakby zmiany na niekorzyść były mocno wyczuwalne, można się pobawić poprzez podłożenie malej podkładki pod iglicę i zapodanie o kilka oczek większą dyszę główną. Na jakimś forum angielskim chłop mial identyczne objawy jak ja w moim Transalpie i zapodał tylko większe dysze glówne i twierdził, że sytuacja uległa znacznej poprawie, zatem drogie Dyno Jety chyba nie są aż tak konieczne, no chyba że ktoś ma sporo kasy i naprawdę pedantycznie podchodzi do problemu. Dla normalnego i bezpiecznego funkcjonowania silnika wystarczy monitorować stan świec, w normalnych warunkach eksploatacji powinne mieć barwę brunatno szarą.

BLOB 09.08.2010 12:31

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 127245)
Podsumowując , domowe kombinacje raczej nie poprawią , często popsują a czasem nie pogorszą........ pytanie czemu mają w takim razie służyć ?
Pomijam profecjonalne przeróbki np w pakietach sprawdzone i obliczone na hamowaniach..... tylko czy aby na pewno o to chodzi w Afrykach ?

http://africatwin.com.pl/showpost.ph...7&postcount=12
Miło jak się ktoś zgadza i podziela moje zdanie :D:D:D

Jaro-Ino 09.08.2010 14:00

A jeszcze nikt nie powiedział dlaczego bierze więcej oleju na przelocie. Dlaczego? :D

LukaSS 09.08.2010 14:54

Większe podciśnienie w układzie wylotowym "wysysa" częśc mieszanki wraz z olejem (przez zużyte uszczelniacze i pierścienie) - tak najprościej można wytłumaczyć.

Ja założyłem dedykowanego Marvinga do XTZ 750. Spalanie spadło o ok. 0,1-0,3 litra / 100 km (!!!!!), moment z dołu przeniósł się do góry, silnik sie szybciej grzeje w korkach, kolektory są cały czas wypalone na biało, moc max osiągana jest zbyt wysoko, zużycie oleju wzrosło z 0,1 litra do 0,5. Niepodoba mi się to wszystko. Do normalnej, turystycznej i spokojnej jazdy nie nadaje się. Podkręcić można gaźniki bo jest ubogo, ale po co mam zmniejszać zasięg z niemal 450 km do 350? A i jeszcze obroty na wolnych spadły o ok. 400 i w dodatku po rozgrzaniu na jałowym czkawkę ma silnik.

Delikatnie ponawiercam końcówkę w oryginale by było głośniej i założę go. Akcesoryjny powieszę w pokoju na ścianie i nikomu nie będę polecał do zwykłej jazdy.

BIAŁY 23.02.2011 15:03

Cytat:

Napisał struk (Post 127060)
Witam
Dzisiaj zamontowałem tłumik Higashi. Model do Afri. No i jest tak: Z wkładką bas piękny i trochę głośniej strzelanko minimalne przy redukcji i jest homologacja podobno. Za pomocą imbusika ściągam wkładeczkę i się zaczyna wojna. Bas mocniejsz i głośno a strzały jak z pepechy. Myślę, że rozwiązanie idealne na miasto robię larmo coby mnie puszki słuszały lepiej a na trasę jak chcę spokoju to zakładam wkładkę (5sek.) i jest cicho. Niewiem tylko jak z mocą oczywiście czy jest spadek bo kumpel wsadził wybebeszonego orginała i moto straciło większość mocy.
pozdrawiam

Trochę już na tym wydechu pewnie pojeździłeś. To teraz się pochwal.

I jak oceniasz ten wydech?

Co z mocą?

Cibor klv 23.02.2011 22:16

Cytat:

Napisał LukaSS (Post 127282)
Większe podciśnienie w układzie wylotowym "wysysa" częśc mieszanki wraz z olejem (przez zużyte uszczelniacze i pierścienie) - tak najprościej można wytłumaczyć.

No nie wiem czy w układzie wylotowym mamy do czynienia, z podciśnieniem... w dolotowym na pewno tak... w wydechowym to raczej jak już wcześniej wspomniałem chodzi raczej o ciśnienie zwrotne, a w przypadku przelotowego wydechu jego brak, powoduje ubywanie oleju poprzez zawór wydechowy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:19.