Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   XRV Rally - chłodnica oleju - koncept (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5658)

motormaniak 13.02.2010 23:28

czegoś nie czaje. Wg mnie brniecie nie potrzebnie w zbędne kombinacje i robi sie rzeźba. Dlaczego niby Ciśnienie ma spadać po zastosowaniu większej chłodnicy? Owszem - danie przewodów olejowych o mniejszej średnicy spowoduje że możesz zmniejszyć przepyw a więc pogorszyć smarowanie- Nie tędy droga. Trzeba być świadomym wad zastosowania długich przewodów olejowych i chłodnicy oleju wysoko- po dłuższym postoju nim olej przepłynie przez długie przewody i chłodnicę - silnik chodził będzie na niewystaczajacym smarowaniu. Afri ma mokrą miskę olejową i każda rozbudowa chłodnic będzie wydłużała czas od zapalenia silnika do uzyskania ciśnienia na panewkach. Pozostawienie oryginalnego smarowania z mokrą miską olejową i zastosowanie drugiej pompy - jak to sobie wyobrażasz? Ja nie widzę takiej możliwości - pompa elektryczna dużej wydajnośći będzie Ciągnąć olej z miski a pompa smarująca panewki będzie łapać tylko opary.. Jeśli podłączysz je równolegle - oryginalna pompa zębata przepuści olej "pod prąd" przez tą elektryczną :)
Jedyne rozwiązanie które widzę to zastosować trochę większą chłodnicę niż oryginalna (np miałem taką w dr bigu) lub zamontować wymiennik ciepła i wpiąć go w obieg wody z chłodnicami....
I jeszcze jedno - chłodnica założona na obiegu oleju na sekcji tłoczącej - płynie przez nią olej pod ciśnieniem. Chłodnica jest dosyć delikatna... W moim Suzuki dr big z takim rozwiązaniem mała dziurka w chłodnicy powstała po glebie i na wysokich obrotach w ciągu minuty wysrało olej z silnika

ramires 13.02.2010 23:31

czyli przy mokrej misce odpada taki myk?

motormaniak 13.02.2010 23:36

po prostu ja nie mam pomysła jak ma działać dodatkowy zbiornik oleju z dodatkową pompą w tym przypadku

ramires 13.02.2010 23:40

Darek, pompa to opcja.
Dodatkowy zbiornik wg mnie musi być nisko np. tuż pod ramą silnika a nad osłoną silnika.
Głównie mi chodzi o możliwość zamontowania wyżej chlodnicy oleju.

Co do Twojej wypowiedzi na temat zmniejszenia minimalnego średnicy przewodów doprowadzających olej - im wyżej trzeba pchać olej tym więcej siły potrzeba. Fizyka by podpowiadała, że należy zmniejszyć przepływ aby utrzymać ciśnienie (przykład z życia wzięty to układ centralnego ogrzewania - im wyższe piętra tym mniejsze średnice rur).

LukaSS 13.02.2010 23:49

Ramires, moje zdane jest takie: wydajniejsza pompa = dodatkowa chłodnica. Pompa oryginalna = nie ryzykować i nie kombinować na zdrowym silniku.
Tu już wspomniał mój przedmówca o silniku UAZa, którego też miałem. Po otwarciu chłodnicy oleju ciśnienie znacznie spadało. Zrobiła mi się też dziura w wężu gumowym i wciągu 2-3 minut wysikało mi prawie pięć litrów oleju.
Dotatkowo dochodzi też sprawa smarowania o której też już wspomniano. Zanim przez taki układ przewali się olej po dłuższym staniu to silnik zacznie pracować na półsucho. W sumie rozwiazaiem jest zastosowanie zaworka a nawet dwóch jednokierunkowych na tym nowym układzie, by ulej nie cofał się.

Ja bym się skupił na wydajniejszym chłodzeniu cieczy, a olej zalał jakiś markowy syntetyk gęsty w wysokiej temp. np. Agip 10W60.

Dubel 13.02.2010 23:55

Przy zastosowaniu troche wiekszej chłodnicy nie ma problemu z ciśnieniem oliwy ale przy wydłużeniu układu oraz przeniesieniu go w górę jest. Tak jak pisze Ramires należało by zastosować przewody mniejszej średnicy tylko ciężko widzę ten dodatkowy zbiornik oleju.
Tak jak pisze Lukass też myślałem o jakiś zaworkach ciśnieniowych ale nie wiem czy coś takiego jest powszechnie stosowane
Pozdro

ramires 13.02.2010 23:58

wiesz, planuje dodatkowy wentylator mimo wszystko, jednak po prostu mnie korci takie cos. zawory jednokierunkowe brałem pod uwagę bo inaczej tego sobie nie wyobrażam.

Repsol Off Road w zupełności daje radę ;)

Tak czy inaczej to tylko koncept, ale widzę mimo wszystko w AT nie ma za bardzo jak to wykonać i pewnie dlatego w nxr czy xrv dakar tego nie robiono.

No nic, podumamy nad jeszcze wydajniejszym chłodzeniem w takim razie

motormaniak 14.02.2010 00:02

Ramires- Ciebie nie obchodzi ciśnienie w wężu a ciśnienie na panewkach. Idąc dalej tym tropem dając znacząco cieńszy przewód ciśnienie za pompą było by ogromne , ale na panewkach by było mizerne- bo "przepustowość" przez panewki jest stała.
Dodatkowy zbiornik oleju - z kąd pobierał by olej ? - musi go brać z miski olejowej . A gdzie olej by szedł po przejściu przech chłodnicę? Do zbiornika oleju ? Wtedy musiał by smok olejowy pompy tłoczącej być w tym zbiorniku, a to już klasyczny układ z suchą miską olejową... Nie widzę tego.

Dubel 14.02.2010 00:05

Cytat:

Napisał ramires (Post 100150)
zawory jednokierunkowe brałem pod uwagę bo inaczej tego sobie nie wyobrażam.

Wydaje mi się że nie potrzebne są zawory jedno kierunkowe tylko ciśnieniowe czyli takie co bedą trzymały olej w układzie by cały nie spływał po wyłączeniu silnika. Olej kierunku nie zmieni, cofał sie nie bedzie. A taki zawór umieszczony nisko na końcówce węża powrotu który by sie zamykał prz niskim ciśnieniu pozwolił by na nie stosowanie dodatkowego zbiornika (olej dodatkowy by zostawał w chłodnicy) Po odpaleniu ciśnienie wzrasta zawór sie otwiera i cały układ pracuje prawidłowo. Pozostaje tylko kwestia ciśnienia:dizzy:
Pozdro

ramires 14.02.2010 00:11

Oki, mam już jasność.
Szkoda, bo pomysł sam w sobie mi sie bardzo podoba ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:32.