Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Czarnogóra/Albania A.D. 2025 Moto - 8-10 dni (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46357)

ramires 08.09.2024 20:51

Bardzo dziękuję. Dopisane do listy :)

michau 08.09.2024 22:06

Cytat:

Napisał ramires (Post 860068)
Bardzo dziękuję. Dopisane do listy :)

Ramires, a te tracki do których link wystawiłeś, te od kolegi Długi TA? Wiesz co to za trasy? Jak kreślone? Jaki ich charakter?

ramires 08.09.2024 23:00

Cytat:

Napisał michau (Post 860074)
Ramires, a te tracki do których link wystawiłeś, te od kolegi Długi TA? Wiesz co to za trasy? Jak kreślone? Jaki ich charakter?

Póki co patrzyłem pobieżnie na nie, umieściłem je w wątku aby nie uciekło.
Moja uwaga skupiona jest na silniku bardziej niż trasie.

Dopisuję kolejne punkty/miejscowości, z czasem przyjdzie ich weryfikacja zapewne również dzięki Wam na forum, aby nie jechać gdzieś gdzie nie ma sensu.

Przeglądałem również opisy wypraw już odbytych przez innych zarówno tu jak i na TCP.

Moim celem nie jest zrobienie Czarnogóry offem (umówmy się, że przez tyle lat przerwy pchanie się w przeprawową trasę będzie samobójstwem, a dodatkowo moje mięśnie nie zawsze chcą działać - urok boreliozy). Dlatego chcę nałożyć i zweryfikować zapewne lekkie offy, może jak jest część trasy TET, ale to temat za miesiąc dwa - od tego właśnie jest okres, gdy moto idzie do garażu.

Chcę Czarnogórę/Albanię (jej część tylko) zrobić widokowo, robić po 200-400km dziennie maks (poza dojazdem oczywiście) chyba, że po drodze jakoś się nic nie będzie ciekawego trafiało to wydłużyć to wszystko.

Dlugi_TA 09.09.2024 08:33

Cytat:

Napisał michau (Post 860074)

Nie bardzo wiem, o co Ci chodzi, postaram się odpowiedzieć, ale jakby to nie była właściwa odpowiedź to pytaj.
Z PL na Bałkany przelot autostradowy, bo na Węgrzech jakoś dla mnie nie ma nic ciekawego a SK mam pod bokiem i tłukę się tam w wolnych chwilach (polecam wschodnią część).
Jeżdżę sam moto nieprzystosowanym do terenu (ciężar, centralka, zębatka zdawcza 16Z) z nikłymi umiejętnościami jazdy terenowej więc generalnie trzymam się czarnego, ale podczas każdego z wyjazdów jakieś odcinki terenowe są.
Nie wszystko jest w tych linkach (miałem 3 wyjazdy - jedną mapkę mi wcięło). Podczas każdego z wyjazdów miałem odcinki terenowe, nie zawsze prowadzące najłatwiejszą drogą do punktów, które chciałem zobaczyć - trasę wyznaczam w google maps, przeglądam na zdjęciach satelitarnych a później wklepuję w navi.
W linkach nie ma kawałka TET MNE od Šćepan Polje do Trsy, tam też się pozmieniało - już inaczej się na trasę wjeżdża, chyba trzeba wpierw odbić się na posterunku MNE a potem zawrócić, od strony Trsy poprawili już drogę, nowy, równy szuter, nie wiem jak daleko.
Do Lukomiru pierwszy wyjazd miałem od Dżepi, dość ciężko. W tym roku pojechałem od drogi R422a, o wiele łatwiejszy dojazd.
Czasami wepcham się w kłopoty jak Ovčiji brod lub Paklarske stijene (tu miałem info od WIR-owców, ale to nie ta liga, odpuściłem :-) )

pecze 09.09.2024 09:31

Jadąc w tamte strony warto Bośnię odwiedzić chociaż w kilku miejscach.
Pozwolę sobie wrzucić, nasz krótki filmik z lipcowego wypadu do tego pięknego kraju na zachętę.
https://www.youtube.com/watch?v=jnQSItm5x5Y

Lakrua 09.09.2024 10:37

Bośnia jest spoko, nawet jak potraktujesz ją tranzytowo to coś się dzieje na tej drodze

michau 10.09.2024 08:30

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 860088)
Nie bardzo wiem, o co Ci chodzi, postaram się odpowiedzieć, ale jakby to nie była właściwa odpowiedź to pytaj.

Z PL na Bałkany przelot autostradowy, bo na Węgrzech jakoś dla mnie nie ma nic ciekawego a SK mam pod bokiem i tłukę się tam w wolnych chwilach (polecam wschodnią część).

Dzięki serdeczne. Właśnie o to mi chodziło tj. jak była kreślona ta trasa. Z jakimi założeniami.

Jadę tam w najbliższą sobotę. Wstępny plany mam, ale warto mieć alternatywę.

Dlugi_TA 11.09.2024 22:54

Głównym założeniem było zwiedzanie, ale zwiedzanie miejsc, gdzie niekoniecznie są tłumy ludzi. Obiekty jak pomniki post socjalistyczne, ciekawe miejsca przyrodnicze, historyczne miejsca. Traktowałem to też jako przerywniki jazdy, by 4 litery odpoczęły :)

ramires 11.09.2024 23:04

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 860405)
Głównym założeniem było zwiedzanie, ale zwiedzanie miejsc, gdzie niekoniecznie są tłumy ludzi. Obiekty jak pomniki post socjalistyczne, ciekawe miejsca przyrodnicze, historyczne miejsca. Traktowałem to też jako przerywniki jazdy, by 4 litery odpoczęły :)

i dla mnie jest podobny cel :)
napatrzeć się do następnej wyprawy/wizyty tyle, że potem można każdego dnia przypominać sobie inny widok ;)

ramires 10.03.2025 22:33

Czy jakoś specjalnie planować trasę aby zobaczyć Durmitor - jakieś szczególne punkty?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:38.