Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kaski (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=128)
-   -   Najlepszy Interkom Cardo czy Sena (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46286)

Advway 15.03.2025 07:55

Odgrzeję temat .
Schuberth na wiosnę tego roku zapowiada nowość w swoich interkomach ,a mianowicie będzie można kupić SC2 z CARDO (CARDO EDGE)
Sam stoję przed zakupem interkomu do C5 i ciekaw jestem waszych opinii Sena -Cardo

syncronizator 15.03.2025 11:15

Ja używam od kilku lat najtańszą senę 3S.
Jakość dźwięku ... może nie ach och ale jest zadowalająca.
Mam ją zainstalowaną w 2 kaskach.... i niedługo kupię 3 sztukę do kasku córki.
Na XLmoto zapłaciłem w jakiejś promocji 260zł.
Zasięg 300m max .. bateria wystarcza na 10h.
Jest to najmniejsza sena która ma wszystkie potrzebne mi funkcje.
Jest mała , zgrabna, tania i bezproblemowa... naprawdę nic więcej nie potrzeba.
Najważniejsze dla mnie ... nie odstaje z boku kasku .. co mi się nie podoba.
Nad resztą się nie zastanawiam... po prostu używam.

Dubel 15.03.2025 11:19

Właśnie przesiadam się na scenę 50s , dotychczas scala rider e9 działa od 2013. Na pewno urządzenie garminoskie jest dobre ale czy lepsze od sceny to wypowiem się za jakiś czas

sysiek300 15.03.2025 14:41

A co byście polecili aby w kasku słyszeć tylko głos nawigacji i odebrać połączenie przychodzące, bez żadnej łączności z drugim motocyklista, na ten sezon już chciałbym coś sprawdzonego aby nie mieć telefonu na słuchawkach po kablu, nie jeżdżę dużo stąd nie ogarniam tematu ale taka jazdy z kablem już męczy.

dzinks 15.03.2025 15:23

Już nie raz pisałem, ale mogę jeszcze raz. Długo jeździłem na G4 i G9 scala rider cardo. Świetny produkt. Obecnie od kilku lat sena s30, zasięgi krótsze niż w starych. Ale więcej opcji. Polecono mi i kupiłem, po czasie okazało się że jak chcesz używać stabilizatora to nie podejdzie. Więc tylko konkurencja

syncronizator 15.03.2025 19:36

Cytat:

Napisał sysiek300 (Post 874343)
A co byście polecili aby w kasku słyszeć tylko głos nawigacji i odebrać połączenie przychodzące, bez żadnej łączności z drugim motocyklista, na ten sezon już chciałbym coś sprawdzonego aby nie mieć telefonu na słuchawkach po kablu, nie jeżdżę dużo stąd nie ogarniam tematu ale taka jazdy z kablem już męczy.

Cokolwiek nie kupisz ... SENA albo CARDO będziesz zadowolony.
Wybież sobie co Ci pasuje ,ceną wyglądem czy funkcjami.
Dopasuj urządzenie do swojego kasku .. niektóre interkomy SENA są dedykowane a niektóre uniwersalne.
Ceny od 350 w górę.
Nie wiem czy którakolwiek SENA czy CARDO jest bez funkcji komunikacji z innym motocyklistą... raczej wszystkie to mają.

Najtańsza i najmniejsza jest Sena 3S universal.... i ma w pudełku 2 mikrofony. (pałąk + do kasków integralnych i przyklejana "pastylka" do szczękowych ).
Patrz żeby ładowanie interkomu było przez USB-C a nie Micro USB... bo sena 3S występuje w 2 wersjach.

Advway 16.03.2025 10:26

Dzięki synchronizator
Z ciekawości zamieściłem info o Cardo w schubertach na różnych grupach i odzew jest jednoznaczny . Wiele osób na to czekało po nie koniecznie dobrych opiniach seny 50S .

radiolog 16.03.2025 10:58

Najlepszy model interkomu jest taki, który posiada większość znajomych z grupy wyjazdowej, wtedy najprościej się sparować.
Parowanie m/brandowe jest możliwe, ale jest upierdliwe.
W senie jest opcja rozmowy po necie, wtedy zasięg jest ograniczony tylko zasięgiem sieci gsm, co jest niestety częste, bo sieć na zadupiu jest wiadomo dziurawa. Poza tym są starszne lagi w docieraniu wiadomości.
Mam cardo i najczęściej używam tryb BT, bo DMC jest wygodny, ale żre baterię i ma krótszy zasięg w układzie 1+1, przy większej liczbie uczestników działa napewno dużio lepiej.

Advway 16.03.2025 13:33

Cytat:

Napisał radiolog (Post 874393)
Najlepszy model interkomu jest taki, który posiada większość znajomych z grupy wyjazdowej, wtedy najprościej się sparować.
Parowanie m/brandowe jest możliwe, ale jest upierdliwe.
W senie jest opcja rozmowy po necie, wtedy zasięg jest ograniczony tylko zasięgiem sieci gsm, co jest niestety częste, bo sieć na zadupiu jest wiadomo dziurawa. Poza tym są starszne lagi w docieraniu wiadomości.
Mam cardo i najczęściej używam tryb BT, bo DMC jest wygodny, ale żre baterię i ma krótszy zasięg w układzie 1+1, przy większej liczbie uczestników działa napewno dużio lepiej.

A z Seną łączysz się bezproblemowo ? (Przez BT jak rozumiem)

radiolog 16.03.2025 15:41

Bezproblemowo bt Cardo do Cardo

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:01.