Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=250)
-   -   Opony Motoz Tractionator Adventure w NAT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37031)

machoni 30.12.2020 10:41

Czy orientuje się ktoś, gdzie można zakupić przód MOTOZ 90/90-21 TRACTIONATOR ADVENTURE , ale w wersji MK2 ?

Emek 30.12.2020 10:55

Jeśli ci chodzi o tą poniżej to raczej nigdzie.
https://motoz.com.au/wp-content/uplo...21_Marking.jpg
To wprowadzili po uwagach dotyczących ząbkowania i hałasu w 2017 roku ale coś im nie wyszło i powrócili do wersji wstępnej jak chodzi o układ bieżnika.
Mam taką gumę ale w wersji jak to mówisz MK1. Nówka, nieśmigana.

machoni 30.12.2020 11:30

tak chodzi o tą ze zdjęcia, pewnie jest jak mówisz bo nie mogłem nigdzie namierzyć . A rozważałem pomiędzy własnie tą MK2 a pirelli (https://allegro.pl/oferta/opona-pire...018-9947846037). ps jak cenisz?

rekja 18.02.2022 11:41

Mam pytanie odnośnie ząbkowania, czy Motoz Tractionator RALLZ podobnie szybko się ząbkuje jak Motoz Tractionator Adventure? Zastanawiam się nad następującymi oponami do AT w tym roku przód (tył dopiero roczny jest i szkoda wyrzucić):
- Motoz Tractionator RALLZ
- Motoz Tractionator Adventure
- Continental TKC 80 Twinduro
Jak to jest z tym ząbkowaniem w porównaniu do TKC80?
Eksploatacja tak 50/50 do pracy po mieście w weekendy po lesie, uwielbiam drogi gruntowe, dukty, często lekko kopny piasek, kupiłem moto z E07 ale nie dają rady, poza tym już swoje przejechała. Chyba, że jeszcze coś innego. Przeczytałem dużo wątków na temat opon i im więcej się.czyta tym większy mętlik w głowie ;).

zylek 18.02.2022 14:08

Cytat:

Napisał rekja (Post 769989)
Mam pytanie odnośnie ząbkowania, czy Motoz Tractionator RALLZ podobnie szybko się ząbkuje jak Motoz Tractionator Adventure? Zastanawiam się nad następującymi oponami do AT w tym roku przód (tył dopiero roczny jest i szkoda wyrzucić):
- Motoz Tractionator RALLZ
- Motoz Tractionator Adventure
- Continental TKC 80 Twinduro
Jak to jest z tym ząbkowaniem w porównaniu do TKC80?
Eksploatacja tak 50/50 do pracy po mieście w weekendy po lesie, uwielbiam drogi gruntowe, dukty, często lekko kopny piasek, kupiłem moto z E07 ale nie dają rady, poza tym już swoje przejechała. Chyba, że jeszcze coś innego. Przeczytałem dużo wątków na temat opon i im więcej się.czyta tym większy mętlik w głowie ;).

Motoz Adventure przednie, wybitnie nie lubią jazdy po asfalcie, szczególnie po zakrętach. TKC 80 wytrzymała 7kkm na przodzie w NAT, co uznaje za bardzo dobry wynik u mnie. Motoz 3 czy 3,5 i był wyząbkowany, z jednej strony prawie do zera. W terenie TKC był porównywalny do Motoz, a na szosie znacznie lepszy.

muszel72 18.02.2022 16:19

Nie wiem co Ty Zylek robisz na tej oponie przedniej ale ona powinna wytrzymać 15kkm:)

mirkoslawski 18.02.2022 16:50

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 770024)
Nie wiem co Ty Zylek robisz na tej oponie przedniej ale ona powinna wytrzymać 15kkm:)

:Thumbs_Up:

michau 18.02.2022 17:16

Rallz przynajmniej w teorii powinna zużywać się szybciej, bo jest z miększy mieszanki i ma trochę luźniej ustawione kostki.

PS. Zajechanie motoz Adv w 3,5 kkm to nie lada wyczyn. Ale wszystko zależy od stylu i rodzaju jazdy.
Ja przejechałem na razie 5 kkm i ząbkowania brak i mięsa jeszcze dużo. (Suzuki v-strom 650).

Dubel 18.02.2022 17:53

Cytat:

Napisał zylek (Post 770002)
Motoz Adventure przednie, wybitnie nie lubią jazdy po asfalcie, szczególnie po zakrętach. TKC 80 wytrzymała 7kkm na przodzie w NAT, co uznaje za bardzo dobry wynik u mnie. Motoz 3 czy 3,5 i był wyząbkowany, z jednej strony prawie do zera. W terenie TKC był porównywalny do Motoz, a na szosie znacznie lepszy.

Jeśli koniecznie kostka q po błocie nie jeździsz to z przodu to tkc a motoz GPS tył i powinno być

zylek 18.02.2022 18:16

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 770024)

Prosta sprawa, mieszkam na styku schwarzwaldu, alp i wogezów. 90% jeżdżę po górach. Zakręty, zakręty i jeszcze raz zakręty, w związku z tym hamowanie i przyspieszanie. Jeżdżę dynamicznie, a dodatkowo mam znajomego, z którym czasem jeżdżę a za którym ledwo nadążam. Pewnie zaraz powiecie, że niemożliwe ale gość ma pościerane podnóżki tak że ich prawie niema! Mało, ma pościerane mocowanie podnóżka i to wszystko w NAT. W 3,5kkm motoz adv na przodzie załatwiłem na cacy, z czego może 500 była wykorzystana zgodnie z przeznaczeniem w terenie (FR +IT). Jak była dociśnięta w czarnym lesie, ja na motoz tył i przód a szybki kolega na dunloapach meridianach, to prawie się z niej wióry sypały, tak że w pierwszej chwili myślałem, że wylały lagi. Zrobił się z nich taki gruby kurz. Jestem religijny jeżeli chodzi o ciśnienie, wiec to nie to. Koła zawsze wyważone.
Może to i świetna opona w teren albo na przelot po autostradzie i wtedy 15kkm, ale na asfalt po winylach się nie nadaje. Notabene u mnie wszystkie opony schodzą w mig, dlatego pisałem, że 7tysi z tkc80, to był niezły wyczyn, ale w tym z połowę akurat to była autostrada (1 przelot do polnocnych wloch i 1 na Sardynię). Ot to i cała zagadka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:31.