![]() |
Tripmaster spotkał się z krytyką i pewnie zasłużenie ale nie zapominajmy, że ma jednak dwie przydatne funkcje: licznik przebiegu dziennego i zegarek. No i to jednak oryginalne wyposażenie Hondy. Może jednak zaczniemy tworzyć listę wskażników które na prawdę przydadzą sie w Afryce. Na pierwszy ogień voltomierz ( np ciekłokrystaliczny wyświetlacz z cyframi świecącymi na zielono w zakresie poprawnego ładowania i na czerwono gdy ładowanie jest zbyt wysokie lub za niskie ) i amperomierz.... Jakieś inne propozycje? Wakuometr, wskażnik poziomu paliwa? Piszcie, piszcie, piszcie...
|
Cytat:
|
Cytat:
Wyswietlacz bedzie graficzny , 240x64 pixele monochromatyczny.Białe podswietlanie ledowe. Wymiarowo powinien idealnie pasowac zamiast tego w tripie. ( dzis mam dostac 2 sztuki to pozniej pomierze , swojego tripa mam na stole ) Mozna na nim wyswietlic co dusza zapragnie maksymalnie w podanej rozdzielczosci , przyklady podam pozniej po tym jak zaprojektuje plytke ze sterowaniem tegoz wyswietlacza. Po co komu wakuometr ? do robienia synchro ? :D Mysle ze na poczatek mozna spokojnie dac : - Zegarek w sytemie 24-ro godzinnym , jeszcze zobacze czy zastosuje scalak RTC , jezeli tak to bedzie pelna data. - Woltomierz - mierniki temperatur , nie wiem ile maksymalnie punktow pomiarowych bedzie potrzebnych , napewno temperatura powietrza ( zewnetrzna ) oraz cieczy chlodzacej. - Amperomierz , to raczej rozwiazanie na pozniej ale do zrobienia. - oczywiscie predkosciomierz , z funkcjami przebiegow dziennych , przebiegow ujemnych ( ile zostalo do celu ) - zastanowie sie nad mozliwoscia wgrywania oprogramowania przez uzytkowanika poprzez USB z kompa. W razie jakby poprawki jakies wychodzily. Czekam na dalsze rozsadne propozycje. |
Cytat:
Przydałyby się też ze dwa niezależnie kasowane liczniki do przebiegów dziennych i przełączanie f-kcji z guzika przy manecie. Przydaje się do jazdy z roadbookiem. :hello: |
Cytat:
co do przelacznika funkcji na manecie , to jak sobie to wyobrazasz ? wedlug mnie zeby dobrze sie poruszac po ustawieniach i zmieniac jakies nastawy potrzebne sa co najmniej 3 guziory , no chyba ze zrobimy 1 i przyciskanie to bedzie przelaczanie miedzy funkcjami a przytrzymanie np 3 sek to bedzie kasowanie np przebiegu diennego i tyle sie da zrobic na 1 guziku. Wlasnie przywiezli wyswietlacze , niestety do oryginalnego tripa nie wejda , trzeba bedzie robic jakas obudowe. :zdrufko: |
Cytat:
:hello: |
a mozna tez kontrolki?
migacze, światła, awaryjne czy to już przesada będzie? |
Ludzie, bez przesady :D.
|
Czytam te propozycja i jak nic mi wychodzi kopia kokpitu USS Enterprise ze StarTreka ;)
Z czujników to może jeszcze dorzucić czujnik poziomu oleum ? :) Pozdrawiam newrom |
wieczny, jak zmieniac na porządne a nie na kolejne prowizorki, dlatego wspomniałem o kontrolkach.
Szaleństwem z mojej strony byloby proponowanie map zapłonu :D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:56. |