Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Nowa konsola (wyciągnięte z wątku o woltomierzach) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=339)

DrSpławik 11.04.2008 11:11

Tripmaster spotkał się z krytyką i pewnie zasłużenie ale nie zapominajmy, że ma jednak dwie przydatne funkcje: licznik przebiegu dziennego i zegarek. No i to jednak oryginalne wyposażenie Hondy. Może jednak zaczniemy tworzyć listę wskażników które na prawdę przydadzą sie w Afryce. Na pierwszy ogień voltomierz ( np ciekłokrystaliczny wyświetlacz z cyframi świecącymi na zielono w zakresie poprawnego ładowania i na czerwono gdy ładowanie jest zbyt wysokie lub za niskie ) i amperomierz.... Jakieś inne propozycje? Wakuometr, wskażnik poziomu paliwa? Piszcie, piszcie, piszcie...

hubert 11.04.2008 11:50

Cytat:

Napisał DrSpławik (Post 3287)
Może jednak zaczniemy tworzyć listę wskażników które na prawdę przydadzą sie w Afryce.

Ja proponuję alkomat :haha2:

R2D2 11.04.2008 12:06

Cytat:

Napisał DrSpławik (Post 3287)
Tripmaster spotkał się z krytyką i pewnie zasłużenie ale nie zapominajmy, że ma jednak dwie przydatne funkcje: licznik przebiegu dziennego i zegarek. No i to jednak oryginalne wyposażenie Hondy. Może jednak zaczniemy tworzyć listę wskażników które na prawdę przydadzą sie w Afryce. Na pierwszy ogień voltomierz ( np ciekłokrystaliczny wyświetlacz z cyframi świecącymi na zielono w zakresie poprawnego ładowania i na czerwono gdy ładowanie jest zbyt wysokie lub za niskie ) i amperomierz.... Jakieś inne propozycje? Wakuometr, wskażnik poziomu paliwa? Piszcie, piszcie, piszcie...

Wyswietlacz bedzie graficzny , 240x64 pixele monochromatyczny.Białe podswietlanie ledowe.
Wymiarowo powinien idealnie pasowac zamiast tego w tripie. ( dzis mam dostac 2 sztuki to pozniej pomierze , swojego tripa mam na stole )
Mozna na nim wyswietlic co dusza zapragnie maksymalnie w podanej rozdzielczosci , przyklady podam pozniej po tym jak zaprojektuje plytke ze sterowaniem tegoz wyswietlacza.
Po co komu wakuometr ? do robienia synchro ? :D
Mysle ze na poczatek mozna spokojnie dac :

- Zegarek w sytemie 24-ro godzinnym , jeszcze zobacze czy zastosuje scalak RTC , jezeli tak to bedzie pelna data.
- Woltomierz
- mierniki temperatur , nie wiem ile maksymalnie punktow pomiarowych bedzie potrzebnych , napewno temperatura powietrza ( zewnetrzna ) oraz cieczy chlodzacej.
- Amperomierz , to raczej rozwiazanie na pozniej ale do zrobienia.
- oczywiscie predkosciomierz , z funkcjami przebiegow dziennych , przebiegow ujemnych ( ile zostalo do celu )
- zastanowie sie nad mozliwoscia wgrywania oprogramowania przez uzytkowanika poprzez USB z kompa. W razie jakby poprawki jakies wychodzily.

Czekam na dalsze rozsadne propozycje.

Pastor 11.04.2008 12:22

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 3293)
Czekam na dalsze rozsadne propozycje.

Jeszcze obrotomierz i już można wypieprzyć w kosmos oryginalne budziki, co zapewne wielu ludzi ucieszy :rolleyes:
Przydałyby się też ze dwa niezależnie kasowane liczniki do przebiegów dziennych i przełączanie f-kcji z guzika przy manecie. Przydaje się do jazdy z roadbookiem.
:hello:

R2D2 11.04.2008 12:30

Cytat:

Napisał Pastor (Post 3295)
Jeszcze obrotomierz i już można wypieprzyć w kosmos oryginalne budziki, co zapewne wielu ludzi ucieszy :rolleyes:
Przydałyby się też ze dwa niezależnie kasowane liczniki do przebiegów dziennych i przełączanie f-kcji z guzika przy manecie. Przydaje się do jazdy z roadbookiem.

co do obrotomierza to mozna tylko w formie bargrafu (bez problemu), obrotomierz z odczytem cyfrowym raczej nie bedzie dobry.
co do przelacznika funkcji na manecie , to jak sobie to wyobrazasz ?
wedlug mnie zeby dobrze sie poruszac po ustawieniach i zmieniac jakies nastawy potrzebne sa co najmniej 3 guziory , no chyba ze zrobimy 1 i przyciskanie to bedzie przelaczanie miedzy funkcjami a przytrzymanie np 3 sek to bedzie kasowanie np przebiegu diennego i tyle sie da zrobic na 1 guziku.

Wlasnie przywiezli wyswietlacze , niestety do oryginalnego tripa nie wejda ,
trzeba bedzie robic jakas obudowe.
:zdrufko:

Pastor 11.04.2008 13:10

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 3296)
wedlug mnie zeby dobrze sie poruszac po ustawieniach i zmieniac jakies nastawy potrzebne sa co najmniej 3 guziory , no chyba ze zrobimy 1 i przyciskanie to bedzie przelaczanie miedzy funkcjami a przytrzymanie np 3 sek to bedzie kasowanie np przebiegu diennego i tyle sie da zrobic na 1 guziku.

Jak na wyświetlaczu będzie wystarczajaco duzo info, to wystarczy jak guzikiem bedzie się tylko kasować jeden z liczników dziennych. Chodzi o jazdę z roadbookiem, gdy masz podane odległości między kolejnymi pkt-ami i po minięciu każdego musisz zerować licznik. Reszta sterowania może być spokojnie na panelu.

ramires 11.04.2008 14:41

a mozna tez kontrolki?
migacze, światła, awaryjne czy to już przesada będzie?

wieczny 11.04.2008 15:06

Ludzie, bez przesady :D.

newrom 11.04.2008 15:23

Czytam te propozycja i jak nic mi wychodzi kopia kokpitu USS Enterprise ze StarTreka ;)
Z czujników to może jeszcze dorzucić czujnik poziomu oleum ? :)

Pozdrawiam
newrom

ramires 11.04.2008 15:25

wieczny, jak zmieniac na porządne a nie na kolejne prowizorki, dlatego wspomniałem o kontrolkach.

Szaleństwem z mojej strony byloby proponowanie map zapłonu :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:56.