Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Gadżety / wyposażenie (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=253)
-   -   Gmole HEED pytanie ?Outback Motortek ? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33059)

Jaskola 26.09.2018 12:56

Gmol od Henrego przy paciaku prawie bez prędkości dogiął mi się do plastiku, zostało może z cm miejsca. Przy ostatniej figurze - rolka przez przednie koło czyli można powiedzieć dachowanie :D cały przód dogiął mi się do gmola OM, który wygląda na nieruszony. Myślę, że zestaw który mam założony jest w stanie ochronić przed większością przygód - środek OM, dół TT (silnik) i Barkbustersy. Gmole TT przytarte, ochroniły dekiel silnika. Płytę mam standardową.

colles 26.09.2018 14:23

Cytat:

Napisał Grzechu2012 (Post 602435)
nie pitol, leżałem nie raz, w różnych warunkach to też wiem co piszę :at::D

To twoje zdanie , widziałem jak zachowały się gmole przy lekkim paciaku więc też wiem co mówię :)

krzysiek_m 26.09.2018 16:05

Poprzeć muszę Grzecha i bronić gmoli Henrego.
Te co mam od gleb się nie przemieszczają :).

radiolog 26.09.2018 17:14

Jeszcze jedna przewaga zestawu OM z płytą, w 99% zabezpiecza ramę przed kamieniami

majki 26.09.2018 17:35

1 Załącznik(ów)
Ja stanę po stronie tego co sam montowałem (zresztą robiłem zamówienie zbiorcze). Czyli czarna płyta Bumot + gmole OM (sam środek). Do dziś uważam, że to zestaw prawie idealny i wg mnie wygląda/chroni lepiej niż SW (patrz foto:D)! :p Miałem nieprzyjemność przetestować go ostatnio i wyszło bez jednej ryski. W lesie, 1km od chaty :vis:, po stromym, luźnym podjeździe, jadąc na 2ce, trafiłem w trawie na głęboką koleinę po sprzęcie leśnym i zabrała mi franca przednie koło. Ale na tyle nagle, że zanim impuls dotarł z myślą 'zaraz będę leżał' to już się zbierałem z gleby...no ułamek sekundy! Nic nie zdążyłem zrobić i poleciałem na bok tak jak stałem na podnóżkach, nawet palcem nie kiwnąłem (efekt: obite żebra, naciągnięte mięśnie klaty i pod łopatką, siniak na biodrze). Moto poleciał na lewo i całe uderzenie zdjęła płyta (ochroniła idealnie lewy dekiel przed brzegiem koleiny, delikatnie się przygięła w stronę dekla, ale dalej jest miejsce na palec), a powyżej gmol. Minimalne rysy na płycie i gmolu, na moto NIC. I o to chodziło, nie żałuję żadnej złotówki na to wydanej. :Thumbs_Up: No i nie muszę żadnych klatek wokół silnika budować, bo płyta ochrania zacnie (tyczy się manuala). A handbary mam założone plastikowe z KTMa (690/990 itd) i też dają radę, nie lubię metalowych prętów w turystyce...

Załącznik 83390

Zainteresowanym mogę podać namiary na Czecha od którego brałem, jest otwarty na negocjację (chociaż OM nie daję żadnych upustów, nawet przy zakupie kilku kompletów :dizzy:, to można pograć na Bumocie, przesyłce, braku prowizji za przelew zagraniczny/paypal - gość miał konto w polskim banku). ;) Można go też łatwo wygóglać jak się chce. ;)

Grzechu2012 26.09.2018 18:48

Cytat:

Napisał majki (Post 602511)
Ja stanę po stronie tego co sam montowałem (zresztą robiłem zamówienie zbiorcze). Czyli czarna płyta Bumot + gmole OM (sam środek). Do dziś uważam, że to zestaw prawie idealny i wg mnie wygląda/chroni lepiej niż SW (patrz foto:D)! :p Miałem nieprzyjemność przetestować go ostatnio i wyszło bez jednej ryski. W lesie, 1km od chaty :vis:, po stromym, luźnym podjeździe, jadąc na 2ce, trafiłem w trawie na głęboką koleinę po sprzęcie leśnym i zabrała mi franca przednie koło. Ale na tyle nagle, że zanim impuls dotarł z myślą 'zaraz będę leżał' to już się zbierałem z gleby...no ułamek sekundy! Nic nie zdążyłem zrobić i poleciałem na bok tak jak stałem na podnóżkach, nawet palcem nie kiwnąłem (efekt: obite żebra, naciągnięte mięśnie klaty i pod łopatką, siniak na biodrze). Moto poleciał na lewo i całe uderzenie zdjęła płyta (ochroniła idealnie lewy dekiel przed brzegiem koleiny, delikatnie się przygięła w stronę dekla, ale dalej jest miejsce na palec), a powyżej gmol. Minimalne rysy na płycie i gmolu, na moto NIC. I o to chodziło, nie żałuję żadnej złotówki na to wydanej. :Thumbs_Up: No i nie muszę żadnych klatek wokół silnika budować, bo płyta ochrania zacnie (tyczy się manuala). A handbary mam założone plastikowe z KTMa (690/990 itd) i też dają radę, nie lubię metalowych prętów w turystyce...

Załącznik 83390

Zainteresowanym mogę podać namiary na Czecha od którego brałem, jest otwarty na negocjację (chociaż OM nie daję żadnych upustów, nawet przy zakupie kilku kompletów :dizzy:, to można pograć na Bumocie, przesyłce, braku prowizji za przelew zagraniczny/paypal - gość miał konto w polskim banku). ;) Można go też łatwo wygóglać jak się chce. ;)

Do dziś żałuję że nie wziąłem płyty bumota :mad:

Futrzak 26.09.2018 18:52

Trojan sam widziałeś mój zestaw w akcji na żywo, więc wiesz co i jak w sprawie OM i Bumota :)

Geolog 26.09.2018 21:18

Cytat:

Napisał Jaskola (Post 602441)
Gmol od Henrego przy paciaku prawie bez prędkości dogiął mi się do plastiku, zostało może z cm miejsca. Przy ostatniej figurze - rolka przez przednie koło czyli można powiedzieć dachowanie :D cały przód dogiął mi się do gmola OM, który wygląda na nieruszony. Myślę, że zestaw który mam założony jest w stanie ochronić przed większością przygód - środek OM, dół TT (silnik) i Barkbustersy. Gmole TT przytarte, ochroniły dekiel silnika. Płytę mam standardową.

Odnośnie Gmoli TT muszę cię zmartwić co do ich właściwości chroniących dekiel. 2 tygodnie temu na nawrocie w Teth zaliczyłem glebę - prędkość 5km/h i jak się okazało później zamiast chronić to uszkodziły dekiel po lewej stronie. zauważyłem na parkingu że dekiel się poci i faktycznie gmol odcisnął się na deklu i spowodował mikropęknięcie. Całe szczęście miałem ze sobą cudowną żywicę którą kleję rury transportowe pod ciśnieniem i podkleiłem tą ryskę.
Gmole TT są miękkie konstrukcyjnie.
W zeszłym roku górne też doszły do czachy i je przerobiłem ale po tegorocznej przygodzie wypieprzę to "cudo". Złożę jeszcze reklamację w TT tak dla formalności, bo za darmo ich nie rozdawali.
Wyrzuć je zanim doświadczysz tego co ja.

Futrzak 26.09.2018 21:32

TT nie jest funkcjonalny ani za grosz i pisano o tym nie raz ale daje za to 100% lansu:)

Jaskola 26.09.2018 21:58

Cytat:

Napisał Futrzak (Post 602566)
TT nie jest funkcjonalny ani za grosz i pisano o tym nie raz ale daje za to 100% lansu:)

Dzięki, może i do lansu.

Jak uzbrajałem moto nie było za dużego wyboru. Kupiłem Afrykę w przedsprzedaży. Ładnie się zgrywały z Gmolami OM, które akurat dekli nie chronią.

W moim przypadku zrobiły robotę. Tylko co z tego jak i tak pewnie będzie szkoda całkowita :( .

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24.