![]() |
Cytat:
Zwrócę uwagę na ciekawostkę - błąd popełniany szalenie często także w publikacjach prasowych (chociaz one dawno przestały być wyznacznikiem poprawnego posługiwania się językiem): nie powinno się mówić ani pisać "język farsi" po polsku, ponieważ słowo to oznacza po persku "język perski". Zupełnie jakby pisać o języku królowej brytyjskiej "język english" i nie widzieć w tym problemu :) |
:Thumbs_Up:
Zniknęły zdjęcia w cudowny sposób, więc dodałem je znowu. Nawet trochę więcej jest teraz. No i już nie pisze j. farsi, tylko farsi :cool: |
Baaardzo fajna sprawa i foty i "opowieść". Przemawia do wyobraźni.
Cóż...nowy rok 2018 i chyba nowa inspiracja, żeby gdzieś się ruszyć :-) |
Kawal wyjazdu :)
Z ciekawosci, o ile to sekret firmowy: po dwoch dniach czekania wjazd na legalu z cdp? Czy jakims cdp kombinowanym u nich na miejscu? Czy przez Hosseina? |
Korzystałem z usługi Hosseina. Po prostu w bezmyślnej euforii, na granicę dojechałem w czwartek po południu. Czyli koniec pracy. Piątek wolny mają, więc dopiero w sobotę wszystko się zadziało. Papierologia trwa kilka godzin. W tym czasie widziałem parę Niemców. Mieli CPD ze sobą i pół godziny zajęła im przeprawa. |
Super podróż, miło się czyta :)
|
Wyprawa rewelacja ! czyta i ogląda się super.
Wielu z nas sen z oczu spędza CDP . I czasami jest to duża blokada przed wyjazdem do Iranu. Sam ,dużo szukałem w sieci na temat jak ominąć CDP. Z tego co piszesz to wnioskuję , że nie miałeś dokumentu . Jeżeli możesz się podzielić wiedzą to jak udało się Tobie to zrobić ? i skąd ten kolega Hossein ? nie dziw się proszę ale spotykam się z kolejnym opisem wyprawy , w którym pojawia się tajemniczy :) kolega Irańczyk i przy jego pomocy oraz stosu dokumentów udaje się wjechać do Iranu bez CDP . |
Hossein jest z Urmii.
http://www.hosseinsguesthouse.com/ Załatwia coś w rodzaju tranzytu. Wjazd i wyjazd musi się odbyć inną granicą czyli wjeżdżasz z Turcji a wyjeżdżasz Armenią. Dokument ten jest legalny i do załatwienia we własnym zakresie gdybyś znał przepisy lokalne i farsi. Nie znasz pozostaje ci Hossein lub CDP. Jedynym problemem jest kaucja za karnet poza kaucją sam koszt CPD jest kilkukrotnie tańszy niż usługa Hosseina. Załatwienie CDP to formalność bez wychodzenia z domu. Zwrot kasy po odesłaniu karnetu dostałem niemal natychmiast. |
Bez karnetu CPD nie da się wjechać do Iranu. Płacić za pojazd trzeba. Jeśli się tego nie załatwi w kraju, można skontaktować się właśnie z "tajemniczym" Hosseinem :cool: Ma swoją firmę. Trzeba zapłacić mu w Euro załatwienie dokumentów. Czeka się na granicy kilka godzin i można jechać. Cena zdaje się uzależniona jest od tego, czym się jedzie. Łatwo znajdziesz namiary na eFBe wyszukując Hossein Sheiklou albo po prostu na stronie http://www.overlandtoiran.com/ |
Panowie , serdecznie dziekuję za informacje. To chyba pozostawienie zastawu w PZM cie będzie mniej kosztowało .
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:05. |