![]() |
Z tego co pamietam max to 0,4 (jest na jakiejsc naklejce napisane)
|
Cytat:
Na boczny wiatr trzeba po prostu reagować przeciwskrętem ... |
o ja pitole zaraz to spuszcze zostawie moze troche bo jest poprawa.
Tak wlasnie mowie o uslizgu przedniego kola sam juz nie wiem jak to mozliwe z tym przeciwskretem to tak wlasnie robie ale mialem przypadek uslizgu przy 140 o jakies 10 cm az zrobilo mi sie cieplo mam nadzieje ze to wina opon i jak zmienie na szosowe to bedzie ok ale zdania na ten temat sa podzielone jak widze. Pozdrawiam |
Cytat:
|
Może tył miałeś za bardzo dociążony i dlatego mniejsza masa przy tej prędkości spoczywała na przednim kole?
|
No właśnie może z tyłu SAG masz źle ustawiony ?
|
a jakie masz opony? bo ja jezdzac na kostkach mialem taka sama przypadlosc :)
|
Cytat:
Przejechałem kiedyś szwedzkie Skone wzdłóż wybrzeża i miałem cały czas wiatr z lewej. Trzeba tylko mysleć jak sie wjeżdża w osłonięte drzewami "tunele", wyprzedza samochody i wyjeżdża z lasu. Pochylenie motocykla w kierunku wiatru załatwia sprawę a przesunięcie motocykla nie jest związane z poślizgiem koła ( gdyby straciło przyczepność to skończylo by się to glebą ) tylko działaniem wypadkowej wiatru pozornego i rzeczywistego działającego na powierzchnie boczną motocykla i kierowcy. Na skandynawskich asfaltach trzyma nawet łysa opona tylko niestety znika w tempie zastraszającym. Pozdrawiam Spławik |
Spławiku a jak przechylamy motocykl w kierunku wiatru ?? Przeciwskrętem :D
|
Cytat:
Ale jadąc z bocznym wiatrem musimy jeszcze kontrolować zakręty, wyprzedzać, zmieniać pas... czyli skręcać. Podsumowując: aby pochylić motocykl przeciwskręt ( jak do każdego "wytrącenia" motocykla z równowagi ) ale sama jazda po prostej to po prostu zrównoważenie dodatkowej siły bocznej zwiazanej z działeniem wiatru. Jak ją zrównoważyć? Przesuwając środek ciężkości ukladu motocykl-kierowca poza linie toru jazdy. Czy robię to stosując przeciwskręt? Hmmm... Nie wiem... :dizzy: ale jak bedzie wialo na Ukrainie to sobie przeanalizuję. W każdym razie przeciwskręt RULEZ i każdy kto jeżdzi nim świadomie to miód na moje serce.... Hubert :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up: |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:42. |