Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Iran, sierpień 2016 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=27434)

Poncki 13.09.2016 15:31

1 Załącznik(ów)
Nie wiedziałem gdzie wrzucić.
To z ambasady:

Załącznik 65264

Cezarus 13.09.2016 16:56

Chyba prima aprilis 😀😀😀

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Sylwek_76 13.09.2016 20:11

Niee,czytają forum.
I szybko reagują :D.

Cezarus 13.09.2016 20:20

Cytat:

Napisał Poncki (Post 497811)
To z ambasady:

Załącznik 65264

No faceci zgodnie z tą informacją mają możliwość wjazdu , ale gorzej mają dziewczyny .....

Ypsi 13.09.2016 20:23

Jako plecak i na 250ccm, chyba też wjadą.

Neo 13.09.2016 21:19

Cytat:

Napisał Poncki (Post 497811)
To z ambasady:

Załącznik 65264

Dziwna sprawa, wałkują ten temat zdaje się od 2012 roku kiedy to po raz pierwszy usłyszałem o takim zakazie. Z resztą zakaz jazdy po ichniejszych autostradach na motocyklach wynika właśnie z tego, że jest adresowany do posiadaczy 250tek i mniejszych, rzecz jasna z uwagi na bezpieczeństwo w ich rozumieniu.

Nie zmienia to faktu, że wciąż ludzie jeżdżą do Iranu na swoich maszynach, a robią to też kobiety, o czym przecież wspomina ten wątek :) Ponadto tamtejszy organ pozwolił kobietom na wzięcie udziału w zawodach motocyklowych: http://iranthisway.com/2016/09/02/ir...motorcyclists/

Doczytałem, że pierwotnie zakaz posiadania pojazdów większych niż 250ccm miał na celu wyeliminowanie zabójstw osób z kręgów władzy przez opozycję prowadzącą ataki z motocykli na ulicach.

Jan 13.09.2016 22:53

Cytat:

Napisał CeloFan (Post 497697)
Czy działania związane z posiadaniem CPD jakoś specjalnie są uciążliwe? Czy oprócz "zapomnienia" pieczątki można czegoś nie dopatrzeć?
Jak w ogóle wygląda przekraczanie granicy Iranu z takim karnetem?

CeloFan, ja także w tym roku byłem w Iranie i na początku sobie myślałem, że jakoś tą granicę zrobię (jak Maurosso lub Ty w 2014 - czytałem i kilka porad zapisałem sobie :-)) Hossein, ok. 400$ i ... dobrze,że miałem CDP. Dzisiaj Hossein bierze już ok. 450 ale Euro! Granica poszła szybko i nawet przyjemnie. Tak jak wcześniej ktoś pisał na forum, celnika irańskiego poznasz po reklamówce ze śniadaniem i totalnym brakiem znajomości innego języka jak farsi. Należy zatrudnić my-frienda, reszta kolejkowiczów/mrówek przenoszących wszystko przez granicę pewnie by nas zlinczowała, jak wprowadzano nas poza kolejką do kolejnego pokoju/biurka.

Jak tak czytam relacje, to chyba sam coś wkleję na forum (na bieżąco pisałem na FB, więc jest sporo szczegółów).

Iwasz, jeśli będziesz chciał tam wrócić - to pisz, może ja też. Polecam pozostałym. Nasze trasy prawie się pokrywały, ja dojechałem ciut niżej ale odpuściłem Teheran - zbyt zakorkowany. Startowaliśmy w maju.

Nynek 14.09.2016 08:10

Cytat:

Napisał Jan (Post 497884)
CeloFan, ja także w tym roku byłem w Iranie i na początku sobie myślałem, że jakoś tą granicę zrobię (jak Maurosso lub Ty w 2014 - czytałem i kilka porad zapisałem sobie :-)) Hossein, ok. 400$ i ... dobrze,że miałem CDP. Dzisiaj Hossein bierze już ok. 450 ale Euro! Granica poszła szybko i nawet przyjemnie. Tak jak wcześniej ktoś pisał na forum, celnika irańskiego poznasz po reklamówce ze śniadaniem i totalnym brakiem znajomości innego języka jak farsi. Należy zatrudnić my-frienda, reszta kolejkowiczów/mrówek przenoszących wszystko przez granicę pewnie by nas zlinczowała, jak wprowadzano nas poza kolejką do kolejnego pokoju/biurka.

Jak tak czytam relacje, to chyba sam coś wkleję na forum (na bieżąco pisałem na FB, więc jest sporo szczegółów).

Iwasz, jeśli będziesz chciał tam wrócić - to pisz, może ja też. Polecam pozostałym. Nasze trasy prawie się pokrywały, ja dojechałem ciut niżej ale odpuściłem Teheran - zbyt zakorkowany. Startowaliśmy w maju.

Jeżeli można to podaj linka do swojego FB chętnie poczytam Twoją relację :)

Jan 16.09.2016 20:20

Cytat:

Napisał Nynek (Post 497916)
Jeżeli można to podaj linka do swojego FB chętnie poczytam Twoją relację :)

Masz relację już na tym forum :-)

Nynek 19.09.2016 09:06

Cytat:

Napisał Jan (Post 498307)
Masz relację już na tym forum :-)

No to jedziesz :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:25.