Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   zapowietrzanie nagrzewnicy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23156)

Lepi 20.02.2015 15:41

Albo użyj drzewa i wyciągarki.

Jeśli nie cofa Ci się płyt ze zbiorniczka, to musi skądś zasysać powietrze. Chyba, że po ostygnięciu zapadają się węże z podciśnienia.

NaczelnyFilozof 20.02.2015 16:01

Temu mi się śni koszmar pod tytułem uszczelka pod głowicą.

Przyglądne się dzis jeszcze temu korkowi....

KORNIK 20.02.2015 16:09

Sprawdź jeszcze w chłodnicy gniazdo korka, miałem kiedyś tam jakieś wżery i wywalało płyn.

next22 20.02.2015 17:19

I czy korek w zbiorniczku ma rurkę aby se zaciągnąć płyn z powrotem .

Melon 20.02.2015 18:39

Spróbuj na pracującym silniku i otwartym ogrzewaniu zdjąć przewód wychodzący (nie wchodzący)z nagrzewnicy.Nie które auta jest naprawdę ciężko odpowietrzyć.Czasami odpowietrzenie jest możliwe dopiero przy pełnym otwarciu termostatu.Możesz spróbować płyn wlewać przez przewód wychodzący z nagrz.Kiedyś merc atego chodził 2godz zanim się odpowietrzył.

Dzieju 20.02.2015 21:40

Cytat:

Napisał NaczelnyFilozof (Post 418827)
Auto ma korek na chłodnicy i mały zbiornik na płyn pod kołem zapasowym. Ale to nie jest zbiorniczek z korkiem tak jak w normalnym samochodzie tylko taki starego typu.

Korek na chłodnicy ma rok czasu. Kupiłem nowy bo stary miał rozwaloną uszczelkę.

Ten płyn co go brakuje w nagrzwnicy wlewam z nadstanu w zbiorniczku.

No i właśnie o to chodzi że podczas rozszerzania się płynu nadmiar idzie do zbiorniczka i za to odpowiada jeden z zaworów w korku.
Podczas kurczenia się płynu drugi z zaworków pozwala zassać rurką płyn ze zbiorniczka ponownie do chłodnicy.
Układ pracuje na niższym ciśnieniu niż współczesne które mają zbiorniczki w ciągłym obiegu.
Identyczna zasada jest w Afryce.
To że korek ma rok oznacza że już jest stary i ma prawo puszczać.
Równie dobrze inny będzie chodził ileś lat.
Zanim zamontuję termostat zawsze sprawdzam jego szczelność i temperaturę otwarcia.
I wiesz co? średnio co piąty spełnia całkowicie parametry.
Korek to uszczelki i sprężynki , wszystko może się uszkodzić.

Zacznij od sprawdzenia prostych rzeczy zamiast od razu demolować np. głowicę.

Jeśli nawet nie masz odpowietrznika w najwyższym miejscu na przewodzie ( a może jest bezpośrednio przy nagrzewnicy?) to pomyśl nad założeniem.
Nie jest normalne by w takiej konstrukcji go nie było.

bass 20.02.2015 23:32

Problem w tym, że to nie jest normalna konstrukcja tylko seat sprzedawany w kraju, w którym nie było potrzebne ogrzewanie :D Filozof, kojarzysz jak się stare kaloryfery odpowietrzało??

mishieck 20.02.2015 23:46

Zrob tak jak ci pisalem ja i fazi - butelka 2l, wsadzasz w korek i odpalasz. Plyn bedzie powyzej najwyższego punktu i uklad się odpowietrzy. Tam nie ma żadnej filozofii.

Lepi 21.02.2015 08:14

To czy plyn bedzie wyzej w butelce nic nie da. Powietrze siedzi w lokalnym maksimum.

NaczelnyFilozof 21.02.2015 09:49

Cytat:

Napisał Lepi (Post 418974)
To czy plyn bedzie wyzej w butelce nic nie da. Powietrze siedzi w lokalnym maksimum.

Dokładnie.

Najlepszym rozwiązaniem by był trójnik w najwyższym miejscu nagrzewnicy z wężykiem do nowego nowoczesnego zbiorniczka wyrównawczego takiego nowoczesnego z korkiem. I drugi wężyk z niego do chłodnicy bez korka. Ale tam nie ma miejsca na takie eksperymenty.

A taki korek co mam teraz (to jest zwykły korek z rodziny korków fiata (125p) da sie jakoś sprawdzić czy działa poprawnie?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:22.