![]() |
Albo użyj drzewa i wyciągarki.
Jeśli nie cofa Ci się płyt ze zbiorniczka, to musi skądś zasysać powietrze. Chyba, że po ostygnięciu zapadają się węże z podciśnienia. |
Temu mi się śni koszmar pod tytułem uszczelka pod głowicą.
Przyglądne się dzis jeszcze temu korkowi.... |
Sprawdź jeszcze w chłodnicy gniazdo korka, miałem kiedyś tam jakieś wżery i wywalało płyn.
|
I czy korek w zbiorniczku ma rurkę aby se zaciągnąć płyn z powrotem .
|
Spróbuj na pracującym silniku i otwartym ogrzewaniu zdjąć przewód wychodzący (nie wchodzący)z nagrzewnicy.Nie które auta jest naprawdę ciężko odpowietrzyć.Czasami odpowietrzenie jest możliwe dopiero przy pełnym otwarciu termostatu.Możesz spróbować płyn wlewać przez przewód wychodzący z nagrz.Kiedyś merc atego chodził 2godz zanim się odpowietrzył.
|
Cytat:
Podczas kurczenia się płynu drugi z zaworków pozwala zassać rurką płyn ze zbiorniczka ponownie do chłodnicy. Układ pracuje na niższym ciśnieniu niż współczesne które mają zbiorniczki w ciągłym obiegu. Identyczna zasada jest w Afryce. To że korek ma rok oznacza że już jest stary i ma prawo puszczać. Równie dobrze inny będzie chodził ileś lat. Zanim zamontuję termostat zawsze sprawdzam jego szczelność i temperaturę otwarcia. I wiesz co? średnio co piąty spełnia całkowicie parametry. Korek to uszczelki i sprężynki , wszystko może się uszkodzić. Zacznij od sprawdzenia prostych rzeczy zamiast od razu demolować np. głowicę. Jeśli nawet nie masz odpowietrznika w najwyższym miejscu na przewodzie ( a może jest bezpośrednio przy nagrzewnicy?) to pomyśl nad założeniem. Nie jest normalne by w takiej konstrukcji go nie było. |
Problem w tym, że to nie jest normalna konstrukcja tylko seat sprzedawany w kraju, w którym nie było potrzebne ogrzewanie :D Filozof, kojarzysz jak się stare kaloryfery odpowietrzało??
|
Zrob tak jak ci pisalem ja i fazi - butelka 2l, wsadzasz w korek i odpalasz. Plyn bedzie powyzej najwyższego punktu i uklad się odpowietrzy. Tam nie ma żadnej filozofii.
|
To czy plyn bedzie wyzej w butelce nic nie da. Powietrze siedzi w lokalnym maksimum.
|
Cytat:
Najlepszym rozwiązaniem by był trójnik w najwyższym miejscu nagrzewnicy z wężykiem do nowego nowoczesnego zbiorniczka wyrównawczego takiego nowoczesnego z korkiem. I drugi wężyk z niego do chłodnicy bez korka. Ale tam nie ma miejsca na takie eksperymenty. A taki korek co mam teraz (to jest zwykły korek z rodziny korków fiata (125p) da sie jakoś sprawdzić czy działa poprawnie? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:22. |