Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Lawetą do Gruzji - problemy na granicy? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23045)

sowizdrzal 10.02.2015 15:42

Cytat:

Napisał kajman (Post 416747)
Oj Panowie - Sambor przecież jasno powiedział
To jest proste jak budowa cepa - jak na ruskiej gtranicy

Adin cieławiek - adna maszyna - co w tym trudnego

Jeżeli jest pojazd i cztery moto - to jasne że trzeba 5 gości

Przyczepy w takich przypadkach nie jest traktowana jako pojazd - jest to integralna część samochodu

I życzę jak to Sambor powiedział - powodzenia w negocjacji z Tureckim celnikiem

To nie dawne czasy na wschodniej granicy - teraz nawet na rosyjskiej sobie nie podyskutujesz

Czasy się zmieniają

Proszę Cię o sprecyzowanie wypowiedzi i jak to się ma do informacji z konsulatu.

consigliero 10.02.2015 16:31

Człowiek uczy się całe życie . Czy to oznacza że jadąc z małżonką , motocyklem na przyczepie , granicę musi przekraczać moja małżonka , bo akurat nie ma Kat A . Ciągnąć dalej , jak będę jechał sam to mnie nie przepuszczą z moim motocyklem , samochodem i przyczepą , zmuszając mnie do wynajęcia kierowcy w celu przekroczenia granicy?
Przyjmuję że nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego , w końcu człowiek urodził się w Polsce i absurdy życia codziennego często go dotykają , może trzeba temu Turkowi mówić wyraźnie że jedziemy z Lechistanu, może będzie łatwiej 😉

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Marulin 10.02.2015 18:29

A co z motocyklem w leasingu i do tego na lawecie? Próbował ktoś? jak dobrze pójdzie to mnie to czeka w sierpniu...

myku 10.02.2015 19:12

Napisz do bliźniaka. On chyba będzie ten temat przerabiać w tym roku.

kajman 11.02.2015 10:49

Cytat:

Napisał sowizdrzal (Post 416794)
Proszę Cię o sprecyzowanie wypowiedzi i jak to się ma do informacji z konsulatu.

Ale nie wiem jakie chcesz konkrety ??

Ambasada to ....placówka dyplomatyczna a nie urząd celny

Ambasada może ci i napisać co chcesz - ale nie gwarantuje to że nie będzie problemu, że będzie to honorowane.

Mają przepis - jeden człowiek, jeden pojazd - w Turcji nawet z tego co wiem jest tak - bo pojazd kiedyś wbijali Ci do paszportu że nie mogłeś np wjechać pojazdem, następnie powiedzmy zostawić go na parkingu i wrócić "na chwilę" do Polski np samolotem - bo by Cię nie wypuścili z kraju - pojazd widnieje wbity w Twój paszport i musisz nim opuścić kraj.

Zawsze tak jest w krajach w których łatwo pojazd może się rozpłynąć po przekroczeniu granicy - chronią w ten sposób przemyt
W Mauretanii np też wbijają Ci pojazd jakim wjeżdżasz do Twojego paszportu

Inne kraje stosują cdp

emilxtz 11.02.2015 11:52

W 2011 roku nie wbijali nam żadnych pojazdów w paszport ja wjeżdzałem t4 i na lawecie stał mój motocykl i nie wbili mi ani motocykla ani auta. Może było tak wcześniej bo na takich granicach zmieniają się zasady wjazdu dość często. Info z ubiegłego lata słabo sie może mieć do wjazdu w tym roku. Najgorsze jest to ze ambasada udziela często mało rzetelnych informacji i wcale nie gwarantuje to wjazdu bez problemów. Ale i tak uważam że to świetny pomysł lawetą do Gruzji.

kajman 11.02.2015 13:07

nie jeden już na to wpadł że to dobry pomysł - tylko pokaż mi takiego który przejechał z większą ilością moto do Turcji

kajman 11.02.2015 14:12

a tak swoją drogą - podobnie przechodził ....chyba nick - Zbyszek Afryka

kajman 11.02.2015 14:18

Cytat:

Napisał consigliero (Post 416806)
Człowiek uczy się całe życie . Czy to oznacza że jadąc z małżonką , motocyklem na przyczepie , granicę musi przekraczać moja małżonka , bo akurat nie ma Kat A . Ciągnąć dalej , jak będę jechał sam to mnie nie przepuszczą z moim motocyklem , samochodem i przyczepą , zmuszając mnie do wynajęcia kierowcy w celu przekroczenia granicy?
Przyjmuję że nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego , w końcu człowiek urodził się w Polsce i absurdy życia codziennego często go dotykają , może trzeba temu Turkowi mówić wyraźnie że jedziemy z Lechistanu, może będzie łatwiej 😉

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Ale...wyobraźcie sobie wszyscy - czasy przed UE
Jedziecie do Niemiec z 5 motkami na przyczepie - i co ?? myślisz że wjechałbyś jeden z drugim bez problemu ??
Przecież tak to każdy przemytnik przewiózł by całe kontenery pojazdów
I co to za tłumaczenie że to koledzy dali, z żoną jadę itd
To ja równie dobrze wezmę kontener papierosów i też powiem że dla kolegów wiozę

Wszyscy zapomnieli już jak to było przed Schengen ?? (a tak co drugi pluje na znienawidzoną unię )

Spróbuj wjechać nawet na Islandie ?? która jest stowarzyszona i właśnie rezygnuje z chęci przyłączenia do UE

Każdego jednego kraju poza UE - wszędzie albo są problemy - i na razie się daje bo w danym kraju jest burdel i pogranicznicy przekupni albo już się nie da

ArturS 11.02.2015 14:23

Właśnie... Szparag, do tablicy :D
http://www.stajniamotocyklowa.pl/wyj...ierpnia-2015-r
tak mi właśnie świtało, że już raz tam był.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:18.