Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Libia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=22810)

Adagiio 17.02.2015 07:21

Dziś jest już za późno w takich krajach jak IT czy FR na pokojowe rozwiązania problemu , trza spakować większość na statek i wysłać do ojczyzny , niech się tam zjadają miedzy sobą , to brutalne ale jedyne sensowne rozwiązanie . W 93 roku jak zaczęli przypływać pontonami do IT albańczycy i rom , rodziły się problemy z prostytucją , narkotykami , bronią ale komuniści mówili że to biedni ludzie szukający pracy i schronienia , wdział kto pracującego cygana czy albańczyka ? Kiedyś ci sami też twierdzili że muzułmani to biedni ludzie i trzeba im pomagać i budować meczety żeby imman robił im rozpierdol we łbie , długo trzeba było czekać na efekty ? Nie jestem rasistą ale pewne problemy należy rozwiazywać .

motormaniak 17.02.2015 08:16

Zgadza się!

jorge 17.02.2015 23:00

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 418090)
Dziś jest już za późno w takich krajach jak IT czy FR na pokojowe rozwiązania problemu , trza spakować większość na statek i wysłać do ojczyzny , niech się tam zjadają miedzy sobą , to brutalne ale jedyne sensowne rozwiązanie . W 93 roku jak zaczęli przypływać pontonami do IT albańczycy i rom , rodziły się problemy z prostytucją , narkotykami , bronią ale komuniści mówili że to biedni ludzie szukający pracy i schronienia , wdział kto pracującego cygana czy albańczyka ? Kiedyś ci sami też twierdzili że muzułmani to biedni ludzie i trzeba im pomagać i budować meczety żeby imman robił im rozpierdol we łbie , długo trzeba było czekać na efekty ? Nie jestem rasistą ale pewne problemy należy rozwiazywać .

Bardzo mądre słowa. Mamy pierwszy meczet w Wawie. Jestem Katolikiem, ale nie chcę aby mochery broniły nam wolności. Wolę aby Państwo dmuchało na zimne. Póki co podpalili most i odcięli MSW od sieci ... takie bezpieczeństwo mamy. Nie znam się na IT. Szwecja za sam pomysł przystąpienia do NATO dostała ruskich pod wodą na kilka dni. Mamy wojnę hybrydową od ruskich i zagładę ludności od islamistów. Co robi nasz kraj? Zamiast obligatoryjnie wezwać każdego mężczyznę na szkółkę - odpuszcza. Nie jestem fanem murów żydowskich, ale z tym mają rację - skoro siedzą po środku gniazda. co prawda po cichu powołują obecnie rezerwę, ale to za mało, dużo za mało. Łotwa szkoli siły specjalne i ma plan poddania się. To wejście via Italia i ilość muzułmanów w FR jest mówiąca sama za siebie. Nic im nie zrobiłem jak gonili mnie w Milue...

Adagiio 18.02.2015 07:17

Widzisz Jorge , nasze szczęście to że jesteśmy dość daleko od Afryki i mamy stosunkowo mało muzułmanów w kraju . Nie sądzę aby byli zainteresowani przeprowadzeniem zamachów w naszym kraju bo ich nie prowokujemy . Uważam że nie powinno być zgody na budowę meczetów ani u nas ani gdzie indziej , emigrujesz i chcesz mieszkać w innym kraju to akceptujesz religie i obyczaje a modlić możesz się w domu i nikt cię za to nie potępi . Byłem w wielu krajach Afryki północnej i rozmawiałem z miejscowymi na przeróżne tematy , często religijne i nie zauważyłem fanatyzmu . Każdy z nich chciał by mieć motor i móc pojechać gdzieś a nie moze . To jedyna bariera jaka nas dzieli , ale my też 30 lat temu mogliśmy pojechać palcem po mapie .
Myślę że zasadniczym probelmem w naszym kraju jest powolna utrata patryiotyzmu spowodowana wzajemną nienawiscią tych na górze .

herni 18.02.2015 07:25

Święte słowa Adagiio. Zgadzam się w 100 %

jorge 18.02.2015 13:30

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 418288)
Widzisz Jorge , nasze szczęście to że jesteśmy dość daleko od Afryki i mamy stosunkowo mało muzułmanów w kraju . Nie sądzę aby byli zainteresowani przeprowadzeniem zamachów w naszym kraju bo ich nie prowokujemy . Uważam że nie powinno być zgody na budowę meczetów ani u nas ani gdzie indziej , emigrujesz i chcesz mieszkać w innym kraju to akceptujesz religie i obyczaje a modlić możesz się w domu i nikt cię za to nie potępi . Byłem w wielu krajach Afryki północnej i rozmawiałem z miejscowymi na przeróżne tematy , często religijne i nie zauważyłem fanatyzmu . Każdy z nich chciał by mieć motor i móc pojechać gdzieś a nie moze . To jedyna bariera jaka nas dzieli , ale my też 30 lat temu mogliśmy pojechać palcem po mapie .
Myślę że zasadniczym probelmem w naszym kraju jest powolna utrata patryiotyzmu spowodowana wzajemną nienawiscią tych na górze .

Ponownie nie mam nic do dodania. Może poza tym, że najbardziej zadziwia mnie to, że tak łatwo zabijają swoich. kilka lat temu byłem w Marakeszu. po dwóch tygodniach od mojego wyjazdu wysadzili restaurację, w której jadłem... Takie spokojne miejsce, w moim ulubionym miejscu świata :(.

fassi 18.02.2015 13:38

Jorge, przestanie Cie zadzwiwiac jak poczytasz co to szyici i sunnici ;)

W kweii goscinnosci to podpisujac pakt przystapienia do ewropejskiego sajuza, podpisaliscie wszyscy ze na dobre i na zle bedziem zyc razem. W polskiej prasie nie gadaja o tym, ale w niemczech tak, juz wam wyslali kilka transportow uchodzcow do waszej goscinnosci. A bedzie wiecej bo Kosovo juz nie chce niepodleglosci.

W unii ma byc przeciez po rowno wszystkiego i wszystkich ;)

jorge 18.02.2015 13:49

Cytat:

Napisał fassi (Post 418333)
Jorge, przestanie Cie zadzwiwiac jak poczytasz co to szyici i sunnici ;)

W kweii goscinnosci to podpisujac pakt przystapienia do ewropejskiego sajuza, podpisaliscie wszyscy ze na dobre i na zle bedziem zyc razem. W polskiej prasie nie gadaja o tym, ale w niemczech tak, juz wam wyslali kilka transportow uchodzcow do waszej goscinnosci. A bedzie wiecej bo Kosovo juz nie chce niepodleglosci.

W unii ma byc przeciez po rowno wszystkiego i wszystkich ;)

Fassiku mój drogi - ja wiem co to sunnici, Pasztuni i inni, a bynajmniej mi się tak wydaje. Chodzi mi o fakt, że w każdym kraju są autonomie, ale w tak niewielu jest tak zaciekle. wspieraliśmy Czeczenię, wspieramy ginącymi żołnierzami Amerykańców... Chyba tylko nasza schizofrenia narodowa, wspierania przyjaciela z USA co nam wizy wydaje i jednocześnie jedne z najlepszych rozpoznań islamistów chroni nas przed atakami. Tylko nie wiem czy to takie odległe:

http://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/wykr...ow,516410.html

fassi 18.02.2015 13:57

Jorge drogi, sunnici i szyici to moze nie Autonomie ale wojna od setek lat o racje czy byla pierwsza kura czy jajko.

Na kaukazie nie poszlo o tylko religie ale o wplywy gospodarcze 2 mocarstw swiatowych. Tak samo nie poszlo o dobro ludzi w Libii, Egipcie, Tunezji, Syrii, Iraku i Afganistanie. Wprowadzanie demokracji za pomoca karabinu to tak jakby gwalcic Kobiete aby przywrocic jej dziewictwo.

Zet Johny 18.02.2015 16:33

Fassi jesteś mistrzem porównań :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:45.