![]() |
Cytat:
Czy te 20V powinno być na jednym kablu od alternatora , czy napięcie zsumowane z 3 kabli ? U mnie przed regulatorem na 1 kablu jest 6,5 do 6,8 V . Dodam , że nie rozpinałem kabli od regulatora, bo mam je polutowane . Dodam ,że z elektryki jestem kompletna noga . Mam zmierzyć pomiędzy dwoma kablami napięcie , czy jak to ja zrobiłem między kablem , a masą ? . Coś mi się wydaje , że właśnie źle mierzyłem :mad: |
Musisz robić wg instrukcji czyli pkt 1 odłączyć regler i pkt 2 - mierzysz prąd zmienny !!!! między każdym żółtym kablem idącym od prądnicy czyli 1-2, 1-3, 2-3.
Też jestem noga z elektryki ale jak chcesz coś wiedzieć to się nauczysz szczególnie że koledzy są chętni do pomocy. |
Cytat:
Jutro odetnę kable i jeszcze raz sprawdzę . |
Regulator odcięty pomiary wykonane . Pomiędzy parami kabli napięcie max 13,4 V
W ubiegłym roku wymieniałem alternator na nowy firmy ELECTREX . Przejechałem na nim może ze 500 km. :mad: Czyli do wymiany ?? |
Sebol sory że drążę (chcę pomóc) ale czy na pewno mierzyłeś prąd zmienny między żółtymi kablami (każdy z każdym odcięte od reglera)?
Sprawdź jeszcze pkt 5: 5. "kiedy będzie dalej poniżej 13-14 V to zmierz napięcia pomiędzy każdym żółtym kablem a masą (znajdz porządną). Silnik ma chodzić a regler ma być podpięty. Wskazanie powinny być kolo 15-16 v. Jeśli któryś kabel ma 2-3 V to walniete jest uzwojenie prądnicy." Po kilku długich rozmowach z Rafwro wynika że prądnice nie padają tak często jak regulatory. Przeważnie wina jest po dwóch stronach (tak jak podczas rozwodu, też dwie strony winne: żona i teściowa;)) czyli regulator i akumulator. |
Zet , ale ja jestem wdzięczny , że tak drążysz temat :Thumbs_Up:
Sprawdzałem pomiędzy żółtymi kablami . każdy z każdym z odciętym reglerem . Na chwilę obecną moto jest w warsztacie i z tego co wiem wysłali alternator do zbadania czy jest sprawny . Regulator od Rafwro już kupiłem , jednak jeszcze nie zamontowałem ( do czasu kiedy wyjaśni się dlaczego tak małe napięcie z prądnicy idzie . |
CDN.......
Jak wspomniałem alternator poszedł do sprzedawcy celem przetestowania. Mam teraz zamontowaną oryginalną prądnicę z afryki jako zastępczą z innego silnika . Ładowanie na odciętym regulatorze 20V napięcie zmienne ( czyli zgodnie z tym co powinno być ). Po dopięciu regulatora oryginalnego żółty kabel + masa ( napięcie stałe ) 3-3,5 V . Zamieniłem regulator na nówkę ( wersja od PID z FAT ) . Wszystkie kable zostały polutowane ( żółte do alternatora i te wychodzące z regulatora dalej do wiązki też ) . Napięcie żółte kable + masa ok 6,3 V . Zgodnie z opisem powinno być 15-16 V Gdzie szukać przyczyny takiego spadku napięcia ? |
Halo , halo !!!
Czy wszyscy wyjechali na Woodstock ?? |
Ech miałem być na Woodstoku.
Zastanawiałem się nad tym co pisałeś odnośnie tego ładowania i proponuję Ci zadzwonić do Rafwro. Mi dużo rzeczy wytłumaczył i może Tobie też pomoże. |
Nie śledziłem całego wątku ale czy sprawdziłeś dokładnie masę pomiędzy aku a silnikiem, dla pewności możesz dołożyć drugą.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:39. |