Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Jak rozpoznać oryginalnego KTMa? Pytanie o owiewki (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=19983)

Lepi 14.01.2014 22:19

Ja tam się pchałem i robiłem koziołki dużym katem. Żadna beemw by tego nie wytrzymała. Małe geesy miały już dawno klejone owiewki i posikane zawiasy (wszystkie), duży dętki w kołach i takie tam :)
Nawet halogeny turatecha wisiały na kablach :)

ktm 14.01.2014 22:30

Ja wiem jedno , że jak jest ktoś ogarnięty na moto to nawet jadąc Bmw narobi wstydu co niektórym na Ktm.

Lepi 15.01.2014 09:18

Pytanie tylko, czy chcemy tu dyskutować o modelach motocykli czy umiejętnościach kierowców:)

jackhammer 15.01.2014 09:29

O owiewkach :)

Michal 15.01.2014 09:58

Cytat:

Trochę przesadziłeś z tym spalaniem, zaraz 2x więcej , mój jest na gaźnikach i nie przekracza 6 L , jak ktoś jedzie spokojne 5,5 L to jest realne , tylko nim za bardzo się nie da jeździć spokojnie
Zgadza się to racja, że przy spokojnej jeździe kat jest w stanie zmieścić się w 6l, ale jak będzie z toba jechało f800 to ono spali w tych warunkach zdecydowanie poniżej 4l.
Mam w domu i LC8 i F800, często jeździmy razem z moją ładniejsza połową, więc porównanie w tych samych warunkach.
Nie zmienia to faktu, ze f800gs to bardzo nudny, do bólu poprawny motocykl, nie trzeba być jednak ekspertem, żeby dostrzec różnice w konstrukcji pomarańczy i bmw, nie ma najmniejszych szans, żeby bmw znosiło tak brutalne traktowanie jak ktm, jest to dużo delikatniejszy motocykl.

Cytat:

O owiewkach :)
Co do plastików w KTM to raczej nie ma co się sugerować, nie istnieją żadne zamienniki, ani podróby, wiec każdy będzie oryginalny, co najwyżej będzie lakierowany. W KTM plastiki są bardzo wytrzymałe, więc rzadko zachodzi konieczność ich wymiany. Pasowanie faktycznie odbiega od perfekcji.

Orzep 15.01.2014 11:59

Ex, aż ciężko mi uwierzyć, że podczas jazdy z twoich 3ech fimlików - felgi w GSie800 by się pogięły!
Zapewne są one "słabsze", zapewne zawiecha też gorzej wybiera jak WP...
Jednak chodzi mi o demonizowanie "zapałkowego" wykonania GSa względem KTMa!
Demonizowanie, bo i tak 90% posiadaczy dużej Pomarańczy, jeździ nie wykorzystując jego potencjału konstrukcyjnego!
Jednak na forach krzyczą jaki, to mocny, cudny jest względem plastelinowego GSa!
GSem800 jeździli by podobnie i to bez szwanku...
Wady i zalety każdy z nas, Dyskutantów - zna tych motocykli...teoretycznie ;)

Pozdro Orzep
p.s. GSa12ego nie ma co porównywać, bo przód wogóle "nieRobi" względem tradycyjnych.
Jednak zdarzało mi się w podobnych, kamieniowych klimatach jeździć, a właściwie się przemieszczać na aluminiowych felgach GS12 i też bez uszczerbku.
Kwestia prędkości...

ktm 15.01.2014 12:36

Cytat:

Napisał Lepi (Post 357206)
Pytanie tylko, czy chcemy tu dyskutować o modelach motocykli czy umiejętnościach kierowców:)

Jedno z drugim idzie w parze , to co Orzep napisał większość nie wykorzystuje pełnych możliwości motocykla. A 800gs ma sporo zalet m.in. niskie spalanie.
Do bardziej agresywnej jazdy lepszy i tak będzie Ktm ale 690 albo 500.

Lepi 15.01.2014 12:58

950 też będzie lepszy.

Adagiio 15.01.2014 14:13

Ja pójdę dalej i powiem ze 5 % użytkowników dużego kata jest w stanie ogarnąć go jak należy , kolejne 10 % potrafi nim jeździć , 5 % się uczy . A 80 % nie ma bladego pojęcia a jeździe na nim i często zadaje sobie pytanie "po co go kupiłem ?" .

madafakinges 15.01.2014 14:28

Tylko czy posiadanie motocykla którego nie wykorzystuje się możliwości jest czymś nie tak?
Np. chętnie kupiłbym sobie ducati panigiale, nie wykorzystałbym jego możliwości nawet w 2%, ale za to jaki to fajny motur. Tak samo jest z dużym katem, SE, czy HP2, ale każde z nich widziałbym w moim garażu...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:00.