Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   tłumik Polak potrafi (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1792)

randal 76 22.10.2008 09:01

przelotówka - http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1224488418
z przegrodami http://africatwin.com.pl/attachment....9&d=1224488418

bartim 04.03.2009 14:59

Cytat:

Napisał Bonjour (Post 28388)
Ja bym był za nieprzelotowym, tylko grodziowym. CZytałm gdzies czy słyszałem że wydechy przelotowe zwiekszaja apetyt silnika na olej. Może cos w tym być. Robiłem znajomemu stelaz do TA i był u mnie pierwszy raz z oryginalnym wydechem a po odbiór przyjechał z pieknie brzmiącym przelotowym sebringiem. podzieliłem sie z nim załuszana opinią i oczy mu na wiesz wyszły i mówi że gdzieś tam był, nie pamiętam juz gdzie, i że mu Transalp opierdzielił niebotyczne ilości oleju a wcześniej wszystko było cacy. Więc chyba cos jest na rzeczy.

Mówiąc o znajomym Bonjour ma na myśli zapewne mojego trampka z laserem, istotnie po wymianie tłumika na przelotówe znacznie wzrosło zużycie oleju. Na trasie wawa-puławy-wawa trampek wypalił cały olej z poziomu max do min (motul ester 10W40 półsyntetyk, ale dość mocno dzidowałem). Jak później się okazało przyczyną była niewłaściwa regulacja gaźników, mieszanka była dużo bardziej uboga niż powinna. Temperatura spalania podskoczyła na tyle mocno że jarało olej, dało to sie dość dobrze zaobserwować na obsranym sadzą kierunkowskazie. Po regulacjach wszystko wróciło do normy 0.3-0.4 l / 1000 km.

Z moich obsewracji wynikło też że motul na którym jeździłem jest bardziej podatny na wypalanie niż ten na którym śmigam teraz - Valvoline durablend 4T.

--
Michau

rambo 04.03.2009 20:38

Jako ze w mojej AT miałem oprócz oryginalnego wielkiego cygara trzy inne tłumiki, nie mogę się zgodzić by tłumik sam w sobie powodował spalanie oleju.
Generalnie jak się do AT TA wkłada komin fi-60 od R1 to bankowo spada mocno moment obrotowy w niskim zakresie i moto ciągnie dobrze już tylko w średnim i wysokim zakresie obrotów. Od kręcenia gazem rośnie temp w silniku, temp oleju, moto wiecej pali paliwa i na końcu też oleju. Efekt potęguje stosowanie filtrów K&n i innych zubażaczy dawki paliwa w silniku.
Na żadnej z 3 przelotówek na dystansie 50 000km afryka nie wciągneła nawet 100ml oleju i dalej go nie łyka.

Na przelotówce o ograniczonym wyziewie (fi-50) afryka ciagnie z dołu od 2000rpm jak lokomotywa. Co do regulacji.. nie za bardzo jest też po zmianie wydechu co regulować. Można po 1000km sprawdzić synchro i skład mieszanki(dawke paliwa)

Ot taka moja skromna opinia zebrana z kilku lat ekspolatacji królowej a wcześniej transalpa 600

Kuba 04.03.2009 21:23

Cytat:

Napisał rambo (Post 46830)
Jako ze w mojej AT miałem oprócz oryginalnego wielkiego cygara trzy inne tłumiki, nie mogę się zgodzić by tłumik sam w sobie powodował spalanie oleju.
Generalnie jak się do AT TA wkłada komin fi-60 od R1 to bankowo spada mocno moment obrotowy w niskim zakresie i moto ciągnie dobrze już tylko w średnim i wysokim zakresie obrotów. Od kręcenia gazem rośnie temp w silniku, temp oleju, moto wiecej pali paliwa i na końcu też oleju. Efekt potęguje stosowanie filtrów K&n i innych zubażaczy dawki paliwa w silniku.
Na żadnej z 3 przelotówek na dystansie 50 000km afryka nie wciągneła nawet 100ml oleju i dalej go nie łyka.

Na przelotówce o ograniczonym wyziewie (fi-50) afryka ciagnie z dołu od 2000rpm jak lokomotywa. Co do regulacji.. nie za bardzo jest też po zmianie wydechu co regulować. Można po 1000km sprawdzić synchro i skład mieszanki(dawke paliwa)

Ot taka moja skromna opinia zebrana z kilku lat ekspolatacji królowej a wcześniej transalpa 600

podpisuję się. :)

Bonjour 05.03.2009 09:40

No to "Kolejny mit obalony":)

podos 05.03.2009 11:42

Cytat:

Ja bym chciał częst tej teori potwierdzić. Jedyny sezon kiedy moja afryka brała olej to moment kiedy miałem KN-a i zubożoną na iglicy Dynojeta skład mieszanki. Tłumi Oryginał.

Przywrócenie do oryginału (filtr i iglice) skutkowało zerowym dolewkom w trakcie sezonu.

Aha, dalej jestem przeciwnikiem wolnych wydechów.

rambo 05.03.2009 12:23

Miałem w varadero K&N przez 10 000km. dwie dolewki. Potem papier kolejne 7000km i zero dolewki. tłumik seryjne

bartim 05.03.2009 14:25

Cytat:

...
Od kręcenia gazem rośnie temp w silniku, temp oleju, moto wiecej pali paliwa i na końcu też oleju. Efekt potęguje stosowanie filtrów K&n i innych zubażaczy dawki paliwa w silniku.
...

Ha!, ja mam właśnie K&N, nie wierze żeby pełnoletni trampi przestał brac olej ale z tego co piszecie to chyba trzeba pomysleć o zamianie na papier.

Dzieju 05.03.2009 23:17

wiadomo przecież że wynalazek typu K&N i pochodne zostały stworzone do wyczynu na torach asfaltowych( względna czystość powietrza) żeby wydusić z silników ostatnie poty, nie licząc się z ich krótszą żywotnością a już napewno ze zużyciem paliwa czy oleju.
Natomiast klasyczny silnik do normalnej jazdy ze swoim ukladem dolotowym, jego pojemnością , kształtem , oporami , sposobem przepływu powietrza......został wyposażony w filtr papierowy.
Również pod jego kątem zostały obliczone gaźniki i skład mieszanki.
Gdyby te luźne filtry ( a raczej łapacze zapałek, kamieni owadów i innych dużych przedmiotow) były warte zainteresowania to z pewnością firmy na swiecie wprowadziły by je do stałego montarzu.
A do tego sporo ludzi ucieka ponownie do papierowych a to chyba nie przypadek.
Nie mam zamiaru przekonywać zwolenników luźnych filtrow że są złe, chciałem tylko zwrócić uwage na pewne fakty.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:55.