Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   GASNIE silnik na irydowej świecy ...co jest grane? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16896)

matjas 07.03.2013 20:47

Cytat:

Napisał rambo (Post 297852)
Dłuższa niż na zwykłych świecach czy Splitfire których używam i wszystkim polecam..? Ano chyba nie, bo to się akurat reguluje się przerwą.

Ale jak ktoś ma możliwość, polecam porównać sobie w zaciemnionym pomieszczeniu wielkość tej 0,8~0,9 mm iskry z irydy a np ze zwykłych NGK czy Denso a iskrę ze Splitfire :Thumbs_Up:

Opisz zatem Rambo w czym przejawia się mikroskopijność tej iskry bo nie wiem. Ale chętnie się dowiem albowiem małowiem.
A sprawdzanie iskry w zaciemnionym pokoju to można zrobić, żeby dziecku pokazać jak wygląda świeca z iskrą. Do działania w silniku ma się to nijak.

matjas

koralgol 07.03.2013 20:57

w sobote pojade oddac im te swiece w cholere wszak to ponad 60 zl kosztowalo ale szkoda mi bo moto odpalalo bez ssania i to zimne!!!!zas wrócę do starej sprawdzonej świecy przynajmniej mi nie bedzie gasła DEr podczas ruszania czy wchodzac w zakręt lub na światłąch

Lupus 07.03.2013 22:06

Zrób tak. Może ta DRa jest jakoś emocjonalnie związana z twoim analogiem. Czasem bywają takie miłości o których się filozofom nie śniło ;)

rambo 07.03.2013 22:49

Cytat:

Napisał matjas (Post 297872)
Opisz zatem Rambo w czym przejawia się mikroskopijność tej iskry bo nie wiem. Ale chętnie się dowiem albowiem małowiem.
A sprawdzanie iskry w zaciemnionym pokoju to można zrobić, żeby dziecku pokazać jak wygląda świeca z iskrą. Do działania w silniku ma się to nijak.

matjas

Pisałem o zaciemnionym miejscu po iskra na irydach jest ledwo widoczna, można w pierwszej chwili odnieść nawet błędne wrażenie nie jej niema.
Kupiłem kiedyś po komplecie wszystkim możliwych świec do AT, na każdej jeździłem cały dzień i zostałem w AT przy Splitfire :Thumbs_Up:

szparag 07.03.2013 23:06

Im więcej czytam, tym bardziej uświadamiam sobie, że na niczym się nie znam.

Mirek Swirek 08.03.2013 01:43

Cytat:

Napisał szparag (Post 297935)

Głowa do góry, ja już dawno zgłupiałem ;)

adamsluk 08.03.2013 06:15

Cytat:

Napisał szparag (Post 297935)

Tak czytam i czekałem kiedy się włączysz w dyskusję. Jakie jest twoje zdanie na temat świec?

szparag 08.03.2013 08:29

co to jest za dr, jaki ma typ zapłonu ?
Pozdr.

adamsluk 08.03.2013 09:06

Koralgol do tablicy!!!

Nie chcę zaśmiecać wątku, ale mnie bardziej interesuje twoja opinia na temat świec, które się stosuje AT /TA. Opinie są różne a ty jakieś tam doświadczenia masz :D

szparag 08.03.2013 11:51

Nie odnotowałem, żadnych cudów po założeniu świec irydowych.
lepszy odpał na zimno, trudniej je zalać i dłuższa żywotność. Głównie to ostatnie jest największą zaletą, bo jeżeli zalewa świece, to wymiana świec jest usunięciem skutku, a nie przyczyny.
Jednak, stosunkowo do ceny wychodzi podobnie.
Ja wolę częściej zmieniać zwykłe.
Nie będę walił wywodów bo to bez sensu, mówiąc krótko.
Czy są lepsze ? Tak.
Czy ma sens zakładanie ? Ja nie polecam.
Efekt placebo - zajebisty, jak przy zmianie z Castrola na Motula itp.

Pozdrawiam

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:22.