![]() |
Żeco, że łańcuszek? :) Izi mówił na moje pytanie o ten łańcuszek "zostaw to chłopie w spokoju, tak ma być, nie denerwuj mnie :)" To się posłuchałem :)
|
W silniku teoretycznie nic innego się nie stało. Tylko ten pierścień i uszczelka. Czyli Panowie bardziej doświadczeni mówią: napraw. Jeszcze pomęczę kumpla niech dokładnie mi przejrzy ten silnik.
Dzięki za odp. Hej mam pytanko. Chcę kupić na dniach pierścienie i uszczelki. Jednak nie wiem jak dobrać pierścienie :) tzn. w danych tech. podana jest średnica cylindra 81mm, zatem kupić pierścienie 80mm czy 81mm bo takie znalazłem Wossner'a, czy może jednak kupić oryginalne w Hondzie? Dzięki za odp. Pozdrawiam. |
Kup oryginały na ten szlif który masz u siebie
|
To są oryginały na cylinder po szlifie? Jeśli nie ma to kup lepiej te 81 mm. Można delikatnie zeszlifować, żeby uzyskać zalecaną szczelinę na zamku. Pewnie ktoś powie, że to druciarstwo ale to nie jest technologia z NASA.
|
Są oryginały na dwa nad wymiary... posiadam pierwszy zestaw spośród nich ;)
|
Eeeee, ale ja nie zrobiłem szlifu cylindra! szczerze mówiąc to kolega powiedział ze nie muszę. Szklanki wyglądają ok, rant jest ledwo wyczuwalny rys i innych cudów tam nie ma. Już rozumiem szlif=szklanka (w mojej terminologii) tak ?
|
Eeeee, widzę że masz problem trudnorozwiązywalny na forum. Ktoś cię musi wtajemniczyć w arkana. Zapytaj Szparaga, on jest dobry chłopak!
|
a kolega czy sie zajmuje że diagnozę ok wystawił?
moja sugestia ściąg cylinder i tłoka,podjedz do dobrego zakładu gdzie robia szlify,poproś o zmierzenie pod kątem zużycia i rys(zapieczony pierścień mogł znacznie porysować cylinder) jeśli jest ok kup pierścienie i zakładaj(trzeba dokładnie wyczyścić tłoka przed założeniem) a jeżeli nie to wydatek spory 2x razy szlif,2x tłok nadwymiar,2x pierścienie nadwymiar,2x uszczelka pod cylinder,2x uszczelka pod głowicę,2x sworzeń,4x zabezpieczenie sworznia to tak jak po ludzku byś chciał zrobić.. szklanka? tuleja cylindra,szklanki są w głowicach(wałek rozrządu naciska szklankę która jest nad zaworem,ale to nie w afryce :) ) |
Tak do porządku, należało by jeszcze zrobić głowice, bo na pewno są nieszczelne.
Pozdrawiam |
Kolega mechanik z wykształcenia i zamiłowania. Ale nie pracuje w zawodzie :) Czyli tak zmierzyć tłoki, szlify sprawdzić pod kątem niewidocznych rys, wyczyścić dokładnie wszystko, kupić Hondowskie pierścionki, uszczelki i Wio. Ha i po dokładniejszej analizie uszczelek okazało się, że wcale nie puściła mi uszczelka pod głowicą. Wychodzi na to, że tylko ten pierścień się zapiekł. Alę skąd się wzięło to "uderzenie" jak próbowałem go zakręcić to nadal nie wiemy.
Dziękuję i Pozdrawiam |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:31. |