Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Pytanie o żarówki. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1508)

JareG 06.10.2008 11:29

Cytat:

Napisał JarekAT (Post 26306)
mam rd07a to powinny się palić dwie czy jedna??? (zakładając że są sprawne, nie przepalone)
w tej chwili pali się jedna to co przepalona czy tak już jest??

U mnie w rd07a pala sie DWIE zarowki :Thumbs_Up: (a grzebane w instalacji raczej nie bylo..)

klanol 06.10.2008 11:31

jaki problem wyjąć żarówki i obadać? niedługo będziecie się zastanawiać jakie powietrze na zimę napompować :D
albo H4 albo BA20D w wersji włoskiej. Niektóre wersje majo jedną lampę na światła mijania a niektóre, tak jak moja dwie. Jeżeli żarówki są sprawne i świeci jedna na światłach mijania to tak ma być.

podos 06.10.2008 12:37

Cytat:

Napisał JarekAT (Post 26306)
ale zakreciliscie :)
mam rd07a to powinny się palić dwie czy jedna??? (zakładając że są sprawne, nie przepalone)
w tej chwili pali się jedna to co przepalona czy tak już jest??

w 07 a dwa identyczne klosze i identyczne zarowki - maja sie palic dwie. Jedna znaczy masz spaloną. Jesli masz rozne klosze - nawet wizualnie to widac, znaczy ze nie masz 7a, albo masz przod od innego motocykla.

newrom 06.10.2008 14:13

No jak jaka, H4. W obydwu oczkach. Jak Ci umarła ta od krótkich to możesz ją zamienić z tą od długich. Tam są 2 włókna i jedno z nich Ci się przepaliło, akurat to niepotrzebne w drugiej lampie.
Rozwiązanie partyzanckie, ale pozwala dojechać jak biały człowiek, a nie na długich :)

Pozdr
newrom

ENDRIUZET 06.10.2008 15:35

Ok. Kupię 2 x H4 - dziękuje za pomoc i przepraszam jeśli chwilowo miałem problemy w czytaniu ze zrozumieniem :) ... a właściwie to o co chodzi ? :)

ramires 08.10.2008 10:02

a teraz inne pytanko - doszedłem w koncu wczoraj, mają chwilkę wolnego czasu, że moje klosze to dupa a nie H4 są. Pomogło mi zobaczenie w RD04 od Sambora, ze powinny mieć H4 napisane na dyfuzorze a u mnie dupa. Lampy oryginalne, ale ... to nie H4.
Na zimę bedę zmieniał na Polonezowe, ale teraz potrzebuje światła dobrego i świecącego tam gdzie chcę. Czy może ktoś polecić mi, dobrze świecące bańki?

klanol 08.10.2008 10:22

Cytat:

Napisał ramires (Post 26568)
Czy może ktoś polecić mi, dobrze świecące bańki?

nie może :(
kiedyś nabyłem zaminniki halogenowe firmy bosma i... dupa. momentalnie się popaliły. zakupiłem nowe ba20d i jedna już padła (firma kszak). wstawiłem z powrotem oryginalną jaka była od lat i świeci do tej pory . też myślę o polonezowych ale jak wspominałem w innym wątku warto je zasilić osobnym przewodem aby nie przytopć gównianych kostek w instalacji.

newrom 08.10.2008 10:42

1 Załącznik(ów)
A to dziwne, bo wsadziłem do detka halogen w podstawce banki i właśnie kończy się pierwszy sezon jej działania. A lekkiego życia niema, dość duże wibracje od małego singla, częste gleby, jazda po dziurach przy przeciętnym zawieszeniu czy ostatnio nawet wodowanie (prawie) całkowite
Załącznik 1513
Podobnież od halogena w zwykłym kloszu szybko odbłyśnik umiera, ale skoro i tak chcesz wsadzić lampki z poldolota to spokojnie możesz zakładać :)
AHA, jedz do sklepu motoryzacyjnego. Na allegro te żarówki są dość drogie, a w supermarketach to chyba z czystej platyny ;>

Pozdr
newrom

ramires 08.10.2008 13:45

Jakbym dorwał dobre banki to bym o poldolotowym patencie nie myslal nawet.
Kiedys widzialem fajne takie, ale lat bylo to temu ze 4 i teraz nie pamietam, czy to philips czy Varta była.

klanol 08.10.2008 14:39

H4 łatwiej nabyć drogą kupna lub wymiany nawet w njdalszych zakątkach dupy. poza tym ilość światła jest nieporównywalnie większa

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:34.