Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   ilość oleju w lagach RD03 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13506)

Kuler 07.07.2017 13:32

Dobry, odgrzeje kotleta :P jestem w trakcie wymiany oleju w lagach metoda "szybka" tzn bez zdejmowania lag. Stary olej zlalem, byl zadziwiajaco czysty, przedmuchalem jeszcze kompresorem, zeby wszystko zeszlo. Wlalem nowy - 575ml na lage, tylko tyle mialem, teraz dokupilem jeszcze literka i tu moje pytanie. Czy wlac te brakujace 80ml na lage i zapomniec, czy mierzyc jeszcze jakos te lustra do krawedzi itd (jesli sie da przy niezdemontowanych lagach i moto na centralce). Olej 10W.
Ps obecnie mam efekt nurkowania, przod jest chyba zdecydowanie za miekki :/

tommi 07.07.2017 14:41

Cytat:

Napisał Kuler (Post 538528)
Dobry, odgrzeje kotleta :P jestem w trakcie wymiany oleju w lagach metoda "szybka" tzn bez zdejmowania lag. Stary olej zlalem, byl zadziwiajaco czysty, przedmuchalem jeszcze kompresorem, zeby wszystko zeszlo. Wlalem nowy - 575ml na lage, tylko tyle mialem, teraz dokupilem jeszcze literka i tu moje pytanie. Czy wlac te brakujace 80ml na lage i zapomniec, czy mierzyc jeszcze jakos te lustra do krawedzi itd (jesli sie da przy niezdemontowanych lagach i moto na centralce). Olej 10W.
Ps obecnie mam efekt nurkowania, przod jest chyba zdecydowanie za miekki :/

Hej,
No masz wszystko w pierwszych postach tematu..?
656 ml na lagę "albo wyciągasz sprężynę, Wciskasz na maxa i wlewasz tyle żeby było 110mm od krawędzi lagi."

motomax 07.07.2017 18:05

Hm no dziwne podejście... szlam aluminiowy i drobinki pozostałe w dolnej części będą skutecznie szlifować goleń i panewki aż do momentu kiedy nawet wymiana panewek nic nie pomoże bo nastąpi owalizacja goleni.. nie wspomne o innych elementach które tez dostaną zużycia...

Dziwi mnie równiez podejście serwisów które wymieniają uszczelniacze i olej bez płukania zawieszenia...

Ropa może być,ale jeszcze lepszym rozwiązaniem jest ropownica do której wlewamy benzynę ekstrakcyjną i mieszanka powietrza i benzyny w sile 10 atmosfer bardzo dokładnie płucze wszystkie zanieczyszczenia...

Wtedy ma to sens i zawieszenie dużo lepiej pracuje bo jest po prostu czyste..

Ja tak robię z każdym zawiasem,ale nie neguje tego co każdy robi dla siebie to wyłącznie jego sprawa..

Neguję serwisy które paćkają w ten sposób zawias nie myjąc go wcale.

Cena czyni cuda u kogoś w takim serwisie usługa 150zł a u mnie 250zł nie wliczając oleju i uszczelniaczy..

Kazmir 07.07.2017 20:45

2 Załącznik(ów)
Po ostatniej zmianie oleju w lagach bandita muszę Was wszystkich zasmucić:(
Bez totalnego rozebrania nigdy nie wymienicie całego oleju!!!!!!!!! To co zostaje to właśnie najgorszy syf. Wg mojego rozeznania w bandicie pozostaje około 50ml oleju (damper rod) dlatego przy zalewaniu zmajstrowałem taki przyrząd, bo wlewanie odmierzonej dawki ma tylko sens jak laga jest totalnie pusta.
Wlać 600, a 650ml to duuuuuuuża różnica;)

mareksz007 08.07.2017 00:59

Rzeźbiarze.
W silniku co rok, a w lagach co dwa sezony.
Płyn hamulcowy, smarowanie cylinderków, prowadnic w zaciskach itp. to norma, ale ...

szynszyll 09.07.2017 16:11

serwisowka do rd03

https://megawrzuta.pl/download/fb27b...24946a3fe.html

Kuler 09.07.2017 21:57

Dzięki za podpowiedzi, dolałem brakujące 80ml aby było te 655 i jest ok. Przód się utwardził, już nie nurkuje i zdecydowanie rzadziej słychać stukanie z lag. Dziękuje wszystkim za wskazówki i pomoc :Thumbs_Up::friday:

Dzieju 10.07.2017 13:40

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 538587)
Bez totalnego rozebrania nigdy nie wymienicie całego oleju

Zastosowałem intensywne płukanie aż do ostatniej zanieczyszczonej kropli wykapującej z lagi .
Udało się bez rozbierania co nie znaczy że całkowita rozbiórka nie jest dobra zwłaszcza że można zweryfikować zużycie wnętrzności.

Jarczoq 17.07.2017 01:35

Cytat:

Napisał motomax (Post 538578)
Hm no dziwne podejście... szlam aluminiowy i drobinki pozostałe w dolnej części będą skutecznie szlifować goleń i panewki aż do momentu kiedy nawet wymiana panewek nic nie pomoże bo nastąpi owalizacja goleni.. nie wspomne o innych elementach które tez dostaną zużycia...

Dziwi mnie równiez podejście serwisów które wymieniają uszczelniacze i olej bez płukania zawieszenia...

Ropa może być,ale jeszcze lepszym rozwiązaniem jest ropownica do której wlewamy benzynę ekstrakcyjną i mieszanka powietrza i benzyny w sile 10 atmosfer bardzo dokładnie płucze wszystkie zanieczyszczenia...
Wtedy ma to sens i zawieszenie dużo lepiej pracuje bo jest po prostu czyste..
Cena czyni cuda u kogoś w takim serwisie usługa 150zł a u mnie 250zł nie wliczając oleju i uszczelniaczy..

Nic dodać, nic ująć. Ja zmieniam co 5 kkm. Klientom szosowy radzę co 10 kkm, ale w enduro (cross to moto-godziny) w zależności gdzie jeździł, ale nie rzadziej niż co 10 kkm.

bicio 17.07.2017 08:19

Zwłaszcza, że zawieszenie w AT to 5 części na krzyż, godzina roboty i po sprawie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:57.