![]() |
Dobry, odgrzeje kotleta :P jestem w trakcie wymiany oleju w lagach metoda "szybka" tzn bez zdejmowania lag. Stary olej zlalem, byl zadziwiajaco czysty, przedmuchalem jeszcze kompresorem, zeby wszystko zeszlo. Wlalem nowy - 575ml na lage, tylko tyle mialem, teraz dokupilem jeszcze literka i tu moje pytanie. Czy wlac te brakujace 80ml na lage i zapomniec, czy mierzyc jeszcze jakos te lustra do krawedzi itd (jesli sie da przy niezdemontowanych lagach i moto na centralce). Olej 10W.
Ps obecnie mam efekt nurkowania, przod jest chyba zdecydowanie za miekki :/ |
Cytat:
No masz wszystko w pierwszych postach tematu..? 656 ml na lagę "albo wyciągasz sprężynę, Wciskasz na maxa i wlewasz tyle żeby było 110mm od krawędzi lagi." |
Hm no dziwne podejście... szlam aluminiowy i drobinki pozostałe w dolnej części będą skutecznie szlifować goleń i panewki aż do momentu kiedy nawet wymiana panewek nic nie pomoże bo nastąpi owalizacja goleni.. nie wspomne o innych elementach które tez dostaną zużycia...
Dziwi mnie równiez podejście serwisów które wymieniają uszczelniacze i olej bez płukania zawieszenia... Ropa może być,ale jeszcze lepszym rozwiązaniem jest ropownica do której wlewamy benzynę ekstrakcyjną i mieszanka powietrza i benzyny w sile 10 atmosfer bardzo dokładnie płucze wszystkie zanieczyszczenia... Wtedy ma to sens i zawieszenie dużo lepiej pracuje bo jest po prostu czyste.. Ja tak robię z każdym zawiasem,ale nie neguje tego co każdy robi dla siebie to wyłącznie jego sprawa.. Neguję serwisy które paćkają w ten sposób zawias nie myjąc go wcale. Cena czyni cuda u kogoś w takim serwisie usługa 150zł a u mnie 250zł nie wliczając oleju i uszczelniaczy.. |
2 Załącznik(ów)
Po ostatniej zmianie oleju w lagach bandita muszę Was wszystkich zasmucić:(
Bez totalnego rozebrania nigdy nie wymienicie całego oleju!!!!!!!!! To co zostaje to właśnie najgorszy syf. Wg mojego rozeznania w bandicie pozostaje około 50ml oleju (damper rod) dlatego przy zalewaniu zmajstrowałem taki przyrząd, bo wlewanie odmierzonej dawki ma tylko sens jak laga jest totalnie pusta. Wlać 600, a 650ml to duuuuuuuża różnica;) |
Rzeźbiarze.
W silniku co rok, a w lagach co dwa sezony. Płyn hamulcowy, smarowanie cylinderków, prowadnic w zaciskach itp. to norma, ale ... |
|
Dzięki za podpowiedzi, dolałem brakujące 80ml aby było te 655 i jest ok. Przód się utwardził, już nie nurkuje i zdecydowanie rzadziej słychać stukanie z lag. Dziękuje wszystkim za wskazówki i pomoc :Thumbs_Up::friday:
|
Cytat:
Udało się bez rozbierania co nie znaczy że całkowita rozbiórka nie jest dobra zwłaszcza że można zweryfikować zużycie wnętrzności. |
Cytat:
|
Zwłaszcza, że zawieszenie w AT to 5 części na krzyż, godzina roboty i po sprawie.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:57. |