Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Obowiazek wozenia alkotestow-Francja (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13261)

myku 24.04.2012 13:59

Dokladnie Matjas.Widze ze myslisz po niemiecku.Nie widze powodu do burd,choc nie wiem,co pomoze jak bede ten alkomat mial ze soba.Na moja trzezwosc nic on nie poradzi.Jedynie odciazy bagaznik policji.

matjas 24.04.2012 14:16

niech z ręką na sercu każdy powie, że nie miał tak jak poniżej:

osobiście miałem kilka razy w życiu na zlotach /zgaduję, że podobnie jak większość tu obecnych/ w okolicach przedpołudniowych taką wątpliwość 'czy można'.
nie ukrywam tego - nie wiedziałem czy można ale stwierdziłem, ze raczej tak i pojechałem.
gdybym wiedział, że nie mogę zastanowiłbym się 10x czy jednak jechać.
myślę, że po to taki alkomat w schowku, czy innym kufrze - nie dla tego aby gliny nie musiały wozić swojego. tak to widzę i taki właśnie był zamysł prawodawcy we francyi jeśli sprawnie zgaduję.
zdecydowana wiekszość kierowców na podwójnym gazie to osobnicy 'wczorajsi' - na szczęście zdecydowanie mniej jest takich co to wypili i jadą ale niestety tacy też są. *&%^#^%@#
dla tych pierwszych jednak taki alkotest zawsze pod ręką mógłby być biczem Bożym i nie wyłączam tu siebie samego.

matjas

A.Twin 24.04.2012 15:15

Cytat:

Napisał matjas (Post 235843)
zdecydowana wiekszość kierowców na podwójnym gazie to osobnicy 'wczorajsi'

DLATEGO WARTO POZNAĆ WPŁYW ALKOHOLU NA SWOJE ŻYCIE I NIE DAĆ SIĘ ZASKOCZYĆ

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13241 :umowa:

Lepi 24.04.2012 15:30

Cytat:

Napisał matjas (Post 235838)
... myślę raczej czy w ten sposób da się ocalić jakieś życie, bo jeśli chociaż jedno to jest to gra warta każdych pieniędzy.

matjas

Idealizujesz. Można kazać wozić 5kg gaśnicę, bo wiadomo, że kilogramówkę można sobie...
Można pasażerom samolotów rozdawać spadochrony, oczywiście po dwudniowym obowiązkowym i płatnym szkoleniu.
Można by także wprowadzić ograniczenie prędkości, najlepiej sprzętowe w każdym aucie np do 40km/h.
Wszystko trzeba jednak z rozsądkiem.

betu 24.04.2012 17:02

Chcialem powiedziec-ze zgadzam sie czesciowo i z Matjas jak i z Lepi.

Jestem,bylem i bede ze karaniem na maxa ze prowadzenie po pijanemu.On sobie krzywdy nie zrobi,ale moje dziecko bedzie stalo na przystanku lub szlo do szkoly i nie dojedzie.Bo ktos "musial" sobie wypic.

Ale to chodzi o zasade-nie dazmy do zmiany jakkolwiek zwanej demokracji i wolnosci na panstwo policyjne.
Do "karania" z zasady.
To policja powinna wozic alkotesty-nie uczestnik ruchu.
Jezeli tak ma byc-to niedlugo sami bedziemy sobie musieli wykonac na sobie kare-bo teoretycznie jechalem za szybko itp.

Wydaje mi sie to bedzie tylko chwilowa przestroga-po paru latach,ba,moze i miesiach zapomnisz o testerze-bo czlowiek tak juz ma-i dalej bedzie jezdzil po pijaku.Co wtedy??W kazdym aucie bedzie jezdzic z toba policjant?lub kontrola co skrzyzowanie?
Moim zdaniem nie tak wyglada wolnosc.

LukaSS 24.04.2012 17:18

Cytat:

Napisał JARU (Post 235805)
Zaraz się w pracy francuzów popytam czy coś o tym słyszeli i kiedy ma się to pojawić.

Motorowery od 50ccm i motocykle tez są objęte tym przepisem, reszta jak wyżej..

Swoja droga jakbym się wybierał na jedne wakacje do Francji, olałbym przepis i ewentualnie zabulił 11euro.

Gdzie z ta Tereska się wybieracie?

OK, dziękuję za info z pierwszej ręki ;)

Tenera głównie po Paryżu kilka razy do roku śmiga ale i po torze wyścigowym w Dijon w youngtimerach (kolega na Nortonie Commando). :Thumbs_Up:

Jaro-Ino 25.04.2012 01:24

W naszym kraju taki alkotest byłby traktowany jako obowiązkowy przedmiot przy kontroli "bo przecież czuje się dobrze to pojade zamiast marnować to coś i zaraz wydawać kase na kupno tego gdzieś w sklepie.." ;)

Lepi 25.04.2012 07:29

A to nie są przypadkiem jednorazowe alkomaty (ktoś pisał , że 5 zł)? Bo może być też tak, że przezorny user dmuchnie przed jazdą. Nic nie wykaże wiec pojedzie. A za rogiem złapie go policja za brak alkomatu :)

LukaSS 25.04.2012 09:14

Myślę, że każdego stać na najtańszy alkotest za kilka zł. Wrzuci się go do schowka czy do kieszeni i po problemie.

JARU 25.04.2012 12:59

Cytat:

Napisał Lepi (Post 235973)
A to nie są przypadkiem jednorazowe alkomaty (ktoś pisał , że 5 zł)? Bo może być też tak, że przezorny user dmuchnie przed jazdą. Nic nie wykaże wiec pojedzie. A za rogiem złapie go policja za brak alkomatu :)

Dokładnie o to chodzi i to sporo kontrowersji budzi. W rzeczywistości trzeba wozić 2sztuki, jedna dla siebie, druga do kontroli.

Nie wiem do końca jakie są wymagania co to takiego alkotestu, jakaś homologacja na Francję?? Może się okazać, że kupisz w Polsce, a we Francji dostaniesz mandat za to, że alkomat nie jest zgodny z przepisami.
Z drugiej strony nie wiem po co się przejmować mandatem za 40zl. Bac to się trzeba Szwajcarskich mandatów jadąc do Francji..

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:03.