Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Czy Airbox od RD04 pasuje do RD03? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11714)

majo 04.03.2012 12:44

Cibor właśnie zastanawia mnie czy zamiast tych trzech małych nie zrobić jednej pokaźniejszej od str. pompy i nie wyprowadzić jej ponad siedzenie, ewent pod zbiornikiem do główki ramy (Wasil patent):)

resumując czy jest tu jakiś cwaniak, który może podać wzór lub podpowiedzieć jaka średnica otworu powinna być przy zastosowaniu dłuższego dolotu i jaka średnica rury dolotowej, która będzie ciągnęła powietrze sprzed główki ramy?

Cibor klv 04.03.2012 20:48

1 Załącznik(ów)
Problem w tym, że tam jest mało miejsca na grubą rurę, też nad tym myślałem, ale chyba jest tam za ciasno, trzeba by było mocno kombinować. Mam też zakupione kolanko i elastyczny przewód o większej średnicy, chyba coś około 40 mm ale myślałem zainstalować go w taki sposób jak na obrazku, i puścić przewód bokiem dołem zbiornika i pod owiewkę dołem do góry. Ale te kolanko wystaje troszkę na bok z airboksu, nie jest to jakaś znacząca przeszkoda i utrudnienie w eksploatacji, zobaczę może to rozwiązanie też przetestuję jeśli zajdzie taka potrzeba.

Cibor klv 17.03.2012 13:52

Dowaliłem jeszcze jedną dziurę w airboksie, polatałem dzisiaj dłużej i stwierdzam, że jest ok. Dziur nie ma wkręca się bez zająknięcia do 8 tys i o to z grubsza mi chodziło. Później jeszcze zrobię test na oryginalnym filtrze papierowym tak z czystej ciekawości.

majo 17.03.2012 21:39

ok Cibor czekam na testy, interesuje mnie grubość gąbki i suma średnic wszystkich dodatkowych otworów:) Gąbkę masz nasączoną?

Cibor klv 14.04.2012 22:13

Takie spostrzeżenia. Dziury w obrotach nie ma, wkręca się na biegu jałowym bez problemu, podczas jazdy też. Jednakże nie wszystko poszło z planem. Podczas wolnej jazdy offem w przedziale 2-3,5 tys obr wrażenie jest takie jakby jeden garnek nie palił, albo go zalewało. Druga sprawa, to świece po wykręceniu okazało się, że są czarne, co świadczy o zbyt bogatej mieszance. Wykręciłem śrubę składu mieszanki o pół obrotu, delikatnie się poprawiło, założyłem oryginalny filtr i też wkręca się jak należy, pojeździłem wolno na niskich obrotach wygląda ok, ale jeszcze jutro pojeżdżę więcej, żeby dokładniej obadać. Chyba jeszcze ze dwie dziurki w airboksie dodam. Póki co są już 4 dziurki o średnicy 20 mm. Dynamika od 4 tys w górę bardzo przyzwoita.

majo 14.04.2012 22:23

2 Załącznik(ów)
Tak z ciekawości ci napiszę że wersję Matarhon rd03 miały powiększonego Airboxa przy opcji z innymi gaźniorami (Kehin VDF8A carburetors (instead of VDF4B) sama rura doprowadzająca do boxa wygląda jaz z trampka pd06 ( jest dłuższa, węższa ale da ją się ustawić wlotem bliżej błotnika aby nie łapała błotka z nieszczelności między ramą a zabudową błotnika tylnego.

Cibor klv 23.04.2012 23:12

Śruba składu mieszanki wykręcona o 3 1/4 obr. oryginalny papierowy filtr i 5 dziur w airboksie póki co działa ok.

rambo 24.04.2012 02:04

Im wiecej je wykrecasz tym wiecej paliwa dajesz

Cibor klv 24.04.2012 21:20

Cytat:

Napisał rambo (Post 235776)
Im wiecej je wykrecasz tym wiecej paliwa dajesz

Toż to śruba regulująca dopływ powietrza, wykręcając zwiększam średnicę kanału doprowadzającego powietrze co za tym idzie ilość powietrza. Więcej powietrza zubaża mieszankę, a o to mi chodzi. Więc jak podaje serwisówka dla Trapa 650 fabryczny nastaw jest 3 obr więc ja dałem 3 1/4.

majo 24.04.2012 21:45

możesz sfotografować airboxa po modyfikacjach i końcówki przewodów do filterków podciśnienia?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:22.