![]() |
ja tez nie patrzylem na to czy oska jest tak czy tak.dokrecam ja z momentem64Nm i tyle.mam nadzieje ze nic zlego nie zrobilem moto jezdzi i jest ok
|
Cytat:
ostatnio po szybkim składaniu na wyjazd docisnełem ciut za blisko ślimaka i śryby z tarczy choć mało wystają zaczeły ocierać o zacisk :fool2: efekt stuk-puk ośka daje stabilizację poprzez rant od strony ślimaka koło nie pływa a tu wystarczy popatrzeć od frontu czy szczelina jest podobna z lewej jak i prawej szpilki jak wylazły to wkręcałem na klej do gwintów nie jest dobrze je często wykręcać bo w szajs AL siedzą pozdrówki |
Cytat:
A co do oski. Sprawdzałem różne opinie z forum łącznie z bujaniem na poluzowanych 4 śrubkach itp. Analizowałem 4 manuale i jestem pewny prawie na 100 procent że krawędź ma się licować. http://tarcu.com/Inne/At/AT00077.jpg |
Ma sie "licowac", ale jak zawieszenie jest idealnie proste, w praktyce różnie to wychodzi. Lepiej nie "naciągać" lagi żeby nam sie wszystko zgadzało jak w manualu (jeśli tak nie jest).
ps.Greg -fajne opisy, nowicjuszom pomogą, doświadczonym czasem też. pozdr |
Dokładnie po wkręceniu ośki na poluzowanych nakrętkach (oczywiście zgodnie z podanym momentem) ma licować i dopiero wtedy zaciągamy 4 nakrętki zgodnie z podanym momentem:)
|
7greg: kiedys docisnalem lage do slimaka i tak skrecilem: efekt: prawa tarcza tarla o zacisk hamulcowy.
|
Naciąganie lagi spowoduje zwiększone tarcie na elementach ciernych wewnątrz amortyzatora i przyśpieszy ich wydarcie.
Jeśli ktoś już ma ciut nierówne lagi to najlepiej obracać lagą tak żeby przy mocowaniu do ośki wyszło 0mm. Laga popracuje bez dodatkowych oporów a i wymiar 0mm zostanie osiągnięty dla spokojności sumienia. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:27. |