![]() |
Sprawdźcie panowie czy wam się jakaś świeca nie odkręciła, często to coś prostego :Thumbs_Up:
|
też tak miałem na wolnych obrotach tak cykało, tak jakby od zaworów.
|
Słuchaliśmy ze wszystkich stron przy zdjętym baku, osłonie silnika, plastikach.
Racja tak jakby coś od zaworów (zawory ustawione prawidłowo) kolektory dokręcone (poszło o jakiś jeden obrót) , świece wymienione (jeszcze je sprawdzę czy dobrze dokręciłem). Może tak ma być :) Pozdrawiam. |
Bary jak masz afri rozebraną to posprawdzaj i daj znać. Właśnie na dniach miałem sie dalej zajmować diagnozą świerszcza...
|
Myślę, że powinien się tu wypowiedzieć nadworny afrykański meloman Mr Szparag.
A tak bez jaj, dla tych co go nie znają, mechanik Afrykański, w moim przekonaniu solidny, co to mi raz mówił, że dzwonią do niego ludzie i opisują jak im Afryka tak dziwnie stuka, tak "cyk cyk cyk", ma z tego niezły ubaw, ale z pewnością powie swoje zdanie, "czy trzeba robić parcha, czy go tak zostawić" Nie zdziwcie się jednak, jak będzie go chciał sam posłuchać na żywo (gościu z Wrocławia), bo już myślał, co by nagrywać takich, co symulowali silnik Afryki przez telefon :D |
To że zawory pod szczelinomierzem mają prawidłowy luz na zimno, nie musi oznaczać że taki jest. Śruby regulacyjne są hartowane powierzchniowo i czasem są w nich powybijane dziury. To kolejny trop oprócz niedokręconej świecy
|
Czyli jeśli zawory mają prawidłowy luz na zimnym ( i na zimnym jest ok) a na rozgrzanym luz jest teoretycznie mniejszy lub go nie ma (a wtedy jest ten dziwny dźwięk) to w ramach testu należało by ustawić mniejszy luz na zimnym ?
|
Bary teoretycznie tak dlatego jest tolerancja. Moja tez cykała i nadal cyka na przednim cylindrze. Z tym, ze kiedyś dodatkowo strzelała z rury. Niby odebrałem ją od mechanika który robił synchro gaźników i ustawiał zawory lecz jak sam sprawdziłem okazało się, że w przednim cylindrze wydech miał 0,25 ustawiłem wszystkie jak ma być wydech dałem 0,20 i co i dalej cyka jak na Waszych filmach, przedni zawór wydechowy bynajmniej tak słychać. Jedynie po moim ustawieniu przestała strzelać. Kolektor dokręcony i przestałem się tym przejmować gdyż spalanie w normie pali na dotyk wkręca się na obroty po prostu Ona tak ma, a remont dopiero jak całkowicie stanie. Na razie radość z jazdy i dzida:at::Thumbs_Up::D. Pozdrawiam wszystkich. :)
|
Przy ustawianiu zaworow najlepiej obierac to dolno granice(czyli ciasniej). Taka wskazowke dostalem od konkretnego goscia, ktory zajmuje sie naprawianiem glowic, silnikow itd itd.
Slusznosc tej tezy mam potwierdzone na przykladzie 2 silnikow 1.8DOHC fiata. W jednym zawory ustawione sa katalogowo, w drugim ciasniej. W piewszym slychac czasem klekot jak w dizlu, w tym drugim nic poza dzwiekiem dwoch podwojnych gaznikow.:D :Thumbs_Up: |
Nicek, a w ST należy ustawiać górne granice. I co? To, że coś gdzieś pomogło nie znaczy, że wszędzie tak ma być ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:27. |