Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Łyżki do opon - zamówienie zbiorcze (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8357)

MUTT 09.08.2024 21:21

To był Pastora patent :Thumbs_Up:

dawid8210 09.08.2024 21:38

Aaaaaaa :)

renant 09.08.2024 21:42

To patent Pastora jak napisał MUTT. Wygląda na skuteczny.
Ja wolałbym coś lżejszego.

Lucky Luke 12.08.2024 15:30

Cytat:

Napisał rrolek (Post 858301)
Eeee, jak dojedziesz oponę do wymiany to mus będzie albo już porządnie uklepanyvalbo zamieni się w frędzle.

Hmmm mam już 3 lub czwartą oponę na jednym musie z tyłu. Ale fakt, to chyba już jego koniec. Wiem , że powinno się go regularnie smarować ale to nie takie proste.

rrolek 12.08.2024 20:53

Dziwne, ja w 520 exc zajechałem mousy w 120 mth. Smarowane raz przy montażu. Wróciłem do dentek uhd. Przy tym musie 2x wymieniałem łożyska w kołach no i nadgarstki oraz stawy skokowe napier.laly mnie już po dniu w górach. Jak ktoś startuje w zawodach ma może sens, jak nie ma parcia na czas, imo nie za bardzo.

zylek 12.08.2024 21:23

Cytat:

Napisał rrolek (Post 858516)
Jak ktoś startuje w zawodach ma może sens, jak nie ma parcia na czas, imo nie za bardzo.

Zależy od terenu. Jak są ostre skały, to cała grupa czeka na delikwenta, 6 raz łatającego tublisa albo jeszcze gorzej dętkę.

rrolek 12.08.2024 21:30

No dobra, jak stadło niecierpliwe to też będzie git :) Tak czy siak tylko kwestia czasu.
Z drugiej strony, jest w końcu czas by cyknac jakie focie i zjeść coś.

Lucky Luke 13.08.2024 10:20

Cytat:

Napisał rrolek (Post 858516)
Dziwne, ja w 520 exc zajechałem mousy w 120 mth. Smarowane raz przy montażu. Wróciłem do dentek uhd. Przy tym musie 2x wymieniałem łożyska w kołach no i nadgarstki oraz stawy skokowe napier.laly mnie już po dniu w górach. Jak ktoś startuje w zawodach ma może sens, jak nie ma parcia na czas, imo nie za bardzo.

Ale te 120mth to nie na jednej oponie przecież?

Musy mają niezaprzeczalną przewagę: nie muszę wozić, dętek, łyżek, pompki, kluczy do kół, i nie łapię kapcia w górach w nocy.

rrolek 13.08.2024 12:47

Kiedyś były takie Michały S12XC. Bardzo trwałe. Wtedy od asfaltu trzymałem się z daleka, tylko teren w tym 5 dni e Rumunii i 4 na Ukrainie.
Co do cytowanych przewag:
- na wadze szpeju nic chyba nie ugrałeś
- w górach w nocy nigdy nie złapałem kapcia w nocy, bo nocą w offie boję się jeździć.
A tak na marginesie to dużo zależy od stylu jazdy. Jeśli napierd.lasz śmiało na krechę jak leci to łatwo przyszczczypać dętkę na ciśnieniu poniżej 1 bar. Jak wybieracz między kamulami, tu dodasz by odciążyć przód, tam odejmiesz żeby tył wszedł na próg gładko to zwykle nic się nie dzieje nawet jak masz 0,5/0,3 bara. Sprawdzone. Tyle, że gonisz wtedy nieco wolniej. Tak wiem czas to time.

Lucky Luke 13.08.2024 12:58

Cytat:

Napisał rrolek (Post 858566)
Kiedyś były takie Michały S12XC. Bardzo trwałe. Wtedy od asfaltu trzymałem się z daleka, tylko teren w tym 5 dni e Rumunii i 4 na Ukrainie.
Co do cytowanych przewag:
- na wadze szpeju nic chyba nie ugrałeś
- w górach w nocy nigdy nie złapałem kapcia w nocy, bo nocą w offie boję się jeździć.
A tak na marginesie to dużo zależy od stylu jazdy. Jeśli napierd.lasz śmiało na krechę jak leci to łatwo przyszczczypać dętkę na ciśnieniu poniżej 1 bar. Jak wybieracz między kamulami, tu dodasz by odciążyć przód, tam odejmiesz żeby tył wszedł na próg gładko to zwykle nic się nie dzieje nawet jak masz 0,5/0,3 bara. Sprawdzone. Tyle, że gonisz wtedy nieco wolniej. Tak wiem czas to time.

Urwałem tyle co waga dwóch dętek, dużego klucza do kół, dwóch łyżek i pompki. Do tego nie muszę się zastanawiać gdzie to zamocować na czterysecie. Niestety wiele razy się zdarzało , że noc zastała nawet w górach.
Dla mnie mussy to więcej zalet niż wad, mowa oczywiście o hard enduro.
Kiedyś na UA złapałem gwoździa w górach i padł mi kompresorek, ale głupi ma szczęście. Ni stąd ni zowąd, pojawił się lokalny rolnik z dużą ręczną pompką :D
Podsumowując: w czterysecie dalej zostaję przy musach.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:04.