Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Szynszyll garaż (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38530)

Melon 15.10.2025 10:50

Jurek czy w filtrach oleju Hondy jest zawór zwrotny , robiłem sekcje ale pamięć nie ta ?

ramires 15.10.2025 14:06

Cytat:

Napisał Melon (Post 890663)
Jurek czy w filtrach oleju Hondy jest zawór zwrotny , robiłem sekcje ale pamięć nie ta ?

W większości jest sprężyna na wejściu, taki mechaniczny zawór

Melon 15.10.2025 14:25

Może nie tak się zapytałem czy jeśli filtr jest w poziomie musi być ten zawór np. VFR1200, gdzieś to można sprawdzić ?

ramires 15.10.2025 15:45

Jeśli mówimy o puszkowym filtrze oleju to sam filtr w założeniu jest zaworem jednokierunkowym, po to, abyś np. podczas postoju na wyłączonym silniku nie miał cofnięcia syfu, który filtr zebrał. Przeważnie masz tak układ zrobiony, że filtr jest zaraz za pompą przed chłodnicą (o ile jest) co też właśnie zapobiega cofnięciu oleju.
Tak to sobie tłumaczę i gdzieś to mi tak na logikę wychodzi.
Twardość sprężyny dobierana jest pod pompę oleju - jej ciśnienie. Ułożenie filtra nie ma znaczenia chociaż przeważnie jest nisko, szczególnie przy mokrej misce olejowej.

Melon 15.10.2025 16:09

Np. w mojej puszce jest zawór zwrotny bo olej by się cofnął do miski gdyż filtr jest wyżej niż poziom oleju i przy każdym uruchomieniu jakiś czas nie ma ciśnienia smarowania. W VFR filtr też jest wyżej i stąd moje pytanie, trafiłem też Purfluxa od puszki z takimi wymiarami co oryginał i tak kminię z nudów czy się nada bez uszczerbku na smarowaniu.

Jarczoq 15.10.2025 22:25

Czasami można od puchy jeśli zawór jest bo nie każdy filtr puszkowy takowy posiada. Po za tym, wielkość nie powinna być dużo większa, a tym bardziej mniejsza. Niektóre firmy robią wkłady filtrujące (bibuły) stożkowe lub po skosie, żeby w danej obudowie była większa powierzchnia filtrująca. Pierwszy raz z takimi filtrami miałem do czynienia w przypadku QuakerState. Purflux robi wklad zygzakowaty.
P.S.
Zawór we filtrze stosuje się przede wszystkim, żeby maksymalnie skrócić czas napełniania układu, który bez tego może trwać czasami kilkanaście sekund.

Dzieju 16.10.2025 06:30

Skoro o filtrach oleju to tylko wspomnę by uważać na Filtrona.
Od wielu lat je używałem w wielu samochodach ale jakiś czas temu się na nim zawiodłem , po przebiegu ok 5 tys km zapchał się a może zawór puścił na tyle że ograniczał ( lub spuszczał ciśnienie przelewowym) przejście oleju na magistralę , głośna praca rozrządu i klawiatury przez kilkanaście sekund do nawet pół minuty jak zimniej.
Po zmianie na nowy filtr , bez wymiany oleju, silniczek znowu cichutki.
Narzekania na olejowe filtrony odebrałem od wielu osób w tym warsztatowych.
To z czego i jak jest zrobiony ma znaczenie.
W czasach paprania produktu warto szukać tych co jeszcze choć trochę są dobre.

zimny 16.10.2025 09:24

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 890734)
Od wielu lat je używałem w wielu samochodach ale jakiś czas temu się na nim zawiodłem , po przebiegu ok 5 tys km zapchał się a może zawór puścił na tyle że ograniczał ( lub spuszczał ciśnienie przelewowym) przejście oleju na magistralę , głośna praca rozrządu i klawiatury przez kilkanaście sekund do nawet pół minuty jak zimniej.

To ciekawe Dzieju, sam używam w autach filtronów, także olejowych. Problemów nie odnotowałem - póki co.
Ciekawe czy jednostkowy przypadek czy ogólna tendencja...

Jeśli nie filtron to co? Purflux, Mann, Knecht?

Pozdrawiam
zimny

Melon 16.10.2025 10:10

Dzieju właśnie o ten zawór się pytałem, zawór zwrotny co by olej się nie cofał. Purflux robi fabryczne dla wielu marek np. dla Hondy ale czy wszystkie z zaworem zwrotnym to nie wiem, gdzieś nie mogę znaleźć tego co sekcję robiłem nie wspominając o ilości czynnika filtracyjnego którego w Purfluxe nie brakuje. Zawór przelewowy [ciśnienie otwarcia] ten od zatkania filtra jest podobno pod konkretny silnik i o tym nic nie mogę znaleźć

Melon 16.10.2025 10:21

1 Załącznik(ów)
Tak wygląda filtr wyjęty z KTM1290 po 6500 firmy Champion, nie jest dobrze

P.S. Tu można dobrać filtry do swojej puszki ,a czy jest taki katalog do motoru nie wiem

https://www.purfluxgroupcatalog.com/...ue=PFX&lang=PL

Brzeszczot 16.10.2025 11:00

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 890734)

Po 5000 km zmieniasz sobie filtr bo słychać rzężenie w silniku, oleju nie ruszając i nie zaglądając do miski i pompy olejowej?🤔 🤯🤯🤯🤯 . Wymieniając bieliznę też nie widzisz sensu mycia?

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

Melon 16.10.2025 15:30

Może inaczej zapytam, widział ktoś specyfikację filtra oleju lub auta/motocykla z podanym ciśnieniem otwarcia zaworu przelewowego/obejściowego ? Nic mi nie wyskakuje

matjas 16.10.2025 19:04

Moim zdaniem to się ma olej nie przelewać przez ten filtr. Po to jest ten gumowy kołnierz.
A po drugie to
Zawór obejściowy ma się uchylać ok 0.7bar. Info z neta.

Jarczoq 16.10.2025 22:27

Ja mam katalog drukowany HiFlo. Innych producentów nawet nie szukałem. Dawno temu miałem MEIWA, ale to dawno i nieprawda.
Ciśnienie otwarcia przelewu jest ogólnie niedostępne. Kiedyś Filtron udostępniał. Może gdyby zapytać o kartę techniczną to być może.
Co do Filtrona, to raz dawno temu prawidłowo dokręcony po pewnym czasie poluźnił się filtr oleju w Toledo 2.0. Natomiast filtry powietrza Filtrona miewają więcej plis od konkurencji. Po za tym, ciągle od lat w użyciu.
P.S.
Skąd wiadomo, że 0,7Bar ? Każdy ma inną magistralę i jeśli nawet wartości są podobne, to nie takie same we wszystkich.

Dzieju 17.10.2025 06:44

Cytat:

Napisał Brzeszczot (Post 890758)
Po 5000 km zmieniasz sobie filtr bo słychać rzężenie w silniku, oleju nie ruszając i nie zaglądając do miski i pompy olejowej?🤔 🤯🤯🤯🤯 . Wymieniając bieliznę też nie widzisz sensu mycia?

Skoro tak to widzisz to nie chce mi się ci tłumaczyć dalej , widać nie zrozumiałeś.

Dubel 17.10.2025 08:35

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 890842)
Skoro tak to widzisz to nie chce mi się ci tłumaczyć dalej , widać nie zrozumiałeś.

No ale jak to widziec inaczej? Czym sie zapchal ten filtr? Jaka jest pewnosc ze oleju nie ma jakis czastek ktore spowodowaly zapchanie filtra? Jak to spradzic?
Rozwin temat bo wydaje sie ciekawy, moze sie czegos nauczymy od starszego doswiadczeniem kolegi.

Emek 17.10.2025 09:02

Wymiana filtra receptą na głośną pracę rozrządu i klawiatury wydaje się dość ciekawą koncepcją :popcorn:.

Melon 17.10.2025 09:33

Takie objawy jak Dzieju napisał daje zawór zwrotny którego zadaniem jest powstrzymanie olej w filtrze który jest zamontowany w poziomie i np wymiana filtra to dobry pomysł jeśli olej jest dość świeży więc czego nie rozumiecie.
Tam się nic nie zapchało, a wracając do mojego pytania rozpruję filtr oryginalny i hififlo może uda się zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego w oryginalnym filtrze.

Emek 17.10.2025 10:20

Cytat:

Napisał Melon (Post 890857)
Takie objawy jak Dzieju napisał daje zawór zwrotny którego zadaniem jest powstrzymanie olej w filtrze który jest zamontowany w poziomie i np wymiana filtra to dobry pomysł jeśli olej jest dość świeży więc czego nie rozumiecie.

A konkretnie jakie działanie zaworu daje takie objawy jak opisał Dzieju?
Zawór na mój chłopski rozum ma 2 funkcje raz że zapobiega pozbywaniu się oleju z filtra po wyłączeniu silnika a dwa że wymusza obieg oleju niezależnie od filtracji w myśl zasady lepiej smarować olejem zanieczyszczonym niż wcale (znaczy zapchał się filtr to zadaniem zaworu jest ominąć filtr aby olej dalej się kręcił).

Melon 17.10.2025 11:00

W filtrze jest dwa zawory i to nie zawsze bo np. filtr montowany w pozycji pionowej wejściem od góry ma tylko przelewowy, każdy filtr oryginalny jest dobierany pod konkretny silnik i tak np. oryginalny filtr Hondy wyciągnięty z VFR ma dwa zawory gdzie zawór przelewowy wcześniej się otwiera od Hififlo hf204 i tu muszę coś wykminić jak to zmierzyć. Wszyscy podniecają się olejami zapominając o zaworach w filtrach bo o wielkości środka filtrującego już było

https://www.youtube.com/watch?v=RDUxWlnSRXI
P.S U Dzieja przestał działać zawór zwrotny

Emek 17.10.2025 11:04

Nic nie wyjaśniłeś tym wywodem to powtórzę pytanie. Jakie działanie zaworu daje takie objawy jak głośna praca rozrządu czy klawiatury.

Melon 17.10.2025 11:17

Film oblukałeś tam chłopaki fajnie tłumaczą? Hydropopychacz i hydronapinacz takie efekty robią jak Dzieju pisał, jako uczony w piśmie znajdziesz jak to działa.

Emek 17.10.2025 11:26

No wiesz, patrząc na to co napisał Dzieju,
Cytat:

mając na uwadze że to film reklamowy na kanale Filtrona to sam nie wiem co myśleć.

Melon 17.10.2025 12:31

Co do problem Dzieja z Filtronem który notabene został sprzedany i gdzie ma fabrykę m.in.. kole Lwowa to jeszcze można kupić made for filtron np. https://allegro.pl/oferta/filtr-olej...BrMTx8ruM2_VEh, a kto to zrobił i jak z jakością nie wiem może jest jak np. FŁT Kraśnik gdzie pod ich logo wsadzali najtańsze chińskie wyroby
A wracając do mojego pytania kupiłem Purfluxa LS892 [19zł] który wymiarami jest zbliżony do oryginalnego Hondy i HF204 , zrobię sekcję i spróbuję zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego, jak by kto nie wiedział to właśnie Purflux produkuje filtry oleju dla Hondy. Ten LS892 ma dwa zawory przeciw zwrotny i przelewowy

Emek 17.10.2025 12:51

Cytat:

Napisał Melon (Post 890804)
Może inaczej zapytam, widział ktoś specyfikację filtra oleju lub auta/motocykla z podanym ciśnieniem otwarcia zaworu przelewowego/obejściowego ? Nic mi nie wyskakuje

Chodzi ci o ten zawór tzw. bypass który pozwala na filtrację w razie zaczopowania się filtra? Gdzieś widziałem że różnica ciśnieniu na wejściu/wyjściu filtra to ok 10 PSI.
Cytat:

każdy filtr oryginalny jest dobierany pod konkretny silnik i tak np. oryginalny filtr Hondy wyciągnięty z VFR ma dwa zawory gdzie zawór przelewowy wcześniej się otwiera od Hififlo hf204 i tu muszę coś wykminić jak to zmierzyć.
Pytanie do czego ta wiedza miałaby być użyteczna?

Melon 17.10.2025 12:54

Użyteczna dla mnie chodź i dla większości co wsadzają inne filtry niż oryginał też się przyda

Emek 17.10.2025 12:57

Do czego?

Dzieju 17.10.2025 14:46

Cytat:

Napisał Emek (Post 890853)
Wymiana filtra receptą na głośną pracę rozrządu i klawiatury wydaje się dość ciekawą koncepcją :popcorn:.

Czego nie rozumiesz, skoro wywalenie filtrona i wsadzenie innego spowodowało powrót do normalnej cichej pracy wszystkich elementów silnika z tym związanych to jak dla mnie jest to całkowicie jasne.
Kolejne filtry były już innej firmy i silnik chodzi cicho jak powinien.
Chcesz robić doktorat, proszę bardzo ja nie muszę.
Do tego wielu mechaników lub ludzi zajmujących się tym wspominało że filtrona olejowe bardzo się popsuły i przestali je zakładać.
Potwierdzenie miałem u siebie, mi to wystarczy ale możesz po drążyć jak masz chęci. Ja nie mam.
Co do powietrznych, nadal używam filtrona a i od nikogo nie dostałem i formacji negatywnej, może jeszcze są przyzwoite.
Kończąc, wystarczy że zawór upustowy będzie wadliwy i do tego papier zapchany to zabraknie ciśnienia na smarowanie (tego nie usłyszysz) i na napinacze (a to już słychać).
Tym samym nie założył bym filtra przeznaczonego do innego pojazdu który by optycznie taki sam a to właśnie z powodu potrzebnych parametrów
No chyba że są gdzieś dostępne szczegółowe parametry ciśnieniowo/przepływów, na pudełkach nie ma.
Niech sobie tam każdy wkłada co tam chce, swoje zdanie i pomysły też może mieć.....to nie moje silniki to i nie mój problem.

dawid8210 17.10.2025 17:50

Tak tylko dodam, że w robocie w defie zapaliła się kontrolka oleju jakiś czas temu. Cyk, auto na warsztat. No stwierdzili, że rzeczywiście ciśnienia brak. Założyli pompę oleju inną. Odpalili. Cisnienie jest. Auto naprawione- do roboty. Przejechało parę km znów ciśnienia brak. Nazat warsztat. Zaczęli przeglądać książkę obsług i wyszło że filtra nie zmienili od dawna. Tak- patologia. Jedna z wielu tutaj. Założyli nowy filtr- ciśnienie jest :)
Tak, te auta potrafią wiele wytrzymać. Chyba że trafią w łapy mechanika patologika :)

Melon 17.10.2025 19:13

Cytat:

Napisał Emek (Post 890888)
Do czego?

Pracuję jako wymieniacz ale czasami trafia się robota dla mechanika więc lubię tematy zgłębiać jak mnie zainteresują bo zdarzyła się podobna sytuacja jak u Dzieja głośna praca hydropopychaczy z rana i tu np. przyczyną był brak zaworu przeciw zwrotnego w filtrze o.
Nie rozumiem tylko dlaczego ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego filtra o. to wiedza tajemna ? W przypadku zakupu oryginalnego filtra oleju dedykowanego do tego silnika ok. nie muszą podawać specyfikacji ale zamiennika już powinni tak mi się wydaję bo co by nie pisać to jest układ smarowania cały krwioobieg silnika więc żartów nie ma.

Jarczoq 18.10.2025 16:59

Po kiego grzyba bić pianę na temat takich kombinacji, skoro są dostępne filtry dedykowane ?! Zamiennik, czy ori ma w tym przypadku mniejsze znaczenie. Co innego jakość. I tu warto dyskutować, a właściwie wymieniać informacje. Telepanie klawiatury, czy napinacza łańcuszka przy rozruchu po dłuższym postoju nie zawsze jest spowodowane filtrem. Bardzo często (szczególnie w dużej magistrali) spowodowane jest to "tłustą wodą". Wystarczy zmienić na W40 lub lepiej i po problemie.

Melon 18.10.2025 19:12

Dobrze prawisz wlewasz gęsty kit i cały ten kit nie idzie przez filtr tylko przez zawór przelewowy lub w ogóle nie idzie bo zawór się nie otworzył w zamienniku :D

pałeł 18.10.2025 19:58

Ciekawa teoria :D takie Ciekawe rzeczy piszecie :) wynika z tego ze wkład filtracyjny jest wieczny i nie moze ulec zapchaniu a w konsekwencji zerwaniu, zawór bypassu to zawór przelewowy który olej odprowadza od razu do miski z pominięciem punktów smarnych.

mam pytanie w tej materii co sie dzieje z materiałem zebranym na tkaninie filtracyjnej w chwili zerwania. A co sie dzieje z tym samym materiałem jak sie otwiera zawór baypasu w filtrze ?

Tygrys 74 18.10.2025 22:54

A ja zmieniam w ikserce filtr co pół zmiany oliwy niech ma babcia lekko- czyli co 450 km - tylko OFF

Jarczoq 18.10.2025 22:59

Za solidnych czasów produkowali autka z nawet dwoma filtrami oleum (Mazda 626 2.0 diesel). Obecnie silnik 1.6, a filtr jak kiedyś w 1.0. Dlatego wymiana po 5 kkm samego filtra często ma sens (w puszce ma się rozumieć).

CzarnyEZG 19.10.2025 13:58

Pod kątem konstrukcyjnym, silniki zatrzymały się w końcu lat dziewięćdziesiątych.
Filtry oleju też.
Pod kątem chemicznym oleje zatrzymały się niecałą dekadę później.

Jeno interwały serwisowe się zmieniajom :D

Ciekawe czemu :)

ps: widziałem kiedyś ogłoszenie o sprzedaży jakiejś puszki BMW, gdzie wytłuszczonym drukiem było napisane Olej wymieniany niezgodnie z książką serwisową, bo chłop zamiast wymieniać co 40kkm, wymieniał co 10.
Gupi jakiś :D

Melon 19.10.2025 14:10

No gupi jakiś :D

Jarczoq 20.10.2025 00:06

Dużo zależy od serwisanta. Jeśli ma pojęcie i umie wytłumaczyć klientowi co i jak, to tak się dzieje, ale niestety wiele warsztatów, a ASO (chyba) wszystkie mają to, albo w dupie, albo brakuje kompetencji. Tu na tym forum czytałem, że niektórzy wierzą, że "należy" oleum wymieniać, jak fabryka zaleca, czyli dwa razy rzadziej niż faktycznie.

cezeters 20.10.2025 01:36

Cytat:

Napisał Jarczoq (Post 891009)
Dużo zależy od serwisanta. Jeśli ma pojęcie i umie wytłumaczyć klientowi co i jak, to tak się dzieje, ale niestety wiele warsztatów, a ASO (chyba) wszystkie mają to, albo w dupie, albo brakuje kompetencji. Tu na tym forum czytałem, że niektórzy wierzą, że "należy" oleum wymieniać, jak fabryka zaleca, czyli dwa razy rzadziej niż faktycznie.

to ja jeszcze kij w mrowisko... w latach dziewięćdziesiątych fabryka zalecała wymianę filtra oleju dwa razy rzadziej niż oleju... po co?

Dubel 20.10.2025 07:50

Cytat:

Napisał cezeters (Post 891011)
to ja jeszcze kij w mrowisko... w latach dziewięćdziesiątych fabryka zalecała wymianę filtra oleju dwa razy rzadziej niż oleju... po co?

Jak to po co, by rozrzad nie dzwonil :Thumbs_Up:

chomik 20.10.2025 10:14

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał cezeters (Post 891011)

Nic się nie zmieniło, w serwisówce Tenerki filtr oleju wymienia się co drugą wymianę oleju.

Jarczoq 20.10.2025 22:24

Panowie - to wszystko pic i fotomontaż. Przeca dopóki oleum jest, to smarowanie jest. Jak zaczyna brakować, to dolewamy co mamy pod ręką. Ot i cała tajemnica. Bo z tym wymienianiem to zmowa producentów kartoników od filtrów i butelek do olejów.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:32.