![]() |
Używam wersji zwykłej nie carbon od dwóch lat. Są to moje pierwsze nakolanniki i innych nie chcę. Są wygodne, nie czujć ich na nogach, bardzo dobrze czuć motocykl ( nie wytają do wewnątrz kolan ). Bardzo ciekawa konstrukcjia pod względem wykonania i bardzo bezpieczna. Miałem kilka sytuacji, gdzie noga została na konarze lub kamieniu i szczęśliwie kolano zostało perfekcyjnie ustabilizowane i zostało na swoim miejscu. Jedyny minus jaki zauważyłem to fakt, że przy całym dniu jazdy muszę je raz poprawić bo się zsuwają - myślę, że to normalne zjawisko wynikające z różnicy napięć mięśni przed i w trakcie jazdy - więc nie mają minusów. POLECAM
Cena była zaporowa ale doszedłem do wniosku, że operacja kolana będzie znacznie droższa... |
To ja dodam od siebie.
Ostatnio kupiłem te https://www.24mx.pl/ochraniacze-kola...al-axis-czarne (strona pierwsza lepsza z google) Zapłaciłem 380,00 w sklepie stacjonarnym w Szczecinie Dwie jazdy za mną w tym jedna bardziej off. Polecam, nie zauważyłem wad, dyskomfortu itp. Miałem scotty i mierzyłem Acerbis oraz Thor - Leatt były najwygodniejsze |
Cytat:
Szukam ortezy, która jest krótka - nie wchodzi w buta. W Sidi Crossfire nie ma zbytnio miejsca na ochraniacze. |
Cytat:
|
Cytat:
Ortezy powinny być spięte z butem i Asterisk ma oryginalnie przygotowaną klamerkę. |
Ja zakupiłem coś takiego
http://allegro.pl/thor-force-xp-2016...211502069.html Mam Sidi Adventure.Wchodzą w buta na kilka cm. ale nie dociągam na rzepie góry buta na maxa i jest ok. Patrzę na model podany przez qbaRD07 i zastanawiam się, czy mocujące paski nie piją w nogę i nie zsuwają się z niej. Podane przeze mnie Thor-y mają szerokie pasy materiału zapinane na rzepa i na to przychodzą paski, które się nie przesuwają. Dodatkowo Materiał ten w chłodniejsze dni dociepla nogę w okolicy kolana. Tyko, że to chyba nie są ortezy, a zwykłe ochraniacze. |
Cytat:
|
U mnie Sidi Crossfire nr 44 i ortezy L. Wszystko pasuje nawet z dodatkowym ochraniaczem piłkarskim ( dla dzieci ), bo gąbka w dolnej części już trochę siadła i uwierało w piszczel.
Od kiedy używam ortez już nie łamię nóg :) |
Te Asteriksy są sznurowane? Nie jest to zbyt upierdliwe, nie ocierają nogi?
Ja w Sidi ledwo mieszczę acerbisy impact. Po kontuzji kolana muszę lepiej je zabezpieczyć dlatego myślę o ortezach. |
Gorset raz ustawiasz i potem masz cztery klipsy. Założenie jednej ortezy to 5 s. W nowych Asteriskach są już paski i niektórzy narzakają, że mniej wygodnie. Myślę, że szybciej paski by obtarły nogę niż gorset. Nacisk rozkłada się na większą powieszchnie w gorsecie. Jeździłem w nich 2 tygodnie nonstop i spoko.
Lepiej zabezpieczyć niż leczyć. ;) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:33. |