Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Czy ten wałek zdawczy jeszcze pożyje? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2683)

Dubel 25.02.2023 17:05

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 809695)
zabezpieczenie trzeba poogladac - jak jest wypracowane/wygniecione to trzeba dac nowe - spotkalem sie kiedys z przypadkiem, ze zuzyte spadlo z walka bo zostalo ścięte. jezeli jednak jest niezdeformowane to mozna zostawic.

Ale jeśli zębatka jest wklejona to już problem praktycznie nie istnieje. Jedynie problem może powodować wadliwe wklejenie

szynszyll 25.02.2023 17:44

No ja bym się nie odważył nie założyć sprawnej zawleczki tym bardziej że nowa kosztuje 20pln

Baza 25.02.2023 19:24

Cytat:

Napisał Mallory (Post 809694)
Będzie OK.
Ale ja nie daję nowego zabezpiczenie gdy kleję. Po co?
Daję podkładki (przeciętę jedną na dwa półksieżyce)- wciskam między zabezpiczenie a zębatkę - żeby sztywno siedziała.
Po wkljeniu czekam 48 godzin minimum.
Nigdy nie puściło.
Przepis mój gdzieś na FAT.

Nie trafiłem na twój przepis nigdzie musze popatrzyc.
Pomysł z podkładkami średno rozumiem. Podkładka m6 przecięta na pół i pod zabezpieczenie z obu stron? Jest na to miejsce? I co to konkretnie ma dać?

Szynszyl: Zabezpieczenie będę brał razem z zębatką z rider parts(kupowałem tam masę rzeczy do TTR gość dobre ceny robi) samo zabezpieczenie kosztuje około 50zł chyba że wiesz o tańszych ale z drugiej strony dziś jak patrzyłem na moje to jest ładne i proste to teraz muszę przemyśleć.
Jeśli nie ma tam żądnej siły a i tak polecacie klej to jest sens nowe śruby zakładać?

Dubel: a jak można spieprzyć wklejenie zębatki? wyczyścić,posmarować wałek i zębatkę,założyć i od razu zabezpieczenie które powinno chyba wyprostować zębatkę.Chyba że się mylę.

wierny 25.02.2023 20:19

Przepis Mallorego:
https://africatwin.com.pl/showpost.p...&postcount=153

szynszyll 25.02.2023 20:25

1 Załącznik(ów)
ja mam dostęp do zabezpieczeń po moich rabatach za 13pln ale za daleko mieszkamy od siebie, żeby o taką pierdole kopie kruszyć :(

co do srub to kiedys jedna ukrecilem i od tej pory daje zawsze nowe - mam tego cala szuflade - cena nie powala przyznasz:

https://www.art-inox.com.pl/pl/p/M6x...DIN-6921A2/884

sposob Mallorego jest po to, zeby unieruchomic zebatke na walku i docisnac ja maksymalnie w strone silnika - inaczej bedzie miala luz akurat na grubosc podkladek. co widac na Jego zdjeciach. nieklejona zebatka nawet z zalozonym zabezpieczeniem lekko 'kiwa sie' na boki - nie jest osadzona sztywno. jest taka lekko 'pływająca'. niektore firmy mocuja zebatke zdawcza na sztywno sruba centralna - honda wymyslila sobie taki patent i jest jak jest. na fotce dla przykladu Fazer - dojeb... centralnie i spokoj.

Dubel 25.02.2023 22:15

Cytat:

Napisał Baza (Post 809710)

Dubel: a jak można spieprzyć wklejenie zębatki? wyczyścić,posmarować wałek i zębatkę,założyć i od razu zabezpieczenie które powinno chyba wyprostować zębatkę.Chyba że się mylę.

Podkładki między zabezpieczeniem a zębatka przesuwają zębatkę odrobinę do silnika na część niewypracowana walka. Skutkuje to prawidłowym jej ustawieniem na wałku. Można spierdolic odtłuszczenie , niewystarczające nałożenie kleju, brak aktywatora, nie odczekanie do pełnego utwardzenia itp zawsze coś można spieprzyć.:D

szynszyll 26.02.2023 07:49

1 Załącznik(ów)
wg mnie najwiekszy skurwl z jakim sie spotkałem - Loctajty sie moga schowac. tani nie jest ale robi.

Mallory 26.02.2023 08:02

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał wierny (Post 809712)

Cytat:

Napisał Dubel (Post 809723)
Podkładki między zabezpieczeniem a zębatka przesuwają zębatkę odrobinę do silnika na część niewypracowana walka. Skutkuje to prawidłowym jej ustawieniem na wałku. Można spierdolic odtłuszczenie , niewystarczające nałożenie kleju, brak aktywatora, nie odczekanie do pełnego utwardzenia itp zawsze coś można spieprzyć.:D

Dzięki Wierny za przypomnienie. Warto rzucić okiem na cały ten wętek sprzed już prawie 10 lat !!! o matko - to moja pierwsza afryka była:)).
Tam tez jest optymalizacja technologii - zrezygnowałem z tych oringów na rzecz podkładek.

Dubel - 100% zgody.

A podkładki wciskam na siłę tak jak na zdjęciu - zeszlifowanie, zaostrzenie pomaga we wciśnięciu. To nawet bez kleju siedzi sztywno wtedy. Nigdy nie puściło.

Przepis kopij-wklej:

1. Zdejmowanie starej zębatki - ściągacz do łożysk.

Klej był Locktite 3478 (teraz stosuje 3450 - mniejsze tuby) - ciężko idzie, ale bez problemu.

2. I mamy wałek z resztkami kleju - wałek nie ruszony, w takim stanie jak przed zakładaniem - bo jaki miałby być bez uklepywania. Trzeba tylko resztki kleju usunąć. i odtłuścić benzyną

3. Urabiamy nowego kleju i nakładamy na wałek.

4. Zakładamy zabezpieczenie i wciskamy na siłę (na chama)) - zeszlifowaną i zaostrzoną podkładkę - z jednej i drugiej strony. Ja użyłem starych już wcześniej przygotowanych - przypomnę, że chodzi o spasowanie wszystkiego, żeby po wkręceniu śrub zabezpieczenia zębak pozostała na miejscu. Ja tę podkładkę musiałem delikatnie młotkiem dobić.

5. Wszystko jest już na maksa sztywne, więc wkręcamy śruby zabezpieczenia - na klej niebieski. Robimy to zanim klej się ściągnie - żeby wszystko zastygło całkowicie zmontowane.

6. Zostawiamy na dwa dni. Po tym czasie jest gotowe do spożycia::)) i spokojnie można używać nie zużywając wałka przez następne 20 a może więcej tysięcy - zależy od tras, stylu jazdy, obciążenia itd...

Ten sposób u mnie działa.

Dubel 26.02.2023 10:53

Ja wolę stosować Loctite 660

szynszyll 26.02.2023 11:13

Mam 660 na półce ale ona się sprawdza przy małych szczelinach ( osądzam na nim np łożyska w wybitych lożach) przy większym wypracowaniu walka szczeliny są zbyt duże. W karcie technicznej podana jest wartość graniczna. cyt.

Seria Loctite 660 obejmuje preparat w formie żelu, który poleca się przy szczelinach nieprzekraczających 0,5 mm. Temperatura pracy w przypadku tej serii obejmuje od -55 do 150 stopni Celsjusza.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:26.