Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Gmole do Africa Twin (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25725)

Bałtrok 15.04.2025 11:59

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 877135)
Ciekawe czy dało by się przekonstruować by nie trzeba było nic ciąć.
Mam uraz do niszczenia stanu fabrycznego.

mam te gmole czekające na montaż i raczej się nie da bo ta kratka schodzi nisko w stronę płyty pod silnikiem.

Wyjściem by było wykonanie jakiegoś zamiennika tej kratki.

ale inna sprawa, że lepiej mieć naciętą kratkę niż potrzaskane plastiki.

majo 15.04.2025 15:40

Ale czysta i świecąca Afryka. Białe bardziej pasuje do 03.

henry 16.04.2025 20:43

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 877135)
Ciekawe czy dało by się przekonstruować by nie trzeba było nic ciąć.
Mam uraz do niszczenia stanu fabrycznego.

No tak, masz rację, że zawsze można zrobić coś inaczej.
Można np. wyprowadzić z tego miejsca jakiś spłaszczony element (płaskownik) żeby nie uszkodzić kratki i do niego podłączyć (przyspawać) dolne ramię gmola. Ale taki element, to osłabienie całego systemu mocowania.
W czasie gleby, główna siła działa na dolne ramię gmola, dlatego uznałem, że w tym miejscu nie ma miejsca na kompromisy.
Można dolne ramiona gmoli przesunąć bardziej do dołu, ale wolnej przestrzeni jest tak mało, że i tak trzeba coś ciąć, osłonę silnika albo kratkę.
Lepiej kratkę ?

Dzieju 17.04.2025 05:59

Wiadomo że czasem kompromis bywa trudny. Popatrzę z bliska na zamontowane .

szynszyll 17.04.2025 18:39

ta kratka jest tam tak potrzebna jak psu piata noga - honda uwielbia wieszac na swoich motocyklach takie pierdolety. ja jestem wielkim fanem ich gumowych firanek ch... wie do czego sluzacych :D

henry 17.04.2025 20:17

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 877338)
ta kratka jest tam tak potrzebna jak psu piata noga - honda uwielbia wieszac na swoich motocyklach takie pierdolety. ja jestem wielkim fanem ich gumowych firanek ch... wie do czego sluzacych :D

Masz rację.
Coś w rodzaju firanek, żeby " wnętrzności " nie rzucały się w oczy.

Melon 17.04.2025 20:19

Firanki to wyciszenie co by nie grzechotało jak w dukacie :D

szynszyll 18.04.2025 05:59

1 Załącznik(ów)
ja pozostaje wielkim fanem jakiegos oblakanego senseia, ktory wymyslil elementy nr 13 i 15, do ktorych zamontowania potrzeba bylo wspawac w rame osiem zaczepow. caly ten pierdolnik znajduje sie gleboko schowany pod zbiornikiem w trampku 650. dwie gumowe formatki dyndajace sobie na zaczepach nikt nie wie dlaczego i po co. ciekaw jestem jak ich tworca wyjasnilby swoj oryginalny pomysl i jaki techniczny/praktyczny sens maja one dla niego :D

Dzieju 18.04.2025 06:21

W Japonni za honor uważali by ciągle coś wymyślać , by szefowie widzieli zaangażowanie , to ich taka tradycja była. Nie wiem jak teraz.
To może jest taki właśnie przypadek :)

szynszyll 18.04.2025 06:37

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 877349)
W Japonni za honor uważali by ciągle coś wymyślać , by szefowie widzieli zaangażowanie , to ich taka tradycja była. Nie wiem jak teraz.
To może jest taki właśnie przypadek :)

teraz tradycja stalo sie niedomalowywanie ram farba na bazie mąki ziemiaczanej :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:37.