Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Szynszyll garaż (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38530)

Mr_gun 22.02.2025 18:12

Bardziej renesans.

Ducati, ferrari, Leonardo... same graty. Aż bym zyczyl nam Polakom takich porażek.
Cheers.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

szynszyll 22.02.2025 18:48

wybacz gawedziarzu ale wiem co to włoski barok - mowiac najprosciej to jedna z przejsciowych i schylkowych faz renesansu, ktora szczegolnie lubie. ten wczesny byl zbyt wyrachowany i syntetyczny jak dla mnie. dopiero jego barokowe rozwiniecie i poluzowanie preantycznych konwenansow nadalo mu pelnie, ktora lubie. barok to schylkowy etap i wariacja nt. renesansu - nie ma tu sprzecznosci ani plynnej granicy. i wole wiek xvii niz xvi we wloskiej sztuce. caravaggio nie leonardo i bernini nie michal aniol. moge?

popracuj sobie z wloskimi cudami techniki to Ci sie 'poszerzy' zachwyt :D zacznij od Vespy i instalacji elektrycznych w Ducati. na 'wybitne' gazniki Dell'Orto juz sie pewnie nie uda zalapac a nie jeden skoczyl przez nie z mostu :D
p.s. brembo sie im udalo - tu padam plackiem - japonczycy sie nawet do nich nie zblizyli

szynszyll 23.02.2025 16:34

2 Załącznik(ów)
nie wiem co sie dzialo w tym cylindrze ale impreza musiala byc jak na urodzinach u ozziego osborna - tak wyglada zawor wydechowy od spodu - nowka dla porownania. było tak ciepło, ze jeden zamek zgrzało/zespawało z trzonkiem zaworu. musiałem go odkuwać.

zawor jest juz wyczyszczony z nagaru - to co widac to struktura metalu

Tygrys 74 24.02.2025 21:24

He he pewnie śruba od luftu wylatala ������

Dzieju 25.02.2025 05:38

Dawno dawno temu w osiemdziesiątym którymś roku miałem Renówkę 5 ,
No i w trasie rozkręciły mi się nakrętki nad gaźnikiem od filtra powietrza no i wpadło mi to do jednego cylindra.
Po grzechotało kilka km , po kilkunastu już całkowita cisza.
Z pół roku później zdejmowałem głowicę , chyba z powodu uszczelki , były ślady na tłoku , jakieś na zaworach po uderzeniach i grudki wtopionego metalu.
Nie podparło zaworu podczas wpadania a silnik pracował dobrze.
Widać da się spalić nie tylko mieszankę paliwowo powietrzną.

Szynszylu , jak to z Yamahy to jest naturalna degradacja , już w kilkuletniej śruby od wydechu są tak zgnite że tylko palnik , jakieś wykrętaki i inne cuda.
Szkoda że zdjęcia nie zrobiłem ale ty to przecież wiesz :)
Swoją drogą jeśli od ciepła jak powiadasz to może miał tak oszczędnie/ubogo że spalał prawie samo powietrze.

szynszyll 25.02.2025 08:11

1 Załącznik(ów)
Honda TRX250EX 2005. juz wspominalem, ze ktos zdekompletowal uklad skladu mieszanki na wolnych i bylo bardzo ubogo/sucho/goraco. drynda w ogolnym bardzo ladnym stanie i widac po caloksztalcie, ze nie ma duzego nalotu ani nie byla zle traktowana. gdyby nie przygoda z gaznikiem silnik bylby w doskonalej kondycji bo to naprawde ani nie jezdzilo duzo ani ciezko nie mialo. wskakuje pierwszy szlif, tlok, pierscienie, sworzeń etc. szanowany bedzie wieczny bo to bardzo solidnie wykonane urzadzenie - śmierdzi jeszcze po starojapońsku.

RAVkopytko 26.02.2025 08:56

1 Załącznik(ów)
Dobra :D
Mam i ja ,zazdrość,zazdrość :D
Pozdrawiam Szynszylu :lol8:

Melon ,tak,ten MRU

szynszyll 26.02.2025 09:05

1 Załącznik(ów)
o Ty Dziku :eek: tez kiedys znalazlem na OLX jeszcze jedna za smieszna kase i mialem kupic ale sobie pomyslalem: dziadu stary kup sobie lepiej tabletki na głowe a nie kolejną lampe w kształcie rakiety
to moze teraz zapolujesz na krasnala jadącego na swini, ktory od kilkunastu lat pilnuje mojej pieczary :D

szynszyll 03.03.2025 16:14

2 Załącznik(ów)
ten sam cylek przed i po szlifie + pierscien od starego i nowego tloka, ktory jutro wskakuje i zamykamy traktora - dzis juz lece na ryjek i za gupi jestem do tego

szynszyll 06.03.2025 07:11

1 Załącznik(ów)
ma być 0.13 na obu a ja z luzem pakuje 0.25 - jak znam zycie to ktos ustawial luzy przy GMP po suwie wydechu a nie po suwie sprezania a to zasadnicza roznica. znaczek na wale sie mu zgadzal, ale ze silnik OHV to nie widzial wałka i walnal babola

fassi 06.03.2025 08:39

Szynszyl, czy musi być dokładnie gmp? Czy wystarczy, że tłok znajduje się w suwie pracy? Zawsze ustawiałem silnik po przejściu zapłonu i nigdy nie patrzyłem specjalnie na gmp. Luz podczas całego suwu pracy musi być zachowany.

szynszyll 06.03.2025 09:53

ja ustawiam na znaki jak nie widze walkow, jak widze walki to ustawiam tak aby szczyt walka byl w osi trzonka albo na znaki na zebatce walka - to pokazuje tez poziom zuzycia lancuszka. tu jak wspomnialem mamy Over Head Valve wiec walek jest w bloku i go nie widac. oznaczenie T jest wiec widoczne w okienku na bloku za kazdym razem gdy tlok jest w GMP, ale luz reguluje sie wylacznie w GMP konczacym suw sprezania. tak sobie gdybam bo to zawory na konikach/srubach i te sa ladne bo wszystko mialem w rekach i nie sadze by samo polecialo az o ponad 0.12mm.

Melon 16.03.2025 12:15

Jako, że Jurek lubi czajna i wszystko co związane pozwolę sobie wstawić :)

https://www.youtube.com/watch?v=K_70...B2%D0%B8%D1%87

szynszyll 16.03.2025 14:06

ja nie nie lubie kitaja, ja lubie stara japonie w kazdej postaci

fassi 16.03.2025 14:38

https://i1.jbzd.com.pl/contents/2025...4EXwB20fpj.jpg

Dzieju 17.03.2025 05:55

Fassi , normalnie bajka , a da się toto zaprogramować na inne słowa czy inne działania :)
To pasuje do działu dowcipy a nie garaż.

ramires 17.03.2025 09:16

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 873615)
ja ustawiam na znaki jak nie widze walkow, jak widze walki to ustawiam tak aby szczyt walka byl w osi trzonka albo na znaki na zebatce walka - to pokazuje tez poziom zuzycia lancuszka. tu jak wspomnialem mamy Over Head Valve wiec walek jest w bloku i go nie widac. oznaczenie T jest wiec widoczne w okienku na bloku za kazdym razem gdy tlok jest w GMP, ale luz reguluje sie wylacznie w GMP konczacym suw sprezania. tak sobie gdybam bo to zawory na konikach/srubach i te sa ladne bo wszystko mialem w rekach i nie sadze by samo polecialo az o ponad 0.12mm.

Ja mam inne doświadczenia z tym gmp
Znaki znakami, ale mam skrzywienie zawodowe jeszcze z czasów, gdy czołgi robilem.
Tam uwzględniany był punkt bezwładności tłoka, dlatego w pewnym sensie dla dużych jednostek są dwa gmp i dwa dmp. Ustawia się to czujnikiem zegarowym i realne gmp jest wartościowością pomiędzy dwoma gmp (a to jest około 7stopni).
Dopiero wówczas mogłem ruszać i regulować zawory.

Czujnik zegarowy albo tak zwaną chorągiewką się to ustawialo.

We współczesnej technice przy silnikach Vanguard (przemysłowe silniki Briggs & Stratton) zawory ustawiane są 5-7 stopni za gmp aby totalnie odprężyć popychacze

Ot taka ciekawostka

matjas 17.03.2025 11:00

ale w Vanguardzie chodzi jeszcze o to, że te silniki mają odprężniki - jak ustawisz na GMP to po prostu nie odpalisz.

ramires 17.03.2025 12:01

Cytat:

Napisał matjas (Post 874523)
ale w Vanguardzie chodzi jeszcze o to, że te silniki mają odprężniki - jak ustawisz na GMP to po prostu nie odpalisz.

Odprężnik działa na ssącym przed GMP
w Hondach i klonach jest na wydechowym.

matjas 17.03.2025 12:40

to napisz PO CO w Vanguardzie są naprężone laski popychaczy przed GMP i tuż po :D

nie szukam miodu w d - serio pytam. według mojej wiedzy te silniki mają tak to zrobione aby wspomóc odpalanie.

ramires 17.03.2025 12:54

Cytat:

Napisał matjas (Post 874540)
to napisz PO CO w Vanguardzie są naprężone laski popychaczy przed GMP i tuż po :D

nie szukam miodu w d - serio pytam. według mojej wiedzy te silniki mają tak to zrobione aby wspomóc odpalanie.

Nie umiem Ci odpowiedzieć, taka konstrukcja i szczerze mówiąc aż tak się nie zagłębiałem. Ogólnie V-ki to bardzo fajna konstrukcja i żywotna. Te nowe na wtrysku co zrobili to już naprawdę wysoka półka.

W Vanguardach w ogóle masz bardzo małe luzy zaworowe, ale skąd takie naprężenie ich w określonych punktach to nie umiem Ci odpowiedzieć.

Natomiast seria intec (największe single) jak dla mnie ma wadę konstrukcyjną związaną z odprężnikiem. Wyłamuje się często z wałka trzpień odpowiedzialny za unoszenie zaworu... średnio co 3 silnik po dłuższej eksploatacji ma ten wałek do wymiany.

szynszyll 18.03.2025 14:02

1 Załącznik(ów)
jezeli ten TRX chodzil na luzie x2 wiekszym to juz wskazniki zegarowe mozna sobie darowac :) dostal ksiazkowe 0.13 i podobno pali od strzala i zap...

szynszyll 22.03.2025 05:21

1 Załącznik(ów)
rozpoczynam testy - dam znac jak poszlo :D

Kazmir 22.03.2025 10:31

Membrana, czy turbinka? Czekam na testy, bo tez mi wpadł pomysł na taki wynalazek;)
Parametry podobne do tego opisu?
Cytat:

Elektryczna przepływowa pompka pompa do paliwa 12 v 1PZ

Parametry pompki:

Przepływ 80 -120 l /h
Niskie ciśnienie 0.32- 0.45 mpa
Wymiary 15,5 cm x 9 cm x 7 cm
Przyłącza 8 mm

szynszyll 22.03.2025 10:47

1 Załącznik(ów)
jeszcze tego nie mam w lapkach - podane 1.4 L/min. w poniedzialek dostaje XRV z padnieta podcisnieniowa Mikuni i postanowilem polaczyc przyjemne z pozytecznym. nadal jednak uwazam, ze najlepszym rozwiazaniem jest pompa oryginalna. po latach dlubania przy AT podpisuje sie pod tym obiema uapami i ogonem.
p.s. kolega Melon sie martwi, ze mnie nie ma - nie ma mnie bo zajadam sie budyniem z zacisku :D

Dzieju 23.03.2025 06:06

Też się zgadzam że oryginał najlepszy , tylko styki sporadycznie wymienić i jest wieczna.

szynszyll 23.03.2025 08:24

styki nie zalane robia z moich doswiadczen do 100 kkm. ale to jest bardzo roznie - ja do pompy zagladam zawsze jak mam moto na podnosniku bo to zadna praca.

wady pompa ma dwie i to bardzo powazne: nie jest hermetyczna i ma zbyt wysoki pobor pradu jak na prace, ktora wykonuje. dodatkowo zupelnie nie rozumiem pop... systemu rurek w XRV 10-8 jakby nie mozna bylo zrobic calosci na 8 - przeciez te pompy Mitsubishi sa w wersjach 8mm. ale XRV jest pelna 'ciekawych' rozwiazan.

Kazmir 23.03.2025 11:26

Cytat:

i ma zbyt wysoki pobór prądu jak na prace, którą wykonuje
Drogi futrzaku;) Z tym bym się nie zgodził, bo ta pompa pracuje impulsami w przeciwieństwie do pomp, które pracują non-stop na bajpasie?
Po założeniu przekaźnika, czy elektroniki przejmującej załączanie pompy temat nie istnie.
Cytat:

styki nie zalane robią z moich doświadczeń do 100 kkm
Silniczek elektryczny w układzie sterowanie Sb w DCT klęka po kilkunastu tys km?

Czekam na kogoś, kto założy temat w jednym wątku dotyczącym furii nowej AT, bo jak do tej pory nie było odważnego i furie żyją w wielu wątkach:rolleyes:

pałeł 23.03.2025 12:04

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 875088)
Drogi futrzaku;) Z tym bym się nie zgodził, bo ta pompa pracuje impulsami w przeciwieństwie do pomp, które pracują non-stop na bajpasie?
Po założeniu przekaźnika, czy elektroniki przejmującej załączanie pompy temat nie istnie.

Silniczek elektryczny w układzie sterowanie Sb w DCT klęka po kilkunastu tys km?

Czekam na kogoś, kto założy temat w jednym wątku dotyczącym furii nowej AT, bo jak do tej pory nie było odważnego i furie żyją w wielu wątkach:rolleyes:

juz zgłosiłeś sie na ochotnika teraz działaj !!

szynszyll 23.03.2025 12:06

wybacz Kazmir ale nie zlapalem - pisze o tym co jest OEM a nie co by bylo 'jak by' sobie cos tam przykombinowac - temat stary jak to forum. porownania konstrukcji pompy z XRV do silnika z DCT nie rozumiem. co oznacza skrot: Sb?

CzarnyEZG 23.03.2025 12:28

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 875088)

Nie ma żadnych furii - są zaniedbania serwisowe.

Regler pada, bo ma słabe styki, smaży pompę i resztę.

Główną wadą XRVki jest jej legendarna jakość, którą ludzie mylą z brakiem obowiązku serwisowania.

szynszyll 23.03.2025 12:42

kilka bledow konstrukcyjnych bym znalazl po tych 'kilku' latach pracy - pewne rzeczy mozna bylo zrobic 'optymalniej', tym nie mniej wiekszosc klopotow to zaniedbania i ulanska fantazja uzytkownikow/racjonalizatorow

Adagiio 23.03.2025 14:13

Dodam do tego ignorancję serwisową i brak chęci przeznaczenia odpowiedniej monety na porządny regularny serwis. Obalam te wszystkie pierdolety, przejechałem swoimi Africami setki tysiaków km w warunkach, gdzie obecne konstrukcje padły by po kilku tysiącach lub wymagały wydania grubej kasy na naprawy . Dodam że nie miałem nigdy problemów z przedstawianymi tu furiami , to się szanowni nazywa świadomy i precyzyjny serwis na oryginalnych częściach. W temacie przypadłości konstrukcyjnych to nie ma idealnych motocykli i w każdym coś może być, wystarczy nauczyć się o niego odpowiednio zadbać by cieszyć z jazdy .
Zdrowia .

szynszyll 23.03.2025 16:20

wiekszosc spraw, ktore uwazam za rozwiazania nienajszczesliwsze mozna w latwy sposob usunac - z kompa przy wolnej chwili opisze moje typy

Kazmir 23.03.2025 17:38

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 875094)
wybacz Kazmir ale nie zlapalem - pisze o tym co jest OEM a nie co by bylo 'jak by' sobie cos tam przykombinowac - temat stary jak to forum. porownania konstrukcji pompy z XRV do silnika z DCT nie rozumiem. co oznacza skrot: Sb?

Dobra na OEM robisz 80kkm, a to podobno jedna z furii starej XRV? To co powiedzieć właśnie o awarii przy małym przebiegu silniczka chyba od mechatroniki z DCT (W fabrykach była za długa nazwa skrzyni biegów "Sb");)

Cytat:

juz zgłosiłeś sie na ochotnika teraz działaj !!
Dzisiaj 11:26
Mogę założyć takie dwa tematy dla starej i nowej, ale ja nie miałem i mieć nie będę nowej AT to musicie sami zgłaszać swoje problemy to wtedy coś sensownego będzie można wypunktować.

szynszyll 23.03.2025 17:40

nie znam budowy tego silnika - nie wiem czy jest szczotkowy, czy bez szczotkowy, liniowy, czy krokowy. nie znam mechanizmu awarii. zapytam kolege z ASO jaki element silnika sie uszkadza i napisze.

Melon 23.03.2025 18:25

Z autopsji co rozebrałem to szczotkowy, a jak rabotajet to z chęcią się dowiem :)

Jarczoq 23.03.2025 20:02

4 Załącznik(ów)
Apropo zaniedbań :

szynszyll 23.03.2025 20:17

ze mna sie kiedys klient kłócił, że plynu hamulcowego sie nie wymienia bo On, kolezka ~60 lat, przejechal cyt. miliony kilometrow w zyciu i nigdy nie wymienial. na moja sugestie, ze stuki z lag to wynik zuzycia panewek bo od nowosci nikt tam nie zagladal i nie zmienial oleju ( 56kkm) popukal sie w czolo. motocykl jednak zostawil.
wyszlo na moje: w lagach resztki błota + starte zupelnie panewki.
p.s. na koniec stwierdzil, ze serwisowe cisnienie w oponach jest niekomfortowe i kazal sobie spuscic do 1 atm na kolo. honda vtx1300 2008 - pamietam do dzis :D

Jarczoq 23.03.2025 20:25

Tutaj novy motur w stajni : Grisso1200SE. Piękny sprzęt i trafił w dobre ręce. Nie będzie takiego pitolenia, bo jak się trafił taki palant jak Tobie, to "wypad" bo nie mam czasu ani zdrowia na takich.

dawid8210 23.03.2025 21:09

Taka ciekawostka: U nas na zakładzie borykamy się z notorycznie padającymi pompkami w pompkach sprzęgła w defenderach. Od założenia mija z tydzień i zaczynają ciec, a płyn zaczyna mieć kolor szarej mazi jak ze zdjęcia powyżej. Na śmietnik polecialo już kilkadziesiąt pompek. Czy tu płyn, czy gumki nikomu z tych decyzyjnych nie chce się dociekać. Taka betonoza.

Jarczoq 23.03.2025 21:22

Może gładź cylindra siłownika jest niedopracowana ? Ja przy regeneracji poleruję powierzchnię (najczęściej aluminiową). Materiał manszet też może być gówniany.
Płyn w układzie wysprzęglania przepracowuje się dużo szybciej niż w hamulcowym ze względu na wysoką temperaturę.

szynszyll 24.03.2025 13:10

1 Załącznik(ów)
paczcie jak Fuczak nisko upad - zdjęcie niemal 'rozwodowe' z forumem po 17 latach. dostane bana na miesiac za sabotaż? :D

ramires 24.03.2025 13:41

1 Załącznik(ów)
Spokojnie, bana nie dostaniesz...

ja się w sobotę harusem upokorzyłem...

Załącznik 141719

:lol8::lol8::lol8:

furman 24.03.2025 14:23

To Moto Guzzi ? Dobre to ? Cholera chyba się starzeje bo zaczynają mi się podobać motocykle w klasycznym stylu właśnie Moto Guzzi i Triumpha ( niekoniecznie starocie, mogą być kilkuletnie, ale w klasycznym stylu).

Dubel 24.03.2025 14:35

Cytat:

Napisał furman (Post 875228)
To Moto Guzzi ? Dobre to ? Cholera chyba się starzeje bo zaczynają mi się podobać motocykle w klasycznym stylu właśnie Moto Guzzi i Triumpha ( niekoniecznie starocie, mogą być kilkuletnie, ale w klasycznym stylu).

Miałem okazję polatać takim Moto Guzzi , ZAJEBISCIE mi podpasowal a stronie dość mocno od takich motocykli

ramires 24.03.2025 14:42

Cytat:

Napisał furman (Post 875228)

Tak, Bellagio, wersja na jakąś tam rocznicę

Mega dobrze mi się tym jeździ chociaż niby cruisery to nie moja bajka. Byłem nim w Białej ostatnio na zlocie...

Fajny sprzęt, kasa poszła na coś innego bo był plan odkupienia tego moto... ale kto wie, właściciel tyle jeździ, że za 5 lat będzie mieć pewnie z 15kkm nalotu (teraz ma 13kkm)...

furman 24.03.2025 14:53

Cytat:

Napisał Dubel (Post 875230)
Miałem okazję polatać takim Moto Guzzi , ZAJEBISCIE mi podpasowal a stronie dość mocno od takich motocykli

Którym modelem ?

szynszyll 24.03.2025 15:12

1 Załącznik(ów)
gutki-glutki trzeba kochac mimo wszystko, Triumpha jestem wielkim fanem - stylu, jazdy i jakosci.
p.s. grzechy bluznierstwa odkupie od jutra pracujac z tym piekielnikiem :D

madafakinges 24.03.2025 15:47

Gdzieś czytałem, że motoguzzi to marka motocykli najczęściej wybierana przez gejów... Sam ostatnio się zastanawiałem nad Griso.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:14.