![]() |
Jestem w trakcie robienia instrukcji montazu , jak bedzie gotowa to bede mogl wysylac plyteczki.
Po zrobieniu instrukcji dam linka do jej sciagania , chcem zebyscie ja obejrzeli i sprawdzili czy wszystko bedzie jasne. Panowie zapisani ( trzech ) do testow plyteczki prosze o zgloszenie sie na PW , tam podam adres do wysylki pomp. pozdrawiam |
Mozna sie jesczcze dopisac do listy chetnych? Jesli tak to wlasnie to robie:lol8::bow:
|
Pompa po modernizacji R2D2 zaczęła po małych kłopotach podawać paliwo, choć na początku nie chciała.
Chomik dla przypomnienia - paliwo ze zbiornika idzie do króćca pompy od strony ramy. Do gaźnika od wewnątrz. Oglądnąłem styki pompy po 16 tys km. Są jeszcze jak nowe. Zostawiam jedną pompę taka jaka jest,a będę jeździł na tej z dodatkiem elektroniki R2D2. Taki test - ile wytrzyma. |
Cytat:
jak to nie chciala ? moze bylo duzo powietrza w ukladzie , wtedy pompuje slabo . napisz cos wiecej czemu nie chciala , zamieniles przewody ? :) Na mojej pompie jest napis IN przy wejsciu paliwa i sie zastanawialem czy ci markerem na twojej pompie nie opisac . |
Cytat:
jak zdjalem zbiornik pierwszy raz, zapomnialem spojrzec jak toto jest podlaczone - pamietalem ze gdzies tam jest w instrukcji, no i widzialem foto jakies ze powinno byc zaznaczone IN. przy montazu chwila zastanowienia - bo moja pompa wyglada jakby byla do gory nogami. zadnych oznaczen IN czy OUT. podlaczylem jak mowicie, bo tak bylo w instrukcji namazane. :umowa: pochodzila na ssaniu, ja sie ubralem, siadam, gazu, a tu dupa :vis: w koncu wymyslilem ze to to moze byc. :mur: zamienilem kable i hula :rules: a propos mi sie przypomnialo ze zauwazylem iz, kabel doprowadzajacy paliwo do pompy i ten drugi od pompy maja rozne srednice. u Was tez tak jest? moze byc problem jakbym kiedys awaryjnie chcial ominac pompe.. |
u mnie takie same srednice
|
U mnie kabla zasilającego nie da rady zamienić. Jest wtyczka , jest gniazdko.
Wtyczka w gniazdko wejdzie tylko tak jak powinna. Uhm, zamieniłem przewody zasilające paliwo. No zapomniałem, bo to pierwszy raz. Zadzwoniłem jednak do Chomika i tyż dupa. Albo źle zrozumiałem albo Chomik tyż nie pamiętał. Oj co się nakląłem na R2D2. Dobrze ,że telefonu do niego nie miałem... No ,ale hula. Jakby co , to w trasie dam sobie już z tym radę. Najlepiej to w garażu spokojnie takich rzeczy się uczyć . W drodze nie wpada się wtedy w panikę. W RD 07 najlepiej zbiornik zdjąć, choć teraz już bym nie musiał . U mnie przewody paliwowe mają te same średnice... Najprostszy pomysł na ominięcie pompy to kawałek okrągłego długopisa gdyby problem zdarzył się w drodze. Każdy taki długopis posiada. Wygospodarowałem z tego 3 cm rurki która idealnie pasowała do srednicy przewodu paliwowego. Połączyłem i odpaliłem bez problemu. |
Cytat:
no szkoda ze nie miales telefonu , to bym ci powiedziedzial jak to ma byc. jak krucce od pompy sa na dole to wejscie jest od ramy a wyjscie od strony silnika. Zreszta mozna sobie wlaczyc pompe i zatykac palcem krucce bedzie wyczuwalne na ktorym pompa ssa. |
"Zreszta mozna sobie wlaczyc pompe i zatykac palcem krucce bedzie wyczuwalne na ktorym pompa ssie"
... i tak też zrobiłem |
Cytat:
Oki , to teraz testuj ,testuj i testuj. Ja jak czas pozwoli we wtorek powinienem uporac sie ze swoja AT wiec 2 pompki sie testowac beda. Instrukcje montazu tez juz koncze robic. pozdrawiam |
Hm....... Tak sobie porównuję układ przekaźnikowy i twój patent.Zaletą jest niewątpliwe że nie potrzeba prowadzić dodatkowych przewodów do przekaźnika. Wadą jeśli padnie układ (a może paść) to naprawa w czasie podróży daleko od domu może być bardzo kłopotliwa. W rozwiązaniu przekaźnikowym sprawa jest prosta - wystarczy wymienić przekaźnik a nawet go nie mając przewidziałem zworę i pracę układu na własnych stykach. Nic nie piszesz jak podłączony będzie układ. Jeśli mini wtyczka to OK. jeśli wtyczka zwora (praca na własnych stykach) również OK. Bez tej opcji nie wyobrażam sobie naprawy przez człowieka co z elektryką ma na bakier Potrzebna lutownica (są małe gazowe ale chyba lutowanie w drodze odpada)Ponadto pompę trza wydłubać rozłączyć przewody paliwowe ubabrać się benzyną.Piszesz że styki pracują z dużą częstotliwością tak się składa że mam sygnalizację pracy styków i jeśli w ciągu minuty jadąc 120 będzie tego kilkanaście do dziesiąt to styki aż tak nie są obciążone „częstotliwością"Układ fajny każda nowa propozycja to nasza siła czemu mamy być gorsi od Niemców czy innych braci afrykańców No cóż każda sroka swój ogon chwali... chyba jakoś tak się mówi..
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
|
No ale jak zasilanie i pompowanie górą ,to otworek na który nadziany jest
przewodzik też jest u góry. Zadaniem tego otworka jest spust syfu w przypadku nieszczelności uszczelki. Ni masz tego u siebie tej dziurki w pumpie? |
1,5 km za pudziana
No i mnie w końcu dopadła pompa dobrze że koło domu pchałem tylko 1,5 kilometra niestety troszkę pod górę.Te cholerne styki nagrzały się tak że podtopił ten plasticzek co są po oby stronach sprężynki i on zablokował mi pompę .Styki przeczyściłem plastik zregenerowałem poksiliną i na razie działa.
Zrobiłem dziś 30 kilometrów pompa "żyje daje głos" i prztyka co jakiś czas . Ale czuję że czeka mnie regeneracja styków i wyszlifowanie dwu takich plastyków albo mikuni.:( PS do Szanownego Gremium i Starszyzny gdzieś na forum czytałem, że od tenery też dobrze sobie radzi .Lata ktoś na takiej?? |
Ja latam. Bez zastrzeżeń. A stres mniejszy. Podciśnienie podebrane króćcem od Transalpa, pod który w TA podpięty jest kranik.
|
No to melduje że następna pompa z urządzeniem R2D2 lata w ramach testów, zgodnie z zasadą 'lepiej zapobiegać niż leczyć' wstawiłem je na wsiej słuczaj.
Pozdrawiam newrom |
No to jak wejdą do przedaży to ja się pewnie zapiszę na dwie sztuki.
|
podkładki pod sprężynkę można dorobić z wkrętów do drewna lub płyt gipsowych, kwestia dobrania odpowiedniej wielkości. same z siebie te podkładki nie padają, musiałeś jechać na sucho albo inne licho jakie. jak będę w domu podeślę foty jak to zrobić. działa! należy tylko pamiętać aby sprężyna z przerobionymi podkładkami miała taką samą wysokość jak z plastikowymi.
|
Cytat:
narazie zlych objawow brak , czyli elektronika dziala i dzialac bedzie Co do wersji komercyjnej to mam czasu coraz mniej , dopada mnie robota . Nie jestem w stanie stwierdzic kiedy napisze do konca instrukcje . newrom moze masz troche czasu :D |
Klanol dzięki fest bedę dzwięczny .Pompa na razie żyje choć dziś dostała mocno w d.... . Myslałech żeby take cuś z poksyliny se wyklepać ale Twój pomysł bardziej mnie się podobywuje.:Thumbs_Up:
|
http://www.africatwin.strefa.pl/pompa_paliwa.html tu masz opis i fotki. wkręty pasują najlepiej bo posiadają w środku dziórkę, w którą wchodzi bolec w mocowaniu sprężyny. w zwykłym łbieśruby trzebaby wywiercić takową. przeróbka działa lepiej od oryginału. przy okazji wyczyść dokładnie styki. minimalny syf czy tłyszcz powoduje unieruchomienie układu. powodzenia
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja zrobiłem jakieś drobne 0,3kkm, w ten łykend jeśli pogoda pozwoli to spróbuję nadgonić (no i oscypka mi sie chce ;>). Foty są zupełnie wystarczające do podłączenia, widać który kabelek trzeba przelutować i gdzie. Jakbym się znał to bym mógł napisać instrukcję, ale opisy 'a ten kabelek co wychodzi z dziurki trzeba przylutować do płytki po lewej stronie' chyba byłyby bez sensu ;) Pozdrawiam newrom |
http://lh6.ggpht.com/Marcin.Klank/SC...tvfo/pompa.jpg
http://lh5.ggpht.com/Marcin.Klank/SC...jpg?imgmax=400 pamiętaj aby śruba miała łeb wysokości oryginalnej podkładki. troszeczkę smaru nie zaszkodzi ale z umiarem. |
pamiętaj aby śruba miała łeb wysokości oryginalnej podkładki. troszeczkę smaru nie zaszkodzi ale z umiarem.
|
:bow::bow:Dzięki dobry człowieku niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi a :friday:resztę omówimy przy najbliższym spotkaniu:beer2:
|
No i jak z produkcją płytek? Bo zaczynam być zainteresowany, oglądałem dzisiaj ten styk :(
|
plytki moga byc na zaraz , ale instrucji montazu jeszcze nie ma.
A kiedy bedzie - pewnie w zime hehe a tak na powaznie to postaram sie do konca tygodnia skonczyc |
Biere:beer:, bo zostało malutko już tego styku.
|
Cytat:
Pozdr newrom |
Klanol zastosowałem dziś Twój wynalazek myślę , że będzie chodzić ale mam pytanie do obeznanych z tematem na jak długo wystarczy styk o grubości 1,5mm ( pomierzyłem suwmiarką)??
|
Cytat:
Ja po zamontowaniu przekażnika zrobiłem 5500km i nic sie nie dzieje, ino cyka sobie cichuteńko. Zapasowy przekażnik wziełem w trase ale nie był potrzebny. |
Dziś też byłem na jazdach próbnych . Dział i tyka jak serduszko :)tylko nie tak regularnie.
Najlepsze okazały się wkręty meblowe najlepiej wpasowywują się w sprężynkę i maja taki rozmiar łepka i są cienkie jak ta plastikowa wkładka kończąca sprężynkę Klanol jeszcze raz dzięki.:beer2: |
Zadzialalem instrukcje montazu plyteczki w pompie wiec zapraszam do lektury.
Jak bedziecie mieli jakies sugestie to prosze pisac i wybaczcie muj analfabetyzm :) link do pdfa : http://www.elektronika.enet.pl/AT/Pompa.pdf plik ma 1.09 MB |
Super, czy mozemy rowniez zamiescic w naszej Afripedii? W wersji do edycji?
|
Cytat:
Daj mi namiary gdzie wyslac na PW. |
a zastanowie sie, spróbuje pociąć pdfa. jak cos moj mail w uzytkownikach.
|
czy można zanabyć drogą kupna ww płytkę? chętnie wstawię w miejsce przekaźnika. pomyślałem, że zalutuję go w podstawę od przekaźnika już istniejącego. mam wyprowadzone przewody z pompy i zamontowaną podstwę pod przekaźnik. nie chce mi się tego rozwalać a i w razie awarii płytki można będzie wstawić mechaniczny przekaźnik :)
|
R2Da mam pytanko, zamontwalem ta płytke w pompie, działa bez zarzutu "ale" siada mi akumulator nie wiem czy to z racji wieku czy cos nie teges przy płączeniu płytki, podpiołem jak powinno byc sprawdzałem 2 razy. Dodam ze jak odpalam moto na swiatłach to juz nie ma siły zakręcic. a na odpalonych h4 sztuk 2 to moto zdycha nawet podczas jazdy. ładowanie ejst ok na aku daje 14,2 przy 4500 obr. Na co postawic na wymiane aku czy mozliwe jest ze płytka gdzies zwiera?
|
sadze ze przyczyna lezy gdzie indziej , slaba masa lub zasyfiala kostka przy styczniku rozrusznika.
Plytka nawet jakby sponela zywym ogniem to by co najwyzej pompa caly czas pobierala 2,4 A ale nie dzialala by. Jezeli pompa dziala to znaczy ze jest oki . |
no to przeczyszczę sobie wsio, wszystko kreci rozrusznikt też tylko jak wyłączę odbiorniki, sadze ze akumulator umiera tak jak gdzies wyczytałem na naszym forum ze ktos miał podobny problem. Jeszcze sprawdzę date produkcji akumulatorka moze jego kres nadszedl, ogolnie połączenia wyglądają na serwisowane bo są zasmarowane wazelinka lub smarem
|
Panie R2D2, czy do mnie w koncu poszla plytka?
ja rozumiem ze poczta strajkuje, ale nic jeszcze nie dostalem.. pozdroowka! /dery/ |
Cytat:
hej, braklo mi info w instrukcji ktore kable maja byc cienkie a ktore grube. Przylutowalem cienkie do malych lutów płytki a grube do dużych lutów. Generalnie wartalo by tez opisac dlugosc kabli bo ciezko potem to upchac do "pleckow" jak sa za dlugie. jestem w szoku jak bardzo iskrzy dzialajaca pompa bez płytki i jaki spokoj jest z ta z płytką. Jesli tylko okaze sie to trwałe to pompy maja dozywocie... |
wracam z tym tematem gdyz wlasnie mam moja pompke ne stole i chce zabrac sie do jej tuningu.ale mam jeden problem.do zabezpieczenia elektroniki powinienem uzyc zywicy lub lakieru(jakiego?)nic takiego nie udalo mi sie zdobyc,gdyz mieszkam (jeszcze) w tak wspanialym kraju jak niemcy.panowie z branzy-stoiska-elektronicznego polecili mi klej epoksydowy,dwuskladnikowy i powiedzieli,ze nim moge zalac i tym samym zabezpieczyc elektronike przed wolgocia i woda.czy to prawda i czy nic nie zniszcze stosujac sie do tej rady???
|
ja pojechalem wszystko poksipolem. Dzialalo...
|
Cytat:
Przy okazji podziękowania R2D2 za płytkę i konsultacje. Narazie wszystko działa po przejechaniu 500km. W przyszłym tygodniu czeka ją test na 5000 kilometrów. pozdrawiam |
ze względu na zbliżającą się wielkimi kołami z wysp AT zapytam czy montować to rękodzieło R2D2 w mutorze co ma dopiero 16k przebiegu:confused: - czy też przebieg nie ma znaczenia i profilaktycznie to wlutować
Po drugie primo :) może ktoś się pochwali ile już z tym wynalazkiem przebył kilo - jakie spostrzeżenia tz jak się styki mają odciążone przez medżik płytkę- szczególnie beta testerzy powinni zabrać głos.....:lukacz: |
ja też chciałem zapytac po przebrnieciu przez stos postów. jak ona działa ta pompa z tą płytką. jakie jest zadanie tej płytki..? DZIEKI
|
Moja działa bdb:):):)
|
ta plytka robi ze Na stykach jest mniejsza iskra ale ze w ten sposob bedzie pompa dluzej zyla tego jeszcze nikt nie wie a wiec trza minimum 80.000 Km przejechac wtedy bedzie wiadomo. :oldman:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:52. |