![]() |
Cytat:
Przeznam się uczciwie - tępy jestem w tym temacie. Pomoże ktoś z Szanownych Kolegów a może sam Trzodowiec zerknie łaskawym okiem? Pozdrawiam |
U mnie normalnie widać w BC po zainstalowaniu.
|
Cytat:
Jak wchodze w mapy z poziomu GPS to tej mapy Durmitoru też nie pokazuje. Ta koncówka exe mnie niepokoi ale ja tam nie kumaty w tym temacie jestem. Jakieś pomysły? |
Ściągasz, klikasz i instaluje się na twardym w kompie w katalogu Garmin. Potem już go widzisz w BC i możesz z BC go zainstalować w Garminie.
Prościej nie potrafię. ;) |
u mnie tez chodzi
|
Cytat:
Na PC notbooku małżonki się instaluje ale jakbym tam zainstalował BaseCampa to by chyba procesor poszedł z dymem. Czyli trzeba się przeprosić z mapą Montenegro 1:150 000 freytag & berndt i ten kawałek, którego nowy City Navigator łaskawie nie pokazuje ponawigować wg mapy. Ewentualnie znależć kogoś koło mnie, kto ma Base Campa na PC i przerzucić gotową mapę na mój GPS. Dobrze kombinuję?:D |
Jeśli próbujesz to zapisać pod Mac OS, to hmm.... plik .EXE jest bardziej na Windows.
Chyba stąd bierze się problem. A może po prostu ktoś, u kogo to hula, wyśle Ci plik mailem? Właśnie udało mi sie to zainstalować. Plik gmapsupp.img ma 1.1 MB. Możesz też spróbowac mapki Czarnogóry stąd: http://www.velomap.org/download/odbl...-map-downloads :) Plik .IMG ma 8.5MB. Lefrektujesz na którąś ;) ?? |
a to juz bylo?
http://garmin.openstreetmap.nl/ |
Wrzuciłem na pierwszą stronę, darmową mapę Czarnogóry TOPO na garmina.
W końcu po latach wyczekiwania, mamy tablice w Czarnogórze ze szlakami pieszymi i rowerowymi. Mapka się dodatkowo nada :Thumbs_Up: :) |
Panowie co obecnie najlepiej wgrać do 62-ki?
Mam jakąś mapę z przed kilku lat, chodzi mi o sama Polskę po twardym ale jakieś szlaki górskie i rowerowe też by się przydały. |
UMP.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
|
Panowie, a ma ktoś rosyjski sofi do zumo 550. Padl mi digicostam i serwisant w gratisie uaktualnil soft w mojej navi, ale niestety juz bez cyrylicy... :'(
|
Hmmm, z tego co pamiętam to zumo 550 nigdy nie miał cyrylicy!!!! :confused:
To był właśnie jeden z głównych powodów dla których swego czasu kupiłem inną nawigację... Miałeś jakiś zmajstrowany soft czy co? Ciekawe, bo długo wtedy szukałem takiej możliwości i się nic nie znalazłem.. Zdrówko, Miszel |
Kuba PouchX zrobił i miał :)
Tank, napisz co nie bangla, my tu zaraz zrobimy by działało :Thumbs_Up: :) |
Mialem (od Rosjan) soft 4.90 ktory obslugiwal cyrylicę. Niestety w Mongolii padl mi digitalizer, ktory to został wymieniony w Lodzi u magika ktory naprawia nawigacje. Koleś w geście dobrej kurwa woli upgradowal mi soft do najnowszego i juz nie mam bukw ani na ruskich mapach nie widzę nazw miejscowości...
|
Eee to jest do zrobienia :)
mogę to ogarnąć :Thumbs_Up: |
Czy jest opcja zeby wgrac cos aktualnego na garmina stret pilota 2610? Mam mapy stare jak swiat i chetnie bym je zamienil na cos w miare aktualnego.
Pytanie czy da rady? |
Pany a program MapSource do wgrywania map ściągnąć gdzieś z sieci czy wgrać sobie ten co mam na płycie sprzed iluś tam lat?
|
Wejdz na strone garmina i sciagnij
|
Cytat:
Krok po kroku masz tutaj opisane: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1550 Edyta: Jak masz stary to zainstaluj go i dociągnij aktualizacje - tak będziesz miał najprościej. |
Dzięki , pomogło to co powyżej
|
Na Apple to można ściągnąć do basecampa? Poproszę o pomoc!
|
Czego szukasz Kalgonie..?
|
Wyraziłem sie jak debil. Chodzi o to czy w basecampie mogą być widoczne mapy a nie tabula rasa! Wrócę do tematu.Na razie opanowałem obsługę samego garmina i zainstalowalem basecampa i to tyle.
|
Chodzi Ci o to czy na Basecampie pod OS X będą widoczne mapy?
Tak. Jeżeli masz je zainstalowane w Garminie. Podpinasz Garmina pod komp i potem sobie wybierasz, którą chcesz mapę, bądź korzystasz z jednej jeżeli tylko jedną masz wgraną. |
Podepnij go pod USB i odpal basecamp.
Mapa Polski TOPO którą Ci wgrałem, powinna się załadować z danych z urządzenia. Jeśli się nie załaduje, bedziemy radzić :Thumbs_Up: |
A ma ktoś albo wie skąd ściągnąć mapę Malezji, Borneo. Co nie wlezę na jakaś ich stronę to tych krzaczków rozczytać nie mogę.
|
garmin.openstreetmap.nl
|
Hej,
szukam podpowiedzi jak zainstalować MapSource na win10. Komuś się udało? |
Mapinstall się nie sprawdzi..?
|
Tutaj macie ciekawy zbiór mapek..... Na włóczenie przełajowe średnie, ale rower i motocykl daje radę. Skandynawia nie ma polowy szlaków.... ;((
http://www.freizeitkarte-osm.de/garmin/en/index.html |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Kuba teraz to nie MapSource tylko BaseCamp to to samo tylko lepciejsze.
Na windows 10 są problemy, ale na stronach anglojęzycznych jest opis. Mapinstall służy do instalowania map na urządzeniu Załącznik 69559 |
Lepiej instalować garmin express, map install poszatkował cała europe na dziwne regiony
|
Cytat:
odkopuje starocia-czy to juz nie działa? Chciałem sobie ściągnąć mapę Namibii i nie bangli mi. Jestem dinozaurem? |
|
podziękował a starożytny basecamp to przeczyta?
|
Mam pytanie odnośnie kalibracji skanów lub zdjęcia map. To jakaś skomplikowana sprawa dla laika? Chętnie pobawiłbym się w zimowe wieczory. Szukam w necie ale nic napisanego po ludzku nie mogę znaleźć. Konkretnie to chciałbym wrzucić do garmina 64 jakieś skany zwykłych turystycznych map. Podpowie ktoś jak to zrobić?
|
Do garnika nie pomogę, ale w swoim czasie miałem TwoNava-a i klepałem te sprawy. Nie pierwszy raz, przedtem były TTQV czy .ozi.
Powiem tak: jedyne korzyść ze skalibrowanych map na podkładach papierowych to: - na kompie bardzo dobre planowanie tras/śladów bo na starych mapach są drogi i ścieżki które dawno popadły w zapomnienie lub zostały zjedzone przez przyrodę więc rycie w nich daje mega satysfakcję. - w urzadzeniu, jak już jesteś w czarnej du.ie podkład i ewentualne planowanie trasy na o niebo dokładniejszych i niosących masę dodatkowych informacji topograficznych skanach map topo potrafią pomóc. Wady: w pytę roboty przy kalibracji i planowaniu, zero routingu kompletnie nieczytelne mapy w urzadzeniu - nie masz "warstw" mapy a tylko skan, w mniejszych skałach (w oddaleniu) jest to kompletnie nie czytelne. Osobista konkluzja: Planowanie tras świetne, ale w garniaku najlepiej jechać po wcześniej przygotowanej na podkładach z kalibrowanych skanów "kresce" z wyłączonym podkładem mapy. Teren i tak weryfikuje mapę i plany. Pozdr rr |
Robiłem kalibrację mapy rastrowej do locusa programem OziExplorer i takie uwagi:
1) dużego arkusza składanej mapy idealnie nie zeskanujesz 2) zabawa małymi fragmentami jest pracochłonna 3) punkty kalibracyjne - im większy arkusz tym więcej ich powinno być 4) nie na każdej mapie turystycznej jest napisane w jakim układzie współrzędnych jest skartowana a to podstawa żeby w ogóle zacząć kalibrację 5) jakość skanu (głównie chodzi o dpi) jest kompromisem między czytelnością mapy a jej wynikową wagą (w mega- lub gigabajtach). Warto poczytać http://gpsmaniak.com/2010/porady-kalibracja-ozi.htm Ogólnie nie taki diabeł straszny, ale zadowalający efekt od laika wymaga sporo wysiłku albo w postaci żmudnych przygotowań (czytanie forów itp.) albo czasochłonnego działania metodą prób i błędów :/ Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Najlepiej wybrać minimalną rozdzielczość przy której szczegóły są jeszcze czytelne. I podpisuję się pod resztą Twoich wniosków :) Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka |
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Wybiliście mi to z głowy:-)
|
Najprościej mieć ze sobą mapę papierową. Nie konieczne w jakimś mapniku (chociaż kiedyś tak jeździłem) bo potrzebna będzie okazyjnie.
Na skalibrowanych skanach, jak pisałem, warto jednak planować. Roboty sporo jest ale jak bazować na starych drogach gruntowych, efekty zaskakujące i przyjemność kładzenia kreski w miejscach których nie dotykały żadne koła od lat nie do opisania. Oznacza to również, że czasami trzeba zawrócić. Pozdr rr |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:28. |