![]() |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Naddniestrze może to pomoże
|
Cytat:
na drugiej 450 kg a na trzeciej 320 kg A gadzety owszem, lubie, ale tylko to praktyczne. |
Podos te 470 kg to razem z jeźdźcem na pokładzie czy "sama" maszyna? Tak tylko z ciekawości pytam, bo tak czy inaczej kosmos ;)
|
Po fotkaxh wnioskuje ze 470 bez oleum, paliwa i reszty plynow;)
|
no bez jaj, 470 z jezdzcem z pasazerem i z betami.
|
Mój motocykl(poprzedni: Dominator) najwięcej ważył jak jechałem na swój pierwszy zlot, około 215+JA. Mam nadzieje że na wyprawę zmieszczę się w 160kg w tym 20lwachy w nowym zbiorniku. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
|
Cytat:
|
Afryka na sucho waży ponad 200 dlatego ja na razie trzymam się małych singli bo krzepy za mało, może na następne moto pomyśle o BIGu :D
|
Panowie i Panie to jak sie wstępnie ekipa wyjazdowa prezentuje? Ja wstępnie potwierdzam obecność swoją i mojej KLR :)
|
Jeżeli nic co jest niezależne ode mnie mi nie przeszkodzi to jadę:)
|
Tylko żebyś się ktoś nie zdecydował tydzień przed wyjazdem(albo co gorsza rozmyślił), minimum to miesiąc i to na 1500% Nie chcielibyśmy przecież sytuacji że ktoś się zdecyduje w ostatniej chwili i moto mu się rozkraczy w połowie drogi bo go nie przygotuje, ja przykładowo w następnym tygodniu zaczynam je rozbierać i gruntownie przygotowywać od podstaw nie tylko powierzchownie.
Nie mam tu na myśli tylko ciebie Sepcio ;] Co do składu to narazie chyba Bliźniak79, Marcin.111, Ania z kolegą?, Sepcio no i JA. Chyba nikogo nie zapomniałem. |
No niestety problemem jest to ze wyjazd jest w sierpniu a do sierpnia nasze motocykle będą jeszcze zapewne nie mało eksploatowane. Przynajmniej mój będzie ostro męczony w terenie do czasu wyjazdu. Moja KLR ma bak 26litrów więc właściwie jest już prawie gotowa do drogi. W tym roku dorobiłem gmole do ochrony baku przed upadkami. Kufrów nie będe zakładał w końcu wyjazd solo i enduro więc by tylko przeszkadzały. Zastanawiam się nad dorobieniem większego bagażnika choć oryginalny też jest nie mały. Ja robiłem pełny serwis jakies 500km temu więc teraz nie mam nic do dotknięcia ale miesiąc przed wyjazdem zrobie pełny serwis jeszcze raz. Wcześniej nie widzę sensu bo motocykl jeszcze będzie do lipca nie raz utopiony w błocie. Jak patrze jak szybko mi się klocki zużywają jak się jeździ po błocie i piaskach to może sie okazać że nowe klocki założone w zimie na wyjazd już by się kończyć zaczynały. Podobnie z napędem.
|
Ja podobnie przejże wszystko przed samym wyjazdem i zmienię olej ale teraz chcę zrobić porządek z gaźnikami, luzami zaworowymi, uporządkować elektrykę, dorobić bagażnik i stelaż pod torby, całe oświetlenie, gniazdo zapalniczki i dorobić chłodnice oleju. Co do zbiornika ja będę miał tylko 20l ale wezmę bańkę 5litrową w razie
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
nie mowie teraz ze jadę na 1000% bo do sierpnia kupa czasu ale myślę że na pewno będę wiedział w czerwcu. Trampek jak i kierowca będą należycie przygotowani. |
no to GIT:Thumbs_Up: o to mi właśnie chodzi.
I PAMIETAJCIE! NIE MA OPIERDALANIA SIE! :haha2: |
Co do trasy, to masz takie dwa miejsca po drodze. Jedno niedaleko Sebes, w górach Orastie http://pl.wikipedia.org/wiki/Sarmizegetusa_Regia
Drugie to wulkany błotne niedaleko Buzau http://lh4.ggpht.com/_5zwvCWbN42E/TJ...0/IMG_1165.JPG http://lh4.ggpht.com/_5zwvCWbN42E/TJ...0/IMG_1174.JPG |
Dobra dwa nowe punkty dopisane do planu wyprawy. Błotne wulkany w Buzau są po drodze co prawda trzeba będzie się zbliżyć bardziej do Bukaresztu ale to chyba nie będzee stanowić problemu. Nie wiem tylko jak 'Sarmizegetusa Regia' bo żeby potem skoczyć na transalpine(DN67C) trzeba będzie wjechać na nią w połowie albo troszeczkę cofnąć się do Sebes. Znalazłem taki opis wyprawy motocyklowej z 2007 roku, co prawda niektóre trasy są już dla nas pewnie nie aktualne ale warto przeczytać http://maju.transalpclub.pl/wyprawy/...a/relacja.html
Zna ktoś z was jakiś portal gdzie można wyznaczyć trasę po Europie z wieloma punktami pośrednimi? Zrobiłem listę ale chciałbym zobaczyć to na mapie. |
|
Docelu nie obsługuje tak wielu punktów pośrednich.
Raviking podsuną mi jeszcze jedno miejsce ciekawe do zobaczenia które jest całkiem po drodze, zamek hrabiego Drakuli w Bran;) Tak by to wyglądało; 1.Krościenka(przejście graniczne Polska-Ukraina) 2.Borinya 3.Halmeu (już Rumunia) 4.Livada 5.Seini 6. Orastie (zwiedzenie Sarmizegetusa Regia) 7.Sebes (początek DN67C) 8.Petresti (DN67C) 9.Bran (zamek Drakuli) 10.Predeal 11.Buzau (błotne wulkany) 12.Giurgiuleşti (Mołdawia) 13.Izmail (Ukraina) 14.Odessa (ewentualne ciekawe miejsca) X.Lwów P.S Do Rava; jak coś ustalicie gdzie i kiedy to możecie dać znać bo jak byście jechali do Drakuli to zawsze moglibyśmy się spotkać w Orasti jak terminy się pokryją i śmignąć kawałek dalej razem. |
proponuje usunąć Drakulę i dodać Urdele ;)
http://lh6.ggpht.com/_6aGPjXdRZCA/TH...0/DSC03935.JPG http://lh4.ggpht.com/_6aGPjXdRZCA/TH...0/DSC03931.JPG http://lh3.ggpht.com/_6aGPjXdRZCA/TH...0/DSC03942.JPG |
Ale zajebioza widok:drif: Takie foty jeszcze bardziej mnie nakręcają do tego wszystkiego;)
Nie wiem czy dobrze ale na mapie Urdele zlokalizowało mi na drodze DN67C z której myślałem żeby odbić na wschód już na drogę 7A ale jednak pojedziemy nią dalej aż do Novaci i dopiero potem w stronę Bran. Teraz tak, doszło tylko Urdele i Novaci na końcu transalpiny. |
Na Waszym miejscu Bran dałbym jako opcję. Sam zamek ładny, taki Disneyowski, ale poza tym dokoła czytsa komercha.
Trochę głupio, że omijacie Suczawę i okoliczne wioski. Nie tak dawno temu tam była jeszcze Polska i sporo jest starszych osób, które po mówią po naszemu. Poza tym ich mentalność jest niesamowita. Podczas mojego pobytu w Rumuni nie udało nam się dojechać do wąwozu Bicaz, ale podobno warto http://obiezyswiat.org/index.php?gallery=4378 Ale Wam teraz namąciłem:D Pozdr, Antek P.S. Jak komuś zależy to mogę wyszperać płytkę ze zdjęciami z Rumunii i kilka wstawić na forum lub wysłać całą płytkę organizatorom wyprawy. |
Prawda, namotałeś:confused:;)
Dobra inaczej, jak możesz wyślij mi na maila te zdjęcia z Rumuni i jaką trasę wtedy robiłeś. Adres wysłałem na PW. Zawsze można zmienić trasę jak dla mnie, byle miejsca były ciekawe. |
Witam. Zacząłem czytać Wasze forum za sprawą koleżanki Ani, kóra mi o nim powiedziała. Plany macie zajefajne no i zajefajnie się to wszystko zapowiada:Thumbs_Up:. Z wielką przyjemnością pojadę z Wami.:) W czerwcu dam znać czy mi to wypali bo za wcześnie aby dać 100% pewność gotowości do wyprawy /praca,dzieci itp/.
"Obecnie i raczej na stałe Suzuki DR 800 BIG" |
Hipolit, kolego! Co tam słychać, bo od miesiąca ni widu, ni słychu, a tu już wiosna prawie :drif: ... tak mi się marzy :at:
motoendriu - dzień dobry w powitalni w dobrym tonie jest napisać - tak mi się gdzieś obiło ;) |
Witam,
Ja też proponuje olać draculę, cała Rumunia z tego żyje i natkniecie się na niego gdzieś indziej. Poza tym są tam miejsca zdecydowanie ładniejsze. Jak byłbyś w okolicach Szigiszoary to polecam...(tam się niby Dracula urodził), to piękne stare miasteczko położone na wzgórzach, nad wulkany blotne nie dotarłem ale w tym roku może zahaczę. Jakbyś jeszcze chciał zawitać do Bułgarii to polecam raczej przejazd w okolicach południowo-zachodnich, widać dużo wpływów tureckich, poza tym płw. Kaliakra z restauracją, w której jadłem najlepsze i najświeższe małże w życiu :) Z tematów techniczno-praktycznych polecam wykupić sobie ubezpieczenie, coś na kształt motoassistance - za 60zł w Warcie chyba. W razie "w" jest holowanie do 400km i zapłacą nawet za hotel jak trzeba. Mi się przydało. Co do bagażu to pamietaj, że w sierpniu w rejonach Rumunii i Bułgarii jest potwornie gorąco a dni deszczowych jest ok 2-3 (jak Bóg da) w miesiącu. Nie trzeba brać dużo ciuchów, spakuj się w jedna reklamówkę - starczy. Jak pisał Podos...waga bagażu maleje z doświadczeniem, ja na pierwszy wyjazd zabrałem o 50% rzeczy za dużo. Co warto mieć z przydatnych pierdołów, np. strzykawkę z rurką (na wypadek zepsutego termostatu, można wyciągnąc płyn z układu podczas naprawy). Poza tym uważam, że nie można przesadzać z jakimiś super planami i za wszelką cenę realizować je w trakcie podróży. Jak cos się zmieni to nic, to zawsze jest powód żeby wrócić do danego kraju i zbadać go dokładniej. Nie wiem jak inni, ale jestem zdania, że im większa grupa tym czas na jazdę i zwiedzanie potrafi się niesamowicie rozciągnąć (pakowanie, rozpakowywanie, przyzwyczajenia zwłaszcza jak nie znasz dobrze współtowarzyszy). Jak dla mnie 3 motycykle optimum. Uśmiech, dobry humor w kieszenie i heja...powodzenia! |
Widziałem ostatnio Hipolit maszynę rozprzedawał na forum :) A tak na poważnie to pisał ze rejestruje sprzeta wiec szykuje sie juz powoli :) Liczymy na ciebie Motoendriu. Jak dobrze pójdzie to spotkamy sie na tym wyjeździe ale wiadomo ze wszystko wyjdzie jeszcze w praniu. Ja mam termin zarezerwowany. Pozdrawiam
|
bliźniak - lubisz pouczać ??? Nie wystarczy Ci WITAM. Więc Dzień dobry bliźniaczku. Miłego dnia życzę.
|
To witam w gronie zainteresowanych motoendriu, BIGiem raczej dasz rade to wszystko pokonać jak to sobie wymyśliłem kwestia dobrych gum i ogień:at: A co do zawitania w powitalni to się tak nie denerwuj bo to normalny zwyczaj na forum i często ludzie o to upominają.
Bliźniaku od miesiąca cisza bo wydaje mi się że wszystko co powinno być ustalone i zaplanowane zostało zrobione a teraz tylko czekać na bliższy termin jak ludzie będą mogli zatwierdzić swoją obecność. Czekam aż będzie ciepło żeby się na moto ustawić i spotkać się na żywo. Co do przygotowań z mojej strony zakupiłem już 20L zbiornik ACERBISa oświetlenie i niedługo będę właśnie rejestrował sprzęta żeby był legal. |
Dzięgiel a wiesz jak się nazywa ta miejscowość po rumuńsku bo nie mogę znaleźć jej lokalizacji na mapie.
O Bułgarię raczej nie zawadzimy bo tam za daleko, mnie nie było by na to stać wiesz ja obecnie studiuję więc kasę już zacząłem odkładać żeby się wyrobić;) Ubezpieczeniem faktycznie warto się zająć jeśli to są takie pieniądze. Już kilka razu jechał motocyklem na kilku dniowe zloty i po pierwszym nauczyłem się żeby brać o połowę mniej tak więc na pewno nie obładuje się jak głupi:D zakupiłem jedną torbę motocyklową o małej pojemności i zamierzam zmieścić do niej 3/4 zaopatrzenia reszta to namiot itp. Co do samej trasu to jak coś nie wypali, coś ominiemy, gdzieś nie trafimy to nie ma tragedii, zamierzam jechać bez ciśnienie na luzie i dla siebie po to żeby jechać. Trasę planuje na tyle co planuje żeby mieć jakieś punkty odniesienia gdzie mam jechać ale głównie będzie to improwizacja, gdybym chciał jechać wyznaczonymi trasami to nie jechałbym na podbój Rumuni:drif: Co do załogi uważam że 3 moto to minimum jeśli będą sami nowicjusze bo zawsze łatwiej rozwiązać jakiś problem czy moto z bagna wyrwać. Zobaczymy ile zainteresowanych ostatecznie pojawi się na starcie. Upały mogą być męczące ale trzeba będzie z tym żyć, że moto mam chłodzone powietrzem będę montową jakąś chłodnice oleju bo wiem jak się zachowuje taki silnik z olejem o temp. przekraczającej 100stopni. Aaa i jeszcze jedno, kumpel mi ostatnio podesłał link do galerii zdjęć z podobnej wyprawy, nasza ma wyglądać podobnie :D http://picasaweb.google.com/szimmi82...Adventure2009# miłego oglądania |
Cytat:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3880 |
Hipolit i co dalej z tym wyjazdem? jakaś cisza nastała! Sledzę uważnie ten wątek i zastanawiam sie czy się podłączyć :) kurcze zanim do was dojade to kostki mi się skończą :))
PS w Vynohradiv (od 2 lat winogradowo) mam kolegę akurat w sierpniu urlop będzie miał:zdrufko: |
Tak jak pisałem, jestem w trakcie sesji obecnie to nie mam jak sprawdzić GPS i zobaczyć czy mapy wystarczą, motocykla od dwóch miechów nie widziałem. Narazie to nawet nie mam co tu pisać, zadałem pytanie Dzięgielowi gdzie jest dokłądnie Szigiszoara ale nie dostałem odpowiedzi. Jak masz jakieś pomysły na cokolwiek związanego z wyjazdem, pisz rozpisuj się(chętnie poklikam:haha2:). A co do tego że kostki ci zejdą zanim dojedziesz do nas to zawsze mógłbyś zrobić tak że dzień wcześniej wpadłbyś do mnie do LBN zmienił gumy i rano ogień w trasę:D
A z tym twoim kolegą to co dokładniej? Widzę że to jest jeszcze na Ukrainie, tylko co o ewentualny nocleg chodzi? |
Bardzo proszę, tutaj info dotyczące miasta o którym pisałem.
http://obiezyswiat.org/index.php?gallery=6194 Oczywiście to tylko moje wrażenia i odczucia dotyczące miasta, ale naprawdę jest tam bardzo fajny klimat. Jest camping w samym centrum miasta. Warto zatrzymać sie na noc, powłóczyć się po mieście i napić dobrego lokalnego piwka :) Mam nadzieję że wyprawa zachęci Was do dalszego podróżowania, powodzenia więc raz jeszcze! Cytat:
|
Wypada idealnie po drodze więc na pewno tam zawitamy, fajnie było by zrobić tam nocleg. Z Lublina do Sigishoara jest około 630km więc może uda się zrobić tam drugie spanie zwiedzić miasteczko wyspać się i na następny dzień dalej. Ale co będzie to będzie ;]
|
Puki co to jeszcze jest czas, ale też bym się śmignął dominikiem :)
Honda Dominator |
Im nas więcej tym weselej :]
|
No widzę ze jak tak dalej pójdzie to zbierzemy większą ekipę niż Rychu :)
|
no będzie małe stado ;P
Tym czasem polecam fajny filmik http://www.youtube.com/watch?v=q3jdl...mbedded#at=212 |
Cytat:
Sam do wczoraj byłem pewien na 99,9% (0,1% na wypadki losowe) ale prawie 400kg przycisnęło mi mały palec w lewej ręce i nie wiem co z tego wyjdzie :mur: |
Jesteś motocyklistą, jeździsz na AFRICE = twardy jesteś dasz radę wyleczysz się do tego czasu.
Kilka osób widzę że jest chętnych na stówę ale jeszcze dużo czasu zostało. Za jakiś miesiąc będę miał kasę żeby zapłacić opłatę recyklingową i zarejestrować moto, potem zwiozę się razem z nim do Rzeszowa i można się będzie ustawić w któryś łikend i śmignąć po okolicy a jest tu gdzie. Motonga ze sobą nie mam co prawda ale rower tak i poznaje okolice i powiem że zakochałem się w tych widokach :D:D:D |
A od kiedy jest opłata recyclingowa na motocykle?? To cos sie zmienilo o czym nie wiem bo jeszcze w tamtym roku na motocykle nie było:(
|
Jasne, że zagoi sie do czasu wyjazdu!! :) i jak na razie jestem zdecydowany na blisko 100% :at: miałem na myśli to, że do wyjazdu jest jeszcze trocze czasu i wszystko się może zdarzyć :P
Kurcze mi też wydaje się, że na motor nie ma opłaty recyklingowej! zresztą na stronie mojego wydziału komunikacji znalazłem coś takiego OPŁATY 2) Opłata administracyjna za wydanie: a. tablic rejestracyjnych: · samochodowych – 80,00 zł, · do przyczep – 40,00 zł, · motocyklowych – 40,00 zł, · motorowerowych – 30 zł, · indywidualnych – 1 000,00 zł. b. pozwolenia czasowego – 13,50 zł, c. dowodu rejestracyjnego – 54,00 zł,d. nalepki legalizacyjnej na tablice rejestracyjne – 12,50 zł, e. nalepki kontrolnej na szybę – 18,50 zł. f. karty pojazdu – 75,00 zł. 3) Opłataw ewidencyjna wysokości 2,50 zł. 4) Opłata recyklingowa – 500 zł na rachunek Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w BGK III Oddział Warszawa Nr 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014 (dotyczy pierwszej rejestracji pojazdu na terytorium RP – opłatą obciążone są pojazdy o dopuszczalnej masie całkowitej do 3.500 kg). Z tego opisu wynika że motory nie podlegają opłacie recyklingowej! Tak na mój prosty chłopski rozum :dizzy: ale wiecie to są urzędy:vis: |
To będzie pierwsza rejestracja w kraju ;]
Czyli wychodzi że 109zł za tablice dowód nalepki i o.ewidencyjną że to pierwsza rejestracja to może jeszcze kartę pojazdu 75zł no i jak mówi treść punktu 4) 500zł za opłatę recyklingową. Teraz ciebie nie rozumiem wyraźnie napisałeś co podlega opłacie recyklingowej i nadal piszesz że motocykla to nie dotyczy??? Wytłumacz proszę o co ci chodzi bo nie trybie :] |
Hipolit coś Ci za dużo wychodzi z tymi opłatami. Moja afryczka z francji przyjechała i rejestracja- czyli urzędy, przeglądy, ubezpieczenia to 500zł może z małym haczykiem mnie wyszło
|
Cytat:
coś tam na necie znalazłem http://izhmoto.pl/viewtopic.php?t=35...544c59a2f80b96 i tutaj troche bardzij fachowo :) http://www.poznan.pl/mim/public/wos/...&instance=1000 |
oczywiście ,że na motocykle nie ma opłaty recyklingowej
|
Ja juz od lat mam praktycznie wszystkie motocykle sprowadzane z zagranicy a juz ich troche bylo. Nie wiem jak w tym roku ale jeszcze w tamtym oplaty recyclingowej na motocykle nie bylo i nie slyszalem aby to sie zmienilo. Na 99.9% jestem pewien ze dalej jej niema. Zadzwon do swojego wydzialu komunikacji i zapytaj. Ja zawsze tak robie jak mam jakies wątpliwosci i dziala. Mam w najblizszym miesiacu dwa motocykle do zarejestrowania pierwszy raz w kraju to tez sie przekonam juz wkrotce.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:03. |