![]() |
Ja założyłem dwie takie same lampy H4 Wesema od dużego fiata (wypukłe szkło), obie miały miejsca na pozycje. Za komplet: 2 lampy, dwie kostki do h4 i dwie gumy uszczelniające na żarówki dałem 62zł. Ale ja mam "włocha" z obiema lampami z mijania, ale na żarówki 35/35w. ;)
|
Ale zalozone masz szklo od dlugich czy krotkich?
|
Wsadziłem dwie lampy na H4 czyli są i mijania i długie i nawet pozycje.
|
mijania mają inne szkła niż długie.
|
Szkło, i chyba tam coś jeszcze jest takie cuś na żarówke w starej siódemce
|
ja mam jedna lampę pozycja + szkło do kótkich (używam na niej zarówno długich jak i którkich) druga bez pozycji szkło długich (używam na niej zarówno długich jak i krótkich i dodatkowo jest ona dołączana przełącznikiem)
|
Odblysnik chyba...
|
nie zwracałem uwagi na klosze jak kupowałem, te blaszki ze środka wyrwałem i jakoś wszystko daje rade :)
|
Jutro podjadę do Wieliczki do sklepu z elementami optycznymi do min. POLONEZA i porównam czym się różnią.Mam zamiar kupić do RD07a . sklep z linku.:umowa:
http://sklep.wesem.pl/3/6623/Element...ednie_typu_FSO |
Zakupiłem dwal elementy optyczne :D. Osoba sprzedająca wyjaśniła mi że powinny to być reflektory czy raczej element optyczny mający światła. mijania / światła pozycyjne, czyli symbol który widnieje w tabeli w linku powyżej RE.38307.
element optyczny do świateł drogowych nie nadaje się do używania jako światła mijania. Zaznaczę jeszcze że będę montował w RD07a tzn że dwa światła świecą jednocześnie. W AT gdzie świeci jedno, można zamontować jedno światło mijania a drugie drogowe. Cena za dwa to 47pln trochę taniej niż na stronie, może dlatego że paragon był:D:D:D |
sorry za odkop ale nurtuje mnie pytanie czy próbował ktoś odkleić szkło od odbłyśnika. Szkoda mi trochę fundować wyłupiaste gały Afri a gościu zajmujący się regeneracją orzekł że za pęknięcie szkła przy odklejaniu nie bierze odpowiedzialności :( podobno zdarza się że szkło odstawione na półkę samo z sie potrafi pęknąć...jakieś tam stare naprężenia działają i bywa różnie. Odbłyśnik jest tak skopcony że nie widzę co jest 10m przed motorem :(
|
Nie baw się z tym. Mogę ci sprezentować reflektor 07a z całymi niewypalonymi niepopękanymi lampami. Tylko ramka jest przegięta, jeśli zdołasz wymontować z niej odbłyśnik to będziesz miał łoryginała.
|
ja na wiertareczce stołowej ślicznie bez żadnych zniszczeń odczepiłem ramki (po 5 zgrzewów) z oryginałów do RD04. Potem wszystko ładnie papierkiem ściernym oczyściłem, zamalowałem, nawierciłem delikatnie nowe miejsca mocowania i migomatem zespawałem. Nic nie pękło, nic się nie porysowało. Wyszło moim zdaniem super. Miałem na początku chęć odrywania szkła, ale moim zdaniem jest zbyt mocno sklejone. Chyba bym sobie w łeb strzelił gdyby pękło ... Pozdrawiam.
|
Odświeżę kotleta.
Właśnie mam zamiar zmienić z 04 lampeczki. Zakup z Wesema mijania z pozycja i drogowe. Moje pytanie brzmi, czy montować pozycję do drogowych czy zostawić w mijania? Ja mam włoską wersję, więc mijania świeci jedno, ale obie pozycje, a przy drogowych obie lampy. Co radzą Ci co już zrobili takie modyfikacje? |
Ja mam 2 pełne lampy (poz, mijania, długie). Działają 2 poz, 2 mijania i 2 długie. ;) Też mam włoszczyznę. ;)
Ale jak chcesz więcej światła, to pomyśl nad diodami (do użycia w offie, jako długie). :Thumbs_Up: |
U mnie po ww. przeróbce świecą obie razem z tym, że założyłem wyłacznik na jedno świało mijana aby mogła świecić tylko jedna lampa. Jak okoliczniości sprzyjają korzystam z tej opcji, na trasie świecą dwie. Pamiętaj tylko podczas przeróbki o zastosowaniu przekaźników, których nie ma w wersji włoskiej. Dobrze jest też doprowdzenie oddzielnego zasilania lamp przewodem 2,5 mm spod nr. regulatora. Bezpiecznik niezbędny. Nie przeciążysz tym samym starej instalacji.
|
Cytat:
No to jakie zakupiłeś? Wesema? Jakie? Moje pytanie brzmiało, czy wsadzać 2 pozycje czy 1 wystarczy? Z led-ami zastanawiam się jak na to Policmaistry zareagują? |
Jedna wystarczy, mam tak u siebie i jest ok.
|
a to nie lepiej xenona wrzucic jako dlugie na trase i do lasu? a na badania tylko podmnienic zarowki? xenon malo pradu bierze i jest 2-3 razy mocniejszy i nie wypali sie z powodu wibracji.
|
Mam Wesemy na H4, dwie takie same lampy. Pozycji montuj ile chcesz, ja mam 2.
W PL ledów nie powinni się czepiać, o ile nie będziesz na nich latał po mieście. ;) |
1 Załącznik(ów)
Jak odbłyśnik zmatowiały, to żaden xenon nie pomoże.
https://lh4.googleusercontent.com/-i...0/DSCF8981.JPG Myślałem, że ta mgiełka to nalot, jakiś kurz. Nic z tego, po prostu zmatowiałe dziadostwo (to pochodzi z babci teresy). Z wesemów najtaniej wychodzi model PES3.42221 - ma mijania, drogowe i pozycyjne. |
No to chyba wybirę mijania z pozycją i długie od FSO 125p i do tego może wsadzę HID-a do moto? Oczywiście do długich.
|
mam dwie lampy mijania, pozycje musiałem dorobić bo takie lampy kupiłem. dokładnych symboli nie pamiętam.
świała długie w kloszach od świateł mijania też dają radę, gorzej na odwrót. w sumie więcej używam świateł mijania i to było priorytetem. przegląd przechodzi i to bez znajomości żadnych. Cytat:
|
Zabieram się za przeróbkę swoich lamp w RD03 .
Chcę kupić te lampy na h4 http://sklep.wesem.pl/3/6623/Element...ednie_typu_FSO Jedną mijania i jedną drogowych . Może od tamtego czasu pojawiło się coś lepszego ? W ogóle to trzyma się to na silikonie po tylu latach komuś ? |
Cytat:
|
Kupuj i przerabiaj; chętnie podpatrze, bo w kolejce u mnie czekaja 2 komplety na przerobke tylko czasu brak; jestem ciekaw jak to wyjdzie z tym reflektorem co tu podajesz, bo polecany był Wesem o innym oznaczeniu.
Ja bym zamiast silikonu zastosował klej taki jak warsztaty regenerujace reflektory- da się wtedy reflektor wielokrotnie sklejac i rozklejac podgrzewając opalarką- coś takiego: https://allegro.pl/klej-pe-hdpe-xyko...425397125.html |
Pytanie ,czy da rade wywiercic otwor na zarowke w odblysniku ?? Przez pomylke wkleilem klosz bez miejsca na postojowa zaroweczke ,
Czy potrzebne jest wiertlo do szkla ?? |
Cytat:
|
Odbłyśnik ponoć jest blaszany i bezproblemowo powinno pójść .
Niestety element z postojem niedostępny, albo ja nie umiem szukać. Arti- Gdzie był polecany Wesem o innym oznaczeniu? Są rózne strony z różnymi cenami tego samego elementu. |
Kilka pięter wyżej w tabelce 42221 i 42220
|
Cytat:
|
Wymiana oczu w AT http://africatwin.com.pl/showthread....t=wasem&page=2
|
Cytat:
|
Jestem w połowie roboty.
Lampy zakupiłem w stacjonarnym sklepie motoryzacyjnym , ( dzwoniłem w poniedziałek rano , na wtorek rano były , razem z gumami uszczelniajacymi w komplecie) koszt 2 lamp + gumy + kostki wtykane na żarówki h4 120% 90 zł . Do tego żarówki tungsram H4 i włącznik prosty włącz wyłącz żeby dołączać odłanczać jedną z lamp mijania . Ja zarezerwowałem sobie na to 2 popołudnia , żeby zrobić to na luzie. Dzisiaj trójkę porozbierałem , wyjąłem ramkę z lampami (zdjęć nie będzie bo mój hiujałej w serwisie akurat), wszystko na stół z ramek wykręciłem pojedyncze rameczki z reflektorami. Punktak i młoteczek mały - trudno troche znaleźć te 5 zgrzewów , ale po dokładnym przyjrzeniu widać . Napunktowane, nawiercone cieniutkim wiertłem najpierw , później wiertło5 i zgrzewy elegancko pusciły :) . Stare klosze w kubeł , ramki , dremelkiem poczyściłem z rdzy tam gdzie będzie szedł sylikon , odtłuszczanie czystym spirytusem ( nie pytajcie skąd mam :) warto go mieć do wyższych celów niż tylko wypicie :P ) Aha , z nowych reflektorów powycinałem 3 blaszki które przeszkadzają we włożeniu w ramkę , po ich wycięciu klosz elegancko wchodzi co do 1 mm :) Silikon czarny nałozyłem , tak dość , żeby lekko wyszedł od środka , kątomierz i ustawienie poziomo i tyle dzisiaj - jutro , jak silikon zwiąże będę to montował . Podobno silikon sie utwardza w tempie około 1-2 mm na dobe , także pełna wytrzymałość będzie miał dopiero za kilka dni. |
1-2mm a tam tyle nie masz nawet :) utwardza się od wilgoci wiec jak zależy ci na szybkości to wlej do worka na śmieci odrobine wody i wrzuć tam cały ten śmietnik i zawiąż worek. Jutro będziesz miał to twarde jak, nie przymierzając, fiut w burdelu ;)
M |
Wszystko poskładane i efekt .. Bomba! W końcu mam normalne światła i żarówki..Dodam że użyłem 2 elementy do świateł mijania- na długich też dają radę , no i można je rególować we wszystkich płaszczyznach , juz na jednej lampie mijania mam wystarczająco duzo światła żeby bezproblemowo poruszać się po zmroku , dołanczam drugą , jak chcę i jest bajka :) Na długich to zapala trawe na poboczu :D . Polecam - teraz żałuję że wcześniej tego nie wymieniłem . Co bym powiedział ze było w wymianie najtrudniejsze? Moim zdaniem wyjecie starych reflektorów , nie niszcząc / gnac ramek z którymi sa zgrzane . Mam na szczęście wiertarkę stołową , ale myślę że zwykłą ręczną też pójdzie , grunt dobre wiertełka mieć te cieńsze od zapałki.
Wczesniej miałem już dociągnięte zasilanie osobne przez przekaźniki , to też na pewno poprawi wydajność świecenia i pozbycie się problemu skoków napięcia powyżej 15 V. Dodam zdjęcia jak aparat mi wróci |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:33. |