![]() |
Na razie nie planuje zadnego remontu,tak dla jasnosci:D A nawet jesli kiedys sie skusze,to nie uwazam,zeby byl to glupi pomysl. Rozebrac zawsze mozna i ocenic czy warto sie bawic. Zwlaszcza, gdyby chodzilo i wymiane walka + paru innych dupereli.
|
Tak, brałem pod uwagę części genuine honda. Bo IMVHO remont polega na tym żeby przywrócić stan fabryczny, a nie podetrzeć sobie dupę szkłem.
Czyli dochodzi Ci jeszcze jedna zmienna do uwzględnienia: podejście filozoficzne do remontu ;) |
Cytat:
|
Vooytas jeżeli zechcesz to mogę Ci pomóc przy tym silniku myślę że narzędzia się znajdą chęci też rozbierzemy ,pomierzymy zasięgniemy rady starszych i podejmiesz decyzję co wymieniamy a co zostaje !!!
|
Co z tego że powiem ile mnie wyszedł remont jak Ty chcesz wymieniać co innego? Ja wałka nie ruszałem, nie rozpoławiałem silnika. Następnym razem, na pierwszy szlif. Tak dla zabawy :).
|
To może napisze dlaczego i ja zdecydowałem się na remoncik:
Po pierwsze nie mam możliwości wydania jednorazowo 3 - 3,5 tysiaka na piec w naprawdę dobrym stanie - moja poprostu by na to nie pozwoliła ;) Ze względu że mój silnik zaczął naprawde mocno kopcić kupiłem myślę w dobrej cenie (1 tyś) kompletny silnik w stanie bliżej nie znanym. Włożyłem jako tymczasówkę na czas remonciku poprzedniego. I tak sobie zbieram tajle powoli: Uszczelki pod głowice - 2x chyba 90PLN Uszczelniacze - nie pamiętam Kosz sprzęgłowy kompletny w super stanie - 100 Wałek - 210 Teraz oddam głowice do "obróbki" I tak co miesiąc coś dziubne. Może nie jest to idealne rozwiązanie ale : "Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma" |
Cytat:
Jesteś w idealnej sytuacji. Masz czym jeździć i masz materiał do ćwiczeń. Co się nauczysz to Twoje. A najstarszy wyremontowany silnik jest lepszy niż "jakiś" silnik. Warto zauważyć, że im bardziej szacowna wiekiem konstrukcja, tym bardziej "naprawialna". Także przy pomocy młotka (z umiarem) i Stasia tokarza. Powodzenia. |
Dziękuje Lepi za słowa otuchy.
I mam nadzieje że jeszcze jakieś tajle z dwóch silników zostaną które będą mogły pomóc innym. |
1 Załącznik(ów)
Maher dzięki za propozycję. jak już będę miał wszystko to się zgadamy.
Jakieś podstawowe umiejętności mam chyba bo 35 letni silnik z kadetta po remoncie odpalił i chodzi świetnie :) |
To pochwal się jeszcze fotką skorupy!
|
Gratulacje wygląda pięknie mam nadzieje że kolejny 1000000 km wykręci!!!
|
odgrzewam temat.
Możecie mi podpowiedzieć jaką pastę Dirko mam kupić (są czerwone, szare i inne....) |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:05. |