Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Regulamin Działu Producenci i Dostawcy, porozmawiajmy!!! (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5657)

Adagiio 17.02.2010 08:38

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 100806)
Randal, nie sposob pisac tu tylko na temat regulaminu po tym co napisal tu Rambo.
Ale zacznijmy od regulaminu, ktory jest moim zdaniem niesprawiedliwy. Bezposrednim skutkiem jego wdrozenia bedzie przerzucenie kosztow na kupujacego czyli na przecietnego Afrykańczyka. Sto zlotych to moze i nie duzo, ale jak ktos produkuje na potrzeby forumowiczów produkt na ktorym zarabia 400 zl to zabranie mu tej stówy będzie troche rabunkowa działalnościa. Moim zdaniem nie tedy droga. Nie moze byc tak, ze Franek ktory na sprzedazy 5 motorkow zarobi troche wiecej niż Wasil na produkcji stopki ma placic tyle samo. Zamiast ryczaltu pozostaje wiec podatek od obrotu/dochodu. Ale czy na pewno nam to jest potrzebne?

Wiem ze pieniadze potrafia rozpieprzyc to forum. Nie jestesmy bowiem lepsi od innych, to ze jezdzimy takim a nie innym motocyklem nie czyni nas wyjatkowymi.

Potrzebne jest jednak przynajmniej kasa na utrzymanie forum. Wymagania techniczne rosna i nie mozna tego nie zauwazac. Dlatego niezbedny jest upgrade silnika i dedykowany serwer. Kolegów którzy się wypowiadają w sprawach technicznych dotyczących forum proszę o zastanowienie się czy rzeczywiście maja wiedzę, by w tej sprawie zabrać głos. Serwer wirtualny jest w naszej sytuacji wysoce polecany. Nie niezbędny, bo wciąż działamy, ale jeśli chcemy się rozwijać to baza będzie coraz bardziej obciążona i nasz dostęp do treści stanie się coraz bardziej utrudniony.

Potrzebujemy około 5000 zł rocznie na utrzymanie tego co stanowi ważną część życia wielu z nas. To stosunkowo niewiele i jestem zdania, że należy zrobić wszystko, by to wpływy z DOBROWOLNYCH składek decydowały o budżecie forum. Jestem jednak przeciwny gwiazdkom, naklejkom na motocykle i innym zewnetrznym objawom, które pozwalają kogoś zidentyfikować jako osobę płacącą lub niepłacącą składki. Naprawdę nie znamy sytuacji każdego z nas i nie znamy motywów dla których ktoś nie zapłacił 10 czy 30 zł rocznie na konto forumowe. Nie idzcie tą drogą :)
Ideą naszą było, by ludzie płacący otrzymywali coś więcej niż pozostali, zarejestrowani członkowie. Myśleliśmy z Podosem o jakiejś dodatkowej funkcjonalności, o poczcie w afrykanskiej domenie, moze o prawie do udziału w ankietach dotyczących kierunków rozwoju forum, które byłyby w jakiś sposób obligujące dla osób podejmujących decyzje.
Z biegiem czasu uważam jednak, że pewne rzeczy powinny przestać być widoczne dla osób, które nie współfinansują forum. Może po 3 miesiącach należy wysłać im maila, a po kolejnym odciąć widzialność działu warsztatowego? A może osoby z niezapłaconymi składkami nie powinny mieć prawa uczestnictwa w zlotach? To są jednak działania restrykcyjne. Stawiałbym mimo wszystko przed Administratorami i Moderatorami zadanie stworzenia mechanizmów stymulujących ludzi pozytywnie.
Reklam banerowych na forum wprowadzać nie należy. Ich wprowadzenie będzie koncem ducha non-profit.

Teraz troche o dodatkowych motywach, które skłoniły mnie osobiście do ograniczenia swej działalności na forum (obok decydującego braku czasu): Zadne tak duże forum nie ma prawa być demokratycznie zarządzane. Marcin z zakopanego dał kiedyś ładny przykład na populizm: gdyby zrobić w Polsce referendum czy należy ograniczyć maksymalną marżę sklepow do 10 procent to niewątpliwie na tak zadane pytanie odpowiedź padłaby TAK. I zbankrutowalby co drugi sklep. Gdyby Polakow zapytac w referendum czy są za karą śmierci to 80 procent powiedziałoby TAK. Ale takich pytań w referendum się nie zadaje. Zdawanie się na głos większości jest totalną bzdurą, która poprowadzi nas na manowce. Od tego jednak są osoby, które podejmują decyzję w państwie czy na forum, by głupich pytań w referendach nie zadawać, by zachowywać się politycznie. By nie jątrzyć, a MODEROWAĆ. Zachowywać się politycznie to w naszym przypadku rządzić tak, by inni nie czuli się rządzeni.
Wygląda na to Rambo i Adaggio chcieliby zostać zakopani w Luwrze jako wzorce Czarnucha forumowicza. Roszczenie sobie przez kogokolwiek pretencji, że jest bardziej czarny od innych jest śmieszne. Nie jesteście ani lepsi ani gorsi od tych ktorzy Afrykę kupili przed dwoma laty. Ani przebieg, ani staż na forum nie decyduje o tym co kto ma pod kaskiem.
Z jednej więc strony pewna hm... rzutkość i nadwrażliwość nowych administratorów (ktorych prywatnie bardzo lubie i cenię), a z drugiej wypowiedzi takich Afrykańczyków jak Rambo i Adaggio (ktorych prywatnie bardzo lubie i cenię) skłania mnie do trzymania się z boku Waszego Afrykańczycy towarzystwa.
Forum schodzi na psy nie dlatego, że brak tu wiedzy, chęci do działania. Forum schodzi na psy ponieważ przestajemy być dla siebie przyjaciółmi. Bo potrafimy napisać na tym forum słowa, które ranią innych. Nie tylko potrafimy, część z nas wydaje się tu wręcz pisać pod publiczkę, trwa jakiś popaprany wyścig kto komu bardziej przypier...
Forum chamieje, bo coraz nas więcej. I statystycznie chamów również przybywa. Chodzi jednak o to by chamów hamować. Najpierw jednak godnością osobistą a później dopiero siłą.
Tak więc zgadzam się z Adaggio że umiera DUCH forum. Ale myślę, że wielu z nas ma w tym udział. Ja też.

PS Widnieję jako niepłacący składki. Faktycznie nie zaplacilem. Ale na moja prosbe Mateo mi mniej zrefundował za serwer. Bylo nas więc 106.
PS2 Post Rambo faktycznie wymaga zastanowienia się. Napisalem mu cos na priv, ale nie wyslalem. Podobnie jak Podos zobacze czy sie to jutro obroni...

<O:p</O:p
Nie uważam się za lepszego od innych Czarnucha . <O:p</O:p
Bez znaczenie jest dla mnie , czym i dokąd jeździsz , liczy się, kim jesteś i co reprezentujesz .<O:p</O:p
Dupek pozostanie dupkiem , nawet jak lata helikopterem ! <O:p</O:p
To także moja wina , że przyczyniłem się do zagubienia gdzieś po drodze ducha i koleżeńskiej atmosfery , panującej tu przed laty , ale to już historia i temat do wspomnień . <O:p</O:p
Co będzie jutro , czas pokaże . <O:p</O:p
GTW musi/powinna zachęcić ludzi , żeby znów poczuli się częścią zajebistej bandy ludzi z pasją ! Wówczas z ochotą wpłacą datki na utrzymanie serwera .<O:p</O:p
A anonimy i nic nie wnoszących wyj..bać na śmietnik , w przeciwnym razie nigdy nie będzie porządku i poszanowania . <O:p</O:p
Skoro jest już banda zielonych , to weźcie się do roboty , żeby nie było prowokacji , tematów stymulujących kłótnie , i kopcie w dupę za nie poszanowanie i deptanie dobrego imienia forum . Nie jesteście po to żeby wydzielać sranie po iglakach od konkretnych tematów . Takie bazgranie powinno od razu iść do kasza , bo szkoda waszej roboty i miejsca na forum ! <O:p</O:p

mirek 17.02.2010 09:13

Cytat:

Napisał podos (Post 100789)
..... Ta dyskusja nie powinna miec miejsca na otwartym forum i dal dobra wszyskich powinna zostać przynajmniej w czesci zmoderowana - i przesunieta do wlasiwego działu (finansowego).....

W kwestii finansów koniecznie !!!

Nie podawajmy się sami na tacy.

motormaniak 17.02.2010 10:31

Wg mnie trzeba zmienic założenia mówiące, że forum jest ogólnodostępne i darmowe. Wprowadzic obowiązkową opłatę 20 zł rocznie od użytkownika i po problemie. Martwe dusze znikną, osoby logujące sie tylko po to zeby napisać ogłoszenie czy wkurzyć innych również. Osoba która nie opłaciła składki miała by ogranioczone "pole widzenia forum " i nie mogła pisac postów. I nie obarczajmy opłatami dostawców, do nie ma ich tak wielu, pozatym mozemy stracić możliwość kupienia tanich opon , oleju, a o ładną afrykę zamiast od Franca będę musiał walczyc na allegro.

puszek 17.02.2010 11:17

Cytat:

Napisał rambo (Post 100670)
Dobra, bo jak czytam niektóre posty panów z czarnymi nickami to mam bardzo mieszane refleksje.
Coś między :Sarcastic: a :mad: i :cold: a miejscami :vis:

Jak chcecie zachęcić takimi metodami do płacenia składek, haraczy dla sprzedawców w dziale DIP, to ja Wam powiem tak.
Mam Was ja i wiele innych osób głęboko i niech forum się rozpadnie. Zawiążemy sobie nową wspólnotę, bez GTW i będzie jak dawniej. Po koleżeńsku i po domowemu. Albo będą dwa fora AT, i wyjątkowość naszego forum, która ostatnimi czasy i tak upadła już chyba zupełnie, zginie na zawsze. Nie będzie już afrykanerów, zostaną użytkownicy motocykla Africa twin. Podzielimy los fora varadero czy vectry i pewnie paru innych które nie przetrwały w jedności.

Nic nie stoi na przeszkodzi by było koleżeńsko i po domowemu. Potrzeba do tego tylko wiecej wyrozumiałości. Forum zmieniło sie i oprócz spotkań na dzidowanie i najebke, pojawiły sie poważne relacje z wyjazdów, forum obrosło róznymi usługami.. Ty tez z tego korzystasz podobnie jak inni ..I dobrze... Ale Twoja obecność i wiedza w dziedzinie GPS generuje wiekszy ruch na forum a wiec to tez TY przyczyniasz sie do problemów które powstały. Czyli generujesz obciażenie serwer a jednoczesnie mówisz mam was głebokow ,...To,ze możemy się mylic w kwestii metody nie oznacza ,ze nalezy od razu iść po bandzie.. Co do tego czy bedzie jeszcze duch Afrykanerów czy nie zalezy także od Ciebie... W tej wypowiedzi akurat tego ducha nie dostrzegam
Cytat:

Pomysł z robieniem forum dla Wszystkich zupełnie się nie sprawdza. I zapłaciłbym każdą cenę za składkę, nawet jakby wyszło po 100 czy 200 złoty, by decyzje na forum były znowu demokracyjne i podejmowane przez Sambora i Podosa :Thumbs_Up: Bardzo żałuje że cokolwiek kiedykolwiek choćby pomyślałem o tych dwóch Panach na nie :mur:
Teraz dopiero doceniam Wasz wkład w rozwój forum i sposób w jaki to robiliście :Thumbs_Up:

Demokratyczne ? Robione przez 2 osoby? Nigdy to nie była demokracja i wczesniej tez zdarzały się zgrzyty o czym dobrze wiesz, SG np.. Nigdy tez nie stalismy u progu takich problemów jak teraz. Kiedys Sambor płacił z własnej kieszeni nie ogladajac sie na to czy uda sie zebrać skladke czy nie..
Pamiętam ,ze kiedyś nie chciałeś płacić składek i sporo na ten temat rozmawialiśmy.. Zmieniłes zdanie , za co Ci bardzo jestem wdzięczny :-))
Cytat:

Pod każdym Waszym nowym, jedynym w swoim rodzaju pomysłem, nad którym jak twierdzicie ślęczycie po nocach z powiekami na zapałki, jest lawina głosów na NIEEEEEEEEEE !! Ale widać że macie jeszcze jedną metodę ala gestapo, czyli pod każdym takim wymysłem nocnych wydumań zawsze są wpisy JarkaG Ramieresa i 7greg by przypadkiem nie doszło do zamieszek w zakładzie. I na każdy sprzeciw, a każdy Wasz pomysł jest mocno na NIE dla reszty forum, próbujecie spławić delikwenta bo przecież Wasze decyzje są najmądrzejsze.

Lawina na Nie? Jakos tego nie dostrzegam... jesli używasz porownanie do lawiny to biorac pod uwage ,ze na forum jest prawie 2000 osób spodziewałbym sie około 500 glosów w lawinie... A jak widzisz w tej ankiecie tutaj na nie jest kilkanaście osób. Gdyby GTW zagłosowała w tej sondzie to mogłbym Ci powiedziec ze jest lawina na TAAAAKKK. Zapewniam Cie ,ze rozsadne głosy beda miały wpływ na kształt decyzji GTW ..Nie jestesmy nieomylni i wszystkowiedzacy.. Każdy kto ma pomysły czas i chęci moze pomoc w prowadzeniu tego Forum.
Cytat:

Da się od Was trzech szczególnie odczuć, po tonie waszych postów, że nie macie szacunku do innych forumowiczów, a jak Wam coś napisać to żółte kartki i inne takie lipne zagrywki siejecie. Pewnie ten tchórz co wlepił mi tą badziewną żółtą kartkę, z której całe forum sobie robi jaja :D nie ma tyle jaj by wlepić ją np Adaggio ani się przyznać osobiście że to zrobił, a wiem że był to sabotaż.

Rambo, Twoje odczucia co do "Tych Trzech " sa subiektywne.. To ,że Ty to tak postrzegasz nie oznacza ,ze inni forumowicze maja takie same zdanie. Musisz odzielić w wypowiedziach ja, mnie, od my i nam.. Znam mnóstwo przykładów w których Tych Trzech cieszy sie wdziecznościa forumowiczów za pomoc . Co nie znaczy ,ze nie zdarzaja sie błedy i nieprzemyślane wypowiedzi...
Cytat:

Kolejną Waszą zagrywką jest używanie profilu madejskiego, i sposobu w jaki go wykorzystujecie. Nie sądze by Sambor do takich celów go stworzył. Już samo to że 99% w ogóle nie wie jak to działa, a Wy nie raczycie nikogo o tym poinformować, że Medejski to postać nie istniejąca, i służy do prób realizacji waszych szaleńczych decyzji, które to są takie drogocenne dla Nas ludzi na forum, i tam bardzo nam się podobają. Nie wybierałem Was, nie oddałem na Was głosu na TAK ani na NIE. Ale zupełnie nie odpowiada mi i wielu z Nas to co tworzycie i próbujecie Nam wcisnąć.

Madeyski to postac nie istniejaca. Nie ma Go wsród nas ciałem ale jest duchem...Czuwa nad tym by forum nie zeszło na zła droge... Jak Go znam to zareaguje w odpowiednim momencie.
Nie mamy ,zadnych szaleńczych pomysłów, staramy sie by forum w miarę bezpiecznie sie rozwijało...Czasem popełniamy błedy..Ale rambo...czy podrzynasz gardło komuś kto przypadkiem przewrócił Twoj motocykl? Twoje wypowiedzi są troche hmm jakby przesadzone... Problemy sa i trzeba je likwidowac ale... nie przez stwarzanie nowych..

Cytat:

Jeśli zbanujecie moję konto wróce oknem i bedzię dopiero dym.

Widzisz, nie zbanowaliśmy Ciebie i nie zbanujemy chociaz Twoje wypowiedzi bywaja czasem bardzo niemiłe. Daltego staraj sie Ty tez mieć troche wyrozumiałości .
PS: Mam nadzieje że forumowicze z którymi rozmawiam o sytuacji na forum via mail, priw, gg i na codzień wesprą forum w tym trudnym dla niego momencie.[/QUOTE]

Jeszcze jedno. Dla jasności. Twój osobisty konflikt i niechęć do 7Grega oraz reakcja w odwrotna stronę w coraz większym stopniu przesiakają do Twoich wypowiedzi. Proponuje byście te sprawy załatwili na Priv i nie mylili prywaty z dbałością o forum . Gubię się czasem w rozumieniu tych wypowiedzi.. czy chodzi o składki czy o dowalenie jeden drugiemu.

Damy rade...

Pawel_z_Jasla 17.02.2010 15:12

Jest taka teoria, która mówi, iż demokracja to najbardziej idiotyczny system. W masie miliona osób jest średnio 100 profesorów, 200 doktorów i powiedzmy 10.000 mgr oraz inż. zaś pozostałe "dziwięćsetosiemdziesiątdziewięćtysięcysiedems et" to "motłoch" mogący w świetle obowiązującego prawa demokratycznie decydować o przyszłości całej zbiorowości w tym tych 100 profesorów, 200 doktorów, itd. ... Aby demokracja "zdała egzamin" potrzebne są elity, które potrafią do swoich pomysłów przekonać idący do wyborów "motłoch". Za taką elitę uważam adminów, dzięki którym nie muszę się znać na tym całym pojeb... serwerze i innych technicznych fajerwerkach latających mi generalnie koło gwizdka. Mnie tam większy i mocniejszy silnik do szczęścia potrzebny nie jest ale skoro tak trzeba to trudno, świat zapierd... do przodu a mnie, w utrzymaniu poczucia odrębność i i wyjątkowości wystarczy, że mam stary i niezbyt mocny motocykl – może faktycznie z całą resztą trzeba napierać w „kierunku światła”.
Ja osobiście z rożnych względów jakiś czas temu zbojkotowałem opłacanie składek i gdzieś od 2008 roku nie dokonywałem przelewów. Nie wiem też, czy moja aktualna ocena jakości forum jest obiektywna i uprawniona a tym bardziej komukolwiek potrzebna więc się powstrzymam. Generalnie mam głęboko w dupie to czy na forum ktoś coś zarabia pośrednio lub bezpośrednio choć znając osobiście wielu z Was nigdy bym nawet nie wpadł na idiotyczny pomysł aby kogokolwiek o niecne zamiary podejrzewać. W swoim krótkim życiu "wyruchany" byłem wielokrotnie przez różnej maści frajerów a jednak wiarę w ludzi nadal posiadam . Jutro pewnie przeleję kasę za 2009 i 2010 rok /po dwie dychy rocznie bo na tyle mnie stać i tyle uważam za wystarczającą kwotę/ ale nie dlatego, że się z kimkolwiek solidaryzuję tylko z powodu poczucia obowiązku uiszczenia opłaty za przywilej czytania bzdur jakie większość z Nas w tym temacie /i niestety w wielu innych również/ wypisuje :dizzy: Czasem mam wrażenie, że niektórych ponoszą emocje i łatwiej przychodzi im stukanie w klawiaturę jak myślenie.
Zdrowia, spokoju, wiary w ludzi i poczucia własnej wartości życzę sobie i Wam.

Ps.
A Pan Mirek z miasta włókniarzy i Premiera co źle zaczął i źle skończył to ma jak zwykle racje - można się samemu do UKS-u czy innego US-u zadenuncjować tylko pytanie, po co :confused:
Ustalcie w zaciszu knajpianego gwaru co macie ustalić, wypijcie co macie wypić a "motłoch" poinformujcie o swoich decyzjach w sposób na tyle porywający i wzniosły co by wrażenie na nim zrobił i pozwolił mu, Wasze pomysły za własne rozwiązania przyjąć ;).

Franz 17.02.2010 15:32

Cytat:

Napisał Pawel_z_Jasla (Post 100915)
.... wypijcie co macie wypić a "motłoch" poinformujcie o swoich decyzjach w sposób na tyle porywający i wzniosły co by wrażenie na nim zrobił i pozwolił mu, Wasze pomysły za własne rozwiązania przyjąć ;).

Mówisz mądrze Pawle, jak Zagłoba :)
Swoją daninę też uiszczę i ani mi w głowie protestować .
Wszak zależy mi by 404 nie dopadło forum i mieć swoje przyklejone
miejsce w dziale sprzedaży :Thumbs_Up:

Lewar 17.02.2010 16:36

Nie chce mi się siać wiatru czy też podkręcać spirali agresji więc dopóki czy to poprzez demokrację lub poprzez zamordyzm nie ustalimy czegoś sensownego, informuję, że składke wpłaciłem a i nformację o tym umieściłem w swoim podpisie pod postami.
Może to jest sposób na zachęcenie ( zawstydzenie ) tych co nie wpłacili?
Moje zdanie jest takie, że trzeba uzyskać kasę takimi "miękkimi środkami " a jeśli to nie pomoże to byłbym za tym aby nie płacącym odebrać prawo zamieszczania postów. To może wyjść temu forum na zdrowie.

zombi 17.02.2010 18:18

Słusznie Lewar prawi.
Jeżeli nie można zapewnić usług na odpowiednim poziomie (wydajności serwera) dla 2000 użytkowników ze składek 150. To nie ma powodu robić z forum przedsiębiorstwa. Jeżeli pojawią się osoby, podmioty które płacą za coś to zaczną stawiać wymagania- bo nabędą takie prawa. A to już tylko chwila do zmiany nazwy na GS/TT Travel ;)

"Nasi" dostawcy są i będą mile widziani, a którzy to są "Nasi" to mam nadzieję że każdy wie i czuje.

PS. Nigdzie nie zapisałem, ale zapłaciłem i płaciłem.

Cytat:

Napisał Lewar (Post 100937)
Nie chce mi się siać wiatru czy też podkręcać spirali agresji więc dopóki czy to poprzez demokrację lub poprzez zamordyzm nie ustalimy czegoś sensownego, informuję, że składke wpłaciłem a i nformację o tym umieściłem w swoim podpisie pod postami.
Może to jest sposób na zachęcenie ( zawstydzenie ) tych co nie wpłacili?
Moje zdanie jest takie, że trzeba uzyskać kasę takimi "miękkimi środkami " a jeśli to nie pomoże to byłbym za tym aby nie płacącym odebrać prawo zamieszczania postów. To może wyjść temu forum na zdrowie.

randal 76 17.02.2010 19:06

/QUOTE]

Randal, zaproponuj swoja wizje regulaminu. Zapewniam Cie , że jeśli będzie on spełniał założenia dla których GTW zaproponowała swój-czyli zebranie pieniędzy na serwer, oraz zgodzą się z nim płacący haracz(dla fanów US -wolne datki) to jedynie chwile zajmie nam wprowadzenie go w życie. Rozumiem ,ze masz swoja wizje jeśli nie zgadzasz sie z ta zaproponowana przez A i M . Podziel się nia z nami...[/quote]

Puszek przespałem się z twoją ofertą (była za wysoka na moje obliczenie)
coś tam rano napisałem ale amba wcięła posta i może lepiej nam to wyjdzie na zdrowie .
Więc proponuję Podosa pogląd 5% od sprzedanej rzeczy
czyli
sprzedałem
2 kufry 700 5% leci od sumy na cele forum
franek sprzedał AT za 20 tys 5% na cele forum
wasilij sprzedał podnóżek za 250 ,5% na cele forum
kuba deflektor za 100 5% na cele forum
ITD.
i co sprawiedliwie można zrobić !!!

Franz 17.02.2010 19:14

Randal napisał :
"Puszek przespałem się z twoją ofertą (była za wysoka na moje obliczenie)
coś tam rano napisałem ale amba wcięła posta i może lepiej nam to wyjdzie na zdrowie .
czyli
sprzedałem
ITD.
i co sprawiedliwie można zrobić !!![/quote] "

To Franek musiałby za darmo z...dalać , a tylko na forum robić :vis:
Z Afryki masz 2 tys brutto co daje 10 %,
- minus koszty ,
- minus 5% na forum
...i zostanie ?
Przyjmuję jako żart :) lub spierd... z dostawców jak najszybciej.
400 zł rocznie mogę płacić w dwóch ratach i THE END ( dopóki się sprzedają )

randal 76 17.02.2010 19:18

ja materiał tez muszę kupić ,wlicz w koszty 5% !!

zbyszek_africa 17.02.2010 19:22

Cytat:

Napisał Franz (Post 100972)
Randal napisał :
"Puszek przespałem się z twoją ofertą (była za wysoka na moje obliczenie)
czyli
sprzedałem
ITD.
i co sprawiedliwie można zrobić !!!

"

- minus koszty ,
- minus 5% na forum
...i zostanie ?
400 zł rocznie mogę płacić w dwóch ratach i THE END ( dopóki się sprzedają )[/quote]

Ciebie Franek liczę na 2000zł. do zapłaty...
Moge Ci wystawić fv marketingową

pozdr.

randal 76 17.02.2010 19:26

Teraz dopiero widać czy ten regulamin jest sprawiedliwy ,Franek jak głosowałeś?

pałeł 17.02.2010 19:26

panowie nie może tak być ze płaci franz czy randal jeśli płaca maja dostać dupna reklamę która będzie zasłaniać wszystko i nie da się jej zamknąć przez np 3 minuty
albo utrzymujemy forum ze składek albo z reklamy

jeśli zapłacą oba jeden 6 miesięcy i drugi 6 miesięcy

zombi 17.02.2010 19:27

5% powstało przy niewielkich kwotach, naszywki koszulki. Ale przy większych kwotach to absurd. Musielibyśmy się w radiu reklamować, aby takie warunki dyktować.
Stałą opłata roczna i możliwość sprzedaży tylko przez aktywnych forumowiczów - jak Fraz czy Hubert.

pałeł 17.02.2010 19:31

to zdecydujcie albo reklama albo składki :) z reklamy 6000 nie uzbieramy

randal 76 17.02.2010 19:32

Cytat:

Napisał zombi (Post 100981)
5% powstało przy niewielkich kwotach, naszywki koszulki. Ale przy większych kwotach to absurd. Musielibyśmy się w radiu reklamować, aby takie warunki dyktować.
Stałą opłata roczna i możliwość sprzedaży tylko przez aktywnych forumowiczów - jak Fraz czy Hubert.

Dlatego walczyłem o sprawiedliwe warunki !!!! matematyka nie kłamie i każdy mały i duży potrafi liczyć ale panowie admini raczej do szkoły nie chodzili.

Robert Movistar 17.02.2010 19:35

Skoro na 2000 tyś zarejestrowanych zapłaciło 105, to resztę wyjebać i tyle. Zrobi się mniejszy ruch, mniejsze obciążenie na serwerze, nie będzie jednostrzałowców z ogłoszeniami (a jak będzie to się post wypierdoli), a jak będzie ktoś chciał coś sprzedać, to niech się najpierw wykaże. Nie będzie pierwszego postu w stylu: "sprzedam używane prezerwatywy", a po zjebce w drugim poście odpowiedzi: "ale jak długo czytam forum".
Mam wrażenie, że większość zarejestrowanych zrobiła sobie z forum kopalnię wiedzy i informacji, miło spędzają czas na czytaniu relacji z wyjazdów. Niestety, ale informacja w dzisiejszych czasach kosztuje. Takich gości którzy produkują różne szpeje do naszych motocykli i udzielają się też "nie biznesowo", zostawiłbym w świętym spokoju. Niech są, niech robią, niech nam sprzedają i niech zarabiają.

Franz 17.02.2010 19:37

Cytat:

Napisał zbyszek_africa (Post 100977)
"

- minus koszty ,
- minus 5% na forum
...i zostanie ?
400 zł rocznie mogę płacić w dwóch ratach i THE END ( dopóki się sprzedają )

pozdr.[/quote]

Nie trzeba. Można już z dostawców wyp...:(
Średnio na allegro płacę 60-80zł miesiecznie gdzie mam na liczniku 10 x więcej wejść.

pałeł 17.02.2010 19:38

cieszy mnie twoja wypowiedz Robercie niezmiernie. jak nas zostanie 300 to i tak ze składek się utrzymamy zostaną tylko ci co chcą

jorge 17.02.2010 19:57

Fajny pomysł z tym podpisem - ale i tak widać kto płaci - gwiazdka się przy nim pojawia :)

Najlepsze rozwiązanie to wyłączyć warsztat oraz możliwość wklejania fotek, filmów i przenieść tą rozmowę do nieoficjalnej :oldman:

Co do prowizji to chyba jakiś stopień gradacji powinien być zachowany - tak też jest na alledrogo. Np.:
Przedmiotowo:
- 1% od motocykla
- 2%/3% od części serwisowych (ceny dla forum)
- 5% od sprzedaży detalicznej pierdół
- 5% od gadżetów (chociaż tego nie rozumiem, bo robi się to tylko dla forum i zachodu od tego od kilograma - i przynajmniej ja robię to non profit)

Cenowo:
- od 5000 - 1%
- od 1000 do 5000 - 2%
- od 500 do 1000 - 3%
- do 500 - 5%

Składki min. 20zł
Admini - zwolnieni ze składek.

Co Wy na to?

I PRZENIEŚCIE TO DO OPCJI WIDOCZNEJ PRZYNAJMNIEJ DLA ZALOGOWANYCH

randal 76 17.02.2010 19:58

Cytat:

Napisał Franz (Post 100921)
Swoją daninę też uiszczę i ani mi w głowie protestować .

Jeśli nie protestujesz to płać 5% !!!
żartowałem :)

Pawel_z_Jasla 17.02.2010 20:08

Jeszcze chwila dyskusji w tym tonie i forum rozp... się szybciej niż powstało.
Pomysł Movistara i do mnie przemawia. Nie jestem absolutnie za pobieram opłat procentowych od uzyskanych /niejednokrotnie tylko pozornie/ zysków z działu dostawców i producentów. Jak już to bym to widział w postaci jednorazowej, dobrowolnej, ekstra składki rocznej w symbolicznej wysokości /powiedzmy 100-200 zł./ i to tylko od osób prowadzących określoną działalność handlowo usługową i wykorzystujących dział do celów stricte komercyjnych a nie incydentalnie do ogłoszenia w stylu "sprzedam jeden komplet opon, kuferek na pierdoły i zjeb... regler". Za taką dodatkową składkę forum powinno kolesiowi dać coś w zamian np. "miejsce na twoją reklamę". Wszelkie składki mają jedynie służyć do pokrycia kosztów utrzymania forum a nie stanowić same w sobie działalności dochodowej - składamy się symbolicznie i wyłącznie dobrowolnie na koszt utrzymania "platformy komunikacyjnej" - wszelkie szczegóły zgodnie z sugestią Mirka powinny być omówione na "niejawnym posiedzeniu" - najbliższe posiedzenie afrykańskiej komisji pewnie zostanie zwołane na wiosnę /jak się chętni do organizacji nie znajdą to zawsze Radocyna np. w drugiej połowie kwietnia Nas przyjmie/.

pałeł 17.02.2010 20:10

nigdzie :) szukajmy rozwiązania razem :) bez złości

e200g_ 17.02.2010 20:16

Cytat:

Napisał jorg (Post 100993)
Fajny pomysł z tym podpisem - ale i tak widać kto płaci - gwiazdka się przy nim pojawia :)

Najlepsze rozwiązanie to wyłączyć warsztat oraz możliwość wklejania fotek, filmów i przenieść tą rozmowę do nieoficjalnej :oldman:

Co do prowizji to chyba jakiś stopień gradacji powinien być zachowany - tak też jest na alledrogo. Np.:
Przedmiotowo:
- 1% od motocykla
- 2%/3% od części serwisowych (ceny dla forum)
- 5% od sprzedaży detalicznej pierdół
- 5% od gadżetów (chociaż tego nie rozumiem, bo robi się to tylko dla forum i zachodu od tego od kilograma - i przynajmniej ja robię to non profit)

Cenowo:
- od 5000 - 1%
- od 1000 do 5000 - 2%
- od 500 do 1000 - 3%
- do 500 - 5%

Co Wy na to?

I PRZENIEŚCIE TO DO OPCJI WIDOCZNEJ PRZYNAJMNIEJ DLA ZALOGOWANYCH

Alledrogo, to zarejestrowana, płacąca podatki firma, podobnie ja inne ibeje i świstaki.

KOLEDZY...proponuję przeczytać rzecz lub kilka o warunkach, na jakich w RP można prowadzić działalność gospodarczą, co to jest działalność gospodarcza i kiedy, gdzie to należy zgłosić i komu i jakie rodzi to konsekwencje!!!

Tyle z mojej strony na temat pobierania opłat od "Producentów i Dostawców". Dziękuje;).

jorge 17.02.2010 20:23

Cytat:

Napisał e200g_ (Post 101006)
Alledrogo, to zarejestrowana, płacąca podatki firma, podobnie ja inne ibeje i świstaki.

Po 1. - zgodnie z literą prawa nawet ta składka jest formą darowizny (nie mówiąc np. o prowizji od koszulek, przewyższającą ustawową kwotę) na rzecz mającego konto - możemy tak w nieskończoność ciągnąć rozmowę, aż w końcu US zapuka do zbierającego składki...
Po 2. - to tylko pomysł
Po 3. - to opłata byłaby dobrowolna nadal, nie egzekucja i automat, to gradacja przykładowa, koszt mógłbym być doliczony do składki, opłacany jako składka - łorewa, może być 0,5% - nieważne. Ważne aby sprzedający dali radę wcisnąć to w marżę bez znacznej podwyżki ceny:umowa:

Po 4. - ok. 300 udzielających się stale + stare wygi, a reszta za free korzysta z serwera, za który inni płacą, więc jakiś pomysł ograniczenia jest chyba w porządku, zwłaszcza, że funkcjonuje od dawna w ograniczonej wersji.

Już się zamykam i znikam.

Do widzenia.

Greg - do finansów lub innych tematów (płacący / zalogowani) - ważne aby nie prać bielizny przy sąsiadach:D

7Greg 17.02.2010 20:39

Cytat:

Napisał jorg (Post 101008)
Greg - do finansów lub innych tematów (płacący / zalogowani) - ważne aby nie prać bielizny przy sąsiadach:D

Dział finansowy jest tylko dla składkowiczów, Inne widać bez zalogowania.

Dział PiD jest widoczny po zalogowaniu dla wszystkich, dlatego tu to przeniosłem.

randal 76 17.02.2010 20:42

Forum to nie autostrada tu ADAC nam nie pomoże !!!Wystarczyło z nami porozmawiać jak z kolegami !!!!Jeśli widzieliście w nas tylko $$ to wasza wina i przyznajcie się do niej, że to był nieprzemyślany pomysł z takim regulaminem!!!!

Zabrakło wam chęci woli rozmowy z młodą krwią ,głupia duma admina spowodowała niesmak jaki powstał na forum i to z wszego powodu !! nie tych co płacą czy nie płaca tylko na wskutek waszego lenistwa !!!!!!!!!!!!

7Greg 17.02.2010 20:55

Czy chciałbyś o tym o czym ostatnio piszesz bliżej porozmawiać?

Masz jakiś żal do kogoś, napisz personalnie, nie wstydź się.

Pokrzykujesz, piszesz o dumie i niechodzeniu do szkoły. Nie wiem czy brać to do siebie, bo kilka lat w szkole spędziłem. Dużo wykrzykników, żadnego konkretu.
No ale poczekajmy co się urodzi w Twoim wątku

ps.
Jeżeli wszyscy jesteśmy kolegami to czemu nie pogadałeś z nami jak kolega.
Dzisiaj jeszcze od rana pienisz się o jakiś skasowany post.

zbyszek_africa 17.02.2010 20:59

Cytat:

Napisał Franz (Post 100985)

pozdr.

Nie trzeba. Można już z dostawców wyp...:(
Średnio na allegro płacę 60-80zł miesiecznie gdzie mam na liczniku 10 x więcej wejść.[/quote]

Spodziewałem się tego, Jak uważasz...
80x12=960
Jak dostaniesz pare negatywów... to kto wie jak bedzie:)
Bul 2-jaka i Masz swiety spokój, poprzemy, wspomorzemy będzie git;)
pozdr.

randal 76 17.02.2010 21:14

Greg to jest post do GTW
a to e mail jaki dostaliśmy w ramach zasług mniejszych lub większych dla forum więc mi nie pi,,,ol głupot o wykrzyknikach

cyt. email

Witamy!
GTW przyszykowało regulamin komercyjnego działu PiD. Oto on:
http://africatwin.com.pl/announcement.php?f=53

Ustalamy tydzień na Wasze decyzje w postaci wpłat. Po tym czasie rozpoczniemy wdrażać nowe zasady w życie kasując tematy forumowiczów, którzy zdecydowali się nie płacić.

Dane konta dostaniecie na dniach, od momentu wysłania go Wam będziemy liczyć tydzień.

Pozdrawiam w imieniu GTW oraz swoim.
Wieczny

Nie pod takim regulaminem się podpisywałem podczas rejestracji .

7Greg 17.02.2010 21:30

Użyłeś wcześniej słowa "admini" w stosunku do chodzenia do szkoły. Potem pisałeś o dumie admina (rozumiem, że jednego) teraz piszesz, że to było do GTW.

Może to szczegół ale dość ważny.

Było coś jeszcze o lenistwie. Nieważne.

Cytat:

Napisał randal 76 (Post 101016)
...to wasza wina i przyznajcie się do niej, że to był nieprzemyślany pomysł z takim regulaminem!!!!

Tutaj odwołujesz się do nieprzemyślanego regulaminu, a tutaj

Cytat:

Napisał randal 76 (Post 101023)
cyt. email ...

do treści maila.

Fakt, przyznaję treść może nie jest najszczęśliwsza i w tej chwili nie ma znaczenia kto go pisał. Odpowiada za niego cala GTW. Ale jak sam mówisz, wszyscy jesteśmy kolegami, można było to załatwić inaczej.

Natomiast co do przemyślanego regulaminu to zobaczymy jak wyjdzie w tym temacie.
Na razie mamy:

1. Procenty od sprzedaży (Franz już się zwinął) zobaczymy czy ktoś się za to uderzy w pierś
2. Nazwijmy oględnie to co ustaliła GTW

Zaczekam....

randal 76 17.02.2010 21:37

Greg jedyny masz jaja i potrafisz mi odpowiedzieć na moje pytania ,dlatego użyłem słowa admin nikt z GTW nie raczy odpisywać publicznie więc sam nie wiem kto tam rządzi i z kim rozmawiać?

zbyszek_africa 17.02.2010 22:03

Cytat:

Napisał 7Greg (Post 101028)

Fakt, przyznaję treść może nie jest najszczęśliwsza i w tej chwili nie ma znaczenia kto go pisał. Odpowiada za niego cala GTW. Ale jak sam mówisz, wszyscy jesteśmy kolegami, można było to załatwić inaczej.

Natomiast co do przemyślanego regulaminu to zobaczymy jak wyjdzie w tym temacie.
Na razie mamy:

1. Procenty od sprzedaży (Franz już się zwinął) zobaczymy czy ktoś się za to uderzy w pierś
2. Nazwijmy oględnie to co ustaliła GTW

Ma znaczenie kto to pisał, NIE ODPOWIEDZIALNOŚCI WSPÓLNEJ, bo to niczyje, dr.Madejskiego?? chore
Mam wiedziec z kim rozmawiam, a nie ogólnie z kolegami...
FRanc wróci jak będzie mądry...
Nie ma oględnie...
Ma być co który powiedzał, odpowiedzialnosć indywidualna...

pozdr.

pałeł 17.02.2010 23:10

jak ktoś nie zauważył to ja także wypadłem o czym poinformowałem wiecznego na priwie
niestety ale uważam także za zła decyzje można było inaczej, teraz musimy sobie radzić z tym gównem, podałem wam moja wizje jak mozna to zrobić, wypracujmy kompromis.

7Greg 17.02.2010 23:20

Cytat:

Napisał pałeł (Post 101061)
j...podałem wam moja wizje jak mozna to zrobić, wypracujmy kompromis.

Skoro już powstał taki temat napisz o tym tutaj, niech większa ilość osób pozna Twoj punkt widzenia.

A dogadać się dogadamy bo co innego nam pozostało ;)

Franz 17.02.2010 23:21

zbyszek_africa napisał :

"Spodziewałem się tego, Jak uważasz...
80x12=960
pozdr.[/quote] "

Zbysiu wyjadłem Ci krem z rurki , jak napisał Greg czy chcesz sobie popisać.
Na allegro się nie sprzedaje tylko ogłasza. Negatywy już mam :D
za wystawianie negatywów.

Warunki opłat ustala góra czyli ekipa rządząca :D
Jak na razie żadnego postu o kwocie nie otrzymałem i nie ma co trzepać
na ogólnym od tego jest PW

pałeł 17.02.2010 23:29

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5694

RAFWRO 17.02.2010 23:30

Siłą napędową wszystkich portali społecznościowych jest MASA. Trzeba się pogodzić z tym, że spora grupa to tylko gapie. Napiszą coś od czasu do czasu, ale pompują życie i zmianę.Właśnie dzięki temu za każdym razem kiedy loguję się tu z wielką radością odkrywam, że jest co poczytać, jest komu odpisać, jest z czego się pośmiać. Postawa typu skasujmy tych co nie zapłacili - ok wyjdziemy z głową podniesioną, ale na którtko. Efekt - przegrana - przegrana. Jeśli zostanie 100, 150 osób, to po co forum, - można do siebie zadzwonić. Trzeba zdobyć pieniądze.Pomyślmy jak to zrobić aby niezdecydowani przekonali się, że warto było zapłacić kilkadziesiąt złotych.
Bardzo dziękuję wytrwałym za to że wszystko działa szybko i sprawnie.
R

pałeł 17.02.2010 23:40

Wiesz nie chce się wymądrzać ale było nas 150 i świetnie dawaliśmy sobie rady.
Jak widać idziemy z duchem czasu :) zmiany są potrzebne to fakt teraz należy wypracować jakie i w jakim stopniu

felkowski 17.02.2010 23:55

Nie chcę się mondralować, ale jak się pierwszy raz logowałm na forum to dostałem list od Madejskiego, powiedział mi kim jest i o co prosi. Zostałem też poinformowany, że jak nie wpłace to nic się nie zmieni, ale fajnie byłoby gdybym jednak wniósł jakąś cegiełke. To jakie mam priorytety i czy wole forum czy piwo to moja sprawa. Ale to nie powód aby opluwać kogoś kto ma inne zdanie. Jak wchodze do knajpy i coś zamawiam, to za to płacę. Jak mi nie pasowało to najwyżej nie wróce tam więcej. Wiem, że każdy ma swoje problemy, ale 30 zł to nie jest kwota od której świat mi się zawali. Zwłasza, że zatankowanie AT kosztuje co najmniej dwa razy tyle. Jak ktoś słusznie zauważył informacje na forum też mają swoją wartość. Są napewno różne metody działania można forum rozwijać i poszeżać, ale to zwiększa wymagania , co za tym idzie rosną koszty. Można tez ograniczyć ruch i dostępność. Pewnie wtedy da się utrzymać serwer wirtualny. Pytanie jak długo można ograniczać i co. Wprowadzimy dostępność na zmiany a może zaczniemy rezygnowac z poszczególnych dzialów. To jest sprawa otwarta. Pewnie trzeba by było wiedzy Ramiresa aby to ocenić. Wiem że Rami już wycinał jakies sprawy gdy pierwszy raz zawitał do nas 503. Pytanie na jak długo tego starczy. Musimy pamiętać, że zawartość forum cały czas rośnie. Przecież nie kasujemy starych tematów. Nigdy nie wiadomo kiedy mogą się przydać. Jak widac ruch na forum rośnie, a składkowiczów ubywa. Może wolą piwo. To co jednemu odpowiada może urągać drugiemu. Nie ma idealnej metody. Ideą założycieli forum był bezpłatny dostęp i dobrowolność wpłat oraz brak zewnętrznych reklam. Zwrócono się do dostawców i producentów czy nie chcieliby płacić wyższej składki w zamian za to, że będa mieli swe ogłoszenia w tym dziale. Z tego co wiem wyrazili na to zgodę. Sprawa wydaje mi się prosta. Pasuje mi to korzystam. Jeśli uważam, że mi się nieopłaca mówię nie i robie po swojemu. Może jestem naiwny, ale tak bym postapił gdyby mnie spytano. Jak widać niektórzy się obużją, że Madejski się zwraca i przypomina o składce, Potraktujmy to jako przypominajke. Nie ma o co się oburzać. Z drugiej strony gdybym opłacił nikt nie musiałby mi przypominać. Są też tacy co obużają się że ktoś proponuje jakieś rozwiązania, są tez tacy którzy narzekają na brak kultury i zanik atmosfery. Pamiętajmy jednak, że atmosferę tworzymi sami własnymi wypowiedziami i działaniami. Skoro przybyło nam uczestników to i składek powinno nam przybyć. Jest jednak odwrotnie. Mieliśmy kiedyś na akcje koszulkowe, a teraz nawet te pieniądze przeznaczamy na bierzące opłaty. Wyjście z dziurą w budrzecie nie jest najlepsze, bo co będzie jak operator wyłączy nam serwer za niezapłacony rachunek. Nawet nie będziemy mogli się zkrzyknąć na zapłate bo jak? Myślę, że skoro powstał dym to da się zniego rozpalić ogień i tylko od nas samych zależy czy powstanie z niego ognisko wokół którego zbierze się krąg przyjaciół których ono ogrzeje czy spali się wszystko. Bardzo dziękuję Pałeł i Rambo za ruszenie tematu i oby ogień nam wszyskim dobrze służył. Niech to nam pozwoli zwiększyć odpowiedzialność członków forum za jego losy. A może czas zrewidowac poglądy założycieli i ograniczyć dostęp do najfajniejszych części forum. Może nie warto inwestować w tych którym na forum nie zależy i żal im na własną zabawę/pasję/wiedzę kilkudziesięciu złotych.

zbyszek_africa 17.02.2010 23:59

Cytat:

Napisał Franz (Post 101069)
zbyszek_africa napisał :

"Spodziewałem się tego, Jak uważasz...
80x12=960
pozdr.

"

Zbysiu wyjadłem Ci krem z rurki , jak napisał Greg czy chcesz sobie popisać.
Na allegro się nie sprzedaje tylko ogłasza. Negatywy już mam :D
za wystawianie negatywów.

Warunki opłat ustala góra czyli ekipa rządząca :D
Jak na razie żadnego postu o kwocie nie otrzymałem i nie ma co trzepać
na ogólnym od tego jest PW[/quote][/goute]

Franuś:) ja do Ciebie nic nie mam, Ty jesteś sympatyczny gośc, robisz dobra robote. W GTW to jakis marazm się wdał, a finanse to temat trudny, ogólny brak kasy, sam widzisz. Siedzimy w handlu juz pare lat, znamy życie, jest trudno, ale gdyby to było w mojej branży ja bym wchodził w ten pasaż w ciemno za te nieduże pieniądze. Jest dobrze, nie zepsujmy tego...
Jak chcesz to na priva..

randal 76 18.02.2010 00:09

Cytat:

Napisał felkowski (Post 101080)
Zwrócono się do dostawców i producentów czy nie chcieliby płacić wyższej składki w zamian za to, że będa mieli swe ogłoszenia w tym dziale.

to się nazywa zwrócono

Ustalamy tydzień na Wasze decyzje w postaci wpłat. Po tym czasie rozpoczniemy wdrażać nowe zasady w życie kasując tematy forumowiczów, którzy zdecydowali się nie płacić.

osobiście nazwał bym to tak ,płacicie albo wypierdalać
A co wy kr..a ruska mafia jesteście !
to się nazywa zwrócono ?

ramires 18.02.2010 00:21

na ile mogłem to się odzywałem, jednak tylko jako admin, jednak jako członek GTW nie będę się odzywał i dyskutował w sprawach kasy bowiem to mnie też dotyczy.

Każdy może sobie sam tłumaczyć dlaczego tak - już pisałem o tym.

Nie było mnie niemal cały dzień na forum a tu co ... normalnie rozpierducha.
Ekipa zaczyna się przekrzykiwać już chyba dla zasady.

Piszę jako Ramires.

Wszystkie sprawy dotyczące działów komercyjnych są niestety związane z tym, że potrzeba kasy (już parę razy wyjaśniałem co i jak).
Nikt nie chce grabić nikogo z pieniędzy, tym bardziej jak zaczyna dzięki usługom czy produktom dla czarnuchów z naszego forum.

Moja opcja (zupełnie nie konsultowana w sposób jaki ustalone zostało w GTW) jest zupełnie Ramiresowa.

Skoro są problemy z ustaleniem liberalnego regulaminu/cennika to proponuję, aby ktoś reprezentował PiD wśród GTW i tam jako "głos PiD" dyskutował o tym, co będzie najlepsze.

Bardzo grzecznie proszę o skończenie pierdzielenia bez sensu, ale podjęcia czynów.
Lepiej prosić o przebaczenie niż o pozwolenie ... gdzieś to usłyszałem i mi sie spodobało.

Mówicie o podziałach? hehe - kto mówi to je sugeruje - Rambo masz w ryj
Rambo pisał o kartce - no dostał, ode mnie, chociaż osobiście bardzo lubie Ramboszczaka, ale na forum doprowadza mnie do szewskiej pasji. Cóż, uroki bycia pomiędzy młotem a kowadłem.

Randal napisał wprost, że nie będzie tolerował takiego regulaminu, gdzie ma "oferować" w sposób koleżeński swoje produkty obok Łosia (sami już sobie odpowiedzcie o co chodzi czytając po prostu forum).

Wrzucenie nagle blisko połowy opłat za serwer na PiD - kurna, lekko dużo, nie ma ich/nas tam tyle, aby tyle nawet zarobić - wiem po sobie.

Obecnie mam swoje zabawki i swój świat - po problemach z nerwami staram się naprawdę wiele rzeczy robić wolniej, na luzie, bez emocji ... bo tak lepiej i bezpieczniej. Jestem pewien, że jeszcze nie raz wyskocze w jakiś "mniej lub bardziej pyskaty sposób" i nie będzie to raczej zamierzone, lecz nie zawsze potrafię nad tym panować. Rambo z tego co wiem, problemów nie ma. 7Greg jest chyba najchłodniejszym adminem jakiego znam. Pomimo dawnych różnic w zdaniach dalej uważam, że Podos dalej powinien być w GTW - ale nie po to, aby uradować Rambo 2-osobową demokracją. Czy Sambor i Podos byli czy nie są, żadne decyzje nie są podejmowane przez jedną osobę.

Ja jestem na forum od 11.2007 (troche wcześnij czytałem, ale to bez znaczenia) a rambo od 03.2005. to o dwa i pół roku dłuzej.
Być może w grudniu 2007 róznica była. Ja jeden miesiąc rambo 2,5 roku.
Dziasiaj jest: ja ponad 2 lata rambo ponad 4,5. jak ja będe na forum 10 lat a rambo 12,5 to nadal on będzie "dużo" bardziej doświadczony?

Teraz co do finansów i oferowania "komercji" PiDMembers ...
Pisanie o fakturach/podatkach/sraniu maniu ... czy to jest problem wzięcia czegoś na siebie? Żaden. Płaci sie podatki itp.
De facto nie właściciel serwera a właściciel domeny ma prawo do tego - tak się składa, że to dwie odrębne osoby. Celowo - założenie było takie aby forum i sprawy z tym związane nie były w rękach jednej osoby.

Rzućcie okiem na największe forum AT - xrv.org.co.uk ... tam zwykły śmiertelnik (nieskładkowicz) nawet priwa nie może przesłać. Chyba nasza koleżeńskość doprowadziła nas do tego etapu jaki mamy teraz - ludzie są przyzwyczajeni do określonego stanu i możliwości i do tego, że to jest za free. Pomijam tutaj osoby, jakie chojnie wspierają forum - zwykła składka może to równowartość paru piwek - ale chodzi o fakt!

Kurna, trąbi się od jakiegoś czasu, że trzeba zmian ... buuu, admini/gtw to chuje bo chcą kasy ... robią podziały, banda zadufanych w sobie jełopów jacy dorwali się do żłoba ... po paru wypowiedziach wynika, że takie zdanie macie o GTW i o tych, jacy - jak Rambo pisał - wymyślają po nocach szalone pomysły jakich celem jest uprzykrzenie ludziom życia ... nie, nie, nie - ma ktoś ochotę się zamienić?

Potrzeba przenieść forum na nowy serwer, wybrać go, poprawnie skonfigurować masę opcji po stronie plaformy, następnie ustawić poprawnie opcje forum, pilnować czasem niemal kilka dni, czy wszystko jest ok ... zawsze coś wyjdzie ... ktoś chętny?
co więcej, ktoś poświęci ten czas w środku sezonu, gdy każdy normalny wsiada na motocykl i cieszy się jazdą, albo jest impreza a on ślęczy przed komputerem i pilnuje aby wszystko działało ... ? Jakoś nie widzę rąk w górze ...

hehe, dodam jeszcze, że to ZA FREE, za opierdol od kolegów z forum, że coś potem nie działa, albo, że zdjęcia nie można dodać, bo coś nie działa, najlepiej potem zjebać admina jak psa ... no w końcu to jego wina ...

Wkurwiam się coraz bardziej jak piszę tego posta, ale jeszcze nie wszystko.
Pierdole osobiście już robić jakiekolwiek akcje dla forum, ludzie nawet nie czytają tego co piszę w warunkach, że trzeba na odpowiedni e-mail przesłać dane, piszą do mnie na gg, że coś chcą zamówić ... podczas gdy jest napisane, że tylko w jednym wątku.

Wiele ma chrapkę na gadzetyu Boano czy też inne cuda ... każdy by chciał, każdy by chciał by jeszcze mu to zamontować a potem jeszcze flaszke postawić i zrobić loda ... kurna, opanujcie się. Kolega TEŻ do kurwy nędzy z czegoś musi żyć. Oczekujecie czasem nie tyle jakości (chociaż ja dawałem pare razy ciała, nie zawsze z własnej winy) co najniższej ceny ... jak dwa razy podniosłem w sezonie ceny to nagle byłem chujem złamanym bo zdzieram ... pierdole takie jazdy ... w dupie mam to.

Komuś nie pasuje ... allegro, ebay, inne opcje są w internecie ...

Gdy udaje się do sklepu pani w sklepie nie daje mi upustu tylko dlatego, że mnie zna czy też razem się jako sąsiedzi wychowywaliśmy ... pare osób potrafi to zrozumieć, ale większość NIE - bo kolega na koledze nie powinien zarabiać.

Ma być kasa na forum od PiD - handlowcy nawołuję do poniesienia cen o wysokość prowizji forumowej - może tak będzie lepiej? Kto wówczas kupi?

uff, tego mi było potrzeba - kawy ... spędziłem od 19 do teraz walke z bazami danych ... dupa, sypie się albo kodowanie albo opcja pobrania jednorazowo nawet poszczególnych tabel z bazy danych jakie mają wielkość lekko przewyższającą ilość dostępnej na forum pamięci ... nudne prawda? a ja to robie DZIEŃ W DZIEŃ aby WAM się dobrze czytało to forum. Marudzę? Nie. To od dzisiaj zaczynam.
W chwili obecnej powinem posuwać żonę albo robić inne rzeczy a nie kurwa nerwy tracić, aby forum działało.

Ale nie, wojna musi być.
Skoro tak to napiszę gdzieś zasłyszaną sentecję:
"nie ma zwycięstwa bez ofiar" ... Skoro po koleżeńsku się nie da, to trzeba inaczej.

Ileż razy trzeba to samo powtarzać ...

Chcemy mieć fajne swoje podwórko (mówię o stałych bywalcach forum i Starej Gwardii) to je twórzmy.

Ma być dialog - niech będzie - ale konstruktywny.
Komuś coś nie pasuje - niech idzie na adefaurajder.peel ... tam jest cenzura, udupiane wszelkie posty niepoprawne politycznie ...

Chyba faktycznie czas najwyższy na zmiany.
Po co dyskutować, skoro KAŻDA zmiana jest torpedowana na dzien dobry przez Rambo ...
Dlaczego stary wyjadacz (jeszcze ze starego forum) jakim jest Ropuch wpada raz na jakiś czas, o porze kiedy nie ma obciążenia i pisze, że jemu 503 nie przeszkadza ... jak zatem ma Ropuchowi coś przeszkadzać skoro tego nawet nie odczuł, ale ma najwięcej do powiedzenia, że zmiany są do niczego, że przesiadka na nowy serwer to jakiś wymysł itp. Co do kurwa ma być, koncert życzeń?
Demokracja ... pare osób fajnie podsumowało juz to - przynajmniej ja nie muszę i chyba kwestia demokracji została już wyjaśniona.

Może czas pokazać, kto ma władzę, wówczas będzie można personalnie mieć wycieczki po adminach ... i co to da.
Forum kapitalnie oddaje cały przekrój ludzkich charakterów, ludzkich odruchów itp ...
Pamiętam czasy, gdy pisało sie niewiele, ale był klimat, było ZAJEBISCIE. Te czasy mineły? Nie, to my się zmieniliśmy, to my doprowadziliśmy do tego, że to forum jest jednym z najlepszych for internetowych w Polsce jeśli chodzi o tematyczne fora (poświęcone jednej marce/modelu).
Hurra, jesteśmy zajebiści! Utopia ... chyba czas najwyższy wypić to piwo jacy sami naważyliśmy każdym postem, każdą cząstką siebie, każdą relacją czy też dowcipem tak jak Endriuzet. Chłop ma przejebane ze zdrowiem, sprzedał moto jakie kochał. Wielu z nas by miało kurewskiego gula jakby przyszło mu postawić się w jego sytuacji ...
Dla wielu z nas AT to motocykl, rzecz, przedmiot nabyty ... dla innych spełnienie marzeń, namiastka klimatu Dakar, narzędzie do poczucia przez chwilkę namiastki wolności, spełnienia, ...
Jednakże dla wielu, myślę, że mniejszej mniejszości to motocykl do lansu, do przypinania frędzelków (mentalnie). Takich też przecież szanujemy i pijemy razem na zlocie.
Przyznam szczerze, że zawsze podobały mi się wypowiedzi Adagiia, jaki pisał o tym, że duch bycia czarnuchem powoli odchodzi ... posiadanie AT nie oznacza bycia czarnuchem... tego skutki my wszyscy odczuwamy.
Pamiętam niedawną jazdę na temat gangów ... chęci utworzenia bardziej bliskich działów, gdzie określone osoby mogły się bardziej umawiać.
Gang pomarańczy ... miało być przyjemnie a wyszło jak wyszło. Oczywiście musieliście nam dopierdolić, że tworzymy podziały ... heh .. szkoda gadać.
Chora natura naszego społeczeństwa ... pies ogrodnika ...
Nikt jakoś nie chciał słuchać poglądów GTW, że to dla Was, aby może coś odmienić, coś ożywić ... nie, po co, na chuj mi jakies gangi, to tworzy podziały ... praktyka pokazała, że jednak nie, Deptul z Bajraszem i germańcem Mykiem kapitalnie sobie działali tam razem, ustalając WSZYSTKO w jednym miejscu - bez burdelu, bez problemów, w każdej chwili dostępne nawet z obcego komputera czy kafejki internetowej ... ale nie, trzeba udupic to bo jednemu z drugim to nie pasowało ...
Dlaczego zamiast przejawiać negatywne nastawienie do wszystkich zmian ktoś nie napisze info, co by mogło być na forum, aby ułatwić ... sorry ekipa, ale GTW nie ma w podstawowej konfiguracji modułu wróżki i nie domyślimy się wszystkiego ...

i tak dalej i tak dalej.

Teraz już kończąc ten post już spokojniej na to wszystko patrze - mózgownica mi sie uspokoiła, może warto było wyrzucić z siebie to co siedziało już dawno i podzielić się tym z Wami.
Może czas najwyższy skończyć pisać w sposób taki, aby nas lubieli, a zacząć pisać co się myśli. Walić prosto z mostu, wyjaśniać sprawy priwem/telefonem/osobiście - w jaki kolwiek sposób jaki przyniesie pozytywny efekt a nie przypominać bandę niedojrzałych ludzi, jacy korzystając w pewnej mierze z anonimowości udają kogoś, kim nie są itp
Post może chaotyczny, nie wątpię, pora juz nie ta, piszę co myślę, nie daje sobie czasu na przemyślenia bo zaczne kombinować, przestanę być szczery ... wolę powiedzieć przepraszam niż udawać coś.

Dość tego, dość srania po iglakach (Adagiio, wiszę Ci piwko z racji praw autorskich ;))
Czas na przemyślane decyzje i dyskusje jakie COS wniosą poza zgnilizną i ogólną agresją.

pałeł 18.02.2010 00:21

chłopaki mniej złości, racja jest ze nikt z nami nie rozmawiał, ze szukano w ten sposób pieniędzy rozumie lecz nie tedy droga:) albo utrzymujemy sie ze składek albo reklama wybierajmy opcje sa dwie, płacimy lub nie, i nie przesuwajmy odpowiedzialności na PID
ze nie chca płacić. Forum jest dobrem użytkowników którzy chcą z niego korzystać co niestety wiąże się z kosztami i koszty musimy ponieść wspulnie

7Greg 18.02.2010 00:29

Cytat:

Napisał pałeł (Post 101072)
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5694

Moje wnioski są takie
należy wytworzyć mechanizmy na forum które pomogą w utrzymaniu serwera, jeśli forum ma być darmowe i bez reklam.
Pytanie teraz jakie to maj być mechanizmy, pierwszy punkt to reklama baner czy coś w tym stylu, ale przecież forum ma być koszerne i nikt nie che tańczyć jak mu reklamodawca gra.
A więc pozostaje nam utrzymanie forum z dobrowolnych składek. Jak zrobić żeby składek wpływało więcej ?
To w sumie proste, należy zablokować dostęp do pewnych treści dla osób nie składkowych, a więc znowu rodzi się pytanie do których ?
Myślę ze na pewno dział techniczny, z działu ogólnego „wszystko dla afrykaczka” i „wszystko dla afryki”

Daj choć jeden konkret. Bo trochę to trąci "towarzyszu pomożecie"?

pałeł 18.02.2010 00:48

pierdole o jednym i tym samym od dwóch dni
odpierdalam krecia ROBOTE, niestety ale ja sia tak nie znam jak wielu z was, proponuje rozwiązania które zachęcą użytkowników do płacenia składek i będziemy mogli zapłacić za przesiadkę a jesli nie uzbieramy potrzebnej kwoty to ruch się zmniejszy jakoś będziemy człapać z czasem ludzie zrozumie ze warto zapłacić, albo szukamy reklamodawcy i robimy mu baner czy co on sobie zażyczy choć wole pierwsza opcje pewnie wielu z nas woli pierwsza opcje. myślę nadal choć wielu może się to nie podobać ale pasożyty musimy wytępić, twierdze ze ci co zostaną sami utrzymają nowy serwer jeśli to koszt tych 6000 zł roczni bo to kurka tylko 200 składek a ludzi wczoraj bylo ponad 400 na forum to jest łatwo policzycz ze sie da i ze zostanie na jakieś niespodziewane wydarzenie górka

tom64 18.02.2010 01:51

Cytat:

Napisał RAFWRO (Post 101073)
Siłą napędową wszystkich portali społecznościowych jest MASA. Trzeba się pogodzić z tym, że spora grupa to tylko gapie. Napiszą coś od czasu do czasu, ale pompują życie i zmianę.Właśnie dzięki temu za każdym razem kiedy loguję się tu z wielką radością odkrywam, że jest co poczytać, jest komu odpisać, jest z czego się pośmiać. Postawa typu skasujmy tych co nie zapłacili - ok wyjdziemy z głową podniesioną, ale na którtko. Efekt - przegrana - przegrana. Jeśli zostanie 100, 150 osób, to po co forum, - można do siebie zadzwonić. Trzeba zdobyć pieniądze.Pomyślmy jak to zrobić aby niezdecydowani przekonali się, że warto było zapłacić kilkadziesiąt złotych.
Bardzo dziękuję wytrwałym za to że wszystko działa szybko i sprawnie.
R

1. KURWA, my nie jestesmy MASOWYM portalem społecznosciowym!
2. Wcale nie trzeba się godzić, że spora grupa to tylko gapie.
3. Jeśli zostanie 100, 150 osób to po co to forum?? Ano dla tych co zostaną.

Dodatkowo wkurwia mnie, że na temat czy płacic, czy nie płacić na forum wypowiadaja się osoby, które nie wpłaciły składki. No przeciez nie będą pisać że trzeba płacić. I nie dotyczy to tylko RAWFRO.
Podoba mi się pomysł z gwiazdkami, podoba mi sie pomysł z ograniczaniem dostępu do działów forum. Jeśli komuś sie to nie podoba to niech założy inne forum za darmo, niech je utrzyma i niech się nie pulta. Skoro są kłopoty finansowe z utrzymaniem serwera (a będą w następnych latach też) to jest to sprawa priorytetowa.
Nie podoba mi sie chęć opodatkowania PiD. Dostajemy od nich lepszą od rynkowej ofertę i to też jest korzyść dla nas, forumowiczów bycia tu na forum. Kupiłem od Wasilczuka centralkę, tańszą i dobrze zrobioną i mam mu kazać za to jeszcze płacic? Albo od Franca sprawdzone moto? Albo od Ramiresa taniej jakąś część? Albo od Huberta taniej opony z dostawa pod nos? Dodatkowo go obciażac za to że mi robi dobrze?! Chyba by mnie pojebało już całkiem!
I Proszę się pięknie odjebać od Rambo, Zbycha i Adagiio. Należą oni do osób (i jest to tak na prawdę około kilkanaście dusz), które kształtowały to forum i bez nich (miedzy innymi) nie było by ono takie wyjatkowe.
I nie przepraszam za wulgaryzmy.

"Afrykę mam, to fajna maszyna!
I składki płacę by forum utrzymać.
Poczytać tam mogę o tym co chcę.
A nie płacący wkurwiają mnie-e!
Africa twin, Twin Africa radosci ma, miłości ma."

Lepi 18.02.2010 08:24

Emocje rosną z każdym dniem.
Proszę nie zamykać ust niepłacącym składek. Według obecnego regulaminu mają pełne prawo zabierania głosu.
Skoro potrzeba zmobilizować userów do płacenia to popieram zamknięcie niektórych działów. Proponuje mechanikę, afripedię i relacje z podróży. Domyślam się ile pracy niektórzy włożyli w napisanie fajnej relacji. Nie chcą za to żadnego wynagrodzenia. Niech więc forum coś z tego ma. Czy zamknąć mechanikę nie jestem w 100% przekonany ale mogę to zaakceptować.
Każdy miałby wybór, czy zapłacić, czy korzystać z ograniczonej wersji a może pożegnać się z forum.
Dzięki forum kupiłem jedynie płytkę do pompy paliwa za około 15 zł. Gdyby producent miał zapłacić xxx za sprzedaż przez forum to do tej pory miałbym problemy z pompą.
To tylko moje zdanie w ogólnej dyskusji. Czy zaakceptuję wypracowane rozwiązanie będzie widać po mojej obecności tak jak po obecności innych.
Pozdrawiam, spokojnego dnia życzę.

jorge 18.02.2010 10:19

Prawda leży po środku tego co pisze Remi, pałeł i tom64 , który zawstydzić nas powinien...

Może czas wyprać jak w reklamie proszku to forum. Przejechać kosą po śmieciach wpisowych (nie żebym nie był bez winy), i odchudzić nieco na wiosnę, bo niedługo dla czytelności trzeba będzie podłączyć kompa do 42" TV:D

Na poważnie:

1. po co są składki - już wyjaśnione
"Zachęta" do płacenia składek:
2. opłaty od towarów w PiD - symboliczne (np. 100 zł/rok) - do czasu ich niższych cen (np. Hubi, Randal) lub "specjalnego" traktowania dla FAT (np. jakość - tom i Franz). PiD - to stały dostawca, nie jednostrzałowiec z jednym moto.
3. Ograniczenia dla niepłacących: warsztat (książka Hayansa - to ok 150!!); sprzedam-kupię (umieszczanie ogłoszeń); grupy regionalne, finanse, gadżety FAT, PiD, Ankiety,Gangi, Wszystko dla ...(tylko odczyt).
4. Dostęp do: Zloty, Podróże (odczyt) - niech kusi społeczność tym co przeżywa (mnie skusiła)

PROSZĘ TO MOJE AUTORSKIE MERYTORYCZNE PROPOZYCJE - MOŻE CZAS NA TAKĄ ROZMOWĘ.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:28.