![]() |
brat mial cos takiego (ta sama nazwa ale lzejszy i jedno wejscie)
http://www.vaude.com/epages/Vaude-de...ucts/158094000 chyba z 10 lat, namiot zwiedzil pol swiata i byl najlepszym w jakim spalem. Zaleta bylo to ze byl "latworozkladalny" sypialnia byla podpinana pod tropik. Wystarczylo wsónąć rurki w tropik i namiot rozłożony. to ten zielony http://picasaweb.google.com/lh/photo...eat=directlink http://suzukidr.pl/galerie/ukraina2007/07.html na upartego mozna spac w 3'ke (extremum) |
Hubcio, ponieważ mój namiot już rozdziewiczony to podzielę się moimi spostrzeżeniami odnośnie namiotu
Po 1 odpuść wszelkie namioty o jednym wejściu. Wygoda zajebista i przewiew jak trzeba Po 2 jeżeli namiot ma służyć podróżom motocyklowym z bambetlami to dla 1 osoby bierz namiot 2 osobowy, dla 2 osób bierz namiot 3 osobowy. I mam namyśli takie pełne 2 / 3 osoby. Czyli około 1,4 - 1,5 m szerokości dla siebie i 1,8 - 2 m szerokości dla dwóch osób Po 3 sprawdź jak jest mocowany namiot do rurek. Jak masz każdorazowo rozkładać pałąki i przepychać je przez kieszenie z materiału to odpuść. Ja mam taki tyle, że wersja 2 osobowa i wiem, że jak będę motocyklem jechał gdzieś dalej to muszę kupić wersję 3 osobową http://www.allegro.pl/item673479785_hannah_namiot_target_3os_kurier_grat is_prezent.html Możesz się szarpnąć na wersję ciut bardziej wyprawową http://www.allegro.pl/item672505082_hannah_namiot_covert_3os_kurier_grat is_prezent.html jak nie jedziesz za koło podbiegunowe, nie będziesz spędzał 3 miesięcy w roku pod namiotem, to aluminiowe rurki możesz sobie odpuścić, no chyba że się po pijaku obalisz na namiot. Rurki aluminiowe to nie jest bardzo duża oszczędność na masie. Namioty o tyle fajne, że jak nie ma ekstremalnych warunków to rozkładasz namiot za pomocą 2 śledzi nie bawiąc się w odciągi i można spać. Quechua 2 seconds to to nie jest, ale samemu w 2 - 3 minuty robisz spanie. jak mocno wieje albo pada to kolejne 2 dokładasz i wszystko gra. Co do wodoprzepuszczalności podłoga 10000 tropik 4000 podobno takei parametry są zupełnie zbędne gdy rozbijasz się w warunkach normalnych czyli nie deszcze tropikalne, nie pora deszczowa itp. więc możesz się pokusić o wersje ekonomiczną http://www.allegro.pl/item677103207_super_namiot_cavery_hannah_hideway_3 _os_wys_gratis.html Z tego co widzę też masz całkiem przyjemne i szybkie zaczepy. Szukaj w każdym bądź razie czegoś podobnego. Warto dobrze się zastanowić gdzie będziesz jechał i czego oczekujesz od namiotu, na pewno nie oczekuj, że 4 pałąkowe ekspedycyjne namioty które ochronią cię w ekstremalnych warunkach, wytrzymają wichury i zamiecie śnieżne rozłożysz tak samo szybko jak 2 pałąkowe iglo. Podobnie nie masz co liczyć że na szerokości 1,3 z jednym wejściem pomieścisz siebie, kufry, kask, ciuchy motocyklowe i jeszcze starczy ci miejsca żeby się obrócić z pleców na brzuch ;) http://www.allegro.pl/item681805798_namiot_poligon_3_marabut.html fajnie wygląda jeszcze ten namiot (oczywiście 2 pałąki więcej więc trochę więcej roboty) ale nic o nim nie znalazłem w necie :) jeżeli chodzi o autorytety to możesz z powodzeniem zadzwonić do Klanola on się sporo zna. Mam nadzieję, że pomogłem a jak byś potrzebował szerzej, albo zerknąć na mój namiot to dzwoń. Zdruff PS hannah i cavery-hannah możesz kupić taniej w factory we Włochach |
Sprawa jest relatywnie prosta: jedziesz na wyprawę - Namiot iglo (samonośny), prosty i SZYBKI w rozkładaniu, do użytku krajowo - rozpoznawczego - cokolwiek byle firmowe (i tak większość made in China, Vietnam, Madagaskar). Nie wierz, że coś skomplikowanego wytrzyma 2 miechy codziennego rozkladania, nie wspominając o twojej psychice. Wyobraź sobie wiatr i deszcz i do tego wszechobecny mr Murphy!
Polecam Marabuta - jest to jedna z nielicznych firm, gdzie cena do jakości jest rewelka. To taki polski Hilleberg, sprawdzony w wielu wyprawach. Wskocz sobie na NGT, tam znajdziesz parę testów, Ahoy |
Ja chce zwrocic uwage na kolor namiotu. Polecam kolory maskujace. Chocbys jechal caly dzien przez step nie napotykajac nikogo to i tak w nocy lub nad ranem podjedzie ktos na koniu i bedzie opukiwal motocykl sprawdzajac z czego jest. A kon bedzie sprawdzal jadalnosc tropiku.
A motocykl albo przemaluje albo bede wozil siatke maskujaca :) |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Ja myślę że miejscowi " biorą" moto na węch, jak komary. Jesteś k...a na środku pustyni, pół godziny i masz wiochę na kolacji...
|
:dizzy:
Dzięki chopy za rady ale teraz już całkiem zgłupiałem ... To w końcu który namiot jest lepszy. Taki stelażem zewnętrznym czy z wewnętrznym ... Szkoda że nie ma w Warszawie sklepu, w którym można by obejrzeć te namioty rozłożone , pomacać trochę, zobaczyć jak to jest zrobione bo tak na prawdę na tych zdjęciach od producentów to niewiele widać ... |
Po pierwsze musisz określić dość dokładnie do czego ma służyć. Rewelacyjny namiot bazowy jest nie do zaakceptowania przez solo-piechura itd. Namiotologia, to dość skomplikowana dziedzina. Kasa zazwyczaj też gra rolę, klimat, ilość bagażu we wnętrzu, ilość osób. To taki mały dom, czasem na długo
|
W sklepie Horyzont na MDM'ie jest duża powierzchnia, widziałem rozstawiony namiot - może tam by Ci jakoś pomogli?
|
zgadzam się z Lupusem we 1000%. wybór wymiotu jest jednym z najtrudniejszych wyborów dla turysty-pentaka. sam miałem wielkie dylematy. producenci się prześcigają w bajerach a nie zawsze są one konieczne, natomiast przekładają się na cenę. biorąc pod uwagę to forum przyjmuję kryterium turystyki motocyklowej a nie np pieszej górskiej - i tego należałby się trzymać przede wszystkim. w związku z powyższym wybierz namiot 2-3 osobowy, z dwoma wejściami i przedsionkami (podobny jaki mam Marcin SF) w stonowanych kolorach. Jeżeli chodzi o konkretne firmy to tutaj masz ich wiele. zobacz fjord nansena, mają rozsądne ceny i niezłą jakość, firma polska, dogadać się idzie. ale to już twój wybór :) w dekatlonie mają rozłożone namioty przed sklepem, to daje trochę orientacji o wielkości itp. powodzenia przy wyborze :D
|
Namiot ma mi służyć na moto. Na razie solo ale kto wie może kiedyś we dwójkę więc na pewno kupuję 3 osobowy z dwoma wejściami co by jedno służyło jako magazyn na kufry itd ...
Obecnie mam jakiś tani namiot Decathlonowy i jest do dupy bo jak go rozkładam to za każdym razem wychodzi mi inna bryła geometryczna a gry rano się budzę to okazuje się że w nocy zmieniła swój kształt :) No i zawsze gdy się w nim budzę to mam kaca hmmm ... ;) Skłaniam się jednak ku Fjord Nansen. Myślę że mi spokojnie wystarczy taka jakość ... |
Kolo Hali Kopinskiej sa dwa sklepy z roznym szpejem turystycznym i jak pamietam mieli rozstawione jakies namioty - chyba trzy rozne modele - moze zerknij tam?
Sam mam Hannaha - chyba troll (http://ngt.pl/forum/%5Bnamioty%5D-ha...ll-s,1132.html) - tu masz troche opinii z ngt. Ja sam jestem z niego zadowolony - mam go w ciemnozielonym kolorze, srodek jest jasno zolty/pomaranczowy. Nie przemokl, nic sie z nim dzieje (chociaz jakos ekstremalnie nie byl testowany - raczej wypady weekendowe nad morze albo turystycznie ale na polu namiotowym). Powodzenia i udanych zakupow |
Gdzie jest Hala Kopińska ?
Chyba standardowo objadę kilka sklepów a potem kupię w internecie ... |
OK już wiem google + viamichelin pomogły :)
|
To sa dwa sklepy - albo jeden w dwoch miejscach: jeden na rogu z Grojecka a drugi w kierunku polnocno-wschodnim ;)
|
Kurcze byłem w Horyzoncie i przymierzałem się do jakiegoś namiotu Fjord Nansen (wielkość taka jak Sierra ale aluminowe rurki) i muszę powiedzieć że mimo zadeklarowanej długości wnętrza 215 cm przy moich 193 cm wzrostu dotykałem stopami i głową do ścianek sypialni. :(
Do tego Fjord Nansen chyba zniża wielkość namiotów bo trójka była wielkości dwójki Jack Wolfskin ... Kurza dupa nie wiem jak tam miałby spać 3 osoby :dizzy: Co prawda w młodości spało się we czwórkę w chińskiej dwójce ale człowiek wtedy był młody i głupi ;) |
namioty trójki, to są dla dwóch osób + bagaże:)tak jest przeważnie;)
posiadam Hannah Troll - nie narzekam. Po złożeniu mieści się na szerokość w kufrze, zajmuje mało miejsca. We Fjordach nie podoba mi się sposób mocowania rurek - trzeba je przeciągać przez jakby tuneliki materiałowe, a robienie tego codziennie przez parę dni jest wkurzające;)w Trollu się po prostu zapina na zatrzastki/napy w kilku miejscach. Natomiast w Fjordzie plusem jest możliwość rozpięcia najpierw tropiku. Niedawno miałem dylemat z wyborem pomiędzy Sierrą FN, a Troll H - wybrałem ten drugi. :at: |
Dobra chyba znalazłem ... Troll 230 ma co prawda tylko jedno wejście i przedsionek ale ma wymiary sypialni 230 x 205 czyli zostaje w sporo miejsca na bagaże a i ja się na długość pomieszczę ...
Kurna wybieram ten namiot jak jakaś baba ... |
Dobrze robisz! Ja swój ściągałem ze stanów i miało to sens
|
Hubert, jak masz warunki podworkowe to moge pokazac Tobie namiot -Hannah Troll - rozlozysz, zobaczysz czy pasuje i jak tak to kupisz w sklepie...
Ja mam 180 i nie mam mnostwa miejsca nad glowa czy jak usiade ale nie narzekam (moze po prostu za slabo naciagnalem sufit) |
Cytat:
|
A co ma sie w sklepie stresowac - potrenuje na zywca ;)
Jak z kuframi z Afryki i innymi klamotami... :) Zreszta sa sklepy gdzie nie ma za duzo miejsca... |
Dzięki ale niestety nie mam warunków podwórkowych :( Mam jeszcze trochę czasu więc pewnie wyśledzę gdzieś sklep gdzie mają ten namiot rozłożony albo skłonię ich do rozłożenia :)
|
w Sherpie na Żelaznej (koło Mennicy) bez problemu Ci rozłożą namioty Hannah, a np. w Horyzoncie przy placu Konstytucji - Fjordy:)
:blues: |
A na Grójeckiej w Sklepie Podróżnika (chyba tak się to nazywa) mają Marabuta, i zawsze było kilka modeli rozstawionych na trawnikach. Jadąc od Centrum sklep po prawej stronie jest, ale adresu nie pomnę już.
http://company.yellowpages.pl/Polska...842/index.html To to :) |
A potem wszyscy i tak kupią u psujących rynek allegrowiczów :D.
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 6238 Załącznik 6239 |
Hubert , na Modlińskiej w okolicach Mehoffera jest outlet Alpinusa- tam podobno wszystko jest i to troche taniej niż u innych :))
- ja sobie wziąłem/jak juz pisałem/ hannah covert z dwoma wejściami- wygląd super, po rozłożeniu też- nie wiem jak w użyciu /nie było okazji/- ale myślę , że będzie cool:))) |
Cytat:
Ostatnio jak kupowałem rollki miałem przyjemność z takim Panem, co mi wmawiał, że jemu się nie opłaca sprzedawać z niską marżą bo on sprzedaje 2 - 3 pary jednego modelu rocznie i marudził na allegro :mur:. No cóż. Pan z allegro sprzedał 2 pary jednego dnia. Jak ktoś liczy na frajera a nie liczy się z konkurencją to sam sobie pozamiatał :vis: |
No dobra namiot kupiony :) Oglądałem w Intersporcie jakiś namiot z zewnętrznym stelażem w tunelu i fajnie się to kurna rozkłada ale potem wyjąć te rurki to masakra ....
Stanęło więc na Hannah Troll 230. Pojechałem najpierw na Kaliską (BTW mają tam fajny sklep z mapami). Na ścianie wisiał rozłożony zwykły Troll i mogłem sobie obejrzeć jak jest skonstruowany i myślę że szybko go można rozłożyć mimo że ma stelaż wewnętrzny bo ma fajne patenty ... Jednak zwykły Troll byłby dla mnie za mały więc chciałem wziąć tą wersję przedłużaną - 230 cm :) Przy okazji chciałem też u nich kupić matę Therm-A-Rest ale Pan powiedział że więcej niż 5 % rabatu nie może mi dać więc grzecznie podziękowałem i pojechałem dalej ... W Sherpie na Żelaznej nie mają tego namiotu więc pojechałem na róg Batorego i Niepodległości. Tam bez żadnej dyskusji dostałem 10 % rabatu więc kupiłem namiot i matę u nich :) BTW jeśli chodzi o ceny na allegro to w tej chwili wszystkie Trolle 230 są w cenie katalogowej więc okazuje się że czasami taniej można coś kupić w sklepie tradycyjnym ... |
Cytat:
|
Cytat:
|
dzięki :)
|
Cytat:
Pzdr |
Odświeżam wątek bo kupuję wiatę - pytanie ile kg średnio mają Wasze mobilhomy ? W Decathlonie są jakieś "ultra" w zestawie innych "ultra" grató. Namiot waży coś ok 2 kg., ale z TU cytowanych wychodzi waga ok. 3,6 - 4 kg - co przy dodaniu innych pakunków miewa znaczenie:dizzy:
|
Ja kupiłem Fjord Nansen Utila III i sprawdził się w tym roku na Mazurach. Jest dość duży i można wszystkie graty w środku schować. Ma dwa wejścia co też ma znaczenie.
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.e-horyzont.pl/namioty_137k/ |
No to grubo - myślę o czymś max 3 kg
|
Wszystko zależy od tego jaką kasą dysponujesz, bo jak szukałem to widziałem zależność: im mniej kg tym więcej zł :umowa:
|
No niestety, ale Węgrzyn ma rację.
Ja zakupiłem Fjorda Nansena Limę III - na dwie osoby z bagażem. Waga: jakoś 3,2-3,3 kg. Plusem jest to, że najpierw stawiasz tropik, później środek, więc w deszczu środek nie zmoknie. Szukałem info na forach nt. namiotów Hannah, ale jakoś cos było zawsze w nich nie tak. Osoba o wzroście 185 męczyłaby się w nim. Jeśli chcesz dobry namiot, to bierz z dwoma przesionkami. Wtedy pierdy po nocy szybciej się wietrzą, a latem w sońcu masz dobry domek, w którym nie stoi powietrze, jest przeciąg. |
Do turystyki motocyklowej mam namiot Hannah 3 osobowy, mały, lekki i tanie więc nie będzie szkoda wywalić jak gdzueś się zniszczy np przy glebie. Szybko sie rozkłada 10 minut to max po ciemku.
Jednak najlepsze namioty to Marabut ale to już inna cena |
jorg, jesli zalezy Tobie na wadze to polecam HANNAH Lighter (2,05kg)
http://sklep.hannah.pl/lighter-summer-2009.html - w zeszlym roku kupilem osobiscie i naprawde zajefajny namiocik, lekki, szybko sie rozwija, ale niestety minusem jest to, ze przedsionek jest taki se, zmieszcza sie tylko dwa duze plecaki (80l) swego czasu HANNAH mial jeszcze taki namiot jak STASH, ktory wazyl 1,1kg, ale niestety na dzien dzisiejszy nie do dostania :(. |
Waga jest oczywiście istotna, ale nie koniecznie najważniejsza. W końcu nie targamy namiotu na plecach.
Warto wiec sobie ustalić własną listę kryteriów (budowa, rozmiar, wodoszczelność, itp.) i wg niej szukać. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że namiotu Hannah drugi raz nie kupię. Ten, który miałem podarł się (tropik) już przy drugim rozbijaniu na zlocie Varadero w Irlandii. W tym roku nie planuję korzystania z namiotu, ale na mojej liście zakupowej na przyszły rok, na pierwszym miejscu jest model Arco firmy Marabut. Do tanich nie należy, ale kiepski namiot może skutecznie zepsuć najfajniejszą wyprawę. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Chomiku, lejesz miód na moje sterane serce, bo wlasnie troll230 zamówiony i przyznam, że miałem chwile zwątpienia
|
Cytat:
Jeśli waży te 2,2kg ( producent podaje wagę bez opakowania ) to chętnie zamienię swojego starego Lightera na tę nową lżejszą wersję. Ma deczko gorsze parametry ale ja swój czasem nosze na plecach i każde 500-700g robi mi różnicę :D Przedsionek faktycznie jest mały ale coś kosztem czegoś. Mam też Marabuta- namioty nie do porównania niestety bo do czego innego stworzone. marabut większy, solidniejszy, rozstawia się w deszczu tak , że nie zmoknie, natomiast samo rozkładanie i składanie trwa ze 2 x dłużej, namiot jest też 50% cięższy i z 30% większy objętościowo, za to po rozłożeniu jest większy od Hannaha o 50% :D |
No i się potwierdza - Lighter Hannah jest dwa razy droższy i dwa razy lżejszy (no prawie) od Hannah Troll:(. A co do Wagi to dla dwojga - każdy kg na + robi różnicę :/
|
Na Europę latem nie warto przesadzać ani z masą, ani z ceną. No może przy wyjeździe do Skandynawii bym się zastanowił. Dwa lata temu kupiłem w GO Sporcie namiocik 2-os, miejsca sporo jeszcze na bambetle, chociaż przedsionek tylko na buty. Napis Vesuve ma na tropiku, importer francuski (?), wyrób chiński. Nic się nie urwało, nie pękło. Waga 2,8 kg. Używany z powodzeniem również zimą w górach. Dałem za niego ... 70 zł (bo to był model z poprzedniego roku, z aktualnego kosztował coś koło 100). Daje radę.
http://allegro.pl/item1069019334_go_...oo_vesuve.html |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:03. |