![]() |
Wy tu o kaskach z najwyższej półki a ja zakupiłem wczoraj Airoha Commandera bo bardzo mi podszedł i dobrze leży na dyńce. Dodatkowo podoba mi sie mega szeroki kat widzenia z racji na typ kasku. Jest lekki, nawet bardzo na tle Cabergów EGO (taki tani integral z szyberdachem) których używałem przez ponad dekadę.
Mam nadzieje że nie wtopiłem. Żona ma Airoha St501 i jest bardzo zadowolona. Pozdrawiam Zimny |
Cytat:
Ja jestem po wczorajszym trzy godzinnym lataniu i jestem zadowolony z mojego wyboru - strasznie wygodny i lekki. Przy prędkości powyżej 100 km zaczyna robić się głośny, potem wiadomo idzie proporcjonalnie do prędkości, ale jest to urok kasków z daszkiem (jeszcze dodatkowe całe mocowanie do kamery na daszku). Interkom również zamontowany, gdyby ktoś montował w Commander - mogę podpowiedzieć co warto zrobić/trochę przerobić żeby wszystko pasowało. |
Koszmarnie ciężki jest Nolan. Masa Commandera + cegła.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nexx x wrl ktoś ma lub macał?
Wygląda na fajną alternatywę dla Nishua, Klim i podobne. Waga około 1250g, spoko wentylacja, dwie szyby w zestawie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
Ale ogólnie jest lekki,przewiewny i najważniejsze dla mnie otwory na głośniki są w dobrym miejscu .Szkoda że nie ma podbródka bo wicherek hula za bardzo ale to przy wyższych prędkościach.Dodatkowo w komplecie zaślepka szczęki żeby nie wiało jeszcze jeden plus z tyłu uchwyt do mocowania gogli mocowanie węża do wody regulowany daszek . |
A da się zdemontować tylko daszek. Sprzedający w sklepie internetowym powiedział mi, że nie, co mnie zniechęciło. Jak z jakością tapicerki?
|
Da się zdjąć sam daszek. Tak przynajmniej net podpowiada.
|
Pewnie że daszek można ściągnąć.
Mam porównanie z shoei neotec 2 i nie widzę różnicy na tą chwilę jeśli chodzi o wyściółkę. |
ziutek2002, Emek dzięki za info. Waga dla mnie jest bardzo istotna. Miałem wczoraj Commandera na głowie. Jest całkiem ok. Szczęka dość blisko.
|
No to w tym sezonie będzie mi towarzyszył Nexx x.wrl
Wybrałam go z powodu wagi 1225g i dobrej wentylacji. Jest w nim deko głośniej i deko chłodniej jak np w Commanderze. Na głośność i tak stosuje zatyczki Alpiny a na chłód raczej nie będę narzekać. Daszek z przedłużeniem fajnie osłania przed słońcem ale wpada w rezonans przy wyższej prędkości co nie było dla mnie zdziwieniem bo w Nexx xwed1 było to samo. Przedłużenie daszka można ściągnąć i problem powinien zniknąć. Kask nie jest już produkowany (nowe normy weszły) zostały resztki w sklepach. Ciężko było kupić więc jeśli kogoś ta skorupa interesuje to nie ma co długo czekać. Z rozmiarami XS i M już jest problem by znaleźć. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d0b0365322.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4bb7d01119.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Super! Waga faktycznie na bardzo, bardzo duży plus. Bardzo jestem/będę ciekaw Twojej opinii po dłuższym użytkowaniu vs Commander. Z tymi normami to prawda i mogę potwierdzić - to samo dotyczy kasków innych producentów, w tym również Commanderów produkowanych do 2023, dlatego teraz ostatnie chwile aby coś w dobrej cenie wyrwać.
P.S. Bardzo ładnie się prezentuje i pasuje do Twojego Trampka :) niech się dobrze nosi! |
Witam, może ktoś się podzieli opiniami na temat kasków :
1. Caberg tourmax 2. Caberg Levo Ewentualnie jaki jeszcze kask szczękowy jest godny polecenia ? Przedział cenowy max 1000zl. |
Szukam kasku:
1. Z szybą 2. Lekki, do 1450. 3. Pasują do niego gogle i super jakby się dało zamknąć szybę z goglami (tak miałem w DS Hornecie) 4. Dobra wentylacja, otwieranie/zamykanie, góra dół. wypinany podbródek. 5. Z blendą. 6. Daszek (super jak regulowany). 7. Najlepiej biały. 8. Super jak ma dedykowany interkom. Czy mam za wysokie wymagania? Czy możecie coś polecić? |
Jakby nie punkt 5 i 7 to bym napisał Nishua Enduro Carbon (lub jak masz więcej kasy to Klim Krios ew. KK Pro - te znajdą się białe)
|
Cytat:
|
No i Nishua (i Klim chyba też) nie ma dedykowanego interkomu.
|
Fajnie jakby ktoś używał tego grala :)
|
Mam od roku Nishua Carbon.Jestem bardzo zadowolony -nie mogę porównać z innymi bo taki chciałem.
|
Cytat:
|
A ktoś używa?
https://klim-polska.pl/product/kask-...arbon-ece-dot/ |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
https://youtu.be/_TB2YdtV0hw?si=aob0xioAY9DBo5gY |
U mnie jedyny problem jaki wystąpił to wypadająca z mocowania wyściółka z tyłu. Zrobione na gwarancji. Kolor pomarańczowy mat blaknie. Tyle. Do szczelności czy wizjera nie mam uwag. Najcichszy nie jest, najlepiej zwentylowany również. Dałem za to 1200 pln i uważam że relacja cena/jakość jest bardzo dobra. Następny kupię taki sam.
|
A czy można zamknąć szybę z goglami?
|
Nie próbowałem, jak zakładam gogle to szyba jest demontowana. Nie widzę sensu jazdy w goglach z zamkniętą szybą która ma pinlock. Słabo widzę klarowność widzenia. Mogę sprawdzić wieczorem.
|
Cytat:
|
Nie mam pojęcia czy trzeba. Skoro zakładam jazdę w goglach to po kiego grzyba mi szyba wówczas. Sorki ale nie bardzo czaję o co ci chodzi.
|
Cytat:
|
To nie wiem. Ale strzelam że na 99% gogle pod szyba spowodują że szyba będzie nieszczelna i tyle. Nie widzę żadnego sensu jechać w goglach z zamkniętą szybą. Sprawdzę popołudniu jak to się prezentuje.
|
Z ciekawością obserwuję, bo chciałbym też zmienić kask, jedyne czego nie potrzebuję to gogli. Obecny spełnia pokładane w nim nadzieje ale chyba już się wypracował, mimo tego dał radę na ostatniej wycieczce. Jak jest ponad 30 stopni to i tak nie ma dobrego rozwiązania, w mojej jakże subiektywnej ocenie. Mierzyłem E2 i jako taki niby następca też dałby radę, rozmiar siadł bez problemu, w przeciwieństwie do tego co oferuje BMW, tam mój kształt głowy mam niewłaściwą budowę anatomiczną. Piszczcie dalej może będzie coś przypasuje i dla mnie a następnie dla żony.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
P.S. Szyba była szczelna. |
Ja stosowałem metodę, opuszczona blenda, podniesioną szyba no i daszek ale spalonego nosa nie uniknęliśmy, podobnie spalone zostały moje dłonie. No ale masz jakieś typy dla kasku ?
|
Cytat:
Wiem co chcę (wymagania) i szukam, konkretu jeszcze nie mam. Te Klimy Krios i pro mnie interesuje ale cena mnie odstrasza. No i nie ma blendy. Nishua znów czarna odpada, nie ma blendy. |
Chomiku gogle wchodzą i szyba się zamyka. Dość szczelnie. Gogle progrip.
https://i.ibb.co/chgv16T/20240812-200957.jpg https://i.ibb.co/3sC9Y4t/20240812-200953.jpg |
Co do jazdy w upale ro ja szybkę zamykam , na długich trasach. Dawniej jeździłem z otwarta i dostawanie gorącym powietrzem w ryj daje mi dyskomfort. Przy małych prędkościach ok ale nie autostradowych. Blenda mnie wkurzała bo robiła wyraźne odcięcie . Szyba foto dla mnie to bajka.
Cytat:
|
Zoom z jakiegoś zdjęcia gdzie mam gogle Madhead S12 Pro na Nishua ze zdjętą szybką (ale da się też na podniesionej założyć). Nie za wiele widać, ale nie mam żadnej innej foty ( leń jestem i mi się do garażu iść nie chce ;))
https://i.postimg.cc/B6VRprgc/Screen...-12-201720.png |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie jeżdżę w goglach. Montowanie ich pod szybę podobnie jak Emek uważam za trochę bezsensowne, ale każdy robi jak lubi. Co do blendy, jeżdżę w tym kasku tylko w terenie i jak jest tylko słońce to praktycznie zawsze z blendą i uchyloną szybą. Blenda przystosowana jest do mycia z owadów wbrew pozorom. No i nie bardzo rozumiem ten strach przed spotkaniem owada z blendą.. w sensie, że może pęknąć? 🤔 Tego się obawiać nie trzeba. Gorszym jest jeśli owad odbije się np. od dolnej szczęki i pod blendą trafi w oko, miałem taki przypadek i nie było to fajne, ale to było w Shoei i w jeździe szosowej. No i ja też dałem za Airoha Commandera jakieś 800 zł bo ktoś sobie kupił i mu rozmiar nie pasował, więc odsprzedał po kosztach. A zaproponowałem Commandera ze względu na cenę, bo przy niej wszystkie mankamenty nie mają znaczenia 😊 P.s. kiedyś chyba jeszcze Nexx miał kaski typu enduro z szybą i pod gogle 🤔 ale to też kask za który warto dać nie więcej jak z 1 tys zł. Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
"8. Super jak ma dedykowany interkom."
A jak montujecie interkom w Airoch Commanderze? Czy jest jakiś dedykowany? |
10 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:34. |