![]() |
Będzie ciekawy wół roboczy. Może nie będzie miał tyle usterek co AT1100
|
Jest i na polskiej stronie, cen jeszcze nie ma.
https://www.honda.pl/motorcycles/ran.../overview.html |
Może i ten nowy Transalp jest chujowy, ale taki właśnie ma być :)
Mi się podoba. |
Ponoć ma być tańszy od T7, ale pewnie tylko dlatego, że to golas będzie i będzie można dokupić dopiero do niego akcesoria.
|
Fajny, nowoczesny motocykl. Nie ma co marudzić. Chyba że cena będzie kosmiczna.... Ale ma nie być z tego co kangury mówią....
|
z plusów dodatnich widzę,
1. że w końcu jest gdzie zamocować gmole ! ogólnie fajny ciekawe ile będzie wyceniony sałaty, przednia lampa od jakiegoś chińczyka jest może junak T7 to motocykl dla kawalera a Transalp może być rodzinny :) Ale czy będzie wersja DCT ? |
2 Załącznik(ów)
na honda.pl są już nawet propozycje akcesoriów, płyta pod silnik, gmole itp.
Ale to, że brak osłony silnika w standardzie to trochę lipa a tu fotki, nie umiem dodać edytując wcześniejszy wpis |
Rolgaz na linkę, czyli nie będzie tempomatu
|
Linka to plus jak dla mnie.
A ten szary wygląda o wiele lepiej. |
W ficzersach silnika wpisane jest Throttle by Wire:
|
Cytat:
|
Skąd macie info o tej lince?
Wg poniższej specyfikacji, jest TBW. https://www.motorcycle.com/new-model...irst-look.html |
Murowany sukces. Poprzednik zrobił robotę i pójdzie za dobrym imieniem.
|
Chłopy, dajcie spokój z tym że lipa bo skoki po 200mm itp. więc szosówka. Zrozumcie że tak jak Komar napisał, 90% użytkowników chce wygodnie jeździć asfaltem i czasem pojeździć po szutrach. I tyle, do tego nawet dętki nie są potrzebne.
Będzie jak z wieloma sprzętami - my tu ponarzekamy, pomarudzimy, pół Europy go kupi a by będziemy za parę lat masowo kupować używki i z zadowoleniem jeździć. Też uważam że 30-40 procent kupi bo słyszało o legendzie i po prostu im to podejdzie, a reszta bo miała gdzieś kiedyś trampka, ma sentyment i nawet nie spojrzy na wady czy porównywalne modele (ja się do tej grupy bym zaliczał) Wizualnie może, przyznam, nie jest pięknie ale jest tak jak w Trampku zawsze było. Oby technicznie było podobnie to będzie świetne wozidło. 90 kuni i te zawiasy załatwiają to czego zawsze brakło trampkowi. Miałem 4 czy 5 transalpów i z ogromną ciekawością czekam na to jak ten będzie wyceniany i jak wypadną testy. Jak 208kg to masa zalanego to jest mniej niż trampek 650 i 700. Jakby tak było to ideolo - masa do mocy lux. Jak to masa suchego to jest to dokładnie tyle ile na sucho waży mój gejes 1200...wtedy to już tak se. Pozdrawiam zimny ps. jest też nowy V-Strom 800 z paskudną lampą z przodu ale także ze zdecydowanie ukierunkowaniem bardziej w teren niż 650-tka, coś koło 80 koni i 80nm chyba, też szprycha i dętka. |
2 Załącznik(ów)
|
Cytat:
Z bryły to ten chinol ładniejszy od nowego Trampka... |
Cytat:
|
BTW - ciekawa rzecz, kształt zbiornika w tym nowym trampku mocno kojarzy mi się z tym z Trampka 600! Tylko korka wystającego nie ma.
Malowanie też mocno odwołujące się do sentymentu modelu. |
Ogólnie można wyrzeźbić z tego trampka fajny motocykl. Bo mocy ma w sam raz.
Wystarczy wymienić zawieszenie z przodu i z tyłu, wymienić cały układ wydechowy, wywalić bagażnik i zastąpić ogon takim rodem z enduro, wyrzucić brzydki przód i wrzucić owiewkę z wierzą ala Dakar coś w stylu t700, wyciąć połowę przednich owiewek. Wtedy będzie to wyglądać i waga coś tam spadnie. A taki DesertX wygląda pięknie bez rzeźbienia. |
No tak ale kosztuje 2 x tyle co trampek.
|
Cytat:
opony bezdętkowe większy prześwit większy skok zawieszeń niżej siedzenie (830) |
Na pewno ładnie się prezentuje ten Chińczyk , na papierze też git . Ciekawe jak będzie w rzeczywistości.
|
a co powiecie na temat V-strom 800 DE ?
https://motogen.pl/suzuki-v-strom-80...cia-film-cena/ nowego trampka bije na głowę, tylko ta masa to porażka, no ale zbiornik 20L Typ silnika: 4-suwowy, 2-cylindrowy, chłodzony cieczą, DOHC Układ chłodzenia: chłodzony cieczą Pojemność skokowa: 776 cm3 Średnica x skok: 84 x 70 mm Maksymalna moc: 84 KM/62 kW/przy 8500 obr./min Maksymalny moment obrotowy: 78 Nm/6800 obr./min Stopień sprężania: 12,8 : 1 Układ paliwowy: wtrysk benzyny Układ zapłonowy: elektroniczny (tranzystorowy) Rozrusznik: elektryczny System smarowania: mokra miska olejowa Skrzynia biegów: 6-stopniowa Pojemność układu smarowania: 3,9 l Długość całkowita: 2345 mm Szerokość całkowita: 975 mm Całkowita wysokość: 1310 mm Rozstaw osi: 1570 mm Prześwit 220 mm Wysokość siedziska 855 mm Masa własna: 230 kg gotowy do jazdy Zawieszenie przednie: widelec upside-down Showa Zawieszenie tylne: pojedynczy element resorująco-tłumiący Hamulec przedni: podwójny, tarczowy 310 mm Hamulec tylny: pojedynczy, tarczowy 260 mm Opony: przód 90/90-21M/C 54H, tył 150/70R17M/C 69H Pojemność zbiornika paliwa: 20 l Zużycie paliwa: 4,4 l/100 km (22,7 km/l) wg WMTC Emisja CO2: 104 g/km dziwnie niska moc jak na taki stopień sprężania |
Bije to on po oczach co najwyżej. Paskudna paskuda do tego z nadwagą. :D
|
Będzie tak:
1. W końcu kilku kupi ten motur. Na forum będzie och, ach. Bo sam jakbym wydał 50 koła na nowe moto to byłbym zadowolony i chwalił nawet jakby nie było ideałem. 2. Wieść się rozniesie że maszyna nowa, nowoczesna ale super bo właśnie poczciwa jak stary trampek. Zawieszeń itp będzie brakować małemu procentowi użytkowników. Bo do 90% jazdy takim sprzętem to i 150 skoku by stykło. 3. Ktoś zrobi jakiś długi trip, ktoś inny jeszcze dłuższy, wróci bez awarii i opinia się ugruntuje.... Chociaż obserwując różne opisy awarii w NAT z których 15 lat temu raczej śmiano się w przypadku BMW, to z tą pewnością i bezawaryjnością nie jestem aż tak do końca Hondy pewien. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Choćby tutaj. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale fajnie , że się pojawiły nowe Trampek i "Big" Zaraz pewnie Boano dorwie transalpa i pokaże Hondzie jak powinna go zrobić od początku. |
Piękny trampiszon! Znaczy będzie po pierwszym lifcie, tak myślę. Teraz kupią fani, a potem pozostali.
Przesadzacie z tymi skokami zawieszeń. Dzik ile miał? 210-265? |
Cytat:
Mnie się ten nowy Trampek podobuje, aż zacząłem zastanawić się nad zmianą z ATASa za rok - dwa :-) |
Superancki projekt! Rewelacja, że wracają do starych malowań. Waga super. Dwa największe ryzyka: za krótka kanapa (jak będzie długa jak w starym trampiszonie i dwie osoby się zmieszczą) i cena (daleka od NAT). I będzie kolejna legenda :)
|
Cytat:
|
Pewnie na żywo wygląda dużo lepiej, podobnie jak w przypadku tenerki.
|
Cytat:
Mnie najbardziej podobały się malowania 600. I do tego chyba starają się nawiązać (czasem udając Tesco) |
Cytat:
Co do Trampka to ładny. Szkoda, że wydechy dołem i ten prześwit trochę mały w teren. Ale 91KM przy 208kg to powinno ładnie jechać. Dzik miał 98Km przy 220kg. |
Wydech dołem bo niestety trzeba gdzieś sakwy upchać. Ogólnie to raczej mało miejsca dla pasażera z tyłu.
|
Nie znam gościa ale albo jest kurduplowaty albo moto jest dość wielkie- jak nie trampek.
|
Wypadałoby zmienić nazwę wątku, bo CRF to z pewnością nie jest 😀. Zresztą Honda wyraźnie pisze, że to XL750 (https://www.honda.pl/motorcycles/ran...and-price.html).
Czyli nadzieja na CRF750 wciąż żyje 😉. |
Patrząc na te nowe propozycje od H i S, to jestem dalej zadowolony z posiadania 701 i dużej CRF w garażu :D
|
Miałem dylemat czy Tuareg czy nowa propozycja od Hondy, ale trampek rozwiał moje wątpliwości. Niestety srogi zawód:
+ moc super - zawias 200 przód, 190 tył za mało - rury puszczone dołem jak w tigerze - tłumik puszczony jak szosówce - kanapa szosowa Mam nadzieję, że jest szansa na CRF750 bo XL750 wygląda jak Kawasaki Versys co by chciał na 10 minut w teren pojechać po szutrach, ale zaraz znowu na asfalt. - |
Wygląda jak uterenowiona cb500x
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:29. |