![]() |
3 Załącznik(ów)
no i tak miwyszło, zdjęcia w ciemnym garażu, wygląda lepiej, nawet lepiej niż sie spodziewałem
|
Byc moze szukalem niezbyt wytrwale....
Czy jadac na przeglad (badania techniczne) kratke oslaniajaca nalezaloby zdemontowac ? Niby pojazdy wojskowe i policyjne takie oslony tez posiadaja ...ale co na to kodeks drogowy |
Heja,
@ Pratowasik - zrobiłeś tylko 1 sztukę dla siebie czy zamierzasz produkować je do RD04? Bo chętnie bym zanabył :) |
z czego to formujecie? chcialbym zrobić sobie cos takiego do GSa ale nie wiem gdzie szukac materiałów
jakies ciekawe patenty? |
Cytat:
Pozdrawiam. |
Powiem tak: robiłem dwie, skończyłem jedną, tą co na księżniczce mam. Drugą będę robił,(chyba) obecnie jest zarezerwowana. Co do serii, szczerze? To mi się nie chce bo rboty przy tym sporo, ale wszystko kwestia ceny. No i ktoś z forum mógłby ja obejrzeć na żywo i się wypowiedzieć. Zrobiona z pręta i z siatki, pomalowana proszkowo :)
|
Jak wytrzeć reflektory? Wygląda super, ale niech się chociaż da tam łapę wsadzić żeby rękawicą szkła przetrzeć.
PSL: co to za ruchol :)? |
Spoko da się łapkę wsadzić nawet z szmatką, no chyba że masz grube paluchy hehehe. A ten ruchol to mój dnieperek K-650, moja pierwsza maszyna (dużo mnie ten motor nauczył) zostanie chyba na zawsze. Niestety od tygodnia unieruchomiony, skończyła mu się głowica, już po regeneracji ale nie ma kiedy zmontować. DZIDA
|
Na zdjęciu wydawało mi się, że łapa w rękawicy nie zmieści się :). Kratki nie mam, cena czyni cuda.
PS: też pierwsze kilometry nabijałem rucholem. M63, unieruchomiony od 3 lat. Ale w tym roku wyjedzie. |
Pratowasik, a co to za siatka jest tak dokładniej i gdzie można ją zanabyć??
|
Co do ceny to Touratech kosztuje mniej więcej dwie stówy (przynajmniej tak było jak kupowałem w zeszłym roku) i ma wadę, bo reka nie wchodzi jakich cienkich palców by się nie miało. Jak bedziesz robił po 150 to nikt nie powinien narzekać. Ale żeby jeszcze ktos kupił... :)
|
No hej, wróciłem ze zlotu to odpowiadam :) Z kratką miałem duży problem, jakoś nie do dostania, pewnie gdzieś się dostanie, ale idę sobie kiedyś na spacer i patrze jest, nikomu nie potrzebna no i mam. Co do robienia tego to robię jedną dla kolegi z forum właśnie za , 150 na przyszły tydzień będzie i sam ją odbiera, wypowie się pewnie tu i opisze.
|
Wielce Wielebna Trzodo Afrykańska!
Wielce Wielebna Trzodo Afrykańska!
Ja, Nowik użytkownik Forum Africa Twian pragnę przedstawić Wam postać, osobowość oraz produkt człowieka niezwykłego, jakim jest Pratowasik z Wronek. Pragnę Wam go przedstawić ze względu na jego zaangażowanie w wyprodukowanie kratki na reflektor. Będąc jego odbiorcą mogłem się przekonać, iż jest on wielkim patriotą, niezwykle odważnym, mocnym i niestrudzonym sługą Africy Twin. On mnie nie opuścił gdy bardzo pragnąłem tej Kratki. Wykonał ją dla mnie w szybkim czasie i lśniących materiałów, następnie ładnie naniósł wskazany kolor. Zapakował i dopilnował aby paczka bezpiecznie w nienaruszonym stanie dotarła. Kratka pasowała jakby była wcześnie z niej zdjęta. Pratowasik z Wronek jest wzorem prawdziwego Afrykańczyka. Umiłowanie do motocykla spełnienia marzeń innego człowieka są dla Niego ważniejsze, aniżeli sława producenta. GORĄCO POLECAM |
Rozumiem, że właśnie zgłaszasz, że powinien opłacić składkę na PiD? Dzięki za info :)
Żartuję ale gdyby rozwinął działalność na forum, zapraszam do właściwego działu. Poza kratkami coś jeszcze robi? pozdr, laska |
nowik ale pojechałeś. Dzięki. Nic więcej nie robię (narazie:)) Spoko gdybym coś działał na pewno opłacę składkę.Pozdro.
|
Tak patrze na ta kratke on Pratowasika i cos mi sie wydaje ze kamien i tak dotrze do reflektora i narobi nam balaganu. Jak dla mnie ta kratka to troche za rzadka, bo w koncu szyby reflektorow niszcza dosc male kamienie. Nadal jestm za oslona z PCV lub poliweglanu. No i cena 30 razy nizsza. Mimo wszystko musze przyznac ze sie chlop napracowal i niezle mu to wyszlo.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wy to potraficie za słówka łapać :rules:
|
Cytat:
Cytat:
|
Witam wszystkich:bow:!!!! Tak czytam i czytam i wydaje mi się że coś drogo ta kratka jak na wyrób ze zwykłej stali, jak zajmowałem się podwyższeniami kierownicy to powiem szczerze ze materiał robił cenę bo to aluminium, robota specjalisty i dobre śruby na jednym komplecie "zarabiałem na was" chyba z 5 pln.-ów po odliczeniu kosztów paliwa bo musiałem po to śmigać 40 kilosów w jedną stronę do tokarza no ale cieszyło mnie to że wszyscy sa zadowoleni i że wszyscy sie przymiezali a mnie wyszło:)))) a poszło tego bez mała około 80 kompletów. A tu zwykły żelaz siatka żelaz drut malowanie proszkowe bym odpuścił dobry podkład i śśśśśśśprajjjjjj i będzie git. Na drut i gaz do spawarki też grosze, więc tu pada moje pytanie skad tak wysoka cena 150pln.??????????????????? Zrobie takie coś z siatki stalowej do atrap samochodowych z oczkiem jak plaster miodu, kosztuje grosze i do okoła przyspawam tigiem drut za 5 złotych:)))) :haha2:
Pozdrawiam jak wyjdzie dam znać za tydzień :at: |
Dlatego tez kratka jak dla mnie za groga...
|
Czekam z ciekawością. Oberwałem ostatnio kamieniami i straciłem jedno oczko.
Byle tylko, na wszystkie spalone regulatory swiata, można było przetrzeć reflektory bez demontowania kratki :). |
Ciekaw jestem co z tego wyjdzie.... Czekam na foty.
|
Chłopy, ja robiłem taką kratkę do RD04 jakieś 3-4 lata temu, opisywałem to jeszcze na starym forum chyba.
Wykonana z kawałka pręta, siatki kupionej w sklepie i kilku blaszek na uchwyty. Pomalowana podkładem i jakąś białą farbą, nie pamiętam co to było ale trzyma rewelacyjnie. http://img651.imageshack.us/img651/2526/obraz076di.jpg By kml1 at 2010-06-26 http://img149.imageshack.us/img149/1476/obraz070or.jpg By kml1 at 2010-06-26 Odległość taka aby swobodnie łapa wchodziła ze szmatką. http://img203.imageshack.us/img203/8792/obraz071l.jpg By kml1 at 2010-06-26 Od góry i spodu zrobione mocowania z blaszek, dolne mocowanie przykręcone do czachy. http://img37.imageshack.us/img37/3806/obraz072ty.jpg By kml1 at 2010-06-26 Siatka kupiona w sklepie z metalowymi rzeczami, w Wa-wie na placu Grzybowskim. http://img69.imageshack.us/img69/4548/obraz074y.jpg By kml1 at 2010-06-26 Zastosowałem ją również w gmolach: http://img39.imageshack.us/img39/3726/obraz073xb.jpg By kml1 at 2010-06-26 Czas wykonania tej siatki, gdy miałem jeszcze dostęp do wyposażonego warsztatu to 1 dzień, pamiętam że przy spawaniu migomatem siatkę łatwo było przegrzać topiła się bo jest w ocynku. Z ciekawostek okręgi były gięte na wale korbowym od WSK-i :D Pozdrawiam!!! |
no i dodaj że koszt wykonania ze 20zł a przyjemność z roboty bezcenna :)
|
Cytat:
|
Tak jak pisze Dzieju, koszt wykonania pewnie 20 złotych ale...
dodać do tego dniówkę i robi się już o wiele więcej. Dlatego ceny "dla siebie" kosmicznie różnią się od cen "handlowych". Pominę koszt wyposażenia zakładu :) |
Dlatego zapłacę uczciwe dla obu stron pieniądze za takie coś :). I czekam na produkt podobny właśnie do tego KML'owego.
|
Cytat:
Kiedyś chciałem zrobić dla każdego chętnego pewien gadżet do moto niemal gratis po kosztach materiału ( ok 8zł , firmowe kosztowały ok 30zł) ale padły głosy sprzeciwu od tych co chcieli zrobić na tym kasę. Wiem że żyjemy w czasach ginitwy za pieniądzem ale to nie znaczy że musimy dać się w to wciągnąć. Kiedyś na forum było wiecej bezinteresownej pomocy ( fajnie że jest nadal) ale materializm się również zakradł. Nie chcę rozwijać swojej myśli dalej , ale może czasem warto pomysleć co jest tak naprawdę ważne. |
Ale ja tylko chciałem podkreślić rzeczywisty koszt takiego cuda, nie wspominając jeszcze nic o zarobku.
A ty uderzyłeś w wysokie nuty. Ale i tak zgadzam się z Twoim zdaniem :) |
To była myśl ogólona a nie szczególnie adresowana pod Twoim adresem
|
Chciałbym podzielić się jedynie tym, że mocowanie wkrętami do czachy może być bardzo bolesne przy jakiejś glebie. Sam
zastanawiam się, jak mam teraz uzupełnić wyszczypany plastik. W tym miejscu jest cienki i nie ma żadnego podparcia. Może rozwiązaniem byłoby zawczasu jego wzmocnienie jakimś płaskownikiem, czy grubą blachą? Uważam, że patent Hiszpana z mocowaniem do stelaża jest dobrym rozwiązaniem. |
Tak mi coś świta że od wewnątrz czachy była wstawione jakieś usztywnienie, dla pewności, ale tak dawno to robiłem że teraz nie pamiętam.
Gleb kilka było zaliczonych, nawet parkingówka gdzie centralnie bokiem kratki przyrżnąłem w słupek jak moto mi się przechyliło (na jednej z fotek widać przytartą farbę) , dotychczas z kratką ani owiewką nic się nie stało :) |
Kartki
Niech Będą Pozdrowieni Wszyscy Wyznawcy Religii o ktorej mowa w jednym z pierwszych postów
Pytanie mam do was czy znalazły by sie w tym kraju osobistosci ktore bylyby zainteresowane Kratką w moim wydaniu Jest to badanie rynku bo mam troche siatki i kilka wygietych juz okularów które po powrocie do "Życia" mogłbym sprzedac Siatka oczko 14mm z drutu o srednicy 1.5mm calosc cynkowana i malowana proszkowo na kolor czarny lub bialy Montaz jak w pierwszych postach to stelaża czachy Kratki bylyby gotowe w 3 tygodniu listopada Cena 150 zl z wysyłka Dajemy czas do przyszlego weekendu Jesli zapadnie decyzja o produkcji temat otwieram w Dziale Producentów Zdrowia |
ja tak ale do LC8 ;)
|
do szarych LC8 nie robi się ;-)
|
A do czarnych? :)
Kamyk |
Czyli rozumiem że takie jak w poście nr 5. Na taką sztukę się pisze.
|
Do 4 też zrobisz ? Jeśli tak to się piszę na jedną sztukę.
|
ja poproszę do KTM-a 990 szarego......
jak da radę....... |
Byłbym chętny na jedną małą czarną do 07A.
|
Sie troche zejszło
jedzie i dojechac nie moze do mnie Rd07A Po nowym roku kratki beda gotowe Chetni privv |
Cytat:
|
No i jak tam z tematem?
Pozdr Robin |
Produkuje ktoś teraz kratki do RD07?
|
Mam na sprzedaż do rd07a.
wysłane z tapafona |
Cytat:
No i rezerwuje dopóki nie zobaczę foto i ceny. |
To ja drugi do kolejki.
|