Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   spis narzędzi na wyprawę (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3933)

Zet Johny 20.11.2014 14:05

A jak wiadomo faceci myślą o jednym - Piwie :beer:oczywiście a najlepiej dwa

jorge 21.11.2014 11:44

Cytat:

Napisał Afrykanka (Post 405314)
A wiesz, że gdybym ich podpuściła, to pierwsi by swoje zdjęcia powrzucali, aby takie zdjęcie zobaczyć? ;P Lecę, wiem już swoje. Pewnie jeszcze przed moją wyprawą będę potrzebować kilka rad, ale nie gadajmy o stanikach, zdjęciach i innych babskich pierdołach. Wchodzę tu po konkrety, nie na kawę do koleżanki :P Trzymajcie się!

Szanowna Pani Afrykanko.

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pominięcie tych świńskich szowinistycznych wpisów Pani adwersarzy. Wszak powszechną jest wieść, że forum to słynie z tolerancji, równouprawnienia i miłości do wszelkich żywych istot, i to na długo przed ujawnieniem w poczytnych artykułach pojęcia gender. Zapewne mylącym mógł być fakt użycia niepoprawnej formy czarnuch również wobec kobiet- zgodnie z nowomową winno się mówić oczywiścieczarnuszka lub czarnucha.

Kończąc - jeszcze raz proszę o przyjęcie w poczet dobrej przyszłości, przeprosin, że ten czy owy pierś Pani obaczyć chciałby. Wszak w kręgu tzw. celebryty równie skuteczne protesty się zdarzają:

http://www.tvn24.pl/kultura-styl,8/k...wy,486658.html

Z poważaniem

Młodszy Łowczy Przesady.

Evvil 24.11.2014 22:19

Koleżanko,

Co do narzędzi to wiesz - oprócz zabezpieczenia ich przed wilgocią wiele poradzić nie można. Jak złapią wody, to rdza pójdzie. Jak naoliwisz, to rdza nie pójdzie ale powodzenia z korzystaniem z nich. Niestety złotego środka nie ma. Zresztą - od rdzewiejących nasadek jeszcze nikt nie umarł a przez parę miesięcy nie zeżre ci ich tak żeby się nie dało używać.

bass 25.11.2014 10:47

jasne... nie ma to jak pracować gdzieś w trasie ujebanymi w oleju kluczami... mmm taaak :D :vis: :haha2: jak sie ma normalne narzędzia to szybko nie rdzewieją i nie trzeba z nimi nic robić :D coś mi się wydaje, że któremuś z nas się nudzi i został tą "Afrykanką" dla żartu :D

QrczaQ 25.11.2014 14:17

Juz sie uspokoic. Wystraszyliscie panienke i po zawodach. Wstyd.
LOL

hans 25.11.2014 15:42

1 Załącznik(ów)
sorry, nie mogłem się powstrzymać...

Dzieju 25.11.2014 19:05

Cytat:

Napisał hans (Post 406050)
sorry, nie mogłem się powstrzymać...

To jest przedmiot do wybijania pewnych pomysłów jak kąpiel olejowa dla narzędzi, bo za ładny żeby go tradycyjnie używać :)

Evvil 25.11.2014 23:11

Wiem! Jeździć tam gdzie ma wilgoci. W maroku NIC nie miało śladu rdzy a były intensywnie użytkowane. W rumunii po tygodniu wszystko zardzewiało.

Dzieju 26.11.2014 10:31

I to jest informacja , z narzędziami jedziemy tam gdzie sucho.
Tam gdzie mokro ich nie zabieramy :)

hans 26.11.2014 11:49

1 Załącznik(ów)
poniżej opcja w tereny wilgotne:

Evvil 26.11.2014 14:58

Hmm... a rozkmniając zupełnie poważnie - może opcją byłoby trzymanie narzędzi w pojemniku wyposażonym w funkcję vacuum (takie z ręczną pompką). Teoretycznie ograniczenie ilości tlenu zapobiegnie utlenianiu się metali. Co prawda próżni absolutnej nie zrobimy, no ale chyba pomóc troche by to pomogło. Pytanie tylko czy nie lepiej się po prostu pogodzić z tym, że zardzewieje i koniec.

Bo nie ma narzędziówki idealnie szczelnej a też nie jest kwestią do końca szczelność pojemnika a to, że narzędzia po prostu są wilgotne.

jorge 26.11.2014 15:37

Cytat:

Napisał Evvil Twin (Post 406159)
Hmm... a rozkmniając zupełnie poważnie - może opcją byłoby trzymanie narzędzi w pojemniku wyposażonym w funkcję vacuum (takie z ręczną pompką). Teoretycznie ograniczenie ilości tlenu zapobiegnie utlenianiu się metali. Co prawda próżni absolutnej nie zrobimy, no ale chyba pomóc troche by to pomogło. Pytanie tylko czy nie lepiej się po prostu pogodzić z tym, że zardzewieje i koniec.

Bo nie ma narzędziówki idealnie szczelnej a też nie jest kwestią do końca szczelność pojemnika a to, że narzędzia po prostu są wilgotne.

Evil - przecież to prawienie o niczym. Sorry, ale jak masz suwmiarkę, miernik prądu lub klucz nastawny - to smarujesz odp. sprajami lub wkładasz w szmatkę nasączoną. Jak masz jednak zupełną chęć zabezpieczenia - kupujesz pojemnik np. od Mirmila. Reszta gratów - przecież nie jest na wierzchu, a Afryka bywa łodzią, ale nie jest nią na co dzień...

QrczaQ 26.11.2014 22:15

Dziewczyny. Kupcie se to i temat skonczony.
http://crosso.pl/wp-content/uploads/..._the_belt1.jpg
http://crosso.pl/pl/produkt/pocket/

Najlepiej w polaczeniu z tym
http://crosso.pl/wp-content/uploads/...the-pocket.jpg
http://crosso.pl/pl/produkt/organizator/

Razem 89zl

Dzieju 27.11.2014 22:14

Cytat:

Napisał Evvil Twin (Post 406159)

Zawsze można spróbować wrzucić z narzędziami woreczek chłonący wilgoć choć nie wiem czy ma szansę wydolić z tym pochłanianiem.
Albo puścić wydech przez narzędziówkę , osuszy i podgrzeje :)
Można wrzucić do kufra , będą miały sucho.

Ludzie to lubią sobie stwarzać problemy :)

Evvil 28.11.2014 15:09

Otóż kwas solny idealnie wchłania wszelką wilgoć. Kiedyś fiolki z kwasem umieszczało się pomiędzy dwiema szybami w domostwach żeby nie parowały szyby.

A poważnie - przestrzegam przed troczeniem narzędzi do samego siebie. W razie gleby możemy mieć pozamiatane po śledzionie, wątrobie czy oponce.

dawid8210 28.11.2014 16:48

Elvin dobrze gada. Nawet dobrze wypchany portfel potrafi żebra porządnie obić, przy wyjebce, a co dopiero żelazo przy dupie.

Lucky Luke 28.11.2014 16:55

Ja z narzędziówką kriega R8 glebiłem mnóstwo razy i nigdy nic mi się nie stało, narzędziom również. Także polecam , szpej w niej zostaje zawsze suchy.

Evvil 28.11.2014 21:53

tylko nie elvin.

sluza 29.11.2014 10:07

Elvin!!!!!!!!!!! do drewutni

zaczekaj 29.11.2014 16:13

Ja tam narzędzia wiozłam w skrzyneczce przeznaczonej właśnie dla nich. Skrzyneczka w sakwie która długo nie miała szans wyschnąć. W sakwie kałuża, narzędzia w wodzie a rudej jak nie było tak nie ma.
Jednym zdaniem dobre narzędzia nie zardzewieją :-)

Wyklikano z Tapatalk

dawid8210 29.11.2014 16:43

L i v mam obok siebie to się polemiłem :D

Evvil 01.12.2014 13:39

Masz klawiaturę z biedronki? L i V są zupełnie gdzie indziej.

Czy dobre narzędzia nie rdzewieją? Może tak - dobre i nieużywane nierdzewieją :)

bass 02.12.2014 19:06

Cytat:

Napisał Evvil Twin (Post 406755)
Masz klawiaturę z biedronki? L i V są zupełnie gdzie indziej.

Czy dobre narzędzia nie rdzewieją? Może tak - dobre i nieużywane nierdzewieją :)

widać, że dobrych nie miałeś jeszcze :D kup np komplet proxxona, wtedy rdzy nie zobaczysz nawet jak poużywasz :umowa:

Evvil 02.12.2014 21:46

KTM się nie psuje, więc po co mi narzędzia :)

Dzieju 03.12.2014 16:25

Cytat:

Napisał Evvil Twin (Post 406946)
KTM się nie psuje, więc po co mi narzędzia :)

Pewnie masz racje że się nie psuje tak by można było naprawić na drodze narzędziami.
Psuje się tak że tylko laweta ? :)

Artek 03.12.2014 16:31

Cytat:

Napisał bass (Post 406932)
widać, że dobrych nie miałeś jeszcze :D kup np komplet proxxona, wtedy rdzy nie zobaczysz nawet jak poużywasz :umowa:

Potrafią lekko się rudą pokryć. Mam komplet 23286 i większość bit-ów popękała. Grzechotki i nasadki dają radę ale pozostawione brudne i wilgotne lekko rdzewieją.

Evvil 04.12.2014 19:56

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 407017)
Pewnie masz racje że się nie psuje tak by można było naprawić na drodze narzędziami.
Psuje się tak że tylko laweta ? :)

To nie to co afryka, że amortyzator z kołka sosnowego zmontujesz :)

bass 05.12.2014 17:36

spokojnie, sosnowy amor zaadoptujesz nawet do ktm :D a jak pokombinujesz to nawet kardan do gjeesa z tego zrobisz :D

redrobo 05.12.2014 20:47

Tylko do ducati trzeba osikowy.

WojtekBBI 05.12.2014 22:01

3 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Evvil Twin (Post 407221)

potwierdzam:vis:

redrobo 05.12.2014 22:35

To tlumaczy wozenie siekiery na gmolu.

Dzieju 06.12.2014 10:45

Cytat:

Napisał Evvil Twin (Post 407221)

Ale jedziesz dalej na kołach :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:30.