![]() |
Cytat:
Zazwyczaj to 3 dni zmieniajac sie za kierownica za 4 godziny. Oprocz tankowania, sikania , jedzenia i spania dolicz jeszcze czas na przekroczenie granic, kupowanie winiet. Po drodze masz kilka atrakcji, jak chociazby Istambul..jak nie widziales, to warto zobaczyc, przespac sie, pozwiedzac. Wg mnie realnie 4 dni przy siedzeniu na motocyklu po 10-11 godzin dziennie. |
Cytat:
Mozna pozyczyc u mnie. Auta Cars4rent.ge Do Gruzji nalot jest co roku, od maja do pazdziernika. Z tym, ze lipiec i sierpien za goracy i za duzo ludzi. Nie warto wtedy tam jechac. |
Dziękuję za odpowiedż.Zostanie mi jednak puszka ,ponieważ córka jak usłyszy o Gruzji to nie odpuści.
|
tak podsumowujac co tu napisane to :
droga dojazdu czy powrotu przez rosje czy turcje czasowo wychodzi podobnie - ok 4 dni Wychodzi na to ze fajnie zrobic koleczko :) CZy taki dojazd czy powrot ma jekies minusy ? czy smialo mozna jechac jak google pokazuje ? https://www.google.com/maps/dir/Tarn...25f974!1m0!3e0 |
No, przez Krym kolego to na pewno nie pojedziesz. Szukaj przejścia koło Biełgorodu.
|
Oczywiście. Od Krasnodaru wjedzie bez problemu ale przez Armiańsk nie wyjedzie ani też nie wjedzie. Dla jasności my zawsze lecimy tak.
https://www.google.com/maps/dir/Tarn...23e8a9!1m0!3e0 Przez rejony Ługańska, Mariupola i Doniecka się nie pchamy bo znajomi Krymczanie stanowczo odradzają. Nie wiem czy się da czy też nie bo nigdy nie próbowałem. |
Cytat:
https://poland.mfa.gov.ua/pl/consula...torium-ukrainy Druga opcja, to wybierasz trasę Lwów > Równe > Kijów > Połtawa > Charków i potem skok do Woroneża. Nie przejedziesz przez rejon Mariupol / Ługańsk. To jest strefa zmilitaryzowana, poza kontrolą Ukrainy. By tam wjechać potrzebne jest specjalne pozwolenie z ukraińskiego MSZ + jakieś papiery z tych samozwańczych republik. Nie wiem czy ktoś to ćwiczył. |
Ktoś z forum trampkowego chyba się pchał tam ale odbił od postów wcześniej. Co do tego wjazdu na Krym z terenu UA to przepis ten jest martwy (tak przynajmniej zeznaje kumpel z Jałty, który ma rodzinę pod polską granicą). Po porostu nie są takie pozwolenia wydawane ale to znam tylko z jego relacji. Tam jest teraz totalny miszmasz bo wydano paszporty krymskie i jak ktoś nie był dość czujny i zdał paszport UA to się totalnie udupił bo na krymskim paszporcie wjedziesz tylko do Rosji (kumpel tak ma) , za to jego dziewczyna ma paszport UA i RUS więc na granicy ruskiej pokazuje ruski a na UA ukraiński i lata bezproblemowo.
|
Cytat:
|
Cytat:
https://ukrainamarcina.pl/wyjazd-na-krym-w-2020-r/ "zgodnie z ustawą Wierchownej Rady „Про затвердження Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї„, a także decyzją z listopada 2018 r. Ukraińskiej Służby Granicznej, o zakazie wjazdu na Krym cudzoziemców (artykuł Україна заборонила іноземцям в’їзд до Криму), wjazd na Krym przysługuje wyłącznie obywatelom Ukrainy i to pod pewnymi warunkami." |
Tak na szybko pytanie - na jakie temperatury trzeba się przygotować spiąć na wysokościach ok 1000m w czerwcu ?
Pozdr |
Weź czajnik.
Sorry, nie potrafię się powstrzymać od sarkazmu:) |
Spoko ulżyj sobie , mam to gdzieś , skoro potrzebujesz w ten sposób się dowartościowywać nie żałuj klawiatury ...
A odnośnie pytania - zastanawiam się nad śpiworem w jaki się zaopatrzyć ....wiec pytam o temperaturę .... |
Śpiwór se weź dobry a temperatury na wysokości 1000 m to zależą kolego od pogody, która jak wiadomo zmienną jest. Ja sobie weźmiesz śpiwór o komforcie 0/+5 to doopa w czerwcu ci raczej nie zmarznie, najwyżej będziesz spał w opakowaniu.
Pytanie jakie postawiłeś wyjątkowo mało trafne jest jeśli chodzi o Gruzję bo takie Stepancminda leży na jakieś 1700 m a przełęcze kole 3000 się zdarzają więc gdyby przyszło ci tam spać to już się nie mieści w zakresie wysokości o którą pytasz. To góry. Jak się wybierasz to proponuję najpierw dobrze rozpoznać temat a potem zadawać pytania dotyczące szczegółów. Postawiłes sobie za cel nr 1 Vardzię, co w moim mniemaniu świadczy o mocno powierzchownym liźnięciu tematu choć ja chooya wiem bo byłem tam ledwie 2 razy i mówię to bez sarkazmu. Z pewnością wielu z naszych spenetrowało ten obszar zdecydowanie lepiej. Pobieżnie przejrzałem relacje i wpadło co najmniej kilka, wystarczy trochę czasu poświęcić, poczytać i będziesz wiedział wszystko. Pytania o temperaturę tudzież inne tego typu cytując klasyka Cytat:
Cytat:
|
strach proste pytania dawac na forum widze ....
moze tylko tak : https://www.blasty.pl/upload/images/...6_21-54-10.jpg teraz na powaznie : jakie opony wziasc na szutry gruzinskie ? :) :) |
E tam. Ja się od razu urodziłem wołem.
W moich czasach wszystkie opony były dobre. Cha cha. |
widzę że się wizualnie i mentalnie facebook z forum robi...
|
Na anakach przejedziesz.🙂 Jak chcesz mieć +10 do lansu to musisz uczepić dodatkowy komplet na bagaże.
|
Z pytaniem o opony żartowałem :) taka mała prowokacja cielęcia :)
Pewnie weźmiemy komplety dodatkowe znając życie :) Nie wiem o co pytać teraz i czy jest sens skoro podobno wszytko info można znaleść w necie czy tu .... Narazie pozdrawiam towarzystwo starszych młodszych doświadczonych nie doświadczonych ...:) |
Cytat:
Ja bym nie brał tylko wysłał tam wcześniej kurierem albo kupił na miejscu, chyba, że „szmaciaki na dotarcie” na dojazd a potem bym się ich pozbył po zmianie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
To nie ma już opon na których można pojechać i wrócić ?
|
@krytek: nie obrażaj się ale forum to nie jest fejsunio. Tutaj jak zauważy Emek pewien poziom infantylizmu poznawczego nie jest mile widziany. Pewnie każdy z nas jest obecny na fejsie ale z pewnych powodów społecznych woli FAT :)
Co do śpiwora: pytanie elementarne - planujesz spać w namiocie w górach czy celujesz w kwatery ? Jeśli to drugie, to weź coś co zajmuje mało miejsca i daje komfort w graniach 5-0 stopni. Jeśli planujesz kimać w namiocie, to w nocy mogą być przymrozki. Wtedy fajnie mieć coś na -5 komfort. Co do opon: poleciałem kiedyś tą trasę (9 tys km) na szosowych oponach. Gruzja się zmienia, kładą asfalt, poprawiają drogi co sezon. Oprócz kilku miękkich odcinków (Ushguli > Lenteki) gdzie brakowało mi trakcji, wszędzie dało się przejechać . Pewnie takie Heidenau K60 spokojnie wystarczą na całą trasę - oczywiście jeśli nie lecisz na kacie 1290 pełnym slajdem od zakrętu do zakrętu :) |
Cytat:
Są, myśmy zrobili Polska-Tadżykistan-Polska na k60 ale jak to mówili w reklamie, jak coś jest do wszystkiego to ...https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5d9f262a8c.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
Dokładnie k60 tył i tkc80 przód. I moim zdaniem to świetny komplet na takie wyjazdy. Oprócz wyjazdu na wschód przejeździłam na nim jeszcze cały sezon w PL oraz dojazd na Bałkany. Tam zmieniłam na kostki ale spokojnie mogły jeszcze trochę pojeździć. Na suche warunki więcej nie trzeba :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Co do opon to juz plan jest , szmaciaki na dojazd a na miejscu kostki obowiazkowo, bo jak sie da to jezdzimy tez po miekkim a tam sie da ... :)
Spanie - plan tylko namiot :) Fizolof - masz fajne zdjecie ! - masz jakis album co by mozna poogladac ? pozdr |
Gruzja - 3 szybkie pytania
Cytat:
Albo tutaj: https://photos.app.goo.gl/7nTotjC3k7cWFi9w8 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
Nie okresliles trasy, wiec trudno tez podpowiadac o oponach. Jak bedziesz spac tylko w namiocie, co wg mnie jest bardzo duzym bledem, to znaczy, zebedziesz obladowany. Bo namiot, spiwor,materac, pewnie tez sprzet do gotowania itp. Czyli.ostrego offu nie bedzie. Jak nie planujesz Vashlovani.na 3 dni, to.ja bym I namiot I opony kostki odradzal. W Gruzji jest na tyle duzo miejsc do spania, tyle dobrego zarcia, ze szkoda czasu I energi na spanie w namiocie I gotowanie samemu. Opony. Tak. Jak napisal Mikelos. Wszedzie robia asfalty. Ja 95 procent tras przejezdzam starym transitem. Kiedys zeby zrobic fajna objazdowke po Gruzji mozna bylo o kostkach myslec. Teraz przydadza sie tylko.w Vashlowani. Bo nawet dojazd do Omalo to tylko kamienie I szuter.W Gruzji bloto praktycznie nie wystepuje. Mowie oczywiscie o.jezdzie turystycznej na motocyklu |
Cześć Mirek, w czerwcu z Tatą chcemy polecieć na tydzień do Gruzji, wynająć motorki i pojeździć po górach. W zasadzie nic po za górami nas nie interesuje, może jeszcze to vaszlowani bo wtedy było, jak było i żeśmy nie dojechali. Stawiam flaszkę dobrej grappy za ułożenie takiej trasy, napisz na priv jakie masz tam dryndy i za ile, najbardziej pasowały by nam derzetki.
Pozdrawiania. |
Cytat:
|
Widze ze nie tylko my celujemy w czerwiec do Gruzji :) to fajnie ....
Spanie w namiocie jak dla mnie wygrywa....jeszcze :) - wolnosc i niezależność ... Tam dodatkowe pare kilo bagażu nie zaszkodzi. Fajnie oczywiście zjeść tam czy tu ale absolutnie to nie jest dla mnie aż tak ważne w tym przypadku - zostawiam takie rzeczy na wyjazdach z rodzina :) Pozatym ogarnięta i zagrana grupa, jesli chce to od pobudki do jazdy potrzebuje ok 1 godzinę na jedznene , spakowanie namiotów ...- tak u nas przynajmniej było na wyjeździe do Bośni Tak mamy plan odwiedzić Vashlovani - zdecydowanie tak :) ... mam nadzieje ze się uda . |
Nie wiem jak jest teraz ,ale kilka lat do tyłu musieliśmy zgłosić chęć przejazdu przez park w biurze tegoż .
Dokładnie tutaj https://www.google.com/maps/place/Ad...5!4d46.1035788 Jest to strefa przygraniczna , jest tam wojskowy posterunek ,po zgłoszeniu się w biurze parku mogliśmy normalnie przejechać pętlę wokół ww. Nawet rozbiliśmy biwak nad strumykiem, bo ciemność nas zastała. |
Cytat:
My nocowaliśmy w namiocie przy zaporze wodnej - dobre miejsce do pływania (41.283273, 45.897804). Warto też podjechać na stare lotnisko wojskowe Sziraki (41.38152571505936, 46.37444753736338) i obejrzeć z bliska schrony na samoloty bojowe. Dziś służą jako przechowalnie sprzętu rolniczego i zboża. Można też pobawić się resztkami samolotu - jeśli jeszcze coś zostało :) |
No to jak puma tam teraz się kręci to nocowanie pod namiotem może być z dreszczykiem :)
Gdyby komuś z zainteresowanych wpadła w ręce ulotka o wulkanach błotnych w pobliskim Parku narodowym "Chachuna " to nie polecam. Mikelos ,właśnie podejrzałem koordynaty na Wasz nocleg koło tamy, dokładnie w tych samych krzakach nocowaliśmy. Pamiętam że mnóstwo kolczastych roślin tam było. |
Cytat:
https://lh3.googleusercontent.com/pw...no?authuser=11 Tak wygląda stara baza wojskowa.... https://photos.app.goo.gl/5R2LptVkCXNWGhJs6 A tu można pobawić się wrakiem: https://photos.app.goo.gl/jm6w66EJwWSdfyWbA |
Cytat:
Gruzja https://maps.app.goo.gl/94LNBGsaXRSKm2yj7 a dla mnie to super miejsce. Jedno z najlepszych w Gruzji. Super trasa. Poligon za Rustavi David Garegia Udabno Brod na rzece Liori Wulkany blotne Trawers az do kosci mamuta Razem jakies 300 km. Plus 200 powrotu. |
Nie no te Twoje wulkany to jakieś inne, zajebiste, myśmy pojechali za wskazaniem jakichś lokalnych ludzi za tamą w lewo , i zastaliśmy kilka małych wulkaników ledwo co z ziemi wystających.
|
wkoncu Panowie konkrety ...... miejsca , nazwy , koordynaty ...:Thumbs_Up:
tak trzymac :) |
Coraz bardziej skłaniam się ku opcji szybkiego tranzytu przez Turcję tam i powrót (1 dzień drogi mniej ode mnie) i zjeżdżania Gruzji przez kilkanaście dni, żebym nie miał po co tam wracać...
|
Cytat:
Wiekszosc, ktorzy pierwszy raz tam pojada, to wracaja. W innej porze roku,na innym motocyklu,z rodzina, z nowymi kolegami, pozwiedzac, przejechac tranzytem, odpoczac lub poprostu dobrze zjesc i wypic. Znam ludzi, ktorzy turystycznie sa tam co roku, lub. Lub byli 2 razy na motocyklach, a chca jechac kolejny raz, tez na moto. Zazwyczaj widze taki schemat. 1 wyjazd. ZALICZYC "w 2 tygodnie.Gruzja I jeszcze w planach kawalek Armeni( Erewan I Sevan)" Oczywiscie sie okazuje, ze dopiero po powrocie czlowiek sobie uswiadamia ile NIE zobaczyl I ze trzeba wrocic po raz drugi. 2 wyjazd."POWROT" Teraz juz na serio wszystko zobacze. Ale sie nie da.wiec zobaczysz druga polowe Gruzji. Ale nie wdepniesz do.wielu fajnych.miejsc, nie odpoczniesz. 3 wyjazd. "ODPOCZYNEK" W koncu.jechac bez nagonki, odpiczac, zjesc, wypic, spotkac sie ze znajomymi. Moze cos zwiedzic. Z nudow. 4. Wyjazd."ARMENIA" Na minimum.tydzien.do.Armeni I Karabachu. I wielkie zdziwienie, jak ten.kraj.jest inny od Gruzji. I ile ma atrakcji. No, jestem ciekaw, ile osob kiwa glowa I potwierdzi moje obserwacje... |
Cytat:
|
Podoba mi się ten plan :-) Tylko niech czasy się zmienią. Jak wygląda sprawa zostawienia moto w Gruzji na dłużej?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Warto pojechac w czerwcu, wrocic we wrzesniu. Jakby co to mam pewny parking, miejsce przy hostelu w Kutaisi |
Cytat:
Dlatego teraz chcę polecieć na tydzień , wynająć motorki i pojeździć po górach, nie interesuje mnie zwiedzanie i nic więcej po za górami. Spanie pod dachem, dobre żarcie i wino. Masz deerzetki do wynajęcia, albo polecisz firmę gdzie możemy wynająć dwie 690-tki lub 701-ki ? |
Adagio.
Na razie Gruzja zamknieta na 4 spusty. Od marca turystyka stoi, ale .jak tylko sie otworzy, to zrobie Ci plan I ogarne wszystko. Zadzwonie w 2021 |
Tak po cichutku myślę że jakby się dało to w czerwcu chciałbym się wybrać.
Będziemy w kontakcie, zdrowia na Święta i na Nowy Rok. |
Cytat:
Wczoraj dostałem smuta wiadomość ze jeden z nas rezygnuje z wyjazdu :mur: Zostało nas 3 , jesli kolejny zmieni zdanie to wyjazd jest pod znakiem zapytania :Sarcastic: Narazie Wszystkim wesołych świat i dobrego nowego roku życzę a przedewszyskim spełnienia marzeń podróżniczych na motorze :) |
Cytat:
Droga do Omalo/Dartlo tylko jak lubisz przygode I umiesz jezdzic. |
Mirek, co jest takiego w Vashlovani, że na dużym GS-ie tego nie zrobi? No, oprócz brodu na Lari na wiosnę, bo wiadomo ;-)
Poważnie pytam. |
Cytat:
Tam jest tak, jak w Mongoli,czy w Maroku. Brod na Liori to poczatek przygody. 500 km w 2 dni po terenie. Bez infrastruktury. <iframe width="312" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/3ljnK7is1ms" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> [YOUTUBE]<iframe width="312" height="266" src="https://www.youtube.com/embed/3ljnK7is1ms" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>/YOUTUBE] |
Mirmił ja kiwam głową i może latem jak coś się ruszy...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:06. |