![]() |
Cytat:
|
Ach te DCT :)
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
No nie wiem. Jestem sceptykiem ale w niedzielę testowałem to DCT i w teren czy na wyrypę z dala od domu bym tego nie zabrał ale uczciwie muszę przyznać, że to działa bardzo, bardzo dobrze. Po czarnym i szutrach bo w terenie nie byłem. Biegi zmienia zajeszybko i płynnie i tylko to szczękanie tego silnika jest lekko irytujące.
|
Cytat:
jeżeli nie przebija to czy dochodzi do odcięcia zapłonu ? |
Cytat:
do odcięci zapłonu staram sie nie dopuszczać.. ale i takie momenty sie zdarzały... że szło do odciny.. |
W oryginale z przodu jest 16, przynajmniej w manualu.
|
pytałem o przełożenia ponieważ przypuszczam iż ich zmiana mogła doprowadzić do sytuacji gdy wg.sterownika przy zadanych odczytach nie ma jeszcze potrzeby zmiany biegu... no ale wydaje się logicznym iż jeżeli silnik osiąga obroty krytyczne to bez względu na prędkość powinno to być nadrzędne do zmiany biegu....
w każdym innym przypadku musi zapisać się jakiś błąd ponieważ sterownik wymusza zmianę a ta nie następuje więc ECU doskonale wie iż coś nie działa jak należy. |
Oj tam, przełączył na manuala i takie objawy.:D
|
Dzięki Pany za rady w tym temacie, druga zawiecha skrzyni w terenie (usunięta uderzeniem przy pomocy kija ;-) zmobilizowała mnie do wyczyszczeniu silniczka dct.
Mimo marnych umiejętności mechanicznych wszystko się udało, działa lepiej niż przed czyszczeniem i nawet nie musiałem kupować nowego silniczka. |
Znaczy kijem w silniczek i znowu dziala ? :) tak gdybym kiedys tez musial.
|
dokładnie... kijem w silniczek i się odwiesiła, bo przepchnięcie i zluzowanie łańcucha na centralce już nie pomagało, tak jak za pierwszym razem.
Zauważyłem też , że zdarzyło się zgasnąć Afrze w terenie gdy musiała szybko przerzucać biegi , teraz były krótkie testy terenowe i nic takiego się już nie pojawiło... ale i tak długo wytrzymało bez czyszczenia, bo do 40tyś. km. |
Warto chyba mieć to ustrojstwo na zapasie jak się leci gdzieś dalej.
|
Gdzieś na forum się przewinęło, że ten silniczek trzeba przeczyścić przy przebiegu około 40-45 tys.
|
Jeżeli takie przeczyszczenie pomoże chociaż na okolo 10tyś. to nie ma co targać balastu. Dobrze, że już mam ogarnięte, dwa imbusy i można to naprawić nawet w ciemnej dupie w 30 min.
|
105.000km nigdy nie czyszczone i działa ok, może lepiej poszukać prawdziwego problemu, nie twierdzą aby nie jest to ten silnik ale raczej problem może dotyczyć szczotek, szczotko trzymacza ( np. coś powoduje, że szczotka zawiesza się) dopóki są szczotki nie przywiduje się czyszczenia bo siła odśrodkowa i tak usuwa to co się wytrze z szczotek.
|
możliwe, że mdxmd masz rację, będę obserwował,
ale po rozkręceniu tego silniczka rzeczywiście w środku było pełno pyłu, jeżeli będzie spokój przez następne 10-20 tyś. km ze skrzynią, będzie to znaczyło, że jednak czyszczenie pomaga i wystarcza |
Kolejny problem z DCT ale troszkę inny.
Moto kupione w grudniu jako nówka sztuka, dokładnie 28 grudnia dostarczone do mnie do domu przez dealera. Po przywiezieniu wszystko działało jak należy, tzn moto odpalał bez problemu a skrzynia przełączała N/D. Jako że pogody nie było (podobno nie ma złej pogody ale to nie o tym) i z czasem różnie bywało to moto stało w garażu. Jakież było moje zdziwienie gdy tydzień temu z ciekawości przekręciłem stacyjkę i okazało się że na wyświetlaczu nie zapala się N tylko miga "--" jednocześnie świeciła się zielona litera N obok wyświetlacza. Od wczoraj nie świeci już zielone N a na wyświetlaczu miga "--". Miganie wskazuje na błąd 52. Żadne próby przetaczania moto, przechylania, odłączania akumulatora nic nie pomogły. W przyszłym tygodniu oddaję go do serwisu, zobaczymy co to będzie. Zaznaczam, moto ma przejechane 0 km! Będę zeznawał co dalej........ |
A akumulator naładowany? Zacznij od tego.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Ponad 13V, sprawdzane też z podłączonym ładowaniem.
Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka |
Silnik odpala normalnie? Słychać po odpaleniu takie tykanie?
|
Nie odpala w ogóle bo nie widzi że jest na luzie, cykania nie słychać
Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
w pokrywie alternatora masz zaślepkę wału korbowego, odkręć ją i obróć silnikiem do przodu, być może został na biegu i nie może go sobie zluzować. |
Nie wiem jak jest ze stopką boczna w dtc ale w manualu musi być podniesiona inaczej moto zgaśnie. Ale to pewnie coś bardziej poważniejszego. 🙄
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Czasem mam wątpliwość, czy mający DCT wiedzą co mają 😎
Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka |
Momo ze stopką boczną ma rację, w DCT gdy silnik pracuje i masz zapięty 1 bieg po rozłożeniu stopki moto zgaśnie - tak jak w manuau.
Prawdopodobnie problem jaki wystąpił u Colbe, dotyczy załączonego ciągle biegu wówczas na rozłożonej stopce bocznej nie uruchomisz silnika. Ale nawet gdy złożymy stopkę to też nie mam pewności czy błąd jaki widzi sterownik skrzyni pozwoli na uruchomienie silnika... u mnie nigdy taka sytuacja się nie przydarzyła.. owszem nie raz zgasiłem silnik gdy był na biegu, ale zawsze po ponownym włączeniu stacyjki skrzynia wrzucała od razu luz (N) Colbe, najprościej będzie złożyć stopkę i spróbować odpalić silnik. :) jeżeli rozrusznik nie zakręci się to można przepchać motocykl w w przód i tył ostatecznie obrócić ręcznie wałem, jak to wszystko nie pomoże to do serwisu tylko |
U mnie tak było na słabym aku, po naładowaniu zniknęło, tzn zapaliła się Nka. Odłącz aku i podłącz, naładuj i po problemie.
Wysłane z mojego SM-T720 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
samo odłączanie aku na to co piszesz nic nie pomoże. |
Doczytałeś żeby naładować?
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka |
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Podładuje akumulator i zobaczę czy to coś da. Moto stoi na centralce, jest na luzie, jak ostatnio był odpalony stał w tym miejscu i zgaszony był na luzie. Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka |
Przy rozruchu mogą się wywalać sterowniki. Tak jest na moim podwórku mechanicznym.
Słabe aku spowoduje wysyp sterownika bo napięcie spadnie poniżej 6v i tyle. Sposób z ponownym uruchomieniem często działa jak piszecie. Na wszelki wypadek sprawdź masę jeśli moto ma pare lat już. M |
Cytat:
|
Miałem podobną sytuację z DCT ale w Hondzie DN przy słabym Aku, udało mi się uruchomić silnik postępując odwrotnie też wciskałem klawisz zapłonu przy wyłączonej stacyjce i następnie przekręcając kluczyk uruchamiałem silnik nie było problemu, lecz z chwilą słabej sprawności Aku (9 lat wytrzymał oryginał) pomimo naładowania nie miał kopa i ta metoda przestała działać, wymiana Aku na nowy przywróciła sprawność, w Twoim przypadku nie pasuje mi tylko , że to nówka, naładuj Aku i jak nie zaskoczy to nie grzeb tylko pod komputer miejmy nadzieje , że pokaże błąd...powodzenia
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka |
Odświeżę wątek. Nowa CRF1100 DCT u mnie sytuacja podobna. Moto nowe 0 km - pierwsza jazda i po 83 km po zatrzymaniu się przed przejściem dla pieszych, skrzynia wyłączyła biegi, podczas pracującego silnika, bez rozkładania stopki bocznej, których nie dało się ponownie włączyć... zaświecił się check engine. Po kilkukrotnym zgaszeniu moto i zapaleniu skrzynia załączyła bieg i moto ruszyło. Niestety check engine się świeci. Dzisiaj będę dzwonił do Hondy co dalej.
Oczywiście uprzedzając pytania stopką boczna ruszałem, akumulator naładowany - moto zapalało bez problemu - na wyświetlaczu biegów pojawiły się dwie kreski -- i check engine. Słaba sprawa |
Cytat:
Ze wzrostem nalotu nie będzie lepiej..... Czasami jak to czytam to mam wrażenie, że to jakaś "włoszczyzna", a nie Japonia:dizzy: |
Cytat:
Mialem eNCeka DCT i nic sie z nim nie dzialo przez lata. Od prawie 4 lat mam CRF1000 tez DCT i zero problemow. CRF1100 to wciaz nowe moto, a jak nowe to i problemy wieku dzieciecego sa... I tu nie ma znaczenia czy manual czy DCT, czy KTM, Honda czy BMW... |
Kazmir uważaj bo zaraz kamieniem oberwiesz. ;)
|
Cytat:
Oczywiste jest ze DCT komplikuje moto, ale z drugiej strony nie ma takiego quickshiftera co robi jak DCT. cos za cos... |
Fajnie to zmienia biegi. Nie powiem. Do jazdy po mieście malina i przyznaję się bez bicia choć byłem sceptyczny. Pod kątem potencjalnej usterkowości sceptyczny jestem nadal i tu się z Kazmirem zgadzam. Zresztą sam wątek o tym świadczy, wszak takiego dotyczącego manuala nie uświadczysz. Do jazdy offem też bym tego nie chciał. Ale poznałem zalety i są niezaprzeczalne. Wady równiez dostrzegam.
|
Ja osobiscie uwazam, ze gross problemow z DCT wiaze sie z elektryka i problemami z aku. W nowej CRF1100 dochodzi jeszcze szyna CAN.
Wiec ide sie zalozyc o flaszke dobrej szkockiej ze to nie DCT stanowi problemw powyzszych przypadkach, lecz aku, ECU lub CAN, albo jakis niekumaty w salonie co ladowal aku LiFePO zwykla ladowarka. |
Ja się nie znam. Fakty są faktami i zmiana biegów potrafi się zawiesić lub zblokować. Nieakceptowalna dla mnie rzecz w motocyklu wyprawowym. Wkoło komina lub w warunkach lawetowej cywilizacji miałbym to pewnie w dupie.
|
Ja bym znowu tak nie tragizował z tą usterkowością DCT chociaż sam jestem ofiarą. Moje moto już u dealera ale nie mam jeszcze żadnej informacji. Nie powiem jest to upierdliwe i może przysporzyć kłopotów nawet w tzw. cywilizacji, ale fun z jazdy i tak jest i nie żałuję wyboru :)
|
Cytat:
To już Honda nie ma bezpieczników ? |
A co to ma do rzeczy, mozesz jasniej?
|
Dlatego mam manuala. Nie, że DCT jest bee, świetnie jeździ, wygoda, dopracowana itp.
Ale jak coś się stanie, to nie poradzisz...klucze i śrubokręt na drodze w lesie mogą nie wystarczyć. Tu już elektronika rządzi.... |
Tragizujecie. Wyciaganie wnioskow o awaryjnosci na podstawie wpisow na forum to taki troche "bias". Pisza ludzie ktorzy maja problem, Ci ktorzy nie maja - nie pisza. Wiec patrzac na forum rzeczywiscie mozna miec wrazenie ze DCT dupczy sie na potege, bo same posty o usterkach ! :)
I nie pisze tego dlatego ze DCT mam, bo fakt wiekszego skomplikowania jest niezaprzeczalny, dodam tez wieksza wage sprzeta. Okresowe czyszczenie silniczka wpisalem sobie juz w "garazowy kalendarz". Ale pozatym... malina, a jezdzi juz ze mna 2 lata. Moim calkowicie niepoaprtym zadnymi dowodami zdaniem - jesli DCT nie wywali sie na poczatku - z powodu bledu montazu, czy co tam wyjdzie u kolegi, to przegladajac silniczek szansa na inna usterke w samej DCT jest bliska zeru. W sumie wpisy w tym watku tez na to wskazuja. Bo to ze uwali sie czujnik stopki ,czy zdycha aku.. no tego bezposrednio bym z DCT nie laczyl. |
W mojej ocenie nikt nie tragizuje. Bo i po co? Z reguły jest tak, że jak tylko padnie złe słowo na DCT to od razu rzesza obrońców tej technologii rzuca się do walki jakby było o co. Kasztani się i temu nie zaprzeczysz. Z jakich powodów to już inna bajka. Jak były i pewnie są akcje, że w manualu samoistnie wskakiwał luz między biegami to nikt z tego wojny nie robił. Z DCT jest inaczej. Nie wiedzieć czemu.
|
Emeczku, nikt tu wojny nie robi. Po prostu nowosci techniczne na tym forum nie maja latwego zycia... I tyczy sie to nie tylko DCT :D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:12. |