Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Szpej turystyczny - Produkty i Porady (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=132)
-   -   Jaki namiot 2os. samonosny ??? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35725)

Dubel 09.09.2019 08:01

Cytat:

Napisał ArturS (Post 650576)
Nic nie cieknie, nic się nie rwie, na wygląd/dotyk średnia półka, brak zastrzeżeń. Jedyne zastrzeżenia mam do aluminiowych masztów, ale porównanie mam tylko z colemanem, który ma własny alu-stop (gdzieś o tym czytałem). Coleman w pewnym momencie ugięcia po prostu pęka z wielkim hukiem, raz mi się to zdarzyło, myślałem że jakaś gałąź walnęła w namiot. W chince rurka się podda, tj. zegnie i już tak zostanie, ale można ją naprostować. Zupełnie nie wpływa to na użytkowanie, ale trochę mnie to zdziwiło na początku.

Co do samej konstrukcji a'la MSR, to jeszcze warto przy wyborze przyjrzeć się wymiarom. Chyba Ex ma taką chinkę, ale z innej firmy, też dwójkę, ale wymiary po rozłożeniu są wyraźnie mniejsze. Do tego mojego dwumetrowiec rozciąga się wygodnie i ma jeszcze luz na toboły.

A mialo byc tak latwo i prosto :)

Miszel 10.09.2019 10:33

Dubel, rzadko tu bywam, ale się wtrącę:
Jeżdżę niemal wyłącznie na Północ i od 10 lat używam Arco od Marabuta. Sam o nim wcześniej wspomniałeś - spełnia wszystkie twoje wymagania. Nie zamienię go na nic innego, choć wcześniej używałem kilku innych.
On waży 3.5kg, a nie 4 (no, chyba że mokry). Zresztą takie różnice na moto nie grają pierwszorzędnej roli.
Jakość wykonania najwyższa z możliwych. A gdy po kilku latach dość długich wypraw podziurawiona podłoga zaczęła przeciekać (chyba właśnie ty dobrze wiesz co to kamieniste podłoże i jak trudno na Północy znaleźć trawkę..) wymienili mi tę podłogę na nową za zupełnie śmieszne pieniądze i trwało to "aż" dwa dni.
Dla mnie to namiot z absolutnie najwyższej półki.

Jedna dodatkowa uwaga: silne zimne wiatry (płaskowyże, otwarty brzeg morza) podwiewają do środka i potrafią mocno wychładzać nawet w zimowym śpiworze. Wersja z fartuchami śnieżnymi załatwia sprawę.

Zdrówko,
Miszel

Navaja 10.09.2019 13:29

Miszel,
popieram w całej rozciągłości. Nie pomnę ale chyba Ty mi kiedyś rekomendowałeś ten namiot.
Używam Marabuta Arco od 7 lat. Nic się nie pruje, nie łamie, nie rozchodzi na szwach. To nie jest tania zabawka ale wykonanie na najwyższym poziomie. Serwis na miejscu w Polsce. Dwa wejścia, spory przedsionek. Z gabarytów jestem ponad średnią krajową, w środku z ciuchami moto, kaskiem i tankbagiem mam sporo miejsca.
Fakt - waży więcej niż drobna chinka ale za to podłoga jest jak z plandeki od TIR-a - byle szyszka jej nie przedziurawi.
Jednym słowem: polecam

ArturS 10.09.2019 15:00

Kurła, mam już 6 namiotów, a się teraz najarałem na tego Arco :mur:

Mallory 10.09.2019 15:09

Cytat:

Napisał ArturS (Post 650807)
Kurła, mam już 6 namiotów, a się teraz najarałem na tego Arco :mur:

Artur ... i racja. Mi się tu nie chce zachwalać za bardzo Marabuta bo dlaczego ktoś miałby mi wierzyć bardziej niż innym:::))) ale specjalnie Tobie powiem jeszcze raz... marabut jest tak solidnie wykonany i takiej jakości, że nie pożałujesz... czy arco czy baltoro... Ja lubię w baltoro dwa wejścia (już bym nie chciał z jednym, przyzwyczaiłem się) ... to jest zajebiste, otworzyć oba w górach i niech wiater hula ::))). Ale jeżeli z jednym wejściem to arco. Ponadto czy arco czy baltoro to oba są zintegrowane z tropikiem... wkładasz pałąki i stoi... pamiętasz jak łatwo mój przenieść nawet z manelami w środku... kilka razy w nocy mi się zdarzyło opuścić namiot i przeciągnąć go z zawartością kilkadziesiąt metrów dalej...
Acha... i zastanów się nad wersją red-line ... lekka ... sam tej wersji myślę... tyle że mój marabut ostro molestowany ciagla jak nowy:::)))

Miszel 10.09.2019 15:55

@Mallory - Arco ma dwa wejścia, a ta najnowsza "czerwona" wersja nawet trzy.

Generalnie można jeszcze dodać, że w samym materiale po 10 latach nie ma żadnych śladów degradacji od słońca, deszczu, ciągłego składania (bardzo często na mokro) i upychania w worku. Żadnego przeciekania.

@Navaja - :Thumbs_Up: Serdeczne pozdrowienia! :)

Zdrówko,
Miszel

Mallory 10.09.2019 16:39

Cytat:

Napisał Miszel (Post 650810)
@Mallory - Arco ma dwa wejścia, a ta najnowsza "czerwona" wersja nawet trzy.

Generalnie można jeszcze dodać, że w samym materiale po 10 latach nie ma żadnych śladów degradacji od słońca, deszczu, ciągłego składania (bardzo często na mokro) i upychania w worku. Żadnego przeciekania.

@Navaja - :Thumbs_Up: Serdeczne pozdrowienia! :)

Zdrówko,
Miszel

O... to mi umknęło ... dzięki za info... myślałem, że jedno... byłem w mylnym błędzie. To faktycznie arco chociaż troszkę cięższy od baltoro to fajna opcja szczególnie na moto.
Acha - ja mam z fartuchami śnieżnymi - jak nazwa wskazuje na śniegu się przydają.

consigliero 10.09.2019 16:46

Jeszcze moja drobna uwaga jako użytkownika Gwinei. Waga tak naprawdę to nie jest największy problem. Subiektywnie mnie drażni wymiar po spakowaniu, czy to 2kg czy 4 przeważnie pakunek ma minumum 45 długości i nie wchodzi do kufra.

Dubel 10.09.2019 17:50

Ten Arco jest fajny i wierze wam zenie zajebliwy, moze bedzie nastepny jak se decatlon nie sprawdzi.
Zdecydowalem sie na Quickhiker 2 os. F&B teraz nawet cene obnizyli o 20% :D https://www.decathlon.pl/namiot-trek...BKFUxTH-sUdT8k

3 os. jest tanszy o 28%
https://www.decathlon.pl/namiot-trek...d_8386029.html

Cytat:

Napisał consigliero (Post 650814)
Jeszcze moja drobna uwaga jako użytkownika Gwinei. Waga tak naprawdę to nie jest największy problem. Subiektywnie mnie drażni wymiar po spakowaniu, czy to 2kg czy 4 przeważnie pakunek ma minumum 45 długości i nie wchodzi do kufra.

ten decatlon ma 40cm
Pozdro

greenman 10.09.2019 18:28

Będzie Pan zadowolony, ten fresh and black jest super :D kiedyś zmieniłem zwykły zielony najprostszy na f&b najprostszy żeby móc spać na zlotach do 10 i się sprawdza.

Navaja 10.09.2019 22:18

Cytat:

Napisał consigliero (Post 650814)

Problem leży w rurkach stelaża - one mają po 45 cm długości. Musiałbyś się pobawić skracając każdą i dołożyć po jednej rurce na pałąk. Rurki pojedyncze dostaniesz w Marabucie.

Rychu72 11.09.2019 08:15

1 Załącznik(ów)
24 lata temu szarpnęłem się na tą Salevę.
Ten model nie spełnia Twoich oczekiwań, ale chodzi o jakość.
Fotka jest z tego roku i wygląda, że namiot jeszcze posłuży parę lat.

redrobo 11.09.2019 09:12

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 650850)
24 lata temu szarpnęłem się na tą Salevę.
Ten model nie spełnia Twoich oczekiwań, ale chodzi o jakość.
Fotka jest z tego roku i wygląda, że namiot jeszcze posłuży parę lat.

Nie bierz tego do siebie... Z wygladu szmata. Chyba, ze to jakas faza przejsciowa przed rozstawieniem.

Emek 11.09.2019 09:16

Jak na 24 lata to jest miód.

Rychu72 11.09.2019 09:24

Cytat:

Napisał redrobo (Post 650854)
Nie bierz tego do siebie... Z wygladu szmata. Chyba, ze to jakas faza przejsciowa przed rozstawieniem.

Nie wbiłem ani jednego śledzia, a wiało sromotnie. Tropik trzyma się tylko na haczykach mocowanych do pasków od sypialni.

Namiot nie odleciał, bo wśrodku było cały szpej na moto.

Jak dotąd to musiałem spryskać podłogę gumą w spraju, bo się przez lata powycierała. Reszta cała.

Korekta wieku. Namiot ma 26 lat.
Kupiłem go w Niemczech jak pojechałem za młodego trochę dorobić. :)

redrobo 11.09.2019 09:29

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 650860)
Jak dotąd to musiałem spryskać podłogę gumą w spraju, bo się przez lata powycierała. Reszta cała.

Swietny patent. Mozesz dac linke do tego sprayu?

Rychu72 11.09.2019 09:32

Coś z takich wynalazków.

https://allegro.pl/listing?string=gu...p-aut-1-4-0903

Kupiłem K2

sebastian_j 11.09.2019 10:11

Cytat:

Napisał Navaja (Post 650796)
Miszel,
popieram w całej rozciągłości. Nie pomnę ale chyba Ty mi kiedyś rekomendowałeś ten namiot.
Używam Marabuta Arco od 7 lat. Nic się nie pruje, nie łamie, nie rozchodzi na szwach. To nie jest tania zabawka ale wykonanie na najwyższym poziomie. Serwis na miejscu w Polsce. Dwa wejścia, spory przedsionek. Z gabarytów jestem ponad średnią krajową, w środku z ciuchami moto, kaskiem i tankbagiem mam sporo miejsca.
Fakt - waży więcej niż drobna chinka ale za to podłoga jest jak z plandeki od TIR-a - byle szyszka jej nie przedziurawi.
Jednym słowem: polecam

Jaka rzeczywista długość tego Arco po spakowaniu?

Emek 11.09.2019 10:22

Google podaje 55 cm czyli mocno średnio.

sebastian_j 11.09.2019 10:38

Chodzi mi o info od użytkownika. Mam 2 namioty Marabut-a i wiem,że można je spakować "krócej" niż podają. Problemem są składane stelaże. Tego nie przeskoczysz.

consigliero 11.09.2019 10:39

ILOŚĆ OSÓB2-3

WAGAwaga min: 3.00 kg, waga max: 3.55 kg.

min. = namiot ze stelażem
Waga max. = namiot z dodatkowym wyposażeniem, takim jak szpilki,
zestaw naprawczy, odciągi, opakowanie, instrukcja, gwarancja.

WYMIARY SYPIALNI156 cm x 223 cm

TROPIKpoliamid Rip-Stop 40D 240T, dwustronnie silikonowany, 3000 mm (57g/m2)

PODŁOGApoliamid Rip-Stop 50D 240T, dwustronnie silikonowany, 4000 mm (63g/m2)

STELAŻ I SZPILKIstelaż: alu 7001 T6, szpilki: alu

ILOŚĆ WEJŚĆ3

WYMIARY PO SPAKOWANIU18 cm x 47 cm

DOSTĘPNA KOLORYSTYKAczerwony

Baltoro Red line

ILOŚĆ OSÓB2

WAGAwaga min: 2.60 kg, waga max: 3.1 kg.

min. = namiot ze stelażem
Waga max. = namiot z dodatkowym wyposażeniem, takim jak szpilki,
zestaw naprawczy, odciągi, opakowanie, instrukcja, gwarancja.

WYMIARY SYPIALNI215 cm x 150 cm

TROPIKpoliamid Rip-Stop 40D 240T, dwustronnie silikonowany, 3000 mm (57g/m2)

PODŁOGApoliamid Rip-Stop 50D 240T, dwustronnie silikonowany, 4000 mm (63g/m2)

STELAŻ I SZPILKIstelaż: alu 7001 T6, szpilki: alu

ILOŚĆ WEJŚĆ3

WYMIARY PO SPAKOWANIU17 cm x 47 cm

DOSTĘPNA KOLORYSTYKAczerwony

Emek 11.09.2019 10:44

Gdzie byś nie zajrzał to inne dane :D.

consigliero 11.09.2019 10:48

No ale producent chyba wie co produkuje
https://namioty.marabut.com/namioty,...sobowy,63.html

Navaja 11.09.2019 13:12

Cytat:

Napisał sebastian_j (Post 650866)
Jaka rzeczywista długość tego Arco po spakowaniu?

Marabut Arco
Spakowany w pokrowiec, bez rurek stelaża ma długość 46 cm.
Pokrowiec jest zwijany od góry, z klamrą tak więc sam namiot bedzie miał zwiniety jakieś 44 cm. Pewnie można by i zejść mniej ale wtedy zwiększy się na średnicy i nie wejdzie do worka.
Ja woże odzielnie szmatę i oddzielnie rurki stelaża. Wszystko mieści się na jedną stronę Ex-owego rogala 40 l. Kufry to zło. ;)

Ypsi 11.09.2019 19:03

Normalny przedsionek, wysokość 130cm, samonośny, stelaż alu 8,5mm, tropik 7000, podłoga 11000.
Waga ponad 4 kg to minus, ale na motor już mniejszy, 4 pałąki i ogólnie spory, więc nie ma się co dziwić, że tyle waży. Po spakowaniu 50x20. Można rozkładać i składać z podwieszoną sypialnią, więc chwila moment :)
Firma Czeska, ich namioty mają dobre opinie na NGT, czy forum outdoor, a ja im wierzę :)

Poncki 12.09.2019 09:32

Jeśli ktoś szuka czegoś tańszego to mogę polecić:
Niestety filmik dostępny tylko na fejsie o ile mi wiadomo.

https://www.facebook.com/zyciebezadr...7299438269297/

To jest stronka mojego kumpla, który dwa lata jeździł na stopa po amerykach.
Namiot był kupiony na ALI i gość jest z niego bardzo zadowolony.
Żeby było jasne, ta firma nie jest jego sponsorem.
Namiot jest dość popularny na forach autostopowiczów.

Namiot widziałem, spałem w nim i nawet uczestniczyłem w nagrywaniu tego filmiku :)

Emek 12.09.2019 09:43

Zaden namiot ze stelażem wewnętrznym nie spełnia wymagań zainteresowanego. Tym bardziej że w warunkach skandynawskich to lubi jebnąć deszczem.
Cytat:

Sypialnia nie moknie podczas rozbija w deszczu.
Jedynie stelaż zewnętrzny będzie spełniał założenia.

matjas 12.09.2019 09:56

zaglądam tutaj i się nie odzywam specjalnie ale byłem wczoraj w deca i stoi namiot za 165zet - sypialnię podwiesza się od spodu, biały więc się nie nagrzewa, w środku ciemno jak w D. NIE MA przedsionka co jest sporą wadą ale ma dwa wejścia.
gdybym szukał czegoś na moto dla jednej osoby + szpej to byłby mój wybór bo... jestem w środku matjasa szkotem trochę i jeśli wziąć pod uwagę, że śpię w takim tanim namiocie po 1.5 tygodnia na rok to są to dobrze wydane pieniądze a taki namiocik styknie spokojnie na parę lat przy takim użytkowaniu.
zaznaczam - nie jestem turystą extremalnym, nie będę tego robijał w huraganie na płaskowyżu ani w śniegu po jaja.
podobnie jak 99% czytających ten wątek.
moje 0.02PLN.

m

Lis 12.09.2019 10:05

A ja w środku Lisa jestem poznaniakiem :D
Namiot zlotowy wiele lat temu kupiłem w Biedrze za 30-40zł :)

redrobo 12.09.2019 10:11

Cytat:

Napisał matjas (Post 650998)
zaglądam tutaj i się nie odzywam specjalnie ale byłem wczoraj w deca i stoi namiot za 165zet - sypialnię podwiesza się od spodu, biały więc się nie nagrzewa, w środku ciemno jak w D. NIE MA przedsionka co jest sporą wadą ale ma dwa wejścia.
gdybym szukał czegoś na moto dla jednej osoby + szpej to byłby mój wybór bo... jestem w środku matjasa szkotem trochę i jeśli wziąć pod uwagę, że śpię w takim tanim namiocie po 1.5 tygodnia na rok to są to dobrze wydane pieniądze a taki namiocik styknie spokojnie na parę lat przy takim użytkowaniu.
zaznaczam - nie jestem turystą extremalnym, nie będę tego robijał w huraganie na płaskowyżu ani w śniegu po jaja.
podobnie jak 99% czytających ten wątek.
moje 0.02PLN.

m

To pewnie piszesz o najprostszym modelu, mala dwojka, ktory zielony kosztuje 99pln. Wiekszosc podlasiakow je ma i to jest super opcja do ciorania na motku. Wrzucam go tez czasem do auta jak parasolke czy klapki bo moze sie przyda... Sypialnie faktycznie sie podwiesza ale trzyma ona wraz z podloga tyczki wiec tropik na samym koncu zakladasz... Na 2 dniowe biwaki spoko. Quick Hiker to jednak inna liga stabilnosci i wygody.

matjas 12.09.2019 10:20

CCC :D i na wiele rzeczy można przymknąć oko.
tego Decathlona chciałem poważnie kupić ale rodzinnie nie mieścimy się już w naszej 13 letniej trójce Hannah i myślę raczej o czymś z przedsionkiem dla dzieciaków jako ICH domek na kempingi.

moje myśli zmierzają w tym kierunku:

https://allegro.pl/oferta/namiot-tur...owy-8444699433

jako opcja na moto wydaje mi się on niestety za bardzo hm... skomplikowany no i dla jednej osoby to, uważam, zbytek.

m

greenman 12.09.2019 10:28

Te najtańsze z deca za 165 i za 99 da się rozłożyć najpierw tropik, później sypialnię, wiem bo mam oba i testowałem. Tylko trzeba trochę pokombinować. Doskwiera trochę brak przedsionka, ale zakupiłem tarp z deca i zestaw daje radę.
Jeszcze dopiszę, że 2 jest bardzo mała. Przy 184cm wzrostu dotykam głową albo nogami ścian, trzeba trochę na skos spać. Po wpakowaniu bagaży w namiocie nie zostaje wiele miejsca. We 2 osoby było by bardzo ciężko.

redrobo 12.09.2019 10:29

Dodaj do tego podloge i bedzie ok. Ja dzieciakom odkad nie trzeba ich bylo w nocy pilnowac rozkladalem odzielny maly namiot - ich baze. Sypialnia rodzicow to sypialnia rodzicow;)

matjas 12.09.2019 10:33

Cytat:

Napisał redrobo (Post 651007)
Dodaj do tego podloge i bedzie ok. Ja dzieciakom odkad nie trzeba ich bylo w nocy pilnowac rozkladalem odzielny maly namiot - ich baze. Sypialnia rodzicow to sypialnia rodzicow;)

dokładnie o to chodzi.
testowaliśmy w tym roku pożyczoną dwójkę 'seconds' z deca i układ się zprawdził ku zadowoleniu wszystkich :Thumbs_Up: tylko nie przypasował mi ten namiot no i nie ma przedsionka co jest warunkiem koniecznym.
w takim układzie jak u nas gdzie są DWA duże przedsionki spokojnie można pichcić, zwalić graty a namioty zwrócić do siebie tak, że ma się jeden duży przedsionek.

no nic... bo mnie zlinczują. uciekam.

m

Dubel 12.09.2019 11:14

Nie uciekaj , namiot juz zakupiony i zastanawiam sie czy na rodzinne wypady 3 jeszcze nie lyknac bo cena wydaje sie byc okazyjna :D

Edit. no to sie pozastanawialem, PRODUKT NIE DOSTEPNY ONLINE :(

matjas 12.09.2019 11:29

Co kupiłeś w końcu?

Dubel 12.09.2019 11:32

To kupilem https://www.decathlon.pl/namiot-trek...d_8386007.html spelnia wszystkie zalozenia jest dosc maly i lekki 3,1kg-13L objetosci- 40x19x17

Myslalem nad tym samym w wersji 3 osobowej(https://www.decathlon.pl/namiot-trek...ations_extra_1 ) na wypad z zona i corka ale juz nie dostepne online :( a ja w Polsce dopiero za tydzien co jest wielce prawdopodobne ze juz nie bedzie nigdzie

matjas 12.09.2019 11:47

we wrocku na bielanach mają - przynajmniej tak podaje system.
jeśli bardzo będzie Ci zależeć mogę tam podjechać i załatwić to dla Ciebie. odbierzesz u mnie nawewsi - jesli taka wola.

Dubel 12.09.2019 12:05

Cytat:

Napisał matjas (Post 651019)
we wrocku na bielanach mają - przynajmniej tak podaje system.
jeśli bardzo będzie Ci zależeć mogę tam podjechać i załatwić to dla Ciebie. odbierzesz u mnie nawewsi - jesli taka wola.

Wysłałem PRIV

MrWaski 12.09.2019 19:15

Cytat:

Napisał greenman (Post 651006)
Te najtańsze z deca za 165 i za 99(...)
Jeszcze dopiszę, że 2 jest bardzo mała. Przy 184cm wzrostu dotykam głową albo nogami ścian, trzeba trochę na skos spać. Po wpakowaniu bagaży w namiocie nie zostaje wiele miejsca. We 2 osoby było by bardzo ciężko.

Adrian, widziałeś moją dwójkę F&B na zlotach. Mam 180 cm i razem z żoną i wszystkimi bagażami, butami i kaskami śpię wyprostowany i jest więcej niż 4 cm luzu we wszystkie strony... :D. Fakt, że włazimy w połączone śpiwory w jeden wspólny. Tak więc wszystko zależy od umiejętności spania bez przewracania się na wszystkie boki... :D

Odnośnie długości rurek, to ja wożę namiot wsadzony razem z karimatami do worka żeglarskiego i cały ten bałagan pasami mocuję na samej górze kufra centralnego. Włażą tam jeszcze dwa koce, klapki i skompresowane śpiwory. Duży worek żeglarski rozwiązuje wiele problemów.

consigliero 13.09.2019 08:07

Jaki namiot 2os. samonosny ???

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...cc6836cdd2.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...0229f73e02.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d1fabb883d.jpg
Ale ten już się trochę zestarzał, następny będzie raczej z serii red, baltoro lub red i styknie mi na pewno do końca mojego żywota.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Navaja 13.09.2019 08:41

Marek,
jaki sens ma kupowanie serii red, która jest sporo droższa od zwykłej wersji?
Wozisz to na motocyklu wieć pół kilo w tą czy w tamtą nie robi rożnicy.
Poza tym:
1. seria red ma cienką jak kondom podłogę, w lato trzeba będzie coś podkładać. Czyli dodatkowa waga + koszt zakupu podłogi
2. czerwony jest może i ładny ale jak przyjdzie nocować z partyzanta w krzakach to zielony lepiej wtapia się w otoczenie. :D

To takie przemyślenia na szybko.

consigliero 13.09.2019 19:15

Wiem że ma wady a postaci podłogi ale mocowanie stelaża też chyba jest inne

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

redrobo 13.09.2019 19:47

Podloga to nie problem. Kawalek plandeki budowlanej "obrebionej" silvertapem na podkladke i po sprawie. Takie cudo przydaje sie czesto.

nabrU 31.10.2019 09:38

Wiem że idzie zima 😉 ale jest 50% promo na halloween na namioty Khyam:

https://www.khyam.co.uk/

Nie wiem czy wysyłają do PL ale jakby co mogę pomóc w zakupie.

Miałem kiedyś ich namiot Biker i był super. Jeśli ktoś szuka namiotu który się rozkłada i składa w kilkanaście sekund to polecam.

benzo 31.10.2019 12:22

Idzie zima, okazji do kupna sprzetu bedzie coraz wiecej.

https://www.bikester.pl/wyprzedaz/wy...e-turysty.html

Vira jest calkiem fajna:
https://www.bikester.pl/campz-vira-n...wy-887310.html

Cezar3 04.11.2019 08:41

W związku z planami na przyszły sezon poszukuję namiotu :
- samonośny, łatwy w montażu/demontażu
- dwuosobowy
- lekki, kompaktowy
- dobra izolacja wodna
- przedsionek nie musi być wielki
Kolor obojętny, cena adekwatna do jakości. Ale raczej preferuję tańsze rozwiązania, nie będę non stop w nim spał. Wyjazdy krótkie, tygodniowe. Jak zasmakuję w tego typu podróżach, to pomyślę nad czymś profesjonalnym...

MrWaski 04.11.2019 09:20

Nie widzę jakiejś oszałamiającej przewagi samonośnego od niesamonośnego.

Z najtańszych polecam z Decathlona: https://www.decathlon.pl/namiot-arpe...d_8357354.html Posiadam taki od 3 sezonów i jestem prawie zadowolony.
Zalety: tani, lekki, na słońcu się nie nagrzewa, błyskawicznie się rozkłada

Z tych co mi się naj: https://www.fjordnansen.pl/product-u...II-3-2-kg.html Widziałem, dotykałem, przymierzałem, taki se kupię następny, ale Decathlon nie chce się póki co zużyć... ;)
Zalety: Wejścia po dłuższych bokach, mnóstwo półeczek podwieszanych, zamki w obie strony się odsuwają, dwa mini przedsionki, możliwość zapięcia kłódeczki (żeby wiedzieć czy ktoś nie grzebał, a nie zeby zabezpieczać)

Z samonosnych i dobrze izolowanych można tu poszukać: https://www.fjordnansen.pl/und_m_nam...rofi-3047.html
Osobiście wolałbym kupić podkładkę pod namiot za grosze, zabezpieczającą przed przedziurawieniem, niż przepłacać za super szczelne profi rozwiązania.

Nie da się tanio, lekko i szczelnie.

Emek 04.11.2019 09:23

Również szukam dwójki bo moja obecna jest za duża i nie mieści mi się do kufra. Przeglądam oferty i dwójek co po spakowaniu mają mniej niż 40 cm jest jak na lekarstwo. Znalazłem 2 modele z Ferrino ale ceny są dość wysokie. Może ktoś podrzuci coś pod kątem małego, krótkiego pakunku. Waga ma mniejsze znaczenie.

MrWaski 04.11.2019 09:35

Emek, namiot i karimaty zawsze przytraczam na kufer w worku żeglarskim i nie jestem ograniczony niczym. 2-3 kg u góry nie robi robra. Chyba że chcesz zasuwać 140 po autobanie, to faktycznie...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:35.