![]() |
powiedzcie proszę jak prawidłowo ma być założone zabezpieczenie ??? zeszlifowana koronka do zębatki czy na zewnątrz????
|
Nie bardzo łapię o co ci chodzi z tą koronką ale jest piątek, rozumiesz...
Ja też mam sunstara i założona jest tak jak na drugim zdjęciu...chyba:D |
Miałem to ostatnio. W sumie wiem dlaczego :Sarcastic: zdjąłem osłone zębatki na tydzień i po problemie. Teraz jestem na 22 dołku
|
Cytat:
Odsadzenie ma być na zewnątrz jak na zdjęciu drugim. Przy widocznym' kierunku ' zębów zębatkę należy już wymienić. Niszczy łańcuch Sorry , widzę ż Podos już to napisał , tyle że nadaje się tylko do wymiany |
Zdjęcie drugie, zębatka była dobrze założona i skos zębów właściwy tak ma byc, wypustem na zewnątrz.
Jeśli chcesz ją założyć do nowego łancucha, to porzuć tę myśl, stary łańcuch i ta zębatka jeszcze trochę pożyją, a najlepiej kup nową hondowską ok.80zł. pozdr. |
Ej,
przeciez to ta sama zębatka... Nie moze byc raz dobrze a raz zle założona... W którą stronę gną się zęby? Bo moze jestem w wielkim błedzie? znowu... |
1 Załącznik(ów)
Odpowiedzialem sobie sam. Ale musialem narysować...
Zbychu ma racje a Franz nie. Przy krecącym sie wałku zdawczym w lewo ogniwa lancucha wyrabiają ząb - pow. tarcia na czerwono zaś siła oczywiscie skierowana jest do tyłu. To co wygląda jak zagięciue jest w istocie kształtem nie zużytego zęba! (na zielono) Zatem zebatka była załozona dobrze, a czy jest zużyta to zostawiam innym bo ja sie nie znam i bym jeszcze ją orał. Załącznik 12087 |
1 Załącznik(ów)
Zyszek to na takiej dojechał do domu, chociaż nowy zestaw leżał w kufrze:DZałącznik 12088
Powiesiłem ją w serwisie KTM-a jako dowód że mozna 31kkm. |
Cytat:
:dizzy::dizzy::dizzy::dizzy::dizzy::dizzy::dizzy:: dizzy::dizzy::dizzy: |
he he he he , mam podobną jak nie wiedzialem ze sie zmienia co 10kkm.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Sorry, ale stare ceny pamietam, teraz 112zł+przesyłka w Radomiu augustynmoto...
ps.windykator PiD:bow: ja tym nie handluje, podałem człowiekowi lepszą cenę:) pozdr. |
Cytat:
|
kupiłem i założyłem nową hondowska ,a zębatka sunstar była wypustem na zewnątrz ,była dobrze założona,Cena nowej w hondzie Bielsko-Biała 130zl
|
http://www.maartensworld.com/s_america168.jpghttp://www.africatwin.com.pl/attachm...1&d=1270232917
Te mi się podobają bardziej:drif: |
I wałek zdawczy żyje!!!Jaki przebieg miała zębatka?
|
Teraz to ja zgłupiałem. Jak zakładałem Sunstara, to wychodziło na to, że wypustem do silnika, a teraz piszecie odwrotnie. O co w końcu chodzi, proszę oblatanego człowieka, aby wkleił prawidłowe zdjęcie tak dla potomności ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Teraz będzie dobrze.....:haha2::D:haha2:
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...0&postcount=55 |
Cytat:
...No właśnie, też mnie to nurtuje - pytałem w RPM odbierając dziś zabezpieczenia, pan powiedział, że idealnie płaską stroną do zębatki. Ale jeśli to ma pracować przeciwko zsuwaniu się z wałka, to bardziej by mi pasowało płaskim dawać na zewnątrz. |
Przełożyłem dzisiaj zębatkę, tak jak Kazmir zdjęcie wkleił i wychodzi na to, że zabezpieczenie musi być płaską stroną do zębatki. Nie ma żadnego luzu zębatki na wałku i zabezpieczenie moim zdaniem powinno jak największą powierzchnią dolegać do zębatki.
|
Jak dla mnie to płaska na zewnątrz,z tego względu ze wyciągnąłem zabezpieczenie po około 30 000 km i było w dobrej kondycji,nosiło ślady użytkowania i opierania się o walek , końcówka wałka tez idealna ,tam gdzie się ono opiera płaska powierzchnia,U kolegi robiliśmy zębatkę ,a AT miał przebieg 55 000 km ale zabezpieczenie było włożone plaska do środka czyli do zębatki i końcówka wałka była lekko sfrezowana od zabezpieczenia i po włożeniu nowego nie ma sposobu aby zębatka była mocniej dociśnięta,ponieważ jest ubytek materiału.W moim motorze wkładałem na dwa sposoby i nie było żadnej różnicy w sztywności,dlatego włożyłem tak jak miałem dotychczas.A sugeruje się tymi dwoma przykładami.PS.dodam ze w serwisie powiedzieli za nie ma to większego znaczenia.
|
1 Załącznik(ów)
Taki serwis omijałbym z daleka....
Dla zabezpieczenia zębatki (płytki) nie ma znaczenia z której strony ją przykręcisz. Jest natomiast znaczenie dla współosiowości przednia / tyna zębatka. Dlaczego: Przy doborze felg jest taki parametr "ET" offset czyli odsadzenie. Dla naszej zębatki inne czyt. nieprawidłowe założenie przesuwa ten parametr o 7mm (prawie centymetr) Czy to jest bez różnicy? Na rys. jest inna zębatka. Tam gdzie jest wymiar 6,8mm w SunStar jest 7mm |
Kazmir;) czytamy ze zrozumieniem;) chłopaki piszą o zabezpieczeniu a nie o zębatce:)
|
A co to może tak ptykać w łąńcuchu jak moto cofam?
Do przodu jest OK, nic nie szumi i nie ptyka. Oliwiarka jest, a jak do tył to pyk, ptyk, ptyk... |
dysza od oliwiarki haczy o tarcze lub lancuch??
|
Cytat:
|
Cytat:
jak dla mnie to będzie zębatka - zęby pochylone do przodu. przy cofaniu pyka - słychać odgłos przeskakującego łańcucha. kiedyś tak miałem, po zmianie zębatki - pykanie zniknęło. teraz ponowie zaczynam słyszeć, ale jeszcze nie spojrzałem na przednią zębatkę. |
Cytat:
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...0&postcount=55 |
Cytat:
Co do teorii Podosa to się do niej skłaniam bo jak moto bez ciężaru moich 4 liter to nic nie pyka ... Pan H korygował naciąg łąńcucha więc może coś z dyszą olejarki pokićkał. Kurde nie jestem tak "gibki" aby tam zerknąć w pozycji do cofania :(:mur: |
Mam małe pytanko.Czy trzeba rozpinać łańcuch przy wymianie przedniej zębatki?
|
nie trzeba
koło tył sciągasz, tak żeby mieć luźny łańcuch i wyciągasz łańcuch z przodu tak - żeby zszedł albo sam , albo z zębatką ... Cytat:
|
Jeśli mam cały zestaw napędowy AFAM to czy wymieniając tylko przednio zębatke powinienem kupić również AFAM czy moge zastąpić inno np. to http://aukcjewp.wp.pl/item1118336918...ica_90_03.html
|
Tanie mieso to psy jedzą.
|
A jest możliwość kupna bdb. zebatki przedniej przez internet jeśli tak to prosze o adres .
|
Cytat:
|
Cytat:
|
tak to mozna zrobic jak sie ma juz deczko sciochrany łancuch. Dobra opcją jest poluzowanie koła, przesunięcie go do przodu, zdjęcie lancucha z tylnej zębatki. Jak juz sobie wisi lanuch mozna wyjac zębateczke.
|
Cytat:
ale na pewno nie zdejmowałem koła.:dizzy::) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:08. |