![]() |
Cytat:
|
Cytat:
choć pamiętam jeszcze BBS i Gophera, to początkiem socialu był Usenet (czyli grupy dyskusyjne oparte o NNTP) oraz ICQ właśnie. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
No cóż rzec... czekamy teraz na wielkie przygody na tym wielkim motocyklu.
|
chyba juz starszy od węgla jestem bo nie jarzę tych textów:)- tak czy siak mirkosławski witaj w gronie pomarańczowej zarazy:):) - powiedz tylko czy Twoja locha jest z abs-em a jeśli tak to jak sobie radzisz z wyłączaniem przed wjazdem w teren? (tzn pamiętasz o tym?)
pzdr |
Cytat:
Cytat:
Moja jest z ABS'em i na razie zapominam a więc wpadłem na pomysł, że jak odpalam i wiem, że mogę zjechać z asfaltów to od razu robię ABS off :D:D czyli właściwie zawsze latam z wyłączonym (choć na razie dopiero zaczynamy wspólne urzędowanie):Thumbs_Up: |
Założyłem dzisiaj zębatkę 45z, odpaliłem na podwórku i wsiadłem. Jak wsiadłem - ruszyłem - i nie mogę uwierzyć - 3 zęby różnicy (bo jeszcze oryginalny napęd był i na tyle 42 zęby) a moja Locha stała się niemalże przyjacielska! Już do soboty się doczekać nie mogę :D
|
Cytat:
plonk był dobry! :D I poczta na kki.net.pl ;-) |
Cytat:
Cytat:
Nie idź tą drogą:oldman: Tak mi się jakoś skojarzyło ;) https://img18.dmty.pl//uploads/20190...xgxpm2_600.jpg Ps. Jak masz akrapy to bardo możliwe, że masz wgrane mapy Akrapa i wtedy faktycznie bardziej nerwowo od zwykłej reaguje na ruch prawego nadgarstka. |
Na 42 z w offie da się jechać albo dzida albo stoisz. Teraz powinno być trochę lepiej ale do spokojnej świni to jeszcze daleko ;) już więcej nie zlagodnieje :)
|
A ja paczę i paczę i oczom nie wierzę co z tego może zrobić zakochany kierownik ;-) A ja siebie miałem za gadżeciarza :-D
|
Cytat:
|
Załóż jeszcze 16z na przód to obudzisz dzika dopiero :)
|
Cytat:
po to są opcje, żeby z niektórych skorzystać - choćby tylko raz ;) |
Cytat:
Co do płynu to powiem tak... u mnie też wywalało ale tylko lecąc autostradą. Po mieście nie robił takich numerów. Wymieniłem na nową zakrętkę chłodnicy i porządnie odpowietrzyłem. Temat na tym się zakończył. |
Ja mam 16/45 i na każdym biegu jest ogien
|
Cytat:
17/42 advenczer zwykła wersja 17/45 S Tak To mniej więcej wychodziło Ja z 17/42 zmieniłem na 17/45 w terenie nie ma już jazdy na pół sprzegle na prędkość przelotowej trochę traci Ale po co komu jezdzic 200/H 16/45 sprawdzi się w ciężkim terenie górskim na gładkim jedynie chyba po to żeby pług ciagac po polu. 16/42 =17/45 |
Co do płynu to miałem podobnie
Panie kolego nowy termostat plus odpowiednia technika odpowietrzenia plus drugi wentylator |
Apropo odpowiedniej techniki odpowietrzania. Jakieś rady czy instrukcje? Przyda się na pewno. Podzielcie się : )
|
4 Załącznik(ów)
Ostatnio zrobiłem parę drobnych napraw
Lagi, łożyska główki ramy, łożysko rozrusznika, oleje filtry. Takie drobnostki:D |
Cytat:
Zostało mi jeszcze synchro i ustawienie gaźników po po założeniu 2w1 jest ogień po odpuszczeniu manetki jak w święto wojska polskiego :D PS: Mam tego samego zielonego Honitona :D |
Cytat:
|
Starałem się omijać szerokim łukiem ten temat.
Tak mieszacie, tak smęcicie, że moment powrotu do dzika nadejdzie najwyraźniej szybciej niż to planowałem :D Że nadejdzie, to było pewne, ale że tak szybko... Odczekam jeszcze kapkę, jak wytrzymam. Mirek, gratulacje solidnego zakupu i jedynej słusznej marki :D |
Pany - ja założyłem 45z z tyłu bo nie latam (i nie chcę) po autostradach powyżej 130 km/h (no chyba, że się zagapię a z Lochą to dosłownie "kwila":D )
Odpowietrzyłem a procedura jest taka: 1) stawiamy na centralce (jak ktoś ma) 2) zdejmujemy tylne koło 3) szykujemy coś do podłożenia pod przednie koło tak, aby było około 40-50 cm nad ziemią 4) odkręcamy prawy boczek 5) przechylamy moto do tyłu, nogą podkładamy to, co przygotowaliśmy w pkt.3 6) odkręcamy korek chłodnicy i zbiorniczka (u mnie nawet bez ruszenia wężami wyleciał bąbel powietrza tuż po odkręceniu korka) 7) dla pewności ruszamy wężami od chłodnicy 8) w razie potrzeby uzupełniamy płyny, w chłodnicy i zbiorniczku również :D 9) skręcamy wszystko do "kupy" i mamy po robocie (uzupełniamy płyny) :umowa::D U mnie zabieg pomógł w 100% (korki szczelne, płyn klarowny, nie ubywa, temperatura i termostat w normie, tzn. wentylator działa). Serwis u mnie w zimę ale nie wiem, czy zrobię sam czy oddam do serwisu... może sam pobawię się z olejem i filtrami, bo pozostałe płyny (płyn chłodniczy, wysprzęglik i hamulce są wymienione) - no i napęd muszę dokładnie sprawdzić bo od nowości jest i jakoś specjalnie nie wydaje się do wymiany na "już" ale chyba zrobię to od razu. Opon nie liczę, do pompy wody na razie nie zaglądam (18k km), zawory były kontrolowane z tego, co mówił poprzedni Właściciel :Thumbs_Up: Powiedzcie mi jeszcze czy filtr powietrza zmieniać na K&N? Bo ekonomicznie to najlepsza opcja (popie...ło KTMa z ceną zwykłych papierowych filtrów :mur:) a i słyszałem, że bardziej wtedy liniowo moc oddaje...Co Wy na to? @Żuku - dzięki :Thumbs_Up: a do wątku zaglądaj i liczę, że będziesz się udzielał jako człowiek w KTMach obeznany :Thumbs_Up::) |
Odpuść sobie kn jak latasz po szutrach bo może to się złe zakończyć dla silnika.
|
Szkoda dzika na kn
|
No tak myślałem, że podobnie z dzikami i K&N jak i innymi motórami - to połączenie nie jest najlepsze.
Dzięki ;) |
Sprawdź rottwailera. Montuja to do SM ale nie wiem jak się w Adv sprawdza.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka |
DZIK mirkoslawskiego czyli jak w końcu kupiłem KTM 990 😉
Ja mam papierowy filtr powietrza i dodatkowy wstępny filtr gąbkowy nasączany i po 4 tys km drugi raz czyszczę gąbkowy, a w papierowym zero piachu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d5e0747dae.jpg |
Cytat:
|
Ponawiam pytanie Mirka odnosnie filtra wstepnego
|
DZIK mirkoslawskiego czyli jak w końcu kupiłem KTM 990 😉
Oj sorry coś nie zauważyłem pytania. Kupiłem na Allegro teraz coś nie widzę. Jest to pre filter firmy UNI. Montuje się go zamiast oryginalnego wlotu co jest na fotce po prawej
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e0a764223d.jpg Teraz jak myłem ten gąbkowy to cała wanna była uwalona tyle było w nim kurzu. |
Cytat:
|
Widzę Mirek, że szybko wróciłeś. Gratuluje bo jest czego :Thumbs_Up:.
|
Cytat:
Bez motocykla na dłuższą metę (i krótszą też) nie mogę żyć :Thumbs_Up: |
Z powietrzem do dzika pewnie prędzej czy potem sobie poradzisz
Mam dla Ciebie szybę turystyczną jedenosezonowa bez rys...za pół ceny mi nie pasi bo moje wymierny pod nią Za małe....w tej szybie jest cisza w kasku można rozmawiać z kobietą albo usnąć... pisz priv |
Cytat:
|
Pany, czy 140/80 na seryjnej feldze będzie bardzo do doopy? Chciałbym mt21 (sava rockrider) ale one są tylko w tym rozmiarze...qrna, co tu na tył wsadzić, co by po 2 tyś nie zmieniać? Oczywiście mówię o kostkach lub coś bardziej w off niż seryjne scorpiony ;)
|
Ja jeżdżę na TKC80 140/80/18 i dużo osób lata na 140. Opinie są różne. Mi tam nie przeszkadza i da się latać. Właśnie dzisiaj przyszła druga TKC w tym rozmiarze bo stara wytrzymała 7tys. km i jest wręcz łysa.
PS: Sava rockrider to mc23. MT21 to Pirelli. To moja lista gum uniwersalnych do dzika na tył: - MC23 rockrider - Mitas E09 - Motoz Adventure - TKC80 - MT21 - Dunlop D908 RR Wytrzymują średnio 4-8tys. km w dziku na tyle. |
motoz adventure 4-8 tys? jaki by mocny dzik nie był, dwa razy tyle zrobisz. skoro drze Ci do lysego tkc80 po 7 tys, to jest to raptem 20% szybciej niż mi w starej RD07a. motoz w NAT już ma z 50% bieznika, ale i 15 tys nakulane.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Dunlop D908 RR qrła drogi ale słyszałem, że jest bardzo dobry. Gdzie kupujesz Motozy ADV? |
Motozów nie miałem. Jest to moja lista, którą stworzyłem na bazie różnych forów, opinii itp.
Co do mojej TKC80 to na poczatku jest OK, ale jak się zetrze to jest kwadrat i na zakrętach można piękne drifty robić bo słabo trzymie. Sprawdziłem przebieg mojego TKC80 i to jest dokładnie 4900km: https://i.imgur.com/su2czfO.jpg Tutaj opinia i foto Motoza Adventure po 5000mil: "On the rear of my 990 after being installed in Fairbanks, AK. Road the haul road, then headed south and hit some misc dirt, and the rest pavement. Approx 5000 miles on it and Iâd say itâs about 50% worn. I like burnouts, locking the rear tire, and lots of clutched up wheelies and slides. Iâd guess 8-9000miles is the lifespan of this tire. " https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...9ccff9bdf7.jpg A tutaj dwie 990, ta sama trasa, też 5000mil=8000km: TKC80 vs Dunlop D908RR https://a4.pbase.com/g1/17/33417/2/1...6.ZqJaMoRr.jpg https://a4.pbase.com/g1/17/33417/2/1...7.B6SBOIrO.jpg |
Sam pisze, że lubi upalać...w takim trybie to z TKC pewnie by zdjął bieżnik w 3 tysiące km.
Dwa ostatnie zdjęcia to nie są motozy adventure. |
W 1190 co ma 150 kuni tył na ponad 13 tysi starczył więc w 990 powinno byc co najmniej podobnie.
|
Na tą chwilę to Motoz wydaje się ideałem dla mnie do 950/990, ale jest problem z zakupem.
|
Kłopotów z zakupem nie ma żadnych tylko cena jest mało ciekawa.
|
Mirek, sprawdź jeszcze Metzeler 360. Nie pamiętam czy istnieje wymiar Dzika. Stosunkowo nowa opona. Bieżnik bardzo agresywny ale trwałość zajebista. Zobacz testy na yt.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jack_*Daniels napisz coś więcej, zastanawiałem się nad nią do LC4. Tylko biorę pod uwagę, że nie jest to opona dualsport tylko typowa enduro która zejdzie po 2k km.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:06. |