Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Gadżety / wyposażenie (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=253)
-   -   Mocny uchwyt na tel/navi (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35289)

jabolos 30.10.2020 14:07

Przyjechał dzisiaj do mnie uchwyt do TomToma z ali polecany przez Warzyfko.
O taki: https://pl.aliexpress.com/item/4000067859602.html

Wykonanie eleganckie. baboli nie stwierdziłem, pasuje jak z fabryki. Można do niego dokręcić też bez problemu uchwyt kulowy od Rama i założyć dowolne urządzenie. Myślę, że to dobrze wydane około 48 zł.

Lakrua 30.10.2020 14:40

Cytat:

Napisał jabolos (Post 703143)
Przyjechał dzisiaj do mnie uchwyt do TomToma z ali polecany przez Warzyfko.
O taki: https://pl.aliexpress.com/item/4000067859602.html

Wykonanie eleganckie. baboli nie stwierdziłem, pasuje jak z fabryki. Można do niego dokręcić też bez problemu uchwyt kulowy od Rama i założyć dowolne urządzenie. Myślę, że to dobrze wydane około 48 zł.

Mam używam. U mnie trzeba było trochę przyszliwoac ale za ta kase śmiało brać.

GregoryS 30.10.2020 15:41

Pany, a jakis uchwyt na ceglastego smarkfona ale do montazu w rowerze ktos poleci ?
Smarkfon wazy prawie 400 gram, jezdzi na MTB, i lamie kregoslupy wszystkim testowanym uchwytom :/

Dario 30.10.2020 16:06

Cytat:

Napisał GregoryS (Post 703152)
Pany, a jakis uchwyt na ceglastego smarkfona ale do montazu w rowerze ktos poleci ?
Smarkfon wazy prawie 400 gram, jezdzi na MTB, i lamie kregoslupy wszystkim testowanym uchwytom :/

Ładuj Panie ori RAM-a.
Drogie to, ale niczego mocniejszego chyba nie wymyślono.
Ja wożę w nim Samsunga Note 10 plus.

Melon 20.12.2020 13:49

Pytanie czy ktoś używa taki uchwyt, jak się sprawuje ?
https://pl.aliexpress.com/item/40010...238&fromDetail

luk2asz 20.12.2020 14:23

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 709765)

Mam ten uchwyt od września. Zrobiłem. Kilka tysięcy, nie jest zły. Szybko się wyjmuje, telefon jeździ bez dodatkowej gumki zabezpieczającej, wisi biedna i nie była użyta.
Jest kilka rodzajów, nie wiem czy teraz bym nie wybrał bez takiego przegubu, żeby był niżej na kierownicy zamontowany.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Melon 20.12.2020 14:33

Ja myślę zrobić jakiś stelaż przykręcony pod szybę co by fon był bardziej w polu widzenia.Dopiero do tego stelaża zamocować uchwyt.

zaczekaj 20.12.2020 14:41

Mocny uchwyt na tel/navi

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 709765)

Sprawdź wymiary uchwytu bo są różne i grubość telefonu. Mój tel w gumowym etui jest ciut za gruby na te ramiona i potrafił się wyślizgiwać z uchwytu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Melon 20.12.2020 15:02

[QUOTE=zaczekaj;709781]Sprawdź wymiary uchwytu bo są różne i grubość telefonu. Mój tel w gumowym etui jest ciut za gruby na te ramiona i potrafił się wyślizgiwać z uchwytu.

Ok, dzięki

radiolog 20.12.2020 15:38

Dla użytkowników iPhonów , raczej uchwyt a amorem drgań, bo często potem wysiada autofocus na jednym z obiektywów ( iPhone 11)

kristoch 20.12.2020 20:21

A’propos amortyzatorów drgań. Trzeba tez dobrać miejsce montażu. Najpierw padła mi stabilizacja w iPhonie 8s, ale tam jeździłem na 690 i bez amortyzacji.
Potem w iPhonie 11 pomimo stosowania amortyzatora od SP Connect - drogie to to, a nic nie dało. Co prawda uchwyt był zamontowany na kierownicy, która w CRF1100 „mrowi” o wiele bardziej niż CRF1000.
Za to Apple (Cortland) wymienił mi telefon na nowy na gwarancji. Za to ich lubię.
Ale generalnie z nowymi telefonami z dobrą stabilizacją obrazu trzeba uważać, gdzie się je montuje.

SPConnect i QuadLock polecam i używam od lat na rowerach i moto. Teraz jeszcze oba mają ładowarkę bezprzewodową.

ctomch 20.12.2020 20:25

Quadlocka też zdecydowanie mogę polecić. Dosyć droga impreza, ale super stabilna i świetnie wykonana. Używam z dwoma srajfonami, SE i 12. Cioram jak się da i nic nie padło.

Ja1 28.12.2020 22:07

Używam od kilku lat Ram mount na moto i w aucie też. Spisuje się genialnie, ale zmieniłem właśnie telefon na iPhona i trochę mnie wpisy o padaniu stabilizacji obrazu nastraszyły, choć jak czytam to Ram pisze, że w uchwycie X grip jest coś takiego jak tłumienie drgań. Czy stabilizacja padła Wam nawet jak nie korzystaliście z aparatu w telefonie w trakcie jazdy ?

kristoch 29.12.2020 10:07

Cytat:

Napisał Ja1 (Post 710938)
Używam od kilku lat Ram mount na moto i w aucie też. Spisuje się genialnie, ale zmieniłem właśnie telefon na iPhona i trochę mnie wpisy o padaniu stabilizacji obrazu nastraszyły, choć jak czytam to Ram pisze, że w uchwycie X grip jest coś takiego jak tłumienie drgań. Czy stabilizacja padła Wam nawet jak nie korzystaliście z aparatu w telefonie w trakcie jazdy ?

Uszkodzeniu ulegają aparaty z dobrą stabilizacją mechaniczną. To nie dotyczy tylko iPhonów. Aparat nie musi być włączony bo uszkodzeniu ulega delikatny mechanizmy stabilizujący soczewkę, a ten jest niezależnie od tego czy aparat jest włączony czy nie.
Moim zdaniem to co niszczy te stabilizatory to tzw „mrowienie” od pracującego silnika i zależy od wielu czynników, np. Silnika, miejsca montażu, rodzaju uchwytu. Wcześniej w NAT przez 3 lata miałem quadlocka zamontowanego na poprzeczce nad zegarami i nic się złego nie działo. 690 wykończyła telefon na tym samym quadlocku zamontowanym na kierownicy po miesiącu.
Jak chcesz ryzykować to zrób eksperyment (nie powinien nic uszkodzić, ale nie gwarantuję): zamontuj telefon w uchwycie i włącz silnik oraz aplikację aparatu, następnie wprowadź silnik na różne obroty. Jeśli na ekranie zobaczysz takie charakterystyczne rozmycie obrazu z pofalowaniem, to jest to objaw tego, że stabilizator się nie wyrabia. Jeśli obraz jest stabilny przy wszystkich obrotach to powinno być ok. Jeśli masz telefon z kilkoma obiektywami to sprawdź każdy z nich. Jeśli na jednym rozmycie występuje, a na innym nie to ten bez rozmycia nie ma stabilizacji mechanicznej (np. nowsze iPhony nie mają mechanicznej stabilizacji w „najszerszych” obiektywach). W takiej sytuacji widać wyraźnie, że to charakterytyczne rozmycie obrazu powstaje przez mechaniczny stabilizator, który pracuje poza skalą swoich możliwości (częstotliwości i amplitudy wibracji) i prędzej czy później padnie.
Ja już telefonu na kierownicy nie montuję.
A właściwie to zamontuję, tylko że stary lub niedrogi model do nawigacji. Swój zostawiam w kieszeni i będę używał do foto bo i tak już nie wożę dedykowanego aparatu do zdjęć.

Africa Tigg 29.12.2020 13:57

Które mocowanie X RAM-a używaliście do tej cienkiej poprzeczki nad kierownicą w NAT?
Chciałem zamówić, a moto teraz w serwisie.
Chodzi o typ samego mocowania.

Emek 29.12.2020 14:06

Cytat:

Napisał kristoch (Post 710961)
Jak chcesz ryzykować to zrób eksperyment (nie powinien nic uszkodzić, ale nie gwarantuję): zamontuj telefon w uchwycie i włącz silnik oraz aplikację aparatu, następnie wprowadź silnik na różne obroty. Jeśli na ekranie zobaczysz takie charakterystyczne rozmycie obrazu z pofalowaniem, to jest to objaw tego, że stabilizator się nie wyrabia. Jeśli obraz jest stabilny przy wszystkich obrotach to powinno być ok.

Mocno średni ten test. Po mojemu to stabilizacja nie pada od wibracji silnika lecz od napierdzielania zawiasu. A najbardziej prawdopodobne w przypadku srajfonów jest to, że to działanie celowe bo goowno ma być nienaprawialne. Tam już nie ma opcji wymiany części bo podmiana aparatu od drugiego identycznego modelu nie bangla.

A telefon jest do dzwonienia a nie do wiszenia na kierze :p.

krakus 29.12.2020 14:12

w huawei p20 tez padła mi stabilizacja. Ale myślę, że od jazdy na rowerze, uchwyt spigen gearlock (rozwiązanie to samo co quadlock). Na motocyklu jeździł w chińskiem ramie.

ctomch 29.12.2020 14:32

Miałem zwykłego ram x grip ze srajfonem 6 i SE. Potem zmieniłem na quadlocka i używam ze srajfonem SE i 12. Napierdalam jak się da. Wcześniej na gejesie teraz na T7. Powodem zmiany z ram na quadlocka była „jednoręczność” tego drugiego. Nie odnotowałem problemów. W gejesie miałem na kierownicy w T7 mam nad „wyświetlaczem” na poprzeczce.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

greenman 29.12.2020 14:54

Mi w Huawei p20 pro padła stabilizacja, jeździł w chińskim x-gripie. Co prawda na LC4 więc tam jest inny poziom wibracji ;) Bez problemu wymienili aparat na gwarancji.

radiolog 29.12.2020 16:03

Wymiana aparatu w iPhonów nawet najnowszym 11 czy 12 to nie problem i jakaś straszna kasa, przykładowo w Imad do koszt około 340 zł , spokojnie tez to wymieniają na gwarancji, a jak u nich kupione to gwarancja 24 miesiące

Ja1 29.12.2020 16:23

3 sezony jeździłem z Huawei Mate 10pro w Ram X-grip na Varadero i telefon zniósł to bez szwanku. Zobaczymy jak będzie z jabłkiem 12. W sumie jest na gwarancji, więc jak ma się zje... to niech to się stanie póki ona jest.

tomdiabollo 07.10.2021 10:06

Odświeżę trochę temat , jakich uchwytów używacie do Swoich telefonów i gdzie montujecie na stelażu szyby na kierownicy a może gdzie indziej ?
Zdjęcia i linki mile widziane.
Dzieki za już i proszę o więcej :D

king3 07.10.2021 10:45

1 Załącznik(ów)
Od lat korzystam z Ram mounts, super solidne, proste i uniwersalne. Ostatnio tylko pojawiła się wątpliwość jak bardzo szkodliwe na tele są wibracje I jak im zaradzić. Póki co żaden telefon nie zastrajkowal przez 10 lat użytkowania.

Dandi 07.10.2021 10:58

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał king3 (Post 750999)
Od lat korzystam z Ram mounts, super solidne, proste i uniwersalne. Ostatnio tylko pojawiła się wątpliwość jak bardzo szkodliwe na tele są wibracje I jak im zaradzić. Póki co żaden telefon nie zastrajkowal przez 10 lat użytkowania.

Miałem chińską podróbę RAMa i też dawała radę. Sprzedałem ją razem z moto i teraz będę testował coś takiego:

Załącznik 110350

zylek 07.10.2021 11:46

Ja od kiedy rozwaliłem kamerę w 2 telefonach, używam quad locka z amortyzatorem.

Od lat korzystam też z uchwytów RAM. Do motonga montuję najczęściej za pomocą kulki RAM przykręcanej na śrubę klamry kierownicy. W ten sposób daję radę upchnąć telefon i małe navi, i ustawić oba urządzenia tak, że da się coś zobaczyć niezależnie czy siedzę czy stoję na motongu. Mam też klamrę jak na filmie poniżej, ale nauczony doświadczeniem, wolę telefon zamontować w miejscu osłoniętym przez szybę. Po zdemontowaniu uchwytu, klamra cały czas wisi gdzieś na kierownicy, a kulka jest prawie nie widoczna.
X-Grip od RAM mnie zawiódł, nawet kilka razy. Raz mi się udało, a potem już nie. :haha2:

Od tamtej pory zawsze zaciągam gumkę, co jest upierdliwe.

greenman 07.10.2021 12:15

W chińskich jest dobrze te gumki przykleić, bo lubią się zgubić, pewnie były luźne i dlatego uciekł. Ja też jedną zdjąłem bo blokowała przyciski.

Melon 07.10.2021 18:13

Ja mam taki jak king3 pisze i sobie chwalę ale to pierwszy sezon.

muszel72 07.10.2021 18:32

Ten pająk jak jest poziomo to tel na nim leży zamontowany. W konfiguracji pionowej jak na zdjęciu to bez użycia gumy może wypaść.

tomdiabollo 08.10.2021 09:07

A ktoś używa czegoś takiego Spigen GearLock ? link do aukcji pierwszej z brzegu
https://allegro.pl/oferta/spigen-gea...nt-11252056684

Wiem ,wiem ze to rower ale chcę telefon zamontować nad zegarami pod szybą więc opór powietrza znikomy a telefon z wykorzystaniem nawigacji w dobrym polu widzenia.
W poprzednim moto właśnie w tym miejscu miałem.

Jakieś doświadczenia i sugestie macie ?

luk2asz 08.10.2021 09:42

Kolega tego używa. To jest w rodzaju QuadLock i SP CONECT. W tych przypadkach nie ma opcji żeby wypadł telefon z uchwytu, po za może dzwonem. Ważne, żeby dokupić elastomer przeciw wibracjom. Ja używałem przez rok GUBa i aparat się rozleciał. Teraz używam SP z tłumikiem i jest super. Co prawda wybrałbym teraz QuadLock, ma jedną przewagę nad SP, możliwość szybkiego beznarzędziowego zmieniania pozycji h/v.

teddy-boy 08.10.2021 10:38

ja używam tego mocowania Spigena 2 rok. I to tej tańszej wersji bez tego pałąka. Zajebiście trzyma.

smarciu 17.06.2022 21:15

Cytat:

Napisał king3 (Post 750999)

Aktualne telefony szczególnie te z droższej półki mają delikatny mechanizm stabilizacji matrycy w aparatach, a to może ulec uszkodzeniu z powodu wibracji na kierownicy motocykla. 10 lat temu nikt się tym nie przejmował ;)

Melon 18.06.2022 00:17

Stabilizacja pada w motocykielach dwu i jedno garowych. W V4 po przejechaniu 10kkm jeszcze nic nie padło.

ArEZ 18.06.2022 07:36

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 784714)
Stabilizacja pada w motocykielach dwu i jedno garowych. W V4 po przejechaniu 10kkm jeszcze nic nie padło.

Jak przejedziesz 300 km TET-em to prędzej padnie na V4 niż na singlu enduro.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Rafał Rs7 18.06.2022 09:01

Po 23tys.km iPhone 11 i stabilizacja działa .
Cały czas w mocowaniu rama.

Robur82 18.06.2022 10:49

U mnie w endurakach 690 i coś tego typu iphone 11 juz 2 razy padło
NA ER24 mi 3em innym chłopakom co mieli iphone padła stabilizacja, w sumie wszystkim co wiedziałem, że mieli iphony stabilizacja padła, nie było nikogo kto by powiedział, że iphone prztrwał. I to zarówno w 11stkach jak i 13stakach.

Melon 19.06.2022 18:39

Cytat:

Napisał ArEZ (Post 784716)
Jak przejedziesz 300 km TET-em to prędzej padnie na V4 niż na singlu enduro.

Rozumiem że jeździłeś V4[crosstourer} i wiesz że na kierze nie ma wibracji ? Nie wspomnę że to moto nie nadaje się w teren ze względu na wagę ale po dokładnych wyliczeniach z ogryzkiem w ram-e przejechałem ponad 15kkm i wszystko działa.

ArEZ 20.06.2022 00:27

Chodzi o to, że stabilizacja pada od wstrząsów na dziurach a nie od wibracji silnika!

Bartasso 23.01.2023 11:50

Panowie, ktoś ma przetestowany uchwyt na poprzeczce w model do 2018r? coś co sie trzyma

redrobo 23.01.2023 12:24

5 Załącznik(ów)
Tez mialem ten dylemat, ale go rozwiazalem:) Wyjasnienie na zdjciach... Dodatkowo trzeba ustabilizowac kabel zasilajacy przy wtyczce lub przerabiac zasilanie na indukcje... Takie ustrojstwo przez rok nie zepsulo telefonu na LC4 wiec polecam szukac rozwiazan tylko z wibroizolatorami...

Bartasso 23.01.2023 12:26

Cytat:

Napisał redrobo (Post 805868)
Tez mialem ten dylemat, ale go rozwiazalem:) Wyjasnienie na zdjciach... Dodatkowo trzeba ustabilizowac kabel zasilajacy przy wtyczce lub przerabiac zasilanie na indukcje... Takie ustrojstwo przez rok nie zepsulo telefonu na LC4 wiec polecam szukac rozwiazan tylko z wibroizolatorami...

tylko ja mowie nad zegarami:) na kiere mam rama i daje rade - chce poprostu zmienic kat patrzenia:)

luk2asz 23.01.2023 12:37

SP, QUAD LOCK lub jego podroby. Koniecznie z tłumikiem drgań. Polecam .

rumpel 23.01.2023 15:57

https://www.moto-drzak-mobilu.cz/drzaky/drzak-2-0/

kurol 23.01.2023 17:27

1 Załącznik(ów)
Drzak jest wporzadku.
Da sie do niego zapiac chyba kazdy telefon,po drobnych zabiegach nawet i tablet.
Ma wibroizolatory i zapiecie na kluczyk,chodz to ostatnie to takie sobie zabezpieczenie.

MrWaski 23.01.2023 19:21

Cytat:

Napisał redrobo (Post 805868)
Tez mialem ten dylemat, ale go rozwiazalem:) Wyjasnienie na zdjciach...

Ładna robota. Sam robiłeś?

Chmura 23.01.2023 23:28

Używam QuadLocka 3lata - w tym 2 lata w uniwersalnej wersji. Nie odkleja się. Po roku wibracji pojedyńczego cylindra wyrobiło się gniazdo w dedykowanej obudowie. Zmieniłem na uniwersalną i dołożyłem antywibracyjnego bumbera. Nie wyrabia się mocowanie i nie odkleja od obudowy. WAŻNE! plecki obudowy nie mogą być silikonowe lub z miękkiego materiału, powinny być z twardego, gładkiego tworzywa... i działa :D

redrobo 24.01.2023 09:39

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 805920)
Ładna robota. Sam robiłeś?

Tak jest, teraz wjezdza z lasera wiekszy prototyp. Najpierw potestuja kumple z wiekszymi telefonami:) a potem moze zrobie wiecej i to oglosze.

RAVkopytko 29.01.2023 08:43

Redrobo .już skopiowałem Twoje foty ,nie Bij ;)

Te wibroizolatory gdzie zakupiłes ?
Jeszcze pytanie mam.Myslisz.że ruchomy element z jednej strony wystarczy ?

redrobo 29.01.2023 21:20

wibro na elesa gartner, z jednej strony wystarczy.. powodzenia w zabawie;)

sebol 01.03.2023 18:12

Jeśli ktoś szuka uchwytu do XRV to coś takiego znalazłem nad tripmaster

https://moto-discovery.com/eshop/coc...1993-2003.html

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:30.