![]() |
Przyjechał dzisiaj do mnie uchwyt do TomToma z ali polecany przez Warzyfko.
O taki: https://pl.aliexpress.com/item/4000067859602.html Wykonanie eleganckie. baboli nie stwierdziłem, pasuje jak z fabryki. Można do niego dokręcić też bez problemu uchwyt kulowy od Rama i założyć dowolne urządzenie. Myślę, że to dobrze wydane około 48 zł. |
Cytat:
|
Pany, a jakis uchwyt na ceglastego smarkfona ale do montazu w rowerze ktos poleci ?
Smarkfon wazy prawie 400 gram, jezdzi na MTB, i lamie kregoslupy wszystkim testowanym uchwytom :/ |
Cytat:
Drogie to, ale niczego mocniejszego chyba nie wymyślono. Ja wożę w nim Samsunga Note 10 plus. |
Pytanie czy ktoś używa taki uchwyt, jak się sprawuje ?
https://pl.aliexpress.com/item/40010...238&fromDetail |
Cytat:
Jest kilka rodzajów, nie wiem czy teraz bym nie wybrał bez takiego przegubu, żeby był niżej na kierownicy zamontowany. Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Ja myślę zrobić jakiś stelaż przykręcony pod szybę co by fon był bardziej w polu widzenia.Dopiero do tego stelaża zamocować uchwyt.
|
Mocny uchwyt na tel/navi
Cytat:
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
[QUOTE=zaczekaj;709781]Sprawdź wymiary uchwytu bo są różne i grubość telefonu. Mój tel w gumowym etui jest ciut za gruby na te ramiona i potrafił się wyślizgiwać z uchwytu.
Ok, dzięki |
Dla użytkowników iPhonów , raczej uchwyt a amorem drgań, bo często potem wysiada autofocus na jednym z obiektywów ( iPhone 11)
|
A’propos amortyzatorów drgań. Trzeba tez dobrać miejsce montażu. Najpierw padła mi stabilizacja w iPhonie 8s, ale tam jeździłem na 690 i bez amortyzacji.
Potem w iPhonie 11 pomimo stosowania amortyzatora od SP Connect - drogie to to, a nic nie dało. Co prawda uchwyt był zamontowany na kierownicy, która w CRF1100 „mrowi” o wiele bardziej niż CRF1000. Za to Apple (Cortland) wymienił mi telefon na nowy na gwarancji. Za to ich lubię. Ale generalnie z nowymi telefonami z dobrą stabilizacją obrazu trzeba uważać, gdzie się je montuje. SPConnect i QuadLock polecam i używam od lat na rowerach i moto. Teraz jeszcze oba mają ładowarkę bezprzewodową. |
Quadlocka też zdecydowanie mogę polecić. Dosyć droga impreza, ale super stabilna i świetnie wykonana. Używam z dwoma srajfonami, SE i 12. Cioram jak się da i nic nie padło.
|
Używam od kilku lat Ram mount na moto i w aucie też. Spisuje się genialnie, ale zmieniłem właśnie telefon na iPhona i trochę mnie wpisy o padaniu stabilizacji obrazu nastraszyły, choć jak czytam to Ram pisze, że w uchwycie X grip jest coś takiego jak tłumienie drgań. Czy stabilizacja padła Wam nawet jak nie korzystaliście z aparatu w telefonie w trakcie jazdy ?
|
Cytat:
Uszkodzeniu ulegają aparaty z dobrą stabilizacją mechaniczną. To nie dotyczy tylko iPhonów. Aparat nie musi być włączony bo uszkodzeniu ulega delikatny mechanizmy stabilizujący soczewkę, a ten jest niezależnie od tego czy aparat jest włączony czy nie. Moim zdaniem to co niszczy te stabilizatory to tzw „mrowienie” od pracującego silnika i zależy od wielu czynników, np. Silnika, miejsca montażu, rodzaju uchwytu. Wcześniej w NAT przez 3 lata miałem quadlocka zamontowanego na poprzeczce nad zegarami i nic się złego nie działo. 690 wykończyła telefon na tym samym quadlocku zamontowanym na kierownicy po miesiącu. Jak chcesz ryzykować to zrób eksperyment (nie powinien nic uszkodzić, ale nie gwarantuję): zamontuj telefon w uchwycie i włącz silnik oraz aplikację aparatu, następnie wprowadź silnik na różne obroty. Jeśli na ekranie zobaczysz takie charakterystyczne rozmycie obrazu z pofalowaniem, to jest to objaw tego, że stabilizator się nie wyrabia. Jeśli obraz jest stabilny przy wszystkich obrotach to powinno być ok. Jeśli masz telefon z kilkoma obiektywami to sprawdź każdy z nich. Jeśli na jednym rozmycie występuje, a na innym nie to ten bez rozmycia nie ma stabilizacji mechanicznej (np. nowsze iPhony nie mają mechanicznej stabilizacji w „najszerszych” obiektywach). W takiej sytuacji widać wyraźnie, że to charakterytyczne rozmycie obrazu powstaje przez mechaniczny stabilizator, który pracuje poza skalą swoich możliwości (częstotliwości i amplitudy wibracji) i prędzej czy później padnie. Ja już telefonu na kierownicy nie montuję. A właściwie to zamontuję, tylko że stary lub niedrogi model do nawigacji. Swój zostawiam w kieszeni i będę używał do foto bo i tak już nie wożę dedykowanego aparatu do zdjęć. |
Które mocowanie X RAM-a używaliście do tej cienkiej poprzeczki nad kierownicą w NAT?
Chciałem zamówić, a moto teraz w serwisie. Chodzi o typ samego mocowania. |
Cytat:
A telefon jest do dzwonienia a nie do wiszenia na kierze :p. |
w huawei p20 tez padła mi stabilizacja. Ale myślę, że od jazdy na rowerze, uchwyt spigen gearlock (rozwiązanie to samo co quadlock). Na motocyklu jeździł w chińskiem ramie.
|
Miałem zwykłego ram x grip ze srajfonem 6 i SE. Potem zmieniłem na quadlocka i używam ze srajfonem SE i 12. Napierdalam jak się da. Wcześniej na gejesie teraz na T7. Powodem zmiany z ram na quadlocka była „jednoręczność” tego drugiego. Nie odnotowałem problemów. W gejesie miałem na kierownicy w T7 mam nad „wyświetlaczem” na poprzeczce.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Mi w Huawei p20 pro padła stabilizacja, jeździł w chińskim x-gripie. Co prawda na LC4 więc tam jest inny poziom wibracji ;) Bez problemu wymienili aparat na gwarancji.
|
Wymiana aparatu w iPhonów nawet najnowszym 11 czy 12 to nie problem i jakaś straszna kasa, przykładowo w Imad do koszt około 340 zł , spokojnie tez to wymieniają na gwarancji, a jak u nich kupione to gwarancja 24 miesiące
|
3 sezony jeździłem z Huawei Mate 10pro w Ram X-grip na Varadero i telefon zniósł to bez szwanku. Zobaczymy jak będzie z jabłkiem 12. W sumie jest na gwarancji, więc jak ma się zje... to niech to się stanie póki ona jest.
|
Odświeżę trochę temat , jakich uchwytów używacie do Swoich telefonów i gdzie montujecie na stelażu szyby na kierownicy a może gdzie indziej ?
Zdjęcia i linki mile widziane. Dzieki za już i proszę o więcej :D |
1 Załącznik(ów)
Od lat korzystam z Ram mounts, super solidne, proste i uniwersalne. Ostatnio tylko pojawiła się wątpliwość jak bardzo szkodliwe na tele są wibracje I jak im zaradzić. Póki co żaden telefon nie zastrajkowal przez 10 lat użytkowania.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 110350 |
Ja od kiedy rozwaliłem kamerę w 2 telefonach, używam quad locka z amortyzatorem.
Od lat korzystam też z uchwytów RAM. Do motonga montuję najczęściej za pomocą kulki RAM przykręcanej na śrubę klamry kierownicy. W ten sposób daję radę upchnąć telefon i małe navi, i ustawić oba urządzenia tak, że da się coś zobaczyć niezależnie czy siedzę czy stoję na motongu. Mam też klamrę jak na filmie poniżej, ale nauczony doświadczeniem, wolę telefon zamontować w miejscu osłoniętym przez szybę. Po zdemontowaniu uchwytu, klamra cały czas wisi gdzieś na kierownicy, a kulka jest prawie nie widoczna. X-Grip od RAM mnie zawiódł, nawet kilka razy. Raz mi się udało, a potem już nie. :haha2: Od tamtej pory zawsze zaciągam gumkę, co jest upierdliwe. |
W chińskich jest dobrze te gumki przykleić, bo lubią się zgubić, pewnie były luźne i dlatego uciekł. Ja też jedną zdjąłem bo blokowała przyciski.
|
Ja mam taki jak king3 pisze i sobie chwalę ale to pierwszy sezon.
|
Ten pająk jak jest poziomo to tel na nim leży zamontowany. W konfiguracji pionowej jak na zdjęciu to bez użycia gumy może wypaść.
|
A ktoś używa czegoś takiego Spigen GearLock ? link do aukcji pierwszej z brzegu
https://allegro.pl/oferta/spigen-gea...nt-11252056684 Wiem ,wiem ze to rower ale chcę telefon zamontować nad zegarami pod szybą więc opór powietrza znikomy a telefon z wykorzystaniem nawigacji w dobrym polu widzenia. W poprzednim moto właśnie w tym miejscu miałem. Jakieś doświadczenia i sugestie macie ? |
Kolega tego używa. To jest w rodzaju QuadLock i SP CONECT. W tych przypadkach nie ma opcji żeby wypadł telefon z uchwytu, po za może dzwonem. Ważne, żeby dokupić elastomer przeciw wibracjom. Ja używałem przez rok GUBa i aparat się rozleciał. Teraz używam SP z tłumikiem i jest super. Co prawda wybrałbym teraz QuadLock, ma jedną przewagę nad SP, możliwość szybkiego beznarzędziowego zmieniania pozycji h/v.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
ja używam tego mocowania Spigena 2 rok. I to tej tańszej wersji bez tego pałąka. Zajebiście trzyma.
|
Cytat:
|
Stabilizacja pada w motocykielach dwu i jedno garowych. W V4 po przejechaniu 10kkm jeszcze nic nie padło.
|
Cytat:
Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka |
Po 23tys.km iPhone 11 i stabilizacja działa .
Cały czas w mocowaniu rama. |
U mnie w endurakach 690 i coś tego typu iphone 11 juz 2 razy padło
NA ER24 mi 3em innym chłopakom co mieli iphone padła stabilizacja, w sumie wszystkim co wiedziałem, że mieli iphony stabilizacja padła, nie było nikogo kto by powiedział, że iphone prztrwał. I to zarówno w 11stkach jak i 13stakach. |
Cytat:
|
Chodzi o to, że stabilizacja pada od wstrząsów na dziurach a nie od wibracji silnika!
Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka |
Panowie, ktoś ma przetestowany uchwyt na poprzeczce w model do 2018r? coś co sie trzyma
|
5 Załącznik(ów)
Tez mialem ten dylemat, ale go rozwiazalem:) Wyjasnienie na zdjciach... Dodatkowo trzeba ustabilizowac kabel zasilajacy przy wtyczce lub przerabiac zasilanie na indukcje... Takie ustrojstwo przez rok nie zepsulo telefonu na LC4 wiec polecam szukac rozwiazan tylko z wibroizolatorami...
|
Cytat:
|
SP, QUAD LOCK lub jego podroby. Koniecznie z tłumikiem drgań. Polecam .
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
|
1 Załącznik(ów)
Drzak jest wporzadku.
Da sie do niego zapiac chyba kazdy telefon,po drobnych zabiegach nawet i tablet. Ma wibroizolatory i zapiecie na kluczyk,chodz to ostatnie to takie sobie zabezpieczenie. |
Cytat:
|
Używam QuadLocka 3lata - w tym 2 lata w uniwersalnej wersji. Nie odkleja się. Po roku wibracji pojedyńczego cylindra wyrobiło się gniazdo w dedykowanej obudowie. Zmieniłem na uniwersalną i dołożyłem antywibracyjnego bumbera. Nie wyrabia się mocowanie i nie odkleja od obudowy. WAŻNE! plecki obudowy nie mogą być silikonowe lub z miękkiego materiału, powinny być z twardego, gładkiego tworzywa... i działa :D
|
Cytat:
|
Redrobo .już skopiowałem Twoje foty ,nie Bij ;)
Te wibroizolatory gdzie zakupiłes ? Jeszcze pytanie mam.Myslisz.że ruchomy element z jednej strony wystarczy ? |
wibro na elesa gartner, z jednej strony wystarczy.. powodzenia w zabawie;)
|
Jeśli ktoś szuka uchwytu do XRV to coś takiego znalazłem nad tripmaster
https://moto-discovery.com/eshop/coc...1993-2003.html |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:30. |