![]() |
Cytat:
|
Efekt bardzo podobny do DCT osiągniesz w manualu z QS, sprzęgło zostanie tylko do ruszenia, plus oszczedzisz 10 kg
|
Można też wywalić ori i dać Rekluse jak ktoś nie chce sprzęgła. No i gasł nie będzie jak to bywa w DCT :D.
|
Cytat:
tam jest dość skomplikowane sterowanie, i elektronika, i elementy wykonawcze, i czujniki. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
przy układzie wtryskowym też masz elementy wkonawcze oraz czujniki więc takie generalizowanie jest pozbawione sensu możesz też nie dostać urlopu lub pogoda się załamie i też nie pojedziesz :D DCT ma więcej zalet jak wad, dla każdego jednak te zalety i wady mają inna wagę. |
Cytat:
|
Bukowski, żartowałem tylko...
Wszystkie te nowe motongi, wydają się jakieś takie coraz bardziej awaryjne. :D |
Cytat:
zresztą, czy ktoś słyszał o wysypanej skrzyni manualnej w NAT? Bo o problemach z DCT trochę w sieci wisi... A i to, zakładam, z jazdy szosowej głównie. utop parę razy NAT z DCT, wtedy pogadamy o generalizowaniu :P Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Tak samo moglibyśmy demonizować układ CDI ze zmiennym kątem zapłonu - bo to czujniki i elektronika - a najlepszy zapłon to po prosty przerywacz. Tylko potem chcemy małe spalanie, dużą moc, niską wagę... Co do zmiany biegów zawsze mamy opcję zmieniania ich "bez sprzęgła". Działa prawie jak automat :D W sumie w rd07 nauczyłem się zmieniać biegi przy delikatnym dotknięciu sprzęgła i zmiany praktycznie nie było czuć. Ale działało to tylko w górę. W 125 zmieniałem bez sprzęgła w górę i dół kilka razy, i fajnie to działało. I jeszcze jest jedna zaleta "elektroniki" a mianowicie diagnostyka. Do samochodów można kupić na aliexpres czytnik obd2 i jak auto stanie, zapali się check engine to sprawdzamy i wiemy o problemie (czasami zanim on wystąpi). Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Cytat:
|
DCT z lat 50? chyba nie bardzo, a na pewno nie we współczesnym rozumieniu.
pierwsze masowo montowane dwusprzeglowki to było dsg w Audi gdzieś w okolicach 2003. na początku tylko w silnikach z małym momentem. z 10 lat zajęlo konkurencji wprowadzenie swoich wlasnych dwusprzeglowek. tam musi być komputer i sporo szybkich, sterowanych elektronicznie zaworów oraz sporo czujników - w porównaniu do hydraulicznego automatu sterowanego jedna linka (a takie były jeszcze w późnych latach 90 np. w mercedesie) to jest technologia rakietowa. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Z ciekawości poczytałem i na wiki pisało o modelu dsg z lat 50. Ostatecznie porshe 956 z 83 miało zamontowane dsg.
Ale faktycznie pierwsza masówka to 2003 - golf 4. Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:25. |