Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=244)
-   -   Wymiana lub Upgrade zawieszenia w NAT.. dyskusja (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32409)

Dubel 21.08.2018 21:39

Cytat:

Napisał radiolog (Post 596178)
NAT jest prosta, a przynajmniej o wiele prostsza niż gebelsowóz

Szczegolnie w wersji DCT :D

nabrU 21.08.2018 22:23

No i znowu się zaczyna... :vis:

Artek 21.08.2018 22:31

Cytat:

Napisał Radarman (Post 596207)

Fanatykom BMW na TYM forum powinno się stworzyć subforum (rezerwat) i niech się gryzą/całują zaležnie co lubią.

consigliero 21.08.2018 22:34

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e12dddbe85.jpg

nabrU 21.08.2018 22:37

Cytat:

Napisał Artek (Post 596210)
Fanatykom BMW na TYM forum powinno się stworzyć subforum (rezerwat) i niech się gryzą/całują zaležnie co lubią.

Ja miałem na myśli fanatyków wszystkich marek, bo tu nikt nie jest bez winy. Mam kolegów (i koleżanki) na różnych moto i nigdy nie słyszałem przytyków na temat innych marek, wręcz przeciwnie...
No ale cóż, niektórzy muszą, bo się uduszą... :mur:

Dubel 22.08.2018 09:14

Cytat:

Napisał Radarman (Post 596207)

Ale co sie zaczyna? Padl argument o prostocie NAT, padl kontr argument o jej komplikacji co w tym zlego? Czy FORUM nie jest po to by dyskutowac? :confused:

Cytat:

Napisał Artek (Post 596210)

A moze getto? :cold:

consigliero 22.08.2018 09:27

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f8814c97ac.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b1aa3b8bf6.jpg

ex1 23.08.2018 00:38

czy mnie się wydaje czy to wątek o zawieszeniu w NAT..? :D

taki upgrade znalazłem.. nie wiem czy było..

https://www.ktechsuspensionusa.com/p...valve-kit.aspx

madafakinges 23.08.2018 10:16

2 Załącznik(ów)
To już te goldvalwsy taniej wychodzą.

Ogólnie to w końcu założyłem kostki i miałe okazje pojeździć ostrzej w terenie.
Jechałem najpierw z chłopakami na NAT na standardowym zawiasie i tam gdzie im dobijało u mnie wszystko lux. Tył wilbers miałem na poczatku skręcony prawie na max bo jeździłem głownie po czarnym i to b.szybko. Sukcesywnie go odpuszczałem i doszedłem do ustawień mi odpowiadających.
Przód od ATAS aby ustawić w nim sag musiałem na max odkręcić sprzęzyny=ma mega twardsze sprężyny niż zawias w zwykłej NAT(dodatkowo dochodzi to że ATAS jest cieższa niż standard). Odbicie fabrycznie ustawia się na 8 klików licząc od min, ale jako że miałęm odpuszczone napięcie wstępne dałem na 6, dobicie zostawiłe na 2,5obrotu=fabryczne ustawienie. Z tym na asfalcie jeżdziło jest B.Dobrze jednak do jazdy w terenie było za sztywno i zawias nie wybierał dobrze, więc odpuściłem dobicie o 0,75obrotu a dobicie o 2 kliki. Teraz dla mnie jest super wybiera nierówności nie 'kopie' po rękach, dalej nie ma mowy o dobijaniu nawet przy dużych prędkościach, ani nie nurkuje przy mocnym hamowaniu.
Chyba z przodem nie będę już nic kombinował, w zimie tylko serwis na oleju ohlinsa+ zielone skf.
Na tył marzy mi się ohlins ale już dedykowany do ATAS z większym skokiem:drif:
Załącznik 82419
Załącznik 82418

ex1 23.08.2018 20:09

pokaż Fotkę jak Twój moto stoi z boku na tych dłuższych lagach.. :)

ps.. wilbersa też możesz podnieść przecież o te 3 cm.. :)

madafakinges 24.08.2018 00:43

1 Załącznik(ów)
Załącznik 82444

Oczywiście, że tył mam podniesiony, co nie zmienia faktu że marzy mi się ohlins z większym skokiem...
Kanape poznajesz? Będę też taką miał:)

radiolog 24.08.2018 07:28

Oooo co ja widzę, też masz Akrapa :), fajny co?

madafakinges 24.08.2018 08:44

Najfajniejszy z wszystkich jakie miałem, ale dopiero po przeróbce dbkillerów.

ex1 25.08.2018 11:39

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 596610)
Załącznik 82444

Oczywiście, że tył mam podniesiony, co nie zmienia faktu że marzy mi się ohlins z większym skokiem...
Kanape poznajesz? Będę też taką miał:)

noo ładnie stoi.. :D

właśnie o taką wysokość mniej wiecej mi chodzi.. :)

kanapa wlaśnie na testach... jutro gonię z nią na Bałkany
narazie wiem tylko że jest śliska.. :) ale może przykleję coś na tyłek i będzie git.. :)

muszel72 25.08.2018 18:31

Przedni zawias w ATAS na oryginalnym ustawieniu jest tak sztywny, że wydaje się jakbyś miał balon w oponie jadąc po czarnym:)
Komin po 9 tysiącach gra tak pięknie, że nie zamienię na żadny inny:)

ex1 30.09.2018 22:03

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...94&oe=5C61202F

noo dobra.. poregulowałem co się da... potestowałem w ten Weekend jak trzeba, było dobre 150 km w tępie rajdowym na ostrej kostce.. :)
no i niestety doszedłem do kresu ustawień.. :)

na PLUS.. nie jest tak źle jak sądziłem :)
na MINUS.. przy mojej masie.. sprężyny musiałem skręcić praktycznie do końca.. plus Tłumnienia do końca.. :) Jest ok.. :) wkurzają progresy z przodu.. :) no i małe jednak skoki.. :D

Trzeba Podnieść.. :D

ex1 04.10.2018 23:15

Czy ktolowiek jest mi w stanei potwierdzić czy wnętrze a konkretnie cardridge z Atas będą pasować do NAT..? bym może jest też to opcja na zwiększenie skoku zawieszenia mniejszym kosztem niż wymiana całości

radiolog 05.10.2018 00:24

Znaczy całe lagi napewno, ale bebechy niekoniecznie, tam chyba jest różnica w średnicy, ale mogem pieprzyć

madafakinges 05.10.2018 11:45

Bebechy są takie same, ale nie wiem czy taniej wyjdzie, biorąc pod uwagę że kupując kompletne lagi możesz sprzedać swoje. Poczekaj jak andreani wypuści cadridż do ATAS wtedy sobie stawisz większy skok.

Mam w domu cadridże od NAT ori zawiasu, będę robił serwis niedługo swojego zawiasu od ATAS, to porównam i dam ci znać czy będą pasować.

ex1 05.10.2018 12:04

ok.. dzięki.. :D

Grzechu2012 17.10.2018 18:04

w weekend byliśmy z NAT na offroadach, strasznie dobija mi przednie zawieszenie na mocnych wybojach i uskokach, aż gmole walą w błotnik mimo że nie mam już podwyższenia :/
cze skręcenie go coś da ?

ex1 17.10.2018 20:19

Cytat:

Napisał Grzechu2012 (Post 606690)
w weekend byliśmy z NAT na offroadach, strasznie dobija mi przednie zawieszenie na mocnych wybojach i uskokach, aż gmole walą w błotnik mimo że nie mam już podwyższenia :/
cze skręcenie go coś da ?

zacznij od ustawienia SAGu na przodzie...
Ja u siebie.. a ważę 115 kg ustawiam napięcie sprężyny praktycznie na maksa
zawias musisz usztywnić aby nie dobijał..
aby to chodziło jak trzeba dokręcam tłumienia.. w zalezności od stylu jazdy

u mnie tłumienia są praktycznie również na maksa.
w takim układzie dopiero CRF ze mną na pokładzie pozwala sprawnie pokonywać Offowe odcinki. z prędkościami zbliżonymi do SE ;)

Tomas_XRV 17.10.2018 20:45

Wymiana lub Upgrade zawieszenia w NAT.. dyskusja

Słyszałem jak w Bornym z Sebą cisneliście. Afra szła równo z SE.

ex1 17.10.2018 23:14

Cytat:

Napisał Tomas_XRV (Post 606727)
Słyszałem jak w Bornym z Sebą cisneliście. Afra szła równo z SE.

noo szła jak trzeba... :)

operator99 22.10.2018 18:55

https://www.youtube.com/watch?v=E9FVYGXClCc

madafakinges 23.10.2018 09:32

https://advrider.com/f/threads/anoth...forks.1346588/

Ex tu masz to czego szukałeś.

Don't.
I wouldn't recommend using adv sport damper rod assembly in reg af twin forks. Not enough strength to accommodate additional travel. As stated above.

madafakinges 25.10.2018 21:32

1 Załącznik(ów)
Załącznik 84208
Andreani do atas

ex1 26.10.2018 00:24

kurcze mnie się te obrazki coś nie wyświetlają.. :(

ex1 07.01.2019 21:29

zaciekawiła mnie ta afryka na FB

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...0b&oe=5CBABCDF

napisałem do gościa odnośnie modyfikacji zawieszenia
odpisał...

"the suspension is done by Hyperpro they higherd them and made the suspension a little bit harder."

napisałem do HYPERPRO

dostałem odpowiedź :)

For the CRF1000 we can offer several different solutions which go from replacement springs which raise the bike 20mm to a custom build shock built to your wishes. In order to determine what you need we would like to have some information;

Weight rider
Weight passenger / luggage
Preferred height increase

potem jeszcze jedno potwierdzenie

"The front can be raised with 20mm by installing our progressive front springs.

For the rear you can either install a replacement spring which raises the bike 20 mm or install a complete new shock absorber which can be build to raise the rear 20mm and which is adapted toe the mentioned weight. For the way you use the motorcycle, we would advise the fully adjustable shock absorber.

Progressive front springs € 140.50 retail excl. VAT
Progressive rear spring +20mm € 90,- retail excl. VAT
Fully adjustable shock custom build € 745,- retail excl. VAT
We hope to have informed you well. If you have any additional questions, please do not hesitate to contact us."

i teraz mnie zastanawia.. jak oni chcą podnieść afrę wiekszymi sprężynami
co o tym myślicie...?

bicio 07.01.2019 21:40

Jedyne co mi przychodzi do głowy to że ma mniejszy wymagany SAG ta ich sprężyna. No bo skok taki sam. Też nie kumam.

madafakinges 07.01.2019 21:50

Pisałem już o tym. Z tym +20mm to fejk poprostu na twardszych sprężynach mniej siada.

Wierz mi przeczytałem cały internet na temat zawiasu w NAT.

Jak chcesz podnieść moto to albo mupo albo ATAS

machoni 07.01.2019 21:55

https://shop.touratechpolska.pl/prog...ad-travel.html

Ja zamówiłem to powinno przyjsć za tydzień , zobaczę czy podnosi :), Broda ma to zamontowane trzeba by jego spytać, twierdzi ze robi robotę czyli rżnie po terenie o wiele lepiej.
p.s. udało mi się wypłakać 5%rabatu.

myku 07.01.2019 21:56

Mada, ale wazac więcej czy jest sens wstawić twardsza i dłuższą sprężyna na tył i dłuższe progresy na przód (hyperpro) żeby zachować symetrie? Do tego dis szykuje bo.... Ciężki jestem :D

dzinks 07.01.2019 22:02

Cytat:

Napisał machoni (Post 618546)
https://shop.touratechpolska.pl/prog...ad-travel.html

Ja zamówiłem to powinno przyjsć za tydzień , zobaczę czy podnosi :), Broda ma to zamontowane trzeba by jego spytać, twierdzi ze robi robotę czyli rżnie po terenie o wiele lepiej.
p.s. udało mi się wypłakać 5%rabatu.

Ten link co wrzuciłeś jest do modelu od 2018 wg opisu. Coś się zmieniło w zwykłej nat w przodzie i tyle?

madafakinges 07.01.2019 22:07

Hyperpro ma zestawy sprezyn przód tył. Dla mnie to półśrodek ale budżetowy, dlatego kupiłem cały amor a i tak będę dawał go do sanczeza żeby mi go dostroił tak jak chce. Niestety dobry zawias kosztuje szczególnie jak się jest grubasem i się chce mieć go dopasowanego do swojej wagi.

machoni 07.01.2019 22:15

Cytat:

Napisał dzinks (Post 618549)
Ten link co wrzuciłeś jest do modelu od 2018 wg opisu. Coś się zmieniło w zwykłej nat w przodzie i tyle?

Tak na szybko wrzuciłem, to i nie zwróciłem uwagi, jest i do naszych modeli (sprawdź na strtonie) taki zestaw, czy się różni tego nie wiem.

machoni 07.01.2019 22:17

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 618550)
Hyperpro ma zestawy sprezyn przód tył. Dla mnie to półśrodek ale budżetowy, dlatego kupiłem cały amor a i tak będę dawał go do sanczeza żeby mi go dostroił tak jak chce. Niestety dobry zawias kosztuje szczególnie jak się jest grubasem i się chce mieć go dopasowanego do swojej wagi.

Dobrze że szczupły jestem :hehehe:

dzinks 07.01.2019 22:32

Muszę w końcu sprawdzić swój SAG :)
Ale z tego co czytam to raczej trzeba będzie zmieniać

myku 07.01.2019 22:35

To prawda ale mysle ze ja nieduze pieniadze bedzie znaczaca roznica. I tak nie bede tym motocyklem skakac. Orginal strasznie przypomina mi stara afre. Jezdzac Czelendzem na Öhlinsie widze ogromna roznice...

ex1 07.01.2019 23:25

ja u siebie skręciłem wszytko na full praktycznie.. motocykl nie ugina się aż.tak mocno.. SAG mam na granicy.. ale nadal mam wrażenie nie stoi tak wysoko jak ten tutaj.

miotacztruskawek 08.01.2019 09:02

A czy ma ktoś może na wierzchu wkłady od NAT na wierzchu ??? Potrzebowałbym średnicę i skok gwintu korka górnego, oraz średnica zewnętrzna dołu kardridga. Zastanawia mnie małe druciarstwo na bebechach Marzocha (też 45 mm ) ;-) .

madafakinges 08.01.2019 10:05

Mam cadridż na wierzchu pomierze wieczorem.

Problem z ori zawiasem jest taki.
Sprężyna z tyłu ma fabrycznie twardość 7,5kg/mm(Dla porównania w moim wilbersie mam sprężynę 11,5kg/mm co jest dobre do jazdy solo niestety z pasażerem wolałbym jeszcze twardszą), co jest dobrą wartością dla przeciętnego azjaty ważącego 75-80kg.
Niestety dieta środkowo europejska składa się z nie tak jak w Japonii z ryżu, porostów i owoców morza, a z zimniaków, wieprzowiny w panierce i zasmarzanej kapusty i znakomita większość nas waży ponad 90 a 'śmietanka' jest w stanie dostrzec na wadze trzycyfrowy wynik.
Do tego dochodzą ulepszenia i akcesoria którymi obwieszamy nasz motocykl.
Pisałem już, że moja z samymi obowiązkowymi dodatkami(gmole, stelaże, płyta pod silnik itp) i zestawem do naprawy kół, dętki łyżki... pokazała 250kg z pełnyn bakiem czyli o 20kg więcej niż golas z fabryki. Do tego dodajmy jeszcze bagaż i ewentualnie pasażera.

Żeby ustawić poprawny sag na tyle w standardowym amortyzatorze dla osoby ponad 80kg trzeba na max skręcić sprężyne. Ustawienie rebound->odbicie jest po to(upraszczając) żeby pochłonąć siłę rozprężającą sprężyny i zapobiec efektowi wystrzeliwania tyłu 'jak z trampoliny'. Niestety w standardzie rebound jest na tyle słabo zestrojony, że nie jest w stanie ogarnąć nawet oryginalnej miękkiej spręzyny, a co dopiero twardszej. Czyli zmiana sprężyny powinna wiązać się z ingerencją w tłumienie.

Sprawa ma się inaczej przy sprężynie progresywnej(taka własnie jest ta hyperpro) w tej część sprężyny jest twarda, a część mientka. Teoretycznie powinno rozwiązać wszystkie problemy, bo na małych wybojach będzie ładnie uginać się miękka część, a przy większym obciążeniu będzie działąć ta twardsza zapobiegając dobijaniu.
I teraz wszyscy wstajemi i bijemy brawo... niestety pojawia się pytanie na którą część spręzyny ustawić rebound? Jeśli ustawimy na miekką część będzie działać to na gładkich powierzchniach z pojedynczymi nierównościami, a teraz wyobraźmy sobie, że wjeżdżamy w terem i przy prędkości powiedzmy 60km/h najeżdzamy na serie wybojów. Na pierwszym amortyzator składa się wykorzystując miękką cześć sprężyny i nim zdąży się rozprężyć najeżdżamy na następny i amortyzaror zaczyna działać na twardszej części sprężyny, powodując wybijanie tyłu i utrate trakcji bo tłumienie odbicia w amortyzatorze ustawione jest na miekką część sprężyny... to tak w wielkim uproszczeniu.

Sam ori amortyzator nie jest zły i jeśli by go odpowiednio wystroić będzie robił robotę, niestety zlecenie to komuś to koszt ok 1500zł+ 500zł za sprężynę.

Jak ktoś chce się pobawić sam to tutaj ładnie opisane jakie sprężyny dobrać i jak zmienić tłumienie.
https://advrider.com/f/threads/crf10...valve.1242323/

https://advrider.com/f/threads/crf10...build.1243059/

Kwestia zawieszenia to temat rzeka.

siwy 08.01.2019 10:12

Cytat:

Napisał ex1 (Post 618567)
ja u siebie skręciłem wszytko na full praktycznie.. motocykl nie ugina się aż.tak mocno.. SAG mam na granicy.. ale nadal mam wrażenie nie stoi tak wysoko jak ten tutaj.

Oryginał to tak stoi na centralce :)

miotacztruskawek 08.01.2019 14:15

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 618626)
Mam cadridż na wierzchu pomierze wieczorem.

Będę wdzięczny :) .

Cytat:

Sam ori amortyzator nie jest zły i jeśli by go odpowiednio wystroić będzie robił robotę, niestety zlecenie to komuś to koszt ok 1500zł+ 500zł za sprężynę.

Jak ktoś chce się pobawić sam to tutaj ładnie opisane jakie sprężyny dobrać i jak zmienić tłumienie.
https://advrider.com/f/threads/crf10...valve.1242323/

https://advrider.com/f/threads/crf10...build.1243059/

Kwestia zawieszenia to temat rzeka.

To fakt, że zawieszenie to temat rzek, ale z cenami to już nie za bardzo się zgodzę ;) .
Sam trochę domorośle grzebie po zawiasach. Do swojej F800GS wstawiłem na przód bebechy od motocykla 140kg ze swoją fabryczną sprężyną. Tylko zamiast zalecanego fabrycznie oleju 7,5W zalałem 10W właśnie, żeby zwiększyć tłumienie dla większej masy motocykla i twardszej sprężyny. Wszystko działa idealnie :D .
Co zaś do settingu to u paprykarzy jest gość, który za samo ustawienie pod jeźdźca zawiasów bierze 100pln choć doliczyć trzeba sam serwis 250pln i olej, uszczelniacze, blaszki etc. Finalnie za zrobienie tyłu dałem lekko ponad 400pln...

madafakinges 08.01.2019 14:22

Dla Ciebie działa idealnie, co nie jest równoznaczne z tym, że działa poprawie;)
Kto to jest paprykarz:confused:

miotacztruskawek 08.01.2019 14:26

Cytat:

Sprawa ma się inaczej przy sprężynie progresywnej(taka własnie jest ta hyperpro) w tej część sprężyny jest twarda, a część mientka. Teoretycznie powinno rozwiązać wszystkie problemy, bo na małych wybojach będzie ładnie uginać się miękka część, a przy większym obciążeniu będzie działąć ta twardsza zapobiegając dobijaniu.
I teraz wszyscy wstajemi i bijemy brawo... niestety pojawia się pytanie na którą część spręzyny ustawić rebound? Jeśli ustawimy na miekką część będzie działać to na gładkich powierzchniach z pojedynczymi nierównościami, a teraz wyobraźmy sobie, że wjeżdżamy w terem i przy prędkości powiedzmy 60km/h najeżdzamy na serie wybojów. Na pierwszym amortyzator składa się wykorzystując miękką cześć sprężyny i nim zdąży się rozprężyć najeżdżamy na następny i amortyzaror zaczyna działać na twardszej części sprężyny, powodując wybijanie tyłu i utrate trakcji bo tłumienie odbicia w amortyzatorze ustawione jest na miekką część sprężyny... to tak w wielkim uproszczeniu.

Jako ciekawostkę dodam, że jakiś czas temu wymieniałem w standardowych lagach NAT uszczelniacze i przy zalewaniu zauważyłem, że również tłumienie kompresji i odbicia ma charakterystykę progresywną... im bardziej złożony zawias tym większe jest tłumienie...
Jakoś chyba przemyślały to te inżyniery ;) .

A paprykarz znaczy się w Szczecinie ;)

madafakinges 08.01.2019 14:45

Oczywiście bo w przednim zawieszeniu fabrycznie siedzą sprężyny progresywne, wcześniej pisałem o tyle.

miotacztruskawek 08.01.2019 15:24

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 618655)
Oczywiście bo w przednim zawieszeniu fabrycznie siedzą sprężyny progresywne, wcześniej pisałem o tyle.

Ale mowa o przypadku, gdy te sprężyny są zdemontowane, a ja pracowałem prętem, żeby odpowietrzyć kardridż.
Czyli dla niewielkich ugięć, gdzie sprężyna jest jeszcze miękka rebound i kompresja jest słabsza, zaś dla większych ugięć, gdzie sprężyna zaczyna być twarda, to rebound i kompresja też zwiększają wartość ;) . Oczywiście mówię tylko o przodzie...tyłu (jeszcze ;) ) nie dotykałem .

madafakinges 08.01.2019 15:29

Wyczułeś to ręką?

miotacztruskawek 08.01.2019 15:33

I to wyraźnie... Ex świadkiem, bo też mu to pokazałem ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:29.