![]() |
Z lusterkiem sprawa po macoszemu pewnie: i tak wymienią lub zdejmą. Arkan- nie byłbym taki pewny, pamiętaj o denominacji w latach 90. 1:10000 :)
Dual 4 life! To je złoty środek. I pozwiedzać teren z namiotem i coś deko powygłupiać się oraz podjechać po czarnym bez stresu, nawet hajłejem bokiem ale ze spokojną głową. Kwestia ile za ile oferują. |
Cytat:
Co do serwisów autoryzowanych KTM - znam kilka brzydkich historii ale nie będę powtarzał, obiecałem sobie że dziś nie będę rzucał już mięsem. Co do akcesoriów do Husky - to jest nieporównywalnie mniejsza niż do K690. Trzeba kilku lat by rynek się zapełnił. Ktoś dalej porównuje w tym wątku ceny: to że akurat jest promo na Husky wynika z końca rocznika i zmiany w piecu. Swoją drogą, po co w singlu 74 KM ? Normalna cena to 41 KPLN vs 43 KPLN za PR7 i to trzeba ze sobą porównywać. Jak kurs Euro poleci w górę, to zatęsknimy za motkami po 40 tysi PLN :( Tak czy siak: ważne że jest alternatywa dla Husky/K690. Nie ma co się okłamywać - stare strucle na których jeździmy się kończą i czas rozejrzeć się za kolejną generacją :) |
Ciekawe ile teraz kosztowałby nowy LC4 ADV? Ja w PR7 upatruję dla siebie następcę małego ADV. Chętnie przymierzę się w Warszawie jak będzie taka możliwość.
|
Jarku, dokładnie tak samo na tą sprawę patrzę... Wierzę natomiast w to, że zanim w końcu uciułam choćby na połowę nowego PR7 (by drugą połowę wziąć w kredycie), mój LC4 ADV udźwignie misję wożenia mojego tyłka :).
Powtórzę się pewnie. PR7 nie kosztuje dużo. On kosztuje normalnie. To my za mało zarabiamy... |
Cytat:
Michał, nie ride by wire tylko guzik ignition był zawalony błotem, jak wysechł to przestał zamykać obwód i nie startował rozrusznik. Postał w nocy na deszczu, rano zaskoczył i wróciłem na kołach. Najfajniejsze jest to, że rozbieraliśmy ten guziczek i czyściliśmy , niestety nieskutecznie.... Wysłane z Nokii 3310 |
Nie widziałem PR7 ale widziałem jakiś mniejszy. Bliźniak mi pokazywał. Moim zdaniem to trochę za mało tego produkują. Z tego wynik duży koszt jednostkowy wyprodukowania i za dużo chcą zarobić na jednej sztuce. Niestety nie wzbudził we mnie zaufania ten mniejszy model. Materiały trochę nie takie jakie by się chciało w motocyklu który ma ganiać po wertepach w pizdu w pustynię. Zobacze jak Bliźniak będzie miał u siebie Pr7 to może coś innego tam powsadzali. Sorry ale pewnie jakby założyli sprzedaż 3 razy większą to mogliby zainwestować w lepsze materiały i chętni byliby też bardziej skorzy na eksperymenty w kupowanie nieznanych marek.
Bardzo możliwe, że będzie to jeździć całkiem przyzwoicie no ale jeśli ma to byc motor do wygłupów to musi te wygłupy jeszcze wytrzymywać a nie się połamać czy rozkręcać. Pomacamy - zobaczymy |
|
Mówcie co chcecie, wygląda zajebiście! Ale płytę pod silnik i kolektor musi mieć!
|
Fajny. Ale jak okaże się że zaraz trzeba zmotać koła na Exel i dać płytę pod silnik, to już niefajny. :)
|
to ze ladne to fakt, trzeba kupic i jezdzic a pozniej marudzic albo i nie :)
|
Mi się też podoba i myślę że to bardzo dobrze że pojawiają się nowe projekty. Poszerzenie rynku, większa konkurencja wróży tylko lepiej dla odbiorców tego rodzaju motocykli. Tylko ten tablet trochę mnie razi w oczy ale pewnie znajdą się zwolennicy.
|
Patrzę i patrzę... Jak dla mnie motocykl idealny. Chyba pierwszy motocykl gdzie nic bym nie zmienił.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk |
Ciekawe jak z dostępnością części? Dajmy na to po pierwszej niegroźnej glebie potrzebna owiewka ? Można poznać cenę i okres oczekiwania ?
|
Odpowiedź masz w #18
|
|
Z przyjemnością sprawdziłbym go na ukraińskich bezdrożach i połoninach.
Obiecuję, że będzie użyty zgodnie z przeznaczeniem, a relacja i wrażenia z jazdy prawdziwe. Tylko Kto mi go wypożyczy :). |
Idea takiego typu motocykla piękna , parametry spełniają wszystkie moje zachcianki.
Ale samo wykończenie , okropne : Szyba -ostre krawędzie Pokrywa airboxa - z czego to jest zrobione ? Pokrywa pompy przedniego hamulca -czy ona pełni też funkcję noża ? Powłoka na ramie -paskudna i niechlujna Brak mocowania prawego lusterka -niby pikuś ale zawsze Wykończenie obudowy tego tabletu - przyjrzyjcie się spodniej części , wygląda jak by było przypalone w ognisku Brak jakiejkolwiek nawek plastykowej osłony silnika - to chyba jakiś żart Wiem czepiam się , ale kurde jak macałem ccm to tam wszystko było piko bello , na najwyższym poziomie. Co jeśli reszta motocykla jest tak niedbale wykonana ? Za 42tys PLN takie niedoróbki są niedopuszczalne W ktm/husqa też nie widziałem takich bubli. Trzymam kciuki za AJP i liczę, że w końcu poprawią wykończenie i powłoki bo na razie są na poziomie made in china. Małe modele to samo , macałem to akurat więc wiem co piszę , wtedy byłem przekonany , że to chiński wytwór. Być może jeśli przetestuję któregoś z AJP wszystkie moje obiekcje powędrują do kosza , jednak na razie nie było mi dane. Czekam z niecierpliwością na jakieś demo. |
Cytat:
To stary film z maja, który przedstawia jak zakładam prototyp więc pewne braki w wykończeniu, które zauważyłeś wynikają z tego faktu. Egzemplarz na EICMA miał już ładnie wykończoną szybę, wlot powietrza z carbonu i wykończenie było lepsze przynajmniej na filmach z targów tak to wygląda. |
No właśnie nie chciałem tego tematu wywoływać, bo nikt z nas nie widział jeszcze na żywo pr7, ale kiedy rozmawiałem z ludźmi, którzy mają styczność z produktami AJP to podkreślali "że zrobione jak chińczyk". W niższych modelach broniło się to dość mocno ceną i było absolutnie do zaakceptowania. Zobaczymy jak będzie w pr7, ale za 43 kpln będę oczekiwał jakości wykonania na poziomie 690/701.
|
Cytat:
Super jeśli produkcyjny będzie lepiej wykończony, jednak ja po kontakcie z małymi modelami podchodzę do tego z rezerwą... I żeby nie było jestem po stronie AJP , im większy wybór tym lepiej dla nas :) |
Do AJP ja ogólnie podchodzę z rezerwą. Dobrze że jest ruch w segmencie ale i tak nigdy go nie kupię. Taka XR650L czy DR650SE kosztuję nowe w US ok 6,5k$ i jak bym się decydował na lekkiego singla do turystyki off to z pewnością wolałbym kupić niezajebliwe kowadło produkowane przez japońców od dziesięcioleci (rejestrację da się ogarnąć wymaga wysiłku i czasu) w praktycznie niezmienionej formie mimo gorszego zawiasu i archaicznej konstrukcji niż zainwestować 10K ojro w wizję dualsporta Pana Pinto. Zauważyć jednak należy, że AJP to lekko stuningowany SWM RS650R, który kosztuje poniżej 30K i jakoś nie cieszy się zajebistym wzięciem choć sam nie wiem z jakiego powodu bo potencjał w mojej ocenie ma spory.
http://liveimages.bikesales.com.au/d...adColor=FFFFFF |
Na moje oko, to ten SWM z PR7 wspólny ma tylko blok silnika... Cała reszta to zupełnie inny motocykl...
|
Oczywiście sformułowanie "lekko stuningowany" to nadużycie ;) ale masa podobna, silnik ten sam, przeznaczenie również.
|
SWM super dual ma koło 19 cali z przodu i prześwit 220 mm co tu porównywac z AJP.......
|
To nie jest Superdual tylko SR650R.
|
Sorry masz racje :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
SWM w ww. wersji jest lżejszy i ma inny prześwit niż.wersja Superdual. Trudno porównać do AJP PR7, bo różnice są.znaczące. Np. mniejsze koła i zupełnie inny przedni zawias niż w PR7, słabsza lampa, brak owiewki i tableta ;) , zbiornik paliwa w innym miejscu itp. itd.
Zasadniczo AJP PR7 to obok CCM-a pierwsze lekkie wyprawówki z prawdziwego zdarzenia gotowe na przygodę od razu po wyprowadzeniu z salonu. ;) |
Poczekam na relację z pierwszych ich WYPRAW.
|
Hehe, ja też ;)
|
Jeśli nie nawydziwiali w silniku i wykonania nie zlecili chińczykom którzy ulepią go z gównolitu, to silnik Huski był dopracowany i niczym nie odbiegał od konkurencji kiedy produkowano ją w Varese. Jak by jeszcze zastosowali tą samą instalacje i osprzęt to generalnie moto powinno bezproblemowo działać. Ale jakieś zintegrowane telewizory nie wróżą nic dobrego przy glebie jak dupną. Do wyprawowego moto wystarczy kontrolka ciśnienia oleju, wskaźnik temp i licznik kilometrów co by wiedzieć ile wachy w baku zostało, reszta to niepotrzebne fanaberie :haha2:
|
No właśnie - jestem ciekaw, za co "odpowiada" ten tablet - bo jeśli na nim są wszystkie informacje, ba - jeśli ma on funkcję "komputera", tak jak np. w Yamaha serii XT (X,R,Z), gdzie to da się zrobić diagnostykę i wykasować błędy poprzez komputer w zegarach...to rzeczywiście - tak jak Adagiio pisze, może być zonk - chyba, że "wyprawa" będzie do Portugalii. Ale jeśli to tylko "bajer" - to może służyć jako navi?
BTW - u mnie Włoch wykastrował tak elektronikę, że musiałem po nim nawet czujnik włączający stop montować hehe ale przynajmniej wiem, że nie ma się co "zerrorować". |
Taka szkoła Panie w IT, ja w swoich moto tez tnę wszystko co według mnie nie jest potrzebne. U siebie mam włącznik zapłonu, świateł, klakson, korek ze wskaźnikiem temperatury a wszystko robi na dwóch bezpiecznikach, reszta wycięta. Nauczyłem sie tak jeździć że sam decyduje nawet kiedy załączyć wiatrak przyciskiem na kierownicy a nie czujnik. Im mniej tym lepiej bo nie ma się co zdupić w krzaczoarch. Wystarczy spojrzeć co w małych endurakach jest. Nawigacja robi u mnie na bateriach a nie na kablu z instalacji. Makaron od którego kupiłeś moto wiedział co mogło przysporzyć mu problemów .
|
Tablet w PR7 zasadniczo służy jako nawigacja, zapis śladu i co tam jeszcze sobie kto wymyśli, to może na Androida w tablecie wgrać. Można wywalić tablet i po sprawie albo można go nie zakładać, ale jest w cenie. Dodatkowo obudowa ma gniazdo USB do ładowania np. telefonu. Na pewno tablet nie służy do zarządzania ustawieniami motocykla. W zasadzie cała elektronika w PR7 sprowadza się.do wtrysku i wskaźnika kontroli paliwa. Elektryka jest pod bezpiecznikami. Jeżeli układ chłodzenia w PR7 zostanie tak przewymiarowany jak w AJP PR5 Enduro lub Extreme, to nawet w razie awarii wiatraka będzie trudno przegrzać silnik. :)
|
No i super.
|
Czkamy na oglądnięcie na żywo i możliwość przetestowania.
|
Pierwsza recka, po niemiecku. https://docs.google.com/gview?embedd...17_ajp_pr7.pdf
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jaki serwis - olejowy? Bo nie mogę się "doczytać po niemiecku" ;) jeśli sam olej, to nie jest najgorzej...Jeśli zabawa w zawory itp. to już mało "wyprawowo" choć jeszcze się da.
|
Wymiana oleju w huskach 610 byla co 6 tys bo to dual , regulacja zaworow co 12 tys .Regulacja na śrubki, luz 0.05 wydech i ssanie
Silnik nie wymaga czestego regulowania. Kolega to robil pierwszy raz dopiero przy wymianie łańcucha na 40 tys km. Ma zasade ze jak moto jeździ to nic nie rusza :D Po wymianie lancucha wymienic napinacz na nowy lub wstawić manualny |
No to z tego co Franz pisze - raczej standardowe parametry do "wyprawowego moto z zapędami enduro".
|
Xchallange ma przeglądy co 10000km , ale w instrukcji jest napisane, że przy jeździe enduro wymiana c 6000 km.
|
XR650L/Domin ma olej co 2kmil i zawory co 4kmil. Niektórzy jeżdżą nimi na wyprawy.
|
Cytat:
|
Cytat:
Regulacja w Xr650l to pół godziny. Jak sie wprawisz to niepotrzebny szczelinomierz Na wyprawy jak najbardziej. W silnikach chlodzonych cieczą zabawa dużo dłuższa |
Mila ma 1.6km. Mam rfvc i wiem że to pół h. Ale jak bez szczelinomierza?
|
Cytat:
Zrób to ze szczelinomierzem . Wyczuj luz paluchami . Trzeba sie wczuc. Zrob bez szczelinomierza.pozniej sprawdź ze szczelinomierzem . Popraw .Jescze raz bez . Sprawdź .popraw. .....Do skutku aż zacznie wychodzic :) |
Nie rozmawiałem z Leffem nt PR 7 na Tukanie, jak wcześniej napisał że będą dwie testówki.
Szkoda że AJP to nie hąda, ale ona też w roku ubiegłym nie działała, A AJP jak najbardziej!!! Może PR7 będzie na TUKANIE, może się nie przestraszy, ani producent, ani dystrybutor. Najlepiej pewne sprawy wychodzą w praniu. siódemka wygląda nieźle, serwis co 6 tysi to nie tragedia, a błędy młodości każdemu się zdarzają. A wierzcie mi AJP budżetowo znacznie odbiega od budżetów Hondy KTMa czy innych moto. Dla nas szeroko rozumianych Polaków motocyklistów pewne granice wydatkowane na moto są .... TRAGICZNE. Ale nie oszukujmy się 40 tysi na moto w 85% przygotowane do trolenia i do wypraw to śmieszna kasa ( niestety dla mnie nieosiągalna). Wszyscy wielcy producenci mają to do siebie że nie wyciągają wniosków... My jako nieliczna grupa dających feedback rzeczywisty ( czytaj sprawdzony w terenie, w wyprawach, w życiu) nie jesteśmy klientem. Klientów tworzy kasa i wygodne życie. Cały produkt BMW jest tego przykładem. A AJP? mam przeczucie potwierdzone lataniem małym pierdzielem (przygotowania TUKANA 2015) , że jednak jest BARDZIEJ , niż pomarańczowy lub wycuckany niebiesko biały .... Ale ja po drinku jestem i nie zawsze prawdę piszę :) |
Cytat:
Film: https://www.youtube.com/watch?v=hWS9RuEQzc8 |
Mały przyrząd za 20 zł zasługuje na używanie... Trzymając się tematu ktoś tam dojcza kuma i napisze kilka zdań skrótu?
ps. Dooobra, przetłumaczę sę z italiańskiego http://www.dueruote.it/notizie/antep...strada#image-1 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:51. |